Što je raspodijeljena knjiga? Vodič za početnike

Ovaj uvodni vodič nudi kratku raspravu o tome što je distribuirana knjiga, njezinim osnovnim značajkama i kako su blockchains i DLT dvije različite tehnologije.

Tehnologija distribuirane knjige (DLT) okosnica je blockchain tehnologije. Svi blockchains u biti koriste distribuiranu knjigu za funkcioniranje. Zapravo je blockchain jedna od tehnologija pod kišobranom tehnologije distribuirane knjige.

Naravno, tehnologija raspodijeljene knjige složena je tehnologija i zahtijeva dublje razumijevanje više koncepata povezanih s tom tehnologijom. Ovaj članak pokušava dati kratki uvod u koncept DLT-a.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je raspodijeljena knjiga Tehnologija?

Distribuirana knjiga je digitalna baza podataka koja radi na distribuiranoj mreži. Rasprostranjen je na različitim mjestima, mrežama i izvan granica. Glavna ideja koja stoji iza raspodijeljene knjige jest da je nijedno središnje tijelo ne kontrolira i stoga nudi transparentnost.

Svaki čvor mreže sudjeluje u distribuiranom sustavu. Svatko od njih zna knjigu jer ima točnu kopiju baš kao i drugi čvorovi u mreži.

Sustavi raspodijeljene knjige su izuzetno brzi. Ne treba puno vremena da se odraze promjene na mreži.

Tehnologija raspodijeljene knjige izvrstan je izbor u ovo doba kibernetičkih napada. S distribuiranom knjigom hakerima postaje teško hakirati bazu podataka. To je zato što je sve transparentno i lako je doći do hakera. Također, za hakiranje, hakeru je potrebna značajna računska snaga što možda nije moguće za gotovo većinu njih vani.

Čitaj više:Što je DLT?

Jedinstvene značajke raspodijeljene knjige

Korištenjem raspodijeljenih knjiga nema potrebe za centraliziranim autoritetom. Distribuirana mreža zasniva se na decentralizaciji. To je mreža glavne knjige ili ugovora koju održavaju čvorovi. Čvorovi se mogu spojiti u blokove što olakšava održavanje većih matičnih knjiga. Bez potrebe za središnjim tijelom, sve informacije ostaju sigurne.

Međutim, da bi se omogućila distribuirana mreža, potrebna je tehnologija poput kriptografije. Podaci se mogu koristiti uz pomoć kriptografskih potpisa i ključeva. Za daljnje proučavanje trebali biste saznati više o raspršivanju u kriptografiji.

Sve što je pohranjeno na distribuiranoj knjizi nepromjenjivo je. To znači da jednom pohranjeni; ne može se promijeniti. Nepromjenjivost još više otežava hakerima pokušaj hakiranja mreže distribuiranih knjiga. Nadalje, odsutnost središnje vlasti znači da je također slobodna od bilo kakvih namjernih promjena.

Čitaj više: Sveobuhvatan vodič za DLT tehnologije raspodijeljene knjige

Blockchain vs. Tehnologija raspodijeljene knjige (DLT)

Netko tko još uvijek uči osnove oko blockchain tehnologije često pogriješi misleći DLT i blockchain kao istu tehnologiju. Umjesto da stvari zakomplicirate, možete se sjetiti jedne jednostavne stvari –

Blockchain je vrsta distribuirane knjige, ali svaka distribuirana knjiga nije blockchain.

Iako blockchain ima određenu blokovsku strukturu, DLT nisu dužni slijediti istu strukturu kao blockchains. Distribuirane knjige mogu slijediti različite strukture podataka. Ista stvar može se reći o slijeđenju slijed podataka.

Druga velika razlika je u tome što blockchains MORAJU trebati konsenzusni algoritam gladan snage da bi funkcionirali. Ali raspodijeljenim knjigama nije potreban konsenzusni algoritam. Zbog toga su distribuirane knjige također manje željne energije i više skalabilne.

Glavni razlog zašto je tehnologija distribuirane knjige toliko uvjerljiva jest činjenica da se ona može koristiti za napajanje blockchaina. Blockchain je specijalizirana baza podataka koja koristi DLT-ove.

Čitaj više: Blockchain vs tehnologija distribuirane knjige

Pogledajte sljedeću tablicu o distribuiranoj knjizi u odnosu na blockchain

ParameterDistributed LedgerBlockchain
Struktura Baza podataka raširena na različitim čvorovima; mogu imati različite strukture Slijedi određenu strukturu koja se sastoji od blokova i lanaca
Slijed Mogu imati različite uzorke redoslijeda podataka, ovisno o vrsti tehnologije Slijedi samo slijed podataka dizajniran za blockchains
Potreba za konsenzusom Ne treba algoritam konsenzusa Konsenzusni algoritam je obvezan
Skalabilnost Visoko Niska
Dostupnost tokena Ne Možda je znak ekonomije

Završne riječi

Tehnologija raspodijeljene knjige još je u početnoj fazi, ali to ne bi trebalo obeshrabriti tvrtke da je koriste kako bi svoje poslovanje učinili učinkovitijim. DLT je također inkrementalni, što znači da se može lako prilagoditi. Može djelovati kao temelj budućih tehnologija i rješenja koja mogu olakšati život svakome od nas.

DLT rješava mnoge probleme kroz koje prolazi trenutni svijet. Ne samo da je sposoban pohraniti bitne podatke, već i rješava probleme kupaca poput zaštite, integriteta, brzine i tako dalje. Također smanjuje utjecaj na okoliš uz smanjenu upotrebu papira.

Ako želite naučiti temeljnije blockchain koncepte, provjerite sada besplatni tečaj blockchaina!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map