Zašto će Blockchain promijeniti svijet?

Blockchain je nova tehnologija koja stvara neke zuje u tehnološkoj zajednici. Blockchain će promijeniti svijet! Ali kako i zašto? Kako bismo vam pomogli odgovoriti na pitanja, sastavili smo ovaj vodič za vas.

Prije nego što raščlanimo zašto će blockchain promijeniti svijet, započnimo s “što je blockchain”. Blockchain tehnologija distribuirani je i decentralizirani sustav glavne knjige koji nudi transparentnost, nepromjenjivost i sigurnost.

Sudeći prema posljednjih nekoliko godina uspjeha, blockchain je tu da ostane i polako remeti razne industrije. Ali ne brinite, poremećaj ne znači uvijek negativan utjecaj. U stvarnosti, blockchain može pomoći u svim industrijama, riješivši se prije svega mana koje su ih mučile.

Dakle, svaki novak koji nije upoznat s temom trebao bi se ovim vodičem upoznati s konceptom blockchaina i kako će to promijeniti svijet.

Upišite se sada: Besplatni tečaj blockchaina

Kako će Blockchain promijeniti svijet?

Sad kad znate što je blockchain, možemo prijeći na to kako on zapravo može promijeniti tijek našeg gospodarstva i poslovanja.

Blockchain je decentralizirana baza podataka u kojoj se pohranjuju i provjeravaju sve transakcije koje imaju vrijednost. Međutim, vrijednost može predstavljati bilo što, poput novca, zemlje, dragulja itd. Forbes već vidi budućnost i polaže vjeru u novi novac. Vjeruju da će blockchain promijeniti svijet.

Ali prvo, kakva korist nastaje? I kako će promijeniti svijet?

Peer-to-peer mrežni sustav

Svatko ima potpuno povjerenje u blockchain bazu podataka, jer njome ne upravlja niti jedna organizacija, što znači da je otvorena. Pomoću blockchain tehnologije možete izvršavati transakcije izravno s njegovim prijamnikom, što udovoljava bilo kojoj trećoj strani.

Stoga ih potpuno čini besmislenima jer vam više nije potrebna nijedna treća strana za provjeru valjanosti. Dakle, utjecaj blockchaina ovdje je uspostavljanje peer-to-peer transakcija, a ne model klijent-poslužitelj.

Nema centralizirane kontrole


Blockchain će promijeniti svijet rješavajući se centralizirane kontrole. Nijedno središnje tijelo više ne može kontrolirati vašu imovinu. iako javni blockchain sustav je autonoman, privatnom blockchain sustavu je potrebna autentifikacija da bi funkcionirao. Ali još uvijek može smanjiti razinu centralizirane kontrole.

Tijekom posljednjih godina na tržištu vidimo nezamislivu dominaciju Googlea, Facebooka ili Amazona. Sada imaju osobne podatke gotovo svih na svijetu! Međutim, blockchain vam može pomoći da vratite kontrolu nad vlastitim podacima.

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Poboljšanje privatnosti

Pomoću hash funkcije i metode kriptografije sve su transakcije šifrirane i nijedna ne može pratiti vaše transakcije. U stvarnosti ovo stvarno pomaže u održavanju privatnosti jer nijedna loša strana ne može vidjeti sadržaj vaše transakcije čak i ako to želi.

Potpuna transparentnost

Jedan od najboljih dijelova o blockchainu je taj što promiče transparentnost. Trenutno većina naših poslovnih modela ne nudi ovaj atribut. Ne možemo dobiti transparentnost ni od same vlade.

Dakle, kada blockchain nudi sustav javne knjige u kojem svi mogu vidjeti što se događa, to može vratiti izgubljeno povjerenje ljudi.

Nema korupcije

Blockchain će promijeniti svijet riješivši se korupcije u našem društvu. U stvarnosti, budući da još uvijek radimo na naslijeđenim mrežnim sustavima i papirnatim dokumentima, lažne stranke lako ih mogu izmijeniti.

Ali blockchains su po svojoj prirodi potpuno nepromjenjivi. Nemoguće je mijenjati ili mijenjati sadržaj unutar bloka. Ako ga netko pokuša petljati, svi čvorovi u sustavu odmah će ga odbiti jer krši konsenzus. Tako se rješava korupcije.

Također pročitajte: Sve što trebate znati o principima upravljanja blockchainom

Blockchain mijenja ekonomiju: novi monetarni sustav

Još jedna nova značajka blockchaina trenutno polako privlači. To je promjena u monetarnom sustavu iz centraliziranog u decentralizirani. Trenutno su mnoge vlade zainteresirane za modele digitalnih valuta središnje banke.

U tradicionalnoj metodi, treća strana su savezne banke koje izdaju “novac”, što je dragocjen entitet po našem mišljenju. Ali savezne banke ne dijele svoje evidencije s javnošću i kontroliraju cjelokupno gospodarstvo.

Štoviše, transakcije su često nepouzdane. Kao rezultat, javljaju se slučajevi financijske prijevare.

Problem ovdje ne završava. Svaka zemlja ima svoju vlastitu valutu. Dakle, ne postoji jedinstvena valuta. Ljudi moraju proći kroz problematične prepreke prije nego što svoj novac mogu upotrijebiti u stranoj zemlji. Transakcije traju danima.

Uz to, „svevidno oko vlade“ prati svaki novčić koji potrošite. Tko želi da mu netko posmatra posao? To je kršenje nečije privatnosti.

No izumom CBDC modela, sada mnoge zemlje usvajaju blockchain i izrađuju digitalnu kopiju svog matičnog novca. Zemlje poput Kine ili SAD-a već razvijaju svoja rješenja.

To će definitivno promijeniti naš socijalni i ekonomski status zauvijek.

Kina nedavno lansira svoj vlastiti CBDC model. Saznajte više o tome iz našeg vodiča o DCEP projektu.

Kada će Blockchain preuzeti?

Ako razmišljate o tome kada će blockchain preuzeti vlast, morate znati da je on već preuzeo mnoge industrije. Poput lanca opskrbe, financiranja trgovine, osiguranja i zdravstva, mnoge industrije usvajaju blockchain tehnologiju za svoje tvrtke.

Dakle, promjena je već započela. Međutim, tek kada se blockchain može riješiti svojih tehničkih nedostataka, može započeti postupak masovnog usvajanja.

Također pročitajte: Kako funkcionira Blockchain?

Zašto će Blockchain promijeniti svijet?

Pa, mislimo da je važno napomenuti da blockchain neće promijeniti samo tehnološki aspekt svijeta, već će utjecati i na način na koji funkcioniramo kao društvo. Štoviše, blockchain je promjena paradigme, način na koji možemo razumjeti svijet u cjelini, a ne samo njegove dijelove.

Kako će blockchain utjecati na ekonomiju? Tradicionalni su načini puni problema i, ponajviše, korupcije. Bilo je krajnje vrijeme da usvojimo tehnologiju koja nam pomaže da naše poslovne modele učinimo još učinkovitijima. Na ovaj način blockchain može pozitivno utjecati na naše gospodarstvo.

Hoće li blockchain uspjeti? Mi vjerujemo! Već pokazuje pozitivne rezultate u mnogim projektima. Također, mnoge poduzeća ulažu dosta u rješenja zasnovana na blockchainu. Stoga pomak nije koristan samo za ljude već i za tvrtke.

Želite znati o blockchainu koji mijenja svijet? Pogledajte naš vodič o tome kako blockchain trenutno može promijeniti svijet!

Završna bilješka

Rast blockchaina bio je sve veći u posljednjih nekoliko godina. U posljednje ćete vrijeme vidjeti puno Blockchain aplikacija. Sada kriptovalutama možete kupiti automobile, domove, zdravstvene ustanove. S obzirom na njegovu sve veću popularnost, jednostavno se može pretpostaviti da će blockchain biti budućnost jer rješava svaki pojedini problem koji imaju tradicionalni sustavi.

Međutim, samo nam vrijeme može reći odgovara li blockchain za našu budućnost ili ne.

Najvažnije je kako će to doista utjecati na svijet nakon što se usvoji u svijetu. Ako ste tek početnik u području blockchaina i želite saznati više o ovoj tehnologiji, za to možete koristiti naš besplatni tečaj blockchaina.

Blockchain je predviđen za tehnologiju budućnosti, pa zašto biste ostali iza utrke?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map