Vodič za početnike: Što je Ethereum plin?

Ako ste ikada čuli za Ethereum platformu, možda ste čuli i za Ethereum Gas. Pa, što je Ethereum plin? U današnjem ćemo članku istražiti više o tome.

Što je Ethereum plin?

Ethereum Gas je osnovna jedinica svakog računarskog napora koji je potreban za izvršavanje operacija unutar Ethereum platforme. To znači da svaka operacija, uključujući izvršavanje pametnih ugovora, jednostavnu transakciju itd. Zahtijeva trošenje plina.

Jednostavnim riječima, naknade trebaju biti plaćene da bi se operacija dovršila na mreži.

Međutim, prije nego što zaronimo duboko u Ethereum Gas i njegov rad, pokušajmo shvatiti što je Ethereum?

Što je Ethereum?

Ethereum je platforma koja je izgrađena na vrhu blockchaina. Izgrađena je kao decentralizirana mreža u kojoj programeri mogu graditi Dapps i pisati pametne ugovore. Sličan je internetu plus prednostima koje nudi blockchain. Kako je po prirodi decentraliziran, sastoji se od čvorova. Čvorovi zauzvrat sudjeluju u konsenzusu zgrade na mreži. Koriste različite algoritme konsenzusa kao što su Proof of Work (PoW) ili Proof of Stake (PoS). Za napajanje sustava koristi se eter. Pročitajte više ovdje.

Korisnici mogu pristupiti Dappsu koji je izgrađen na Ethereumu i komunicirati s njim baš kao što komuniciraju s aplikacijama na webu. To nas dovodi do zanimljivog koncepta Ethereum Virtual Machine (EVM). Istražimo.

Virtualni stroj Ethereum (EVM)

Kako bi se osiguralo da se operacije izvode stabilno i točno, koristi se EVM. To znači da ako transakciju pošaljete prijatelju, ona će se izvršiti unutar EVM-a. Isprva će transakcija biti navedena na mreži Ethereum koja će zahtijevati da se operacija dovrši. Tu dolazi koncept “plina”. Bez plina neće biti moguće izvršiti transakciju. Također, potrebna količina plina ovisi o složenosti transakcije. Što je transakcija složenija, za njezino izvršenje bit će potrebno više plina.

Što je plin?

Transakcija može zahtijevati više operacija i stoga se ukupni potreban plin izračunava kao zbroj svih operacija.

Kako se izračunava plin?

Plin se izračunava prema eteru (ETH). Kako Ethereum platforme eteriraju poticaj za njegovu transakciju, očito je da plin treba izračunati u skladu s tim. Također, potrošeni plin ne može se povratiti čak i ako transakcija ne uspije.

Pa, kako se izračunava. Izračunava se pomoću jednostavne formule TX naknade = ograničenje plina * cijena plina.

Cijene mogu biti u ETH ili u USD. Naknade za transakcije (TX naknada) plaćaju se rudarima za obavljanje računskih operacija i rješavanje bloka transakcija.

Kao što smo već rekli, sastoji se od dvije komponente.

  1. Ograničenje plina
  2. Cijena plina.

Također, ako čujete da netko samo kaže “Plin”, oni misle reći da “Ograničenje plina”.

Prođimo kroz primjer kako bismo shvatili kako to funkcionira uz pomoć analogije.

Ograničenje plina u ovom je slučaju ekvivalentno kapacitetu automobila da zadrži plin ili gorivo. Sada je cijena plina jednostavno trošak goriva automobila.

Sada će čitati 15,00 dolara po galonu za automobil. Slično tome, za 20.000 plina to će biti 40 GWEI po plinu.

S gornjim razumijevanjem možemo izračunati ukupnu transakcijsku naknadu za transakciju.

Naknada za transakciju (TX) = ograničenje plina * cijena plina.

Ograničenje plina

Ograničenje plina postavlja se za svaku transakciju kako bi se osiguralo da Ethereum platforma ostane stabilna. To znači da možete potrošiti ograničenu količinu plina. Također se radi kako bi se osiguralo da nitko ne plaća puno ETH za transakciju.

Slično tome, korisnik također može postaviti donju granicu plina i pustiti da se transakcija nastavi. Ali, pripazite koliko spuštate granicu plina. Ako to učinite previše, transakcija će se pokrenuti “Bez goriva”. To će učiniti da vaša transakcija propadne.

Mreža Ethereum također osigurava da se neutrošeni plin vraća vlasniku.

Cijena plina

Cijena plina je cijena po jedinici plina. Možete postaviti cijenu plina za svaku transakciju. Međutim, ako to učinite, trebat će vam više vremena za izvršavanje transakcije u usporedbi s transakcijom koja je koristila veću cijenu plina. Cijena plina mijenja se ovisno o mreži. Možete to provjeriti Ethgasstation.com. Uvijek savjetujemo korištenje cijene plina blizu one koja je prikazana na web mjestu.

Bilo koji moderni Ethereum novčanik omogućuje vam postavljanje cijene plina i ograničenja plina. Preporučujemo MyEtherWallet i MetaMask za bolje upravljanje rukovanjem transakcijama.

Što je sljedeće?

To nas dovodi do kraja članka. Ako i dalje mislite da je nešto propušteno, ne zaboravite upotrijebiti odjeljak za komentare u nastavku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map