30+ vprašanj za razgovore z razvijalci blokov v letu 2020

Iščete najpogostejša vprašanja za razgovore za razvijalce blokov? Če se, potem ste prišli na pravo mesto!

Blockchain je daleč ena najbolj revolucionarnih tehnologij 21. stoletja. Poleg tega je pogosto navedeno kot drugi prihod interneta in naj bi motil in preoblikoval naše poslovanje po vsem svetu.

84% podjetij poskušajo v svoje poslovanje vključiti tehnologijo veriženja blokov. Kot tak si lahko predstavljate naraščajoče povpraševanje po razvijalcih blokov. 

Pravzaprav je po poročilu za leto 2019 svetovno povpraševanje po brazvijalcev lockchain je za 517% več od tistega iz leta 2018. Analitiki napovedujejo, da naj bi trg blokovnih verig zrasel 1,2 milijarde USD v letu 2018 na 23,3 milijarde USD do leta 2023.

Ob upoštevanju vsega tega je danes pravi čas, da nadenete svojo sanjsko službo razvijalca blokov. Da bi se lažje pripravili, smo sestavili seznam vprašanj za razgovore za razvijalce blokov.

To bi vam moralo pomagati, da preverite svoje znanje in razbijete ta intervju za razvijalce blokov. Najprej pa priporočamo, da si ogledate nekaj teh študijskih gradiv:

 • Blockchain za začetnike: Vodnik za začetek
 • Kako postati strokovnjak za blockchain
 • Tečaji na blockchainu: začnite svojo preobrazbo!

Contents

Priprava na intervju za razvijalce Blockchain

Tu je tudi nekaj nasvetov in trikov, ki jih morate dodati k pripravi razgovora za razvijalce blokov, da boste izbrani za objavo..

Raziščite podjetje:

Skoraj vsako podjetje išče kandidate, ki se lahko prilegajo njihovemu delovnemu okolju in delijo cilje in vizije podjetja. Kot tak morate opraviti nekaj raziskav, da boste razumeli podjetje, pri katerem se prijavljate. Sem spadajo informacije o:

 • Datum ustanovitve podjetja.
 • Potovanje družbe.
 • Velikost podjetja.
 • Najnovejša tiskovna poročila v zvezi s podjetjem, vključno z informacijami v zvezi s skupnimi vlaganji, lansiranjem izdelkov, novimi oglaševalskimi ukrepi itd.
 • Kultura podjetja.

Osredotočite se na ustrezne veščine, pomembne za delovno mesto:

Morda imate dolgoletne izkušnje in številne edinstvene sklope spretnosti. Ker pa se prijavljate na razgovor za blockchain, se prepričajte, da predstavljate spretnosti, ki so pomembne. 

Poleg tega, če morate predstaviti svoje druge dosežke, ki niso povezani, ustvarite ločen stolpec v življenjepisu ali počakajte, da vas anketar posebej vpraša.

 

Pripravite se na splošna vprašanja za intervju:

Vsi intervjuji vsebujejo nekaj osnovnih vprašanj, ki smo jih vsi pričakovali od kadrovske službe. Prepričajte se, da imate nekaj dobrih odgovorov na ta vprašanja:

 • Povej mi kaj o sebi.
 • Kje se vidite čez pet let?
 • Zakaj ste se odločili za kariero v blockchainu?
 • Katere so tvoje prednosti?
 • Katere so vaše slabosti?
 • Zakaj ste izbrali to podjetje?
 • Kaj je vir vaše motivacije?
 • Povejte mi o svojih dolgoročnih kariernih načrtih.

 

Predstavite svojega najboljšega:

Vsi poznamo rek – “prvi vtis je zadnji vtis.” Kot tak se prepričajte, da se odpravite v to sobo za razgovore, saj ste najboljša različica sebe.

 • Oblecite se dobro, raje se profesionalno.
 • Pazite na govorico telesa. Sedite naravnost z rokami, ki jih vidi anketar.
 • Malo razmislite o vprašanjih in nato podajte svoje odgovore.
 • Ne izžarevajte negativnosti. Ne govorite negativno in kritizirajte prejšnje delodajalce

Zdaj, ko ste pripravljeni na razgovor z razvijalcem blokov, si oglejmo 30+ vprašanj za intervju z blockchainom.

30+ najpogostejših vprašanj za razgovore za razvijalce blokov

Tu je seznam najpogostejših in nekaj zapletenih vprašanj za intervju za položaj razvijalca blokov. Poleg tega priporočamo, da si jih ne samo takoj zapomnite, temveč si vzamete čas, da jih razumete, da zagotovite, da dobro in temeljito razumete koncepte.

# 1. Kaj je blockchain?

Blockchain je nespremenljiva decentralizirana tehnologija digitalne knjige, ki jo je mogoče programirati za hrambo transakcijskih zapisov s poudarkom na preglednosti in varnosti.

Transakcijski zapisi se imenujejo “bloki”, ki so med seboj povezani ali “veriženi” s pomočjo kriptografije.

# 2. Kakšna je razlika med Bitcoin blockchain in Ethereum blockchain?

Bitcoin je v bistvu decentralizirana digitalna valuta, ki jo lahko uporabite kot sredstvo za izmenjavo finančnih transakcij. Je kot digitalni dolar.

Ethereum pa je tehnologija glavne knjige, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje novih programov. Vendar pa prihaja tudi s svojo vrednostjo kovancev, znano kot Eter, ki je primerljiva z Bitcoinom in se lahko uporablja za lažje finančne transakcije.

# 3. Katere so različne vrste verig blokov?

Na splošno obstajajo štiri različne vrste verig blokov.

Javni blokchain: Javne verige verig so odprtokodne in vsem omogočajo sodelovanje kot razvijalci, rudarji in uporabniki. Poleg tega so ti popolnoma pregledni in omogočajo vsakomur, da pregleda vse zabeležene transakcijske informacije. 

Zasebna ali pooblaščena veriga blokov: Kot že ime pove, dovoljene verige blokov določajo določena pravila o zasebnosti. Uporabniki na primer pred sodelovanjem v omrežju zahtevajo soglasje. Poleg tega so vse transakcije zunaj zasebne in na voljo samo ljudem znotraj ekosistema. 

Konzorcij Blockchain: Konzorcij Blockchain lahko štejemo za podkategorijo zasebnega blockchaina. Poleg tega prihaja z enakimi prednostmi zasebne verige blokov, vendar z dodano klavzulo, da jih ureja skupina in ne en subjekt.

Hibridni blokchain: Hibridni blockchains ponujajo popolno mešanico med zasebnostjo in preglednostjo z uporabo vidikov zasebnega in javnega blockchaina. Poleg tega je to najbolj priljubljeno med podjetji, saj lahko nadzorujejo, katere podatke želijo objaviti in katere podatke želijo obdržati zasebne.

Opomba: To je eno najpogostejših vprašanj za razgovore za razvijalce blokov.

# 4. Na katerem načelu temelji tehnologija veriženja blokov?

V bistvu je glavno načelo decentralizacija. Poleg tega želi zagotoviti enake možnosti vsem v omrežju. Bitcoinu je to uspelo. Vendar pa se lahko druge vrste blockchain tehnologije razlikujejo po pristopu.

# 5. Kaj je tehnologija porazdeljene knjige?

Razdeljena knjiga ali tehnologija razdeljene knjige je v osnovi baza podatkov, ki obstaja hkrati na več lokacijah. Poleg tega se vsi podatki porazdelijo, razmnožijo in sinhronizirajo med temi lokacijami. Manjka centralizirano telo za shranjevanje podatkov ali skrbnik.

# 6. Kakšna je razlika med tehnologijo porazdeljene knjige in verigo blokov?

Blockchain je v bistvu vrsta tehnologije DLT ali digitalne knjige. Se pravi, da so vsi blockchains DLT, vendar niso vsi DLT blockchain.

Blockchain v bistvu doda dodaten nabor funkcij DLT-jem. Poleg tega se pri verigi blokov vsi podatki delijo med vsemi udeleženci in so zaščiteni s kriptografskim podpisom, imenovanim hash. Zaradi tega so informacije, shranjene v verigi blokov, nespremenljive, kar povečuje varnost in celovitost.

# 7. Kako lahko blockchain vodi do večjega zaupanja?

Blockchain je zasnovan tako, da z nobenim od shranjenih informacij ali zapisov ni mogoče manipulirati ali celo uničiti. Poleg tega blockchain olajša preglednost in odstrani en sam regulativni organ. 

Tako imajo uporabniki enak dostop do informacij, vendar brez skrbi glede kršitev varnosti, saj lahko vse pregleda vsakdo.

Opomba: To je eno najpogostejših vprašanj za razgovore za razvijalce blokov.

# 8. Katere vrste zapisov so prisotne v zbirki podatkov blockchain?

Obstajata dve vrsti zapisov, ki ju je mogoče shraniti v zbirko podatkov blockchain:

 • Transakcijski zapisi.
 • Blokiraj zapise.

# 9. Katere so značilnosti verige blokov?

Glavne funkcije, ki jih blockchain prinese na mizo, vključujejo:

 • Decentraliziran sistem.
 • Razdeljena knjiga.
 • Varen in varen ekosistem.
 • Kovanje.

# 10. Kaj je šifriranje in kakšna je njegova vloga v verigi blokov?

V resnici je šifriranje postopek kodiranja informacij, kjer se prvotne informacije spremenijo, tako da jih druge stranke ne morejo razumeti. Lastnik lahko še vedno dostopa do informacij tako, da jih dešifrira s pomočjo danega ključa.

V primeru verige blokov imajo vsi dostop do vseh podatkov in informacij. Tu lahko s šifriranjem zagotovite, da drugi ne vidijo osebnih podatkov osebe, s čimer povečate varnost sistema.

# 11. Na kaj se v blockchainu nanaša „blok“?

Blok je del transakcijskega zapisa ali podatkov, ki je shranjen v zbirki podatkov blockchain. Ti bloki so nato povezani skupaj, s čimer je ime – blockchain.

# 12. Ali so podatki zapisani v verigi blokov nespremenljivi?

Da, podatki, zapisani v verigi blokov, so praktično nespremenljivi.

Kot veste, so podatki, shranjeni v verigi blokov, znani kot bloki. Vsak blok je seznanjen z zgoščeno vrednostjo. Zdaj vsak blok ne vsebuje samo zgoščene vrednosti zase, temveč tudi zgoščevalno vrednost prejšnjega bloka. Če pride do kakršne koli spremembe bloka, bo spremenil zgoščeno vrednost.

Če želite torej posegati v podatke v enem bloku, boste morali spremeniti celotno verigo blokov, kar je praktično nemogoče.

Opomba: To je eno najpogostejših vprašanj za razgovore za razvijalce blokov.

# 13. Kakšna je razlika med “dokazom o vložku” in “dokazom o delu”?

 • Dokazilo o delu: Dokaz dela je postopek, v katerem rudarji tekmujejo za reševanje zapletenih kriptografskih ugank z vlaganjem velike računske moči z uporabo vrhunske strojne opreme in smešne porabe energije.. 

V zameno je rudar, ki reši težavo, nagrajen z žetonom.

 • Dokaz o vložku: Proof of Stake je alternativa Proof of Work, kjer med rudarji ni neposredne konkurence in je nekdo naključno izbran za “potrditev” bloka. Verjetnost, da postanete veljavnik, se poveča, odvisno od tega, koliko imate vložek v verigo verig, tj. Koliko žetonov verige blokov imate v lasti.

To pomaga zmanjšati uporabo dragih virov in je zato veliko bolj okolju prijazna možnost.

# 14. Kaj so identifikatorji blokov?

Blok v verigi blokov je mogoče prepoznati s pomočjo zgoščene glave bloka in višine bloka.

# 15. Kako imajo drevesa Merkle pomembno vlogo v verigi blokov?

Drevo Merkle je podatkovna struktura, podobna binarnemu drevesu, in se uporablja za shranjevanje kriptografskih zgoščevalnih elementov vsakega bloka v verigi blokov. Tu listno vozlišče predstavlja razpršitev bloka transakcijskih podatkov, medtem ko ne-listno vozlišče predstavlja razpršitev zadrževalnega vozlišča. 

Prednost uporabe strukture Merkle Tree omogoča uporabnikom, da preprosto prenesejo verigo glav blokov, namesto da prenesejo vsako posamezno transakcijo in blok. Zaradi tega je preverjanje obstoja določenega bloka znotraj verige blokov izjemno enostavno in priročno.

# 16. Katere so najpogostejše vrste Ledger, ki jih je mogoče uporabljati v Blockchainu?

Najpogostejše vrste knjig, ki jih je mogoče uporabiti v verigi blokov, vključujejo:

 • Centralizirana omrežja.
 • Decentralizirana omrežja.
 • Porazdeljena omrežja.

# 17. Kaj je funkcija lopute pri razvoju verige blokov in kakšna je njegova uporaba?

V resnici je funkcija zaprtega vratca funkcija, ki jo je enostavno izračunati v eno smer, težko pa jo je izračunati v nasprotno smer, razen če ima uporabnik dostop do posebnih informacij.

Funkcija trapdoor je ključnega pomena pri razvoju šifriranja z javnimi ključi in z njo lahko blockchains ustvarite naslove in zasebne ključe za uporabnike. 

# 18. Zakaj blockchain potrebuje žetone za delovanje?

Kovance ali žetone v verigi blokov lahko uporabite za izvajanje sprememb med državami. Kakor koli, vsaka transakcija znotraj verige blokov se nanaša na spremembo stanja, ki jo lahko predstavljate, ko premikate kovanec z enega naslova na drugega..

Poleg tega kovanci in žetoni olajšajo tudi transakcije v verigi blokov. Vsaka transakcija pomeni spremembo stanja, ki jo predstavlja sprememba podatkov. Zdaj so žetoni in kovanci trenutno edini način za spreminjanje stanja bloka v nespremenljivi verigi blokov.

# 19. Kako medsebojno odkrivanje deluje v omrežju P2P?

Ko se novo vozlišče zažene, nima informacij o omrežju, ker veriga blokov nima osrednjega strežnika. Kot tak mora razvijalec zagotoviti seznam zaupanja vrednih vozlišč, neposredno zapisanih v kodo vozlišča, ki jih lahko nato uporabi za začetno odkrivanje enakovrednih računalnikov.

# 20. Kaj je scriptPubKey? 

SkriptaPubKey je skript za zaklepanje, ki je nameščen na izhodu transakcije. Vsebuje nekatere pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da je transakcija izpolnjena.

# 21. Kaj je RSA?

RSA, okrajšava od Rivest-Shamir-Adelman, je algoritem za podpisovanje podatkov in šifriranje. Poleg tega ga lahko uporabite za zaščito podatkov z uporabo asimetričnega kriptografskega algoritma, ki deluje na dveh različnih ključih – in sicer javnem in zasebnem ključu.

Javni ključ lahko delite s komer koli, zasebni ključ pa mora biti tajen.

Opomba: To je eno najpogostejših vprašanj za razgovore za razvijalce blokov.

# 22. Kaj je SHA-256?

SHA-256 je del SHA-2 (Secure Hash Algorithm Version 2), ki je skupno ime za različne različice zgoščevalnih funkcij, vključno s SHA-224, SHA-384 in SHA-512. 

Zato gre v bistvu za enosmerno kriptografsko zgoščevalno funkcijo, ki besedilo katere koli dolžine pretvori v edinstven niz, ki vsebuje 256 bitov ali 32 bajtov.

# 23. Kaj je rudarstvo?

Rudarstvo je postopek, s katerim se veljavnost transakcije opravi v blockchain omrežju. Poleg tega postopek v bistvu služi dvema funkcijama:

Najprej rudarstvo ustvari nove kovance v ustvarjenem bloku.

Drugič, omrežju blockchain zagotavlja dokazilo o delu, ki potrjuje transakcijo v porazdeljeni knjigi.

# 24. Kaj je dvojna poraba? Kako ga ustavite?

Dvojna poraba se nanaša na stanje, ko se en digitalni žeton porabi večkrat. Ker so žetoni v bistvu digitalna sredstva, sestavljena iz digitalnih datotek, jih lahko preprosto klonirate. Zato lahko to povzroči veliko težav za sistem, vključno z inflacijo.

Kot si lahko predstavljate, je to zelo velika težava za blockchain infrastrukturo, ki pa se ji je mogoče pametno izogniti. Vendar blockchain uporablja več strank za potrditev transakcije, preden jo zapiše v knjigo. Zaradi tega je dvojna poraba računsko nepraktična.

# 25. Katere so nekatere priljubljene platforme za razvoj blockchain aplikacij?

Nekatere priljubljene platforme za razvoj blockchain aplikacij vključujejo:

 • Ethereum.
 • Hiperledger.
 • Qtum.
 • EOS.
 • IOTA.

# 26. Kateri jezik se uporablja za ustvarjanje pametnih pogodb?

V resnici se pametne pogodbe, ki jih ustvarite v Ethereumu, razvijejo z uporabo Trdnost. Je objektno usmerjen programski jezik na visoki ravni s sintakso, podobno JavaScript. Še več, z njim lahko pišemo tako preproste kot zapletene programe.

# 27. Kaj je 51% napad?

51-odstotni napad na verigo blokov se zgodi, ko skupina ali posameznik na koncu nadzoruje več kot polovico (ali > 51%) rudarske zgoščevalne hitrosti ali računalniške moči. V tem primeru lahko nadzorujejo sistem z zavrnitvijo in odobritvijo transakcij in lahko celo izvedejo dvojno porabo.

# 28. Kaj je deljenje skrivnosti?

To je eden od glavnih načinov, kako se ravna z varnostjo podatkov v verigi blokov. Poleg tega ga lahko uporabite za ločevanje osebnih podatkov (ali kakršnih koli tajnih podatkov) v več enot. Po tem jih lahko pošljete uporabniku.

Izvirne informacije lahko pridobite le, če se udeleženec, ki ima del skrivnosti, strinja, da jih kombinira s preostalimi člani skupine. To zagotavlja veliko varnostnih prednosti tehnologiji blockchain. 

# 29. Kaj je izvršno računovodstvo?

Izvršno računovodstvo je posebna vrsta računovodstva, posebej zasnovana za podjetja, ki ponujajo storitve svojim strankam ali strankam. Poleg tega prihaja brez zgornje meje storitev, kar podjetjem omogoča ustvarjanje in upravljanje poljubnega števila potrebnih storitev.

# 30. Kaj je trda vilica in mehka vilica?

 • Hard Fork: hard fork izvaja spremembe protokola blockchain, zaradi česar je nezdružljiv s prejšnjo različico. To pomeni, da neobnovljena vozlišča ne bodo mogla potiskati novih blokov v verigo blokov.

S trdimi vilicami lahko izboljšate staro obstoječo verigo blokov ali v celoti ustvarite novo verigo blokov. 

 • Mehke vilice: soft fork je sprememba protokola blockchain, ki je združljiv nazaj. To pomeni, da neobnovljena vozlišča še vedno lahko obdelujejo transakcije in potisnejo nove bloke v verigo blokov, če ne prekinjajo novih protokolov.

Vendar se uporabniki na splošno zavedajo, da je stari sistem zastarel in se hitro nadgradi na najnovejšo različico.

# 31. Navedite najpogosteje uporabljene kriptografske algoritme.

Nekateri najpogosteje uporabljeni kriptografski algoritmi vključujejo:

 • RSA.
 • Trojni DES.
 • Blowfish.
 • Dve ribi.
 • AES.

Opomba: To je eno najpogostejših vprašanj za razgovore za razvijalce blokov.

# 32. Kako boste ravnali z obvladovanjem tveganj, povezanih z zavarovanjem evidenc transakcij?

V resnici obstaja več načinov za obvladovanje obvladovanja tveganj, povezanih z zavarovanjem evidenc transakcij. Sem spadajo:

 • Identifikacija groženj in ranljivosti, povezanih s finančnimi evidencami organizacije, in nato sprejetje ustreznih protiukrepov za ublažitev tega tveganja.
 • Vlagajte v rezervni načrt.
 • Uporaba posebne programske opreme za obvladovanje tveganj.

# 33. Kaj je BIP?

BIP je okrajšava za Bitcoin Improvement Protocol.

 

# 34. Kaj je soglasni algoritem? Katere so različne vrste soglasnih algoritmov?

Soglasni algoritem je v bistvu metoda za zagotavljanje, da so vsi enakovredni uporabniki verige blokov na isti strani glede trenutnega stanja porazdeljene knjige. Še več, algoritem pomaga vzpostaviti zanesljivost in zaupanje med dvema neznanima vrstnikoma znotraj porazdeljenega računalniškega okolja.

Tu je nekaj primerov priljubljenih soglasnih algoritmov:

 • Proof-of-Work (PoW)
 • Proof-of-Capacity (PoC)
 • Proof-of-Activity (PoA)
 • Delegirani dokaz o vložku (DPoS)
 • Proof-of-Stake (PoS)
 • Dokaz o pooblastilu
 • Proof-of-Burn 
 • Dokaz teže 
 • Dokazilo o pretečenem času

Kako opraviti razgovor z razvijalcem blokov?

Če ste kadrovski strokovnjak ali oseba, ki je bila odgovorna za razgovor z razvijalcem blockchain-a, potem lahko izkoristite tudi vprašalnik za intervju in odgovore, o katerih razpravljamo tukaj.

Poleg vsebine bi morali pri kandidatu iskati tudi druge lastnosti, kot so vodstvene sposobnosti, sposobnost obvladovanja sebe in želja po učenju novih stvari.

V resnici opraviti intervju z razvijalcem blokov ni enostavno, zato si vzemite čas in se predhodno pripravite!

 

Zaključek

Upamo, da vam je bil ta izčrpen seznam najpogostejših vprašanj za intervju koristen. V resnici bi vam to moralo pomagati pri pripravi na razgovor z razvijalcem blokov. Kljub temu priporočamo, da temeljito preučite, saj boste z jasnim razumevanjem osnovnih konceptov vedno imeli prednost pred konkurenco.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map