Vodič za početnike: Što je Altcoin?

Ako ste novi u sferi kriptovaluta, trebali ste čuti za altcoin. Dakle, što je altcoin? Ima li to kakve veze s Bitcoinom? Istražimo.

Što je altcoin?

Što je Altcoin?

Altcoin je tehnički izraz koji se koristi za razlikovanje ostalih kovanica od Bitcoina. Jednostavnim riječima, bilo koja kriptovaluta koja se razlikuje od Bitcoina naziva se “altcoin”. Jednostavno, točno?

Riječ “altcoin” može se raščlaniti na “alt” i “coin”. “Alt” ima za cilj “alternativu”, dok “coin” znači kriptovaluta.

Altcoin je nastao netom nakon što je Bitcoin objavljen. Bitcoin je prva kriptovaluta koja se pojavila. Također je kriptovaluta ta koja je uvela koncept tehnologije blockchain i distribuirane knjige. Sa sobom je donio revoluciju. Ali, kao i svaka druga tehnologija prve generacije, i ona je imala ozbiljnih nedostataka.

Altcoins su imali priliku prihvatiti ono što Bitcoin nudi i to poboljšati. Tu su stigli blockchain 2. i 3. generacije. Neki od ključnih primjera kriptovaluta 2. i 3. generacije uključuju Monero, Zcash, Ethereum, Litecoin, i drugi. Svaki od njih je na ovaj ili onaj način poboljšao Bitcoin.

Na primjer, Ethereum je poboljšao upotrebu blockchaina pružajući platformu na kojoj se DApps mogu graditi i održavati. Iz njega su nastali drugi altcoini koji su u skladu s ERC20. Binance, EOS i TRON samo su nekoliko primjera ERC20 standardnih altcoina. U trenutku pisanja ovog članka postoji više od 88 000 kriptokovanica ERC20. Međutim, samo je nekoliko njih korisno u stvarnom svijetu i stekli su puno tržišta prema CoinMarketCap-u.

Različiti ekonomski model i metoda distribucije

Bitcoin blockchain pokreće se konceptnim algoritmom Proof-of-Work (PoW). To je rezultiralo blockchainom u potpunosti ovisnim o računarskoj snazi. U početku računska snaga za kopanje bloka nije bila velika. No, s vremenom je rastao eksponencijalno, zbog porasta popularnosti

To je veliki problem za cijelo okruženje kriptovaluta. Da bi se riješio problem, objavljeni su novi konsenzusni algoritmi. Uključivali su dokaz o udjelu (PoS), delegirani dokaz o udjelu (DPoS), dokaz o ovlasti (PoA) i tako dalje. PoS je riješio energetski i računski problem jer je trebao čvorove za ulaganje kovanica da bi sudjelovali u konsenzusu.

Međutim, nisu svi altcoini revolucionarni. Neki od njih samo su vilica popularnog Bitcoin blockchaina. Bitcoin novac je jedan od primjera koji je račvao izvorni Bitcoin blockchain. Jedina razlika je u tome što Bitcoin novac ima veliku veličinu bloka, brže transakcije i centralizirani pristup. Bitcoin novac je alt novčić koji zajednica nije dobro prihvatila jer se protivila filozofiji blockchain tehnologije.

Još jedan popularni altcoin koji spada u ovu kategoriju je Ripple. To je centralizirana kriptovaluta s ciljem da bankama pruži mogućnost bržeg prijenosa imovine i jednostavnog prekograničnog plaćanja. Novčić je također dobio određenu reakciju zbog svog centraliziranog pristupa.


Kada je Litecoin prvi put predstavljen, prepoznat je kao srebro u usporedbi sa “zlatnim” Bitcoinom. Međutim, izgubio je svoju poziciju zbog ostalih altcoina na tržištu.

Što je sljedeće?

Što je Altcoin budućnost?

U vrijeme pisanja ovog članka na tržištu postoji više od 1500 altcoina. Bitcoin dokument dao je znanje za izradu kovanica u bilo kojem trenutku. Startupi su jako zainteresirani za ovu ideju jer puštaju svoje tokene na tržište. Ideja je prikupiti novac za njihovo poslovanje. Međutim, pretpostavljamo da će većina njih dugoročno propasti.

Saznajte više o tome što su penny kriptovalute?

Budući da je blockchain još uvijek u početnoj fazi, teško je reći kamo će altcoin zabava ići. Do sada ljudi uvijek vjeruju Bitcoinu u usporedbi s bilo kojim drugim altcoinom tamo. I to može biti posve očito iz činjenice da je Bitcoin porastao na 19.000 USD u prosincu 2017. Trenutno je na blizu 8.000 maraka.

Altcoin kreće blockchain revoluciju u pravom smjeru. Startupi su u prvom planu za dizanje teškog tereta. S gotovo svim sektorima pogođenim blockchainom, altcoins olakšavaju tim sektorima upotrebu blockchaina i postaju gorivo za promjene.

Pa, što mislite o altcoinu? Hoće li ostati ili propasti? Također, imate li neki omiljeni altcoin? Komentirajte u nastavku i javite nam. Slušamo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map