Nybörjarhandbok: Vad är en kryptovaluta?

Kryptovalutor har tagit världen med storm och under tiden ritat en tydlig bild på varför de är framtidens valuta. Medan vissa människor kan hävda att de vet vad den här nya betalningsformen handlar om, är majoriteten fortfarande i mörkret mitt i en utveckling som har sett att kryptovalutor blir ett föredraget betalningsalternativ. I den här guiden ska vi helt enkelt förklara vad som är en kryptovaluta?

Så jag förstår det, men vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är en form av digital valuta som distribueras över internet. Det fungerar ungefär som någon form av digitala kontanter, men utan att någon central myndighet kontrollerar det. Kallas även virtuella valutor, kryptovalutor möjliggör sömlösa, direkta och snabba transaktioner mellan parter oavsett plats.

Kryptovalutor skiljer sig från fiatvalutor (EURO, USD och GBP) i den meningen att innehavarna tar full kontroll överbetalningar samt saldon. Total kontroll innebär att man inte behöver en central myndighet för att validera transaktioner. Med fiatvalutor fungerar kreditkortsföretag och banker vanligtvis som central myndighet eller portvakter på alla affärer som man ska delta.

Satoshi Nakamoto är ackrediterad för att skapa den första kryptovalutan, bitcoin, samt den underliggande blockchain-tekniken 2008.

Kryptovalutor kan ses som applikationer som körs ovanpå en kryptografisk uppfinning som i detta fall är blockchain-tekniken. Blockchain är den underliggande tekniken som driver många applikationer av vilka kryptovalutor är en av dem.

Banker har en databas med människors pengar som vanligtvis är mottagliga för hackattacker. Det kan dock inte vara fallet med kryptovalutor eftersom det inte finns någon central myndighet som håller register över människors innehav. Dessutom genomförs transaktioner på kryptovalutor vanligtvis på ett distribuerat sätt vilket gör det svårt för hackare att spåra vart pengar flyttar till och från.

Hur man får tag i en kryptovaluta?

Brytning: Vissa kryptovalutor som Bitcoin och Monero kan erhållas genom en process som kallas brytning. I det här fallet ansluter människor kraftfulla datorer för att samla upp den önskade processorkraften för att kunna lösa komplicerade pussel.

Människor uppmuntras vanligtvis med nya mynt, transaktionsavgifter eller båda för att få rätt svar på ett pussel. Gruvarbetare uppmuntras också för att säkerställa att transaktioner i en blockchain är giltiga. De gör det genom att se till att människor som försöker skicka mynt har tillräckligt med att skicka.

Uppköp: Du kan få tag på en valutakryptovaluta genom att köpa dem med fiatvalutor från kryptovalutabörser som underlättar köp- och säljoperationer.

Vad är syftet med kryptovalutor?

Kryptovalutor kan ses som en annan form av pengar som kan användas för olika ändamål. Till exempel kan den användas för att köpa varor och betala för tjänster. Vissa människor och handlare accepterar kryptovalutor som betalningssätt förutom fiatvalutor.

Virtuella valutor blir allt populärare som ett sätt att skicka och ta emot betalningar till låga kostnader och höga hastigheter. Till exempel användes Litecoin en gång för att skicka 99 miljoner dollar, och avsändaren fick endast 0,40 dollar i transaktionsavgifter.

Kryptovalutor används också för att göra anonyma transaktioner som användare inte vill att andra ska veta om. Monero och Zcash är de mest populära i detta fall med tanke på deras fokus på integritet. I det här fallet kan man använda de två för att skicka pengar utan att behöva förklara för en bank varför de skickar och till vem de skickar.

Digitala valutor har också dykt upp som pålitliga verktyg för att kringgå stark censur. Det är vanligt att människor bankkonton och tillgångar är frusna. Kryptovalutor fungerar som ett censurresistent alternativ för att lagra rikedom som bara en person kan komma åt och kontrollera med hjälp av en privat nyckel.

Jag håller lite krypto !!! Nu då?

När tiden går ser vi fler och fler platser som accepterar krypto som en betalning, här är en artikel om var man kan spendera kryptovalutor.

Framtiden för Kryptovalutor

Populariteten för kryptovalutor förväntas fortsätta växa när människor längtar efter snabba, säkra och billiga sätt att skicka och ta emot pengar. Eftersom blockchain-tekniken fortsätter att utvecklas kan det ta en tidfråga innan denna betalningsform hittar sin väg in i den vanliga branschen.

Nytt i den här världen? Ta en titt på den ultimata nybörjarhandboken om hur du investerar i krypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me