Nybörjarhandbok: Vad är en decentraliserad applikation (DApp)?

Världen utvecklas och det är teknikvärlden som vi vet. Har du någonsin föreställt dig att hitta appar som inte exklusivt ägs av någon eller inte har en central server eller inte har någon stilleståndstid? Låter för bra för att vara sant, eller hur? Det är hög tid att du känner till DApp.

Men faktiskt är det inte bara en fantasi nu. Du kan hitta en sådan typ av appar idag eller kanske använder du någon av dem men vet inte ännu. Dessa nyfödda appar är bättre kända som de decentraliserade apparna eller DApps i korthet.

Innan vi går vidare till ämnet utförligt bör du ha förståelse för tekniken som kallas blockchain. Blockchain är en teknik som uppfanns redan 2009 av en okänd enhet som heter Satoshi Nakamoto. Okänt som i ingen vet vem Satoshi är. Kanske är Satoshi en kille eller en tjej eller något hemligt samhälle eller kanske till och med främmande. Vem vet? Kan vara!

Hur DApps kom till ljus?

Blockchain är helt enkelt en digital storbok där alla kan lagra och dela transaktioner inom nätverket. Du kan kalla det en öppen bok. Huvudfunktionen i en blockchain är att den är decentraliserad. Det betyder att ingen kan kontrollera det, det är autonomt.

Bitcoin använde först tekniken för att införa en decentraliserad valuta som eliminerar behovet av banker eller tredje part att validera transaktioner. Senare 2015 tog ett ryskt pojkegeni som heter Vitalik Buterin tekniken ännu längre. Han uppfann Ethereum och visade oss att blockchain kan ha många andra aspekter än en digital valuta.

Således kom DApp. Decentraliserade applikationer har ingen central server och ingen kan styra, ändra eller ta bort databasen. Att ha en bättre förståelse du måste hoppa lite djupare.

Tänk på webbplatser som Facebook. Facebook har centrala servrar i North Carolina, USA. Så det betyder, av någon chans om någon hackare på något sätt hackar ner det, kommer vi att förlora Facebook. Till och med någon regering kan inte ta ner den om de stänger datacentret.

Men den decentraliserade applikationen är bortom det. Den har ingen central server. Istället distribueras all data över blockchain-nätverket. Källkoden är också öppen för alla.

Anmärkningsvärda funktioner

En DApp har följande funktioner –

  1. Källkoden är tillgänglig för vanliga användare.
  2. Antar blockchain-tekniken och den är decentraliserad.
  3. Appen har sin egen digitala tillgång eller kryptovaluta.
  4. Upprätthåller en konsensusalgoritm för användare, dvs PoW eller PoS.

3 typer av DApps

Vitalik och hans team pratade om tre vanliga typer av DApps på Ethereums vitbok. Dom är –

  1. Money Centric DApps

Dessa DApps kräver digital valuta för att validera avtal mellan parter. Till exempel har Ethereum Smart Contract. Ett smart avtal är självvaliderande när villkoren i kontraktet uppfylls. Även om alla noder inom blockchain-nätverket måste validera det först.

  1. Appar som kräver pengar och variabel information

En sådan typ av appar behöver kryptotoken liksom vissa protokoll. Om du till exempel har en produktleveransapp måste du överväga priset på en produkt och avståndet mellan två parter. Här är avståndet mellan två parter den variabla informationen eller det sekundära protokollet.

  1. Appar som hanterar styrning och röstning

DApps introducerade också en annan fin teknik som heter DAO. DAO står för decentraliserade autonoma organisationer. Dessa organisationer bildas när två eller tre parter försöker sträva efter ett gemensamt mål och är bundna av ett smart avtal. Partimedlemmarna har enighet mellan sig och de har ingen ledare. Gemenskapens medlemmar kan således ha en klar förståelse.

Hur kunde du utveckla DApp?

Du kan följa en enkel 3-stegs riktlinje för att utveckla DApp själv och starta ditt eget företag. Du kan till och med kolla in den här artikeln om du är en hardcore-utvecklare. Men nu ska vi diskutera den enkla metoden.

Steg 1: Publicera en vitbok

Först måste du skriva en vitbok där du kommer att utarbeta konceptet, funktionen, teknisk POV, vikten av appen du planerar att utveckla. Ge “hur du kunde uppnå ditt mål” en seriös tanke och skriv ner färdplanen.

Kom ihåg att färdplanen är viktig. Detta hjälper dig att göra din idé mer säljbar.

Steg 2: Starta en ICO

ICO är det nya sättet att driva nystartade företag. Vad du ska göra är att sälja kryptovalutor för att crowdfundera ditt projekt. Var specifik och tydligt tydlig om dina planer och dela allt för att göra din app och ICO mer pålitlig.

Steg 3: Starta och implementera

Nu måste du bara utveckla appen och starta den på marknaden. Ju mer din app lovar, desto mer pengar kan den samla in.

DApps är en modern lösning för att starta ett nytt företag. Du behöver inte tigga till VC: erna för att finansiera ditt projekt. Börja arbeta med ditt eget projekt, tro på vanliga människor. Lycka till.

Läs också,

  • Topp 10 mest populära DApps att följa 2018
  • NEO dApps Ecosystem: The Complete List
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map