Što je privatni blockchain? Vodič za početnike

Ovaj će članak pokriti sve osnove privatne blockchain tehnologije i secirati kako ona funkcionira.

Kada govorimo o blockchain tehnologiji, u svakom pojedinom članku uvijek čujemo jedno – decentralizirano je. Ponekad mislimo da je to veliki pokret protiv korporacija gladnih novca. Ali je li to ipak? Možda vam nije poznat pojam – privatni blockchain.

Vrijeme je da malo dublje zakopate u svijet. Svi smo čuli ime Satoshi Nakamoto. On je misteriozna figura koja stoji iza svijeta kriptovaluta. Nitko nije siguran je li Satoshi dječak, djevojčica ili organizacija. Iako mi obični ljudi uvijek zaslugujemo Satoshi za stvaranje Bitcoina, njegova najveća ikad inovacija je blockchain.

Blockchain tehnologija jednostavno se može identificirati kao jedna digitalna knjiga u kojoj se bilježe sve transakcije unutar ekosustava kriptovaluta. Ovdje sustav drži sve transakcije kronološkim redoslijedom i otvorenim za oči javnosti.

Ali nisu svi blockchains isti. Postoje javni i privatni. Međutim, obje su decentralizirane, ipak, imaju temeljnu razliku.

Upišite se sada:Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je Private Blockchain?

Privatni blockchain razvija i održava privatna organizacija koja ima nadležnost nad procesom rudarstva i algoritmom konsenzusa. Privatna organizacija odlučuje tko se može pridružiti mreži i imati pristup preuzimanju čvorova.

Da, to sada ne zvuči tako decentralizirano! Nitko ne može čitati, pisati ili revidirati blockchain bilo kada. Štoviše, vladajuća organizacija može nadjačati blockchain naredbu ili izbrisati kad god poželi!

Umjesto da je zovete javnom knjigom, trebali biste je nazvati “raspodijeljenom knjigom” koja se dijeli s odabranim korisnicima.

Da, knjiga je i dalje kriptografska i nitko ne može pripaziti na vaš novac. Dakle, osnovna svrha je i dalje ista.

Jedan od primjera privatnog blockchaina je Ripple platforma.

privatni blockchain

Neke značajne karakteristike

  • Samo odabrani pojedinci ili entiteti imaju pravo pregledavati čvorove mreže.
  • Mogućnost rudarenja nije javna. Neke su kriptovalute čak i unaprijed minirane!
  • Prava pregleda i revizije rezervirana su samo za odabrane osobe.
  • Decentraliziran i omogućuje P2P transakcije.
  • Uglavnom su nepromjenjive.

Zašto koristiti privatni blockchain?

Blockchain tehnologija jednostavno je izvan svijeta. Tehnologija pokazuje potencijal da promijeni svijet kakav poznajemo. Tradicionalni financijski sustav može se urušiti jer popravlja sve nedostatke u njemu.

Razumijevajući neograničeni potencijal sustava, mnogi korporativni divovi živo su se zanimali za tehnologiju. Tvrtke poput Microsofta, IBM-a, Alibabe i tako dalje aktivno ulažu u tu tehnologiju.

Pa, što to znači? Strahujete li da će poduzeća uništiti cjelovitost cijelog koncepta decentralizirane valute?

Pa, zapravo ne. Zapravo se rješavaju mnoge nedostatke javnih blockchaina. Pa, pogledajmo koji su slučajevi privatnog korištenja blockchaina.

Želite li saznati više o slučajevima upotrebe? Evo vodiča za tvrtke koje koriste blockchain tehnologiju za početak.

Nije ubojica moći!

Svi znamo, rudarenje bitcoina uzima nezamislivu količinu procesorske snage. Dakle, troši veliku količinu energije. Kako privatni blockchains pružaju prethodno minirane kovanice, možemo ga nazvati energetski učinkovitim u usporedbi s javnim.

Manje hlapljivo

Na YouTubeu ćete pronaći puno videozapisa koji govore da su bitkoini rizično poslovanje. Pa, zapravo je! Nitko ne može predvidjeti hoće li cijena rasti uvis ili zagristi prašinu. Vlasničke organizacije svakodnevno reguliraju privatne blockchaine i zato su manje nestabilni.

Radite zajedno za boljitak

Mnogo tih privatnih omogućuje korisnicima rad rame uz rame s bankama i financijskim agencijama. To tehnologiju čini praktičnijom i upotrebljivijom. Zašto biste se svađali ako možete biti prijatelji sa sustavom?

Nema nezakonite aktivnosti

Najbolji dio privatnog blockchaina je taj što on nema nikakvu mogućnost dopuštanja kriminalnih radnji. Problem je u tome što je Bitcoin popularna platforma, ali također je odgovoran za sve nezakonite radnje.

Stoga ima lošu reputaciju. No, privatni blockchains vrlo su selektivni. Kao rezultat toga, jedina ovlaštena osoba može ući na platformu, što ograničava kriminalce.

Osnaživanje poduzeća

Privatna mreža obično služi za osnaživanje poduzeća. Fokusira se na ukupne koristi organizacije, a ne na pojedince. Dakle, očito je da će osigurati povećane prihode i povećati ukupni rast tvrtke. Također može pomoći u razvoju poslovnih blockchain platformi.

Javni protiv privatnog blokchaina

Uvijek se raspravlja o tome koji je najbolji – privatni ili javni blockchain. U stvarnosti niti jedno ni drugo nije dobro ni loše iz bilo kojeg određenog razloga. Postoje različite vrste blockchain tehnologije i sve su prikladne za različite svrhe.

Da bismo se smirili, pogledajmo usporedbu Public Vs Private Blockchain.

Javni BlockchainPrivate Blockchain
Pristup bilo tko Jedinstvena organizacija
Autoritet Decentralizirano Djelomično decentralizirano
Brzina transakcije Usporiti Brzo
Konsenzus Dozvoljeno Dopušteno
Trošak transakcije Visoko Niska
Rukovanje podacima Pristup za čitanje i pisanje za bilo koga Pristup za čitanje i pisanje za jednu organizaciju
Nepromjenljivost Puna Djelomično
Učinkovitost Niska Visoko

Konačna ideja

Tako? Jeste li stekli osnovno razumijevanje privatnih blockchaina? Iako ideja izlazi iz osnovne ideologije kriptovalute, ipak je praktičnija. Njegova manje hlapljiva priroda čini je poželjnijom za uobičajene korisnike koji žele koristiti platformu za svakodnevne aktivnosti poput plaćanja komunalnih računa i još mnogo toga.

Ako vas zanima blockchain i želite razumjeti kako ove razne vrste blockchaina dolaze u obzir, preporučujemo da započnete s našim besplatnim temeljnim tečajem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map