Blockchain vs länkad lista: Är Blockchain en länkad lista?

Den här artikeln svarar på de grundläggande principerna för blockchain-teknik och länkad lista. Det pekar också på kärnskillnaderna mellan blockchain och länkad lista.

Låt oss börja med en fråga – Hur fungerar blockchain-teknik? I grund och botten är en blockchain en serie block som innehåller data och som har ett hashnummer och ett hashnummer från det tidigare blocket.

På teknisk nivå kan du säga samma sak om en länkad lista! Det är en typ av datastruktur som ”lagrar data”. Med detta sagt, vilka är de största skillnaderna mellan dessa två typer av datalagringsverktyg?

För dem som inte är så skickliga på datavetenskapens språk skulle termer som datastruktur inte ha någon betydelse. Det är helt normalt för människor som inte har primär kunskap om datavetenskap.

Skriva in nu: Enterprise Blockchains Fundamentals Course

Vad är en länkad lista?

En länkad lista är ett linjärt sätt att organisera och lagra data där varje enskilt element representerar ett annat objekt. Du kan kalla det en serie data av olika slag. På datavetenskapens språk är en länkad lista en datastruktur.

I en länkad lista finns en sekvens. Varje dataelement har en “pekare” tilldelad. Det betyder att du alltid kan spåra den tidigare noden i listan. Således fungerar hela listan som en kedja. Genom att följa hashnumret kan du till och med nå genusnoden.

Det finns ett intressant faktum om det, du kan också hitta föräldernoden som länkar i blockchain-tekniken. Detta är en nyckelfunktion som gör blockkedjorna oföränderliga. När den är designad är den klar!

Vad är Blockchain och hur liknar Blockchain en länkad lista?

Du måste redan få idén om hur dessa två har några märkbara likheter. Blockstammens datastruktur kan lätt sägas vara en länkad lista. Medan den länkade listan har pekarfunktionen har blockchain hash-funktionen. Varje block i blockchain har ett unikt hashnummer såväl som hash-nummer för föregående block eller moderblock.

Både blockchain och länkad lista använder samma teknik. De har båda ett genblock som inte har ett tidigare hashnummer.

Så ja, blockchain delar faktiskt några egenskaper hos en länkad datastruktur. Du kan kolla in kärnfunktionerna i blockchain för att lära dig mer om tekniken.

Det finns dock några grundläggande skillnader mellan dessa två tekniker också.

Blockchain vs länkad lista: Vilka är de viktigaste skillnaderna?

Den första och främsta sammandrabbningen av blockchain vs länkad lista är att en blockchain har en hash-funktion för att identifiera förfadern till ett visst block. Medan en länkad lista gör samma funktion med en pekfunktion. Läs mer om hashing i kryptografi här. Om du vill ha en mer omfattande kunskap bör den här detaljerade guiden om kryptografisk hashing ge dig en levande uppfattning om hur hashing fungerar.

Återigen är en blockchain mycket mer komplicerad när det gäller struktur. En länkad lista är ett linjärt sätt att ordna och lagra data.

Blockchains har till exempel Merkle Trees för att lagra transaktioner och all data relaterad till transaktionerna. Dessutom har dessa Merkle-träd (eller block) en länk till sin föräldrars hash med det unika hash-numret.

Dessutom har en blockchain några unika funktioner. Till exempel är en blockchain en decentraliserad, distribuerad och autonom digital storbok som kan ha många applikationer i vårt praktiska liv. Datamanipulation och manipulering är nästan omöjligt eftersom blockchain-systemet tillåter det i mening. Samtidigt är en länkad lista ett enkelt sätt att strukturera data.

Hur eliminerar blockchain risken för cyberattacker?

Tja, kopian av blockkedjor distribueras bland användarna inom nätverket. Så alla i noden arbetar som validerare. Om någon försöker manipulera med en kopia synkroniseras den inte med andra. Den andra noden kommer helt enkelt att avvisa den ovanliga förändringen. Det är så blockchain säkerhet skyddar mot cyberattacker och hackare.

En blockchain har potential att skapa decentraliserade appar, decentraliserade organisationer, en smart ekonomi och många fler. Kanske den viktigaste definitionen av hur blockchain-funktioner väckte frågan om att den liknar den länkade listan.

Läs mer om decentraliserade appar här!

Slutsatser

Så det var en kort sammanfattning av blockchain vs länkad debatt.

Är blockchain en länkad lista?

NEJ!

En blockchain har vissa viktiga egenskaper hos en länkad lista. Men det är det, i grunden är det mycket mer komplext och har mycket mer funktionalitet. En länkad lista har inte datavalidatorer som skyddar integriteten för den länkade listan. Blockchain är å andra sidan ett fullt fungerande autonomt system.

Om du vill veta mer om blockkedjorna och hur den fungerar bör du definitivt kolla in vår gratis blockchain-kurs för att komma igång!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map