Hva er en ICO: En introduksjon til Initial Coin Offering

La oss se på noen få statistikker først:

 • Det første Initial Coin Offering (ICO) ble avholdt i 2014 for Ethereum-prosjektet. I løpet av bare tre år, dvs. i juni 2017, samlet blockchain- og kryptovaluta-start-ups mer penger via ICO-ruten enn tradisjonelle midler som risikovillig kapital (VC)!
 • I 2017 har ICO samlet inn 5,6 milliarder dollar!

Med så store midler som er samlet inn av ICO, har mange bransjevaktere et spørsmål “Hva er en ICO?”

ICO-er har blitt et viktig middel for å skaffe penger til start-ups for blockchain og kryptovaluta. De har en likhet med Initial Public Offerings (IPOs) ved at de også tilbyr en andel i prosjektet for publikum. Imidlertid er metoden, risikoen og fordelene ved ICO-er veldig forskjellige.

Hva er en ICO: en arbeidsdefinisjon

En ICO er en måte å samle inn i et uregulert miljø. De tradisjonelle måtene å samle inn penger fra VC-er eller å gå på IPO-ruten innebærer betydelige vanskeligheter på grunn av de strenge reglene og oppstart av blockchain-crypto omgår de med ICO.

Oppstarten selger en del av kryptotokenene til de tidlige tilhengerne av prosjektet. De skaffer midlene i form av fiat-valutaer som US $, eller kjente kryptovalutaer som Bitcoin eller Ether.

Oppstartsprosjektgruppen lager en whitepaper der de forklarer prosjektet og hvilken markedsmulighet det vil adressere, eller hvilket forretningsproblem det vil løse. Whitepaper beskriver også teknologien, hvorfor det i det hele tatt er behov for et kryptotoken, prosjektets veikart og hvor mye fond som kreves for å fullføre prosjektet.

I tillegg beskriver whitepaper prosjektstyringen, tidslinjen for ICO, valutaene som er akseptert i ICO, og hvor stor prosentandel av kryptotokenet vil bli solgt i ICO. Hvitboken beskriver hvordan de resterende tokens vil bli tildelt, også om det vil være et privat salg foran ICO, dvs. en fase der noen få utvalgte investorer kjøper et stort antall tokens til en lavere pris.

Under ICO kjøper investorene tokens ved hjelp av fiat eller kryptovaluta. Hvis ICO er i stand til å skaffe ‘soft cap’, dvs. minimum ønsket fond, eller mer enn det, blir prosjektet fullført. Hvis et prosjektgruppe ikke klarer å heve ‘soft cap’, anses ICO som mislykket, og midlene blir returnert til investorene.

Fordeler og ulemper med ICO:

Oppstartsbedriftene har følgende fordeler med ICO:

 • Positiv nettverkseffekt: Ofte er kryptoprosjektene distribuerte apper (DApps), og flere brukere kommer ofte brukerne til gode, noe som er en fordel med en ICO.
 • Oppstarten kan skaffe penger enkelt og raskt, siden det ikke er noen inngangsbarriere, det er enkelt å tilpasse et kryptotoken og starte ICO ved hjelp av plattformer som Ethereum, Waves eller Stellar.
 • Hele markedsføringen er digital ved å bruke selskapets nettside, sosiale medier, meldingsapper og andre nettfora.
 • Prosjektgruppen bruker blockchain til å administrere innsamlede midler og distribuere tokens, og det er automatisert og enkelt.

Investorene har også mange fordeler med ICO, for eksempel:

 • Hvis kryptovaluta blir populært, vil de fleste kryptobørsene vise det, og dermed gi høy likviditet.
 • Alle kan investere i en ICO, i motsetning til scenariet med VC-fondene, som er geografisk konsentrert i de økonomiske knutepunktene som New York City eller Silicon Valley.
 • Som det fremgår av den meteoriske økningen i prisene på mange kryptovalutaer i 2017, har investoren en god sjanse til å tjene penger hvis verdien på mynten setter pris på.

Imidlertid utgjør ICO også følgende risikoer:

 • Usikkerhet: Ofte har ikke oppstarten av ICO et produkt klart, og selv om papiret kan beskrive teknologien godt, er det ingen garanti for at produktet kan bygges.
 • Prisen på kryptotoken er kanskje ikke basert på produktets eller forretningsplanens robusthet, men kan være basert på en forventning om videresalg. Hvis prosjektet ikke har grunnleggende økonomisk verdi, kan dette føre til en boble.
 • Kryptomarkedet er svært ustabilt på grunn av dets spekulative natur.
 • Markedsmanipulasjonstaktikker som ‘pumping and dumping’ i kryptomarkedet utgjør en høy risiko, spesielt for små investorer.
 • ICO er uregulert, investoren har ikke lovlig virkning hvis fondet går tapt.
 • Anonymiteten som tilbys av mange kryptovaluta-prosjekter utgjør en risiko fordi kriminelle kan misbruke ICO for hvitvasking av penger.
 • Forskriftene varierer fra land til land og er under formulering i mange land, og det er ukjent om ICO-er vil bli tillatt i et bestemt land i fremtiden.

Lansering av en ICO:

Forutsatt at ledergruppen er på plass, og oppstarten har en forretningsplan med en teknologiløsning, kreves følgende trinn for å starte en ICO:

 • Bygg et kompetent juridisk team som gjennomgår de regulatoriske aspektene av selskapets jurisdiksjon, uansett om symbolet er et sikkerhetskrav, kunden din (KYC) og anti-hvitvaskingskrav (AML), og tar de nødvendige tiltakene.
 • Tilpass kryptotoken, som kan gjøres på forskjellige måter. Prosjektgruppen kan velge å bygge blockchain-plattformen og symbolet fra bunnen av. Alternativt kan de velge å bruke en blockchain-plattform som Ethereum, og utvikle sitt token og produkt, og dra fordel av Ethereum Virtual Machine (EVM), ERC20-standarder og programmeringsspråket Solidity for koding av smarte kontrakter. Nok et populært alternativ er å bruke ICO-plattformer som ICONOMI som gjør prosessen med å lansere en ICO veldig enkel.
 • Sett sammen et godt markedsføringsteam for aggressivt å markedsføre ICO, gjennom sosiale medieplattformer, meldingsapper som Telegram og onlinefora som Reddit. Teamet skal sørge for en whitepaper av høy kvalitet og et lettfattelig nettsted.

Ressurs for å vite om ICOs beste praksis:

Enten det er et oppstartsprosjektgruppe eller en investor, er det viktig å vite tilstrekkelig om ICO før du starter en eller investerer i en. En anbefalt lesing er denne artikkelen, som også viser noen av de mest vellykkede ICO-ene i historien om blockchain og crypto ventures..

Vil du lære mer?

Sjekk ut disse artiklene om ICO vs DAICO, og STO vs ICO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map