Definiera DAO – decentraliserade autonoma organisationer

Om du redan har god kunskap om kryptovaluta, blockchain-teknik och smarta kontrakt är det dags att definiera DAO nu, även känt som Decentraliserade autonoma organisationer.

DAO står för Decentralized Autonomous Organization, som du kan betygsätta som en av de mest komplexa formerna av smarta kontrakt.

Men det här är inte allt. Låt oss definiera DAO i detalj i den här artikeln.

DAO Definition

Om du tittar på det kan du få en idé från namnet vad DAO egentligen är. Eftersom det står för Decentralized Autonomous Organization, kan du ha en känsla av att vi pratar om en autonom organisation, som är decentraliserad precis som kryptovaluta och blockchain-teknik.

Det är precis hur vi definierar DAO, och det är typ av självförklarande från dess namn. Idén var på marknaden ända sedan den första kryptovalutan lanserades 2009. I ett försök att hjälpa Bitcoin att bli av med mellanhänder i finansiella transaktioner framkom DAO som den bästa möjliga lösningen.

Decentralized Autonomous Organization (DAO) är faktiskt en organisation som kan köra på egen hand utan att ha någon hierarkisk ledning. Det fungerar baserat på den fördefinierade koden och det är därför vi kallar det för en typ av smart kontrakt.

Ovanstående är en enkel definition av DAO, men låt oss definiera DAO i mer tekniska termer.

“DAO är en form av kontrakt där processer och lagar i en decentraliserad organisation införs som en permanent kod för det smarta kontraktet och fungerar genom ett distribuerat konsensusprotokoll.”

Real Life Exempel för att definiera DAO

Låt oss förstå DAO med ett lättförståeligt exempel.

Har du någonsin använt Uber? Chansen är att de flesta av er har det.

Tänk nu på att Uber är DAO. I så fall kommer bilen att vara förarlös som söker efter passagerarna på egen hand. Den plockar upp en passagerare på egen hand och släpper en passagerare på egen hand. Dessutom får den betalning på egen hand, får bränsle på egen hand och betalar för bränslet på egen hand av vinsten. Enkelt uttryckt behöver bilen, om den fungerar som en DAO, ingen extern hjälp för att utföra sina uppgifter.

Samma är fallet med decentraliserade autonoma organisationer. De behöver ingen ledning för att köra dem, de arbetar på fördefinierad kod och riktningar och är decentraliserade utan någon central myndighet för att kontrollera dem.

Alla organisationer som uppfyller ovanstående villkor är en DAO.

Traditionell organisation kontra decentraliserad autonom organisation

För att definiera DAO på ett bättre sätt är det obligatoriskt att förstå skillnaden mellan en decentraliserad autonom organisation och en traditionell organisation.

  • En traditionell organisation följer en top-down hierarki med centraliserad auktoritet, men DAO gör inte eftersom DAO är ett distribuerat nätverk av autonoma intressenter.
  • En traditionell organisation är en juridisk enhet, men DAO har ingen centraliserad juridisk enhet. Du kan lära dig mer om den juridiska statusen för DAO i den sista delen av artikeln.
  • En traditionell organisation erbjuder lagliga kontrakt till sina anställda, men DAO gör det inte eftersom de använder smarta kontrakt.
  • En traditionell organisation är centraliserad men DAO är decentraliserad.

Hur DAOs fungerar

För att ytterligare definiera DAO i detalj, låt oss titta på hur det fungerar.

Den första DAO någonsin är Bitcoin. Det var också den första någonsin fullt fungerande decentraliserade autonoma organisationen. Samma koncept följdes av andra kryptovalutor som Ethereum, eftersom det aktiverades på Ethereum-plattformen.

Detta var första gången DOA användes av en annan organisation än Bitcoin. Det hjälpte också andra som också var intresserade av konceptet och hjälpte till att forma dess nuvarande utseende.

Hur fungerar en DAO nu??

Definiera regler

Du måste börja med uppsättningen regler först. Vilka är de regler du vill definiera enligt vilka du vill att en viss organisation ska fungera? Du måste brainstorma alla regler eftersom du behöver lägga till alla dessa regler i det smarta kontraktet.

Smart kontrakt

Alla regler kodas sedan till ett smart kontrakt, som i huvudsak är ett datorprogram. Det existerar självständigt på internet och kräver att människor gör uppgifter som de inte kan göra på egen hand.

Finansieringsfas

När du är klar med att sätta upp reglerna och skapa ett smart kontrakt är nästa finansieringsfas. Det är ett av de viktigaste stegen i processen av två skäl.

För det första behöver alla DAO: er tokens, som i huvudsak är en intern egendom för en viss DAO. Dessa tokens används av organisationen för att belöna aktiviteter inom den.

För det andra, när användaren investerar i DAO genom finansieringsprocessen, köper de faktiskt rösträtt. Så ju mer någon spenderar på DAO, desto mer inflytande kan han ha på hur den fungerar.

Spridning

Efter att ha skapat regler, skapat ett smart kontrakt och finansieringsprocessen är nästa steg distribution. Omedelbart efter utplaceringen av en DAO blir den oberoende av dess skapare och går i helt autonomt läge.

Alla DAO är öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan se koden bakom DAO efter distribution. Alla finansiella transaktioner och regler registreras med blockchain-teknik.

Eftersom en Ethereum blockchain registrerar alla finansiella transaktioner, gör det en DAO helt transparent och oförstörbar.

Du måste också förstå att DAO också har vissa begränsningar. Det kan till exempel inte skriva en kod på egen hand, utveckla hårdvara eller bygga en produkt. Det är här entreprenörer kommer in, för att uppnå dessa uppgifter anställer DAO kontrakt baserat på omröstningsprocessen.

Hur spenderar en decentraliserad autonom organisation (DAO) det?

Kommer du ihåg finansieringsprocessen som vi diskuterade ovan? Vi har redan nämnt att när någon investerar i en DAO, köper han rätt att rösta om hur en DAO måste fungera.

På samma sätt fattade samma investerare med rösträtt ett beslut om att spendera medel genom att nå enighet. Detta betyder, oavsett vilken riktning som får flest röster, tar DAO den riktningen.

Investerarna har också rätt att komma med ett förslag, men det resulterar ofta i förslagsspammning tidigare som överbelastar nätverket. För att förhindra detta måste en investerare också sätta in en del pengar innan han lägger fram ett förslag för omröstning.

Så snart ett förslag kommer från någon av intressenterna eller investerarna kan andra investerare rösta om det förslaget. För att nå enighet om att utföra någon åtgärd måste en majoritet förespråka den åtgärden. En DAO-kod kan också redan ha en inbäddad majoritetsprocent, så det varierar för varje DAO. Det är inte nödvändigt att få 51% röst är majoriteten såvida inte koden säger det.

Vad gör en DAO?

För att definiera DAO i detalj behöver du inte bara förstå hur det fungerar utan också vad det gör.

Med enkla ord tillåter det investerare eller intressenter att utbyta sina medel med någon utan någon mellanhand, vilket innebär att finansinstitut som banker inte deltar. Det betyder att människor kan göra investeringar, låna eller samla in pengar för alla uppgifter med en DAO.

Bli del av DAO: Hur man blir intressent i DAO?

Om du redan har investerat i kryptovalutor och redan har en plånbok är det enkelt att investera i en DAO. Allt du behöver göra är att köpa tokens för en viss DAO som du har intresse av.

Processen är enkel och okomplicerad, vilket motsvarar köp av aktier i ett företag. Du kan göra detta under finansieringsfasen. Ju fler polletter du köper, desto mer inflytande kan du få under omröstningsprocessen.

Det är enkelt, ju mer du investerar, desto mer inflytande har du på hur DAO fungerar och större chanser att du gör vinst.

Men här är en rekommendation. Se till att titta på öppen källkod för att säkerställa att koden för smart kontrakt är felfri.

Fallet med den första DAO: DAO

Jag rekommenderar dig att investera i DAO: er efter en noggrann inspektion av dess kod eftersom början på DAO inte var så lovande.

I början, när den första Ethereum DAO för riskkapitalfinansiering med namnet The DAO lanserades 2016, med en initialinvestering på 150 miljoner USD, det hackades omedelbart på grund av fel i koden.

Egentligen var det den första Ethereum DAO. Det hackades med den rekursiva utnyttjandet av Ethereum. Det mötte omedelbart ett flerstegshack på grund av kryphålet i smart-kontrakt.

Även om det resulterade i högsta crowdfunding-kampanj någonsin, men experter identifierade omedelbart problemen med koden.

Hackarna tappade omedelbart 50 miljoner USD. Den ekonomiska förlusten återfördes dock de närmaste veckorna. Ändå var det ett utmärkt exempel på att hackare utnyttjade kodfel.

Detta leder oss till nästa viktiga fråga, är DAO verkligen säkert för investeringar?

Är DAO Secure?

Det enkla svaret på frågan är, ja, det är det. Men bara om den ursprungliga koden är felfri och inte ger några kryphål för hackare att utnyttja.

Eftersom ingen kan ändra koden för en DAO efter distributionen på Ethereum blockchain, kan ingen ändra reglerna. Någon kan bara ändra smarta kontraktregeln när majoriteten röstar för att anställa någon för att ändra kod.

Detta gör det ganska säkert eftersom ingen person har befogenhet att ändra DAO-processen till deras fördel. Detta är ofta fallet med traditionella företag du kan ha aktier i. Med beslut centrerade inom toppledningen är dessa organisationer vanligtvis mer benägna att korrumpera metoder på grund av bristande transparens. Detta är dock inte fallet med en DAO.

Även om DAO: er är relativt säkra och säkrare för investeringar, finns det ett problem med DAO-säkerhet. Som jag redan har nämnt kan du inte ändra kod när du distribuerar en DAO. Begränsningen är kontraproduktiv om det finns ett fel i koden. Du kan inte fixa det i tid och hackare kan dra nytta av problemet.

Det är därför det är viktigt att bara investera efter att koden är felfri.

Vad är DAOs juridiska status?

Till skillnad från en traditionell organisation finns det ingen juridisk status hittills för de decentraliserade autonoma organisationerna. Med enkla ord finns det inget beslut om lagstiftarens lagliga status för DAO för närvarande.

Lagstiftarna använder en term “allmänt partnerskap” för DAO och deras investerare. Detta gör att alla intressenter eller investerare eller någon som äger tokens för den aktuella DAO ansvarar för eventuella skulder eller rättsliga åtgärder som DAO står inför.

Därför finns det två nackdelar med DAO hittills. Du kan inte definiera DAO utan att titta in på den andra sidan av bilden, eller hur? Här är en liten lista med problem som du kan möta med DAO eller när du investerar i DAO.

  • Tvetydighet i den rättsliga statusen
  • Det går inte att ändra koden i tid om det finns ett kryphål

Du kan lära dig mer om uppdateringarna om den juridiska statusen för DOA den Ethereum Forum.

Annat än det är DAO: er den perfekta nya världslösningen och erbjuder ett futuristiskt koncept av ledarlösa organisationer som är mer effektiva eftersom de är autonoma och decentraliserade.

Slutord

DAO eller decentraliserade autonoma organisationer är framtida och redo att ersätta många traditionella organisationer. Den nuvarande utvecklade strukturen för DAO kan enkelt ersätta många nuvarande företags funktioner. Till exempel Uber, Amazon, Dropbox och många andra.

De aktuella exemplen på några av de mest framgångsrika DAO: erna är Rusa, Digix Global, och BitShares.

DAO: erna erbjuder en perfekt lösning för att bli av med mänskliga chefer och andra mänskliga resurser som ofta dränerar onödig ekonomi. Enligt Mike Hearn, en välkänd Bitcoin-bidragsgivare, kommer DAO att driva alla organisationer i världen inom de närmaste 30 åren.

Vi rekommenderar att du läser vårt tidigare blogginlägg om smarta kontrakt om du fortfarande inte vet vad smarta kontrakt är.

På samma sätt tycker Vitalik Buterin, skaparen av Ethereum, också konceptet är mycket lovande. Enligt honom erbjuder DAO: er ett perfekt tillfälle för traditionella organisationer att bli av med mellanhänder som kostar dem upp till 30% av driftskostnaderna.

Sammantaget kan några av er ha en annan åsikt, men för mig och många fler experter runt om i världen är DAO utan tvekan framtidens affärsmodell. Det är bara början på framtiden som vi snart kommer att se.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me