10 najboljših izzivov za implementacijo podjetniških blokov

Ko blockchain prehaja iz hype v resničnost, prihajajo na dan različni izzivi implementacije blockchaina. Potopimo se globlje, da bomo bolje razumeli te izzive in kako jih lahko premagate.

V resnici izzivi izvajanja veriženja blokov preprosto pomenijo, da je treba še veliko delati, preden bo tehnologija lahko izpolnila svojo obljubo. Poleg tega postaja tudi jasno, da tehnologija zahteva več podrobnosti v smislu boljšega razumevanja in s tem boljšega izvajanja.

Zanimivo je, da je za spoznavanje izzivov treba dobro razumeti tehnologijo in njene posledice. Tudi zdaj je veriga blokov precej nedefinirana. Kot taki vam morda ni jasno, kaj lahko pričakujete v prihodnosti.

Napovedovanje prihodnosti je težko in resnično nejasno. Vprašanja, ki bodo še vedno jasna, vključujejo arhitekturo izvajanja blockchain, ki še ni standardizirana. V tej luči bomo razpravljali o blockchain problemu, s katerim se danes srečujemo, in o tem, ali jih lahko premagate ali ne.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

10 najboljših izzivov za implementacijo podjetniških blokov

Naraščajoči stroški implementacije blokčeinov

Eden največjih izzivov za izvajanje blockchain-a so stroški celotnega procesa. Predvsem je večina obstoječih blockchain platform precej neučinkovita glede hitrosti transakcij in porabe energije. Na primer, medtem ko bitcoin omrežje opravi le 3 do 5 transakcij na sekundo, v procesu požre veliko energije.

Po drugi strani lahko Ethereum upravlja do 15 transakcij na sekundo. Na žalost se vsi ti tako slabo primerjajo z VISA, ki lahko v eni sekundi izvede 1.667.

V bistvu poslovne blockchain platforme delujejo v podobnem okviru kot bitcoin in druge. Predvsem je bitcoin omrežje prvič prišlo na dan, in to je tisto, ki je navdihnilo vse druge tehnologije, ki temeljijo na verigi blokov, ki obstajajo danes.

Kljub temu so priljubljene poslovne blockchain platforme zelo napredovale glede hitrosti transakcij.

Na primer, Hyperledger Fabric trdi, da omogoča hitrosti do 3.500 TPS, kar je približno dvakrat večja hitrost od platforme VISA. Vendar Hyperledger Fabric ne deluje na preizkusnih platformah, kot so bitcoin, in zato počasi porablja energijo.

To ne pomeni, da je postopek izvedbe poceni. Najprej bo treba najeti prave ljudi, ki jih primanjkuje. Poleg tega je večina zahtev po programski opremi draga.

Skratka, človek mora biti pripravljen plačati za udobje, ki ga prinaša nova tehnologija. To vključuje članstvo v konzorcijih, ki potiskajo podjetniške blockchain projekte, kjer je večina zasebnih. Kakor koli že, poglejmo težave z verigami blokov in njihove rešitve v naslednjem segmentu.

Nizka razširljivost

Blockchain tehnologija in s tem tudi tehnologija blockchain v podjetju se spopada s problemom nezmožnosti služenja številnim uporabnikom.

Z večjim povpraševanjem po podjetniških verigah blokov in s tem povezanih aplikacijah bodo podjetja, ki lahko uspešno prilagodijo svoje poslovne blokovne platforme, požela velika.

Predvsem bi moralo biti, da bi tehnologija v glavnem prevzela bistveno vsebino, dovolj. Že zdaj potekajo številni projekti, ki preučujejo načine, kako lahko hitrosti transakcij podjetniških platform ostanejo visoke tudi pri številnih uporabnikih.

Za podjetja, ki imajo veliko število kupcev, je jasno, da je za njihovo razmislek o tehnologiji potrebna prilagodljivost.

Na žalost je večina obstoječih omrežij blockchain v podjetjih do te mere nepreizkušena. Torej, to je trenutno eden izmed velikih izzivov za izvajanje blockchaina. Predvsem ni dokazov, da bi mrežo verig podjetij, kot sta Corda ali Hyperledger Fabric, velike banke uporabljale za določanje stopnje uspešnosti..

Le redke institucije, če sploh, so pripravljene tvegati zaradi strahu, da bi se jim to lahko vrnilo. Zato je nujno, da se različni podjetniški blockchain projekti zavežejo, da bodo trgu zagotovili, da so njihove platforme dovolj razširljive, tako da jih dejansko udejanjajo v praksi. Kakor koli že, poglejmo težave z verigami blokov in njihove rešitve v naslednjem segmentu.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Nizka zasebnost podatkov

Ena največjih prodajnih točk podjetniške verige blokov je, da decentralizira operacije, tako da uporabniki ne potrebujejo posredništva posrednikov. Vendar pa je to tudi eden izmed izzivov implementacije blockchaina.

V resnici je tudi res, da večina podjetij ne bi razumela primera, ko bi si lahko kdo ogledoval njihove podatke, ki bi lahko bili precej občutljivi na njihovo osnovno dejavnost. Za primer poglejmo izzive izvajanja verige blokov v dobavni verigi.

Recimo, da sta družbi A in B konkurenca v pomorski industriji. Poleg tega predpostavimo, da se podjetja zanimajo za pridružitev “TradeLens”, rešitvi oskrbovalne verige, ki temelji na verigi blokov in je namenjena digitalizaciji operacij v pomorski industriji.

Predvsem je TradeLens primer implementacije verige blokov v dobavni verigi, kjer lahko podjetja v pomorski industriji zlahka dostopajo do podatkov, ki se nanašajo na blago. Poleg tega rešitev deluje z IBM-ovim Hyperledger Fabric, kjer so interakcije enakovredne. Prav tako lahko vsi udeleženci zlahka dostopajo do kakršnih koli podatkov prek razdeljene knjige. To v bistvu pomeni, da si lahko podjetje A ogleduje kakršne koli podatke, ki se nanašajo na podjetje B.

Če sta družbi A in družba B poslovna tekmeca, bo družba B izgubila kakršen koli vzvod, ki bi ga lahko imela, ko si podjetje A ogleda podatke, ki bi morali ostati zasebni. Podjetje A bo na primer preprečilo kakršno koli presenečenje ali strateško potezo, ki jo je imela v mislih družba B. Tako poslovanje podjetja B ne bo tako dobro, kot si je podjetje morda predstavljalo.

V tej luči se podjetja verjetno ne bodo pridružila takšni platformi. Zato zasebnost podatkov ostaja ovira, ki jo skušajo podjetniški blockchain projekti odpraviti, če želi tehnologija postati mainstream.

Nezadostna baza znanja o Blockchainu

Blockchain kot tehnologija se šele vzpenja. Predvsem je večina rešitev, ki se pojavljajo, novih in so večinoma tehnične za večino ljudi v industriji. Vendar pa organizacije nimajo ljudi, ki jasno razumejo koncept verige blokov in s tem tudi podjetja. Torej, to je še en izmed izzivov izvajanja blockchain, ki ovirajo rast tega sektorja.

Organizacijam primanjkuje informacij o vidikih, kot je izbira najboljše poslovne platforme blockchain, ki jo je treba sprejeti. Poleg tega podjetja niso seznanjena z ustreznimi koraki implementacije blockchain, ki bi morali zagotavljati najboljši rezultat in optimalno uporabo tehnologije.

Zanimivo je, da tehnologija veriženja blokov rešuje številna vprašanja, ki so bila sprva nerešljiva. Tehnologija obljublja, da se bo dotaknila skoraj vseh vrst industrije, od upravljanja dobavne verige do upravljanja identitet. Zato morajo biti organizacije jasno seznanjene s svojimi potrebami po blockchainu, da lahko izberejo najboljšo platformo za blockchain za podjetja.

Za uspešno uresničitev cilja bo organizacija potrebovala dovolj notranjega znanja o blockchainu. Zanimivo je, da bi lahko poskusili zapolniti vse vrzeli z najemanjem zunanjih talentov. Vendar pa primanjkuje usposobljenih ljudi, ki bi lahko uspešno dosegli cilj. Zato podjetja težko izvajajo projekt, povezan z verigo blokov.

Zmeda pri uvajanju verige blokov je običajen scenarij, saj je to še vedno nova tehnologija. Oglejte si naš vodnik na temo “Ali potrebujete verigo blokov?” Da se takoj odločim!

Težave pri prehodu iz starih omrežij

Drug izmed izzivov izvajanja blockchain je prehodna faza iz starejših omrežij. Preden je blockchain vstopil v sliko, je večina stvari, ki jih želi spremeniti, že delovala dokaj dobro.

Kljub nekaj izzivom, s katerimi so se srečevali, so panoge svojim strankam ponujale storitve ali izdelke. Industrije so bile tako navajene tako na uveljavljene zapuščene strukture kot tudi na standarde, določene v skladu s strukturami.

Po možnosti v prostoru dobavne verige je to eden največjih izzivov izvajanja verige blokov.

Poleg tega ljudje v panogah dobro poznajo zapuščene strukture, da bodo vsi poskusi uvedbe svežih struktur destabilizirali celotno industrijo. Na primer, jasno je, da je finančna industrija med sektorji, ki se soočajo z revolucijo, ki jo je sprožil blockchain. Tu je sektor vzpostavil strukture, ki usmerjajo izvajanje storitev.

Ljudje uporabljajo VISA za čezmejne transakcije. Za banke uporabljajo SWIFT in druga sredstva za pretok gotovine v razsutem stanju. Takšne strukture so tako zasidrane v sistemu, da bo treba dolgo uvajati nove mehanizme. Zanimivo je, da točno to počne blockchain. Ta tehnologija bistveno spreminja naravo operacij na vse možne načine.

Kot že omenjeno, so zapuščeni sistemi močno zasidrani v industriji, tako da ljudje ne bi želeli preizkusiti novih sistemov. Na primer, ljudje v finančni industriji bi se lahko uprli sprejetju tehnologije veriženja blokov, ker – i) tako malo vedo o njej in ii) menijo, da bi lahko napovedal veliko izgubo delovnih mest zaradi odpuščanja nekaterih delovnih mest.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Pomanjkanje tehnoloških partnerjev

Kot smo že pojasnili, je veriga blokov še vedno nastajajoča tehnologija in mnogi ljudje še niso dobili jasnega vpogleda v to. To pomeni, da tudi za tiste organizacije, ki bi ga želele izvajati, ni jasnega načrta za izvajanje blockchaina.

Pomanjkanje jasnih standardov pomeni, da obstaja veliko informacij, ki so bolj zmedene kot koristne.

Kljub temu si prizadevajo olajšati ta postopek tistim, ki želijo uvesti podjetniško verigo blokov. Najpomembnejši korak, ki ga je treba upoštevati pred potopom, je najti pravega tehnološkega partnerja, ki bo vodil skozi labirint.

Vendar pa prihaja še ena ovira. Kdo je najboljši partner in kako lahko rečemo, da so našli pravega partnerja?

Zanimivo je, da je to eden največjih izzivov pri implementaciji verige blokov, ki se pojavijo, ko podjetja želijo uvesti tehnologijo.

Pridobivanje pravega partnerja bo organizaciji omogočilo, da odkrije najboljši načrt izvajanja blockchain.

Trenutno obstajajo krovni projekti, kot so Hyperledger, Enterprise Ethereum Alliance in druge blokovne platforme podjetij, kot so Corda, Microsoft Azure in Hyperledger. To so zlasti zasebne blockchain platforme, ki združujejo podobno misleče organizacije, osredotočene na blockchain.

Resničnost je taka, da so stroški izvedbe blockchaina pretirano visoki. Kot taka je samo preudarno, da nekdo išče partnerja, ki bi pomagal pri uvajanju tehnologije.

Tudi pri številnih in odmevnih partnerjih je dostop do njihovih platform včasih precej drag. Poleg tega se obstoječe platforme hitro polnijo, kar pomeni, da bi jih lahko kmalu prenatrpali. V takem okolju bi bilo težko dobiti prilagojene storitve glede na veliko povpraševanje.

Bi radi izvedeli več o podjetniških tehnologijah veriženja blokov? Oglejte si trenutno najboljše poslovne okvire verig blokov za vaš projekt!

Varnostna vprašanja

Izzivi pri uvajanju verige blokov so v različnih oblikah. Jasno je, da je ena največjih prodajnih točk blockchaina njegova odpornost proti kibernetskim napadom.

Kljub temu se sektor blockchain sooča z različnimi tveganji slabih akterjev. Zlasti hitrost uvajanja tehnologije navidezno izpostavlja dele industrije hekerjem.

V resnici obstajajo številne ranljivosti, povezane s tehnologijo zaradi nezrelih procesov in obrambe. Na primer, možnosti, da oseba postane žrtev phishing prevar, so precej velike. Poleg tega pomanjkanje jasnih razvojnih standardov pomeni, da se v industriji skriva veliko zlonamerne programske opreme. Te skupaj s tehnološkimi ranljivostmi in izvedbenimi podvigi predstavljajo resno nevarnost za nič hudega sluteče uporabnike.

Da bi se izognili možnosti varnostnih težav, uporabniki nenehno uporabljajo zasebna omrežja blockchain. Predvsem gre za omrežja, ki niso odprta za javnost in jih je treba preveriti pred dostopom. Primeri takšnih blokchain platform vključujejo tiste, na katerih se izvajajo različni projekti blockchain v podjetju.

Vendar je težava zasebnih omrežij v tem, da uporabniki nimajo enake avtonomije, kot jo imajo uporabniki javnih blokovnih omrežij. Tu je vozlišče, ki predseduje, nagnjeno k nekaterim omejitvam glede tega, kaj lahko storijo udeleženci. To na primer vpliva na sposobnost uporabnikov, da se s platformo poigravajo tako, kot bi si želeli.

Kljub temu pa javni blokčeini niso varni, tako da lahko vsakdo zažene vozlišče znotraj ekosistema. Če slab igralec uspešno napade platformo, ki lahko sproži dvojno porabo kovancev, bo platforma verjetno izgubila verodostojnost. To pomeni, da bo vsak, ki vlaga v ekosistem, izgubil.

Kriminalna dejavnost

Izvajanje podjetniškega veriženja blokov se sooča z velikim izzivom, ki se dotika “čistosti” tehnologije. Tehnologija je po svetovnih priljubljenosti prevzela po dveh stvareh.

Eno je razkril Bitcoin, ki je grozilo, da bo finančno industrijo postavil na glavo. Drugič, zdelo se je, da tehnologija zmanjšuje odmevne kriminalne dejavnosti, kot je pranje denarja. Zanimivo je, da so slabi igralci s tehnologijo selili ogromno tranš ukradenega denarja drugam. Blockchain se še danes sooča s to težavo!

Poleg tega so raziskovalci iz univerzitetne knjižnice Cornell ugotovili, da je a anketa da marsikdo zaradi razvpitih kriptovalut ne zaupa blockchainu. Študija je zlasti pokazala, da kriminalci uporabljajo digitalne valute za poravnavo senčnih transakcij na internetnih tržnicah.

Študija je tudi ugotovila, da kiber kriminalci uporabljajo kripto, da bi prosili za odkupnino v primerih napadov na računalnike z DDoS.

Kot rezultat je blockchain dobil neprijetno kakovost. Za potencialne uporabnike tehnologije je še naprej pomembno, da najprej odpravijo strah pred slabimi akterji, ki še naprej uporabljajo platformo za izvajanje svojih kriminalnih dejavnosti.

V bistvu obstaja nekakšen strah med novimi potencialnimi uporabniki, ki se niso pripravljeni zaplesti v shemo, ki jim ni všeč.

V resnici je misel na takšne dogodke tista, ki ovira potencialne uporabnike tehnologije. To je trenutno eden največjih izzivov pri uvajanju tehnologije veriženja blokov.

Preberite tudi: 10 najboljših izzivov pri sprejemanju blockchainov

Pomanjkanje predpisov 

To je eden izmed blockchain izzivov, ki jih prinašajo rešitve in priložnosti. Glede na različne zgoraj obravnavane nesrečne primere nekateri vladni subjekti neradi dovolijo, da bi se tehnologija prostoročno razvijala. Nadalje regulatorji težko opredelijo pravno okolje za tehnologijo glede na njeno zapletenost.

Na primer, omrežje blockchain je sestavljeno iz različnih vozlišč, razpršenih po vsem svetu. Torej, ko se transakcija zgodi na platformi, organi težko jasno opredelijo pristojnost in s tem pravilne pravne obveznosti strank v transakciji.

Sredi te pravne zagate si težko predstavljamo, kako bo delovala prihajajoča zakonodaja, kot je Splošna uredba EU o varstvu podatkov (GDPR).

Uredba v bistvu daje digitalne pravice do lastništva podatkov, shranjenih na blockchain platformi. Zanimivo je, da je jasno, da lahko uporabniki blokchain platform delujejo anonimno. V takem primeru se dobro seznanjeni opazovalci sprašujejo, kako učinkovit bo GDPR.

Poleg tega je dejstvo, da GDPR predlaga določeno obliko varstva podatkov, bolj zmedeno. Očitno so podatki, shranjeni v razdeljeni knjigi, na voljo vsem udeležencem za ogled, ne pa tudi za spreminjanje.

Uporabniki tudi niso na voljo za ogled vseh podatkov, ki pripadajo določeni transakciji. Razlog za to je lastnost omrežja blockchain, imenovana minimizacija podatkov. To je torej dokaz, da so podatki v blockchain omrežju že zaščiteni.

Kljub temu je bistvo v tem, da blockchain skupnosti še ni jasno, kaj zakon pravi o nastajajoči tehnologiji. Kot taka je to zaskrbljujoča točka, ki ima veliko potencialnih uporabnikov podjetniškega veriženja blokov drugo ugibanje o svojih odločitvah.

Preberi več: Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

Ni interoperabilnosti poslovnih blokovnih platform

Kot smo že omenili, danes obstajajo številne poslovne blockchain platforme. Zanimivo je, da si vsak projekt prizadeva uporabnikom zagotoviti določene rešitve.

Na primer, IBM-ova Hyperledger Fabric je odlična pri upravljanju dobavnih verig, Corda R3 pa je najboljša za rešitve finančne industrije. Očitno med temi platformami obstaja nekakšen prekinitev, zaradi česar je navigacija med platformami nočna mora.

Interoperabilnost podjetniške verige blokov je primerna težava, za katero morajo razvijalci najti rešitev, če naj bi prišlo do množičnega sprejemanja. Predvsem bi se morali pridružiti tkanini Hyperledger, vendar lahko uporabljati storitve v Cordi ali Microsoft Azure brez resnih težav z združljivostjo..

To je eden izmed blockchain izzivov, ki jih prinašajo rešitve in priložnosti.

Zanimivo je, da sta se dve najbolj priljubljeni podjetniški blockchain platformi, to sta Enterprise Ethereum Alliance in Hyperledger, lani srečali s težavo..

Predvsem naj bi projekti sodelovali s takimi, da bi lahko poskusili rešiti problem interoperabilnosti. Del sporazuma je vključeval določitev nekaterih standardov, ki bodo vodili izvajanje podjetniških rešitev veriženja blokov.

Kljub navdušenju za srečanjem je v zvezi z interoperabilnostjo veliko želja. Zanimivo je, da je interoperabilnost lastnost programske opreme, ki določa, ali ima kakšne možnosti za množično posvojitev.

Zlasti obstaja nešteto programske opreme, kjer ima vsak uporabnike. Zato mora obstajati način, na katerega lahko uporabniki različne programske opreme sodelujejo in vodijo smiselno poslovanje. V tej luči je potrebno več dela na področju interoperabilnosti podjetniških blokovnih verig, da bi spodbudili množično sprejemanje.

Bi radi izvedeli več o interoperabilnosti verig blokov? Oglejte si naš končni vodnik o interoperabilnosti verig blokov zdaj!

Končne besede

Zdaj, ko se zavedate izzivov pri uvajanju tehnologije veriženja blokov, lahko sprejmete izobraženo odločitev, ali želite uporabljati verigo blokov ali ne. Vendar bo blockchain prihodnost, tudi če danes obstaja težava z blockchainom.

Sčasoma tehnologija blockchain dobiva posodobitve, ki se bodo rešile teh osnovnih težav. Še več, v mnogih primerih podjetja že uporabljajo zasebne tehnologije veriženja blokov za reševanje težav.

Kakorkoli že, če ste le novinec in želite izvedeti več o tej tehnologiji in težavah, priporočamo, da si ogledate naš brezplačni tečaj blockchain. To je lahko začetek vašega blockchain potovanja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map