Što je javni blockchain? Vodič za početnike

Što je javni blockchain? Kako radi? Po čemu se razlikuje od privatnog? Kada koristiti javni blockchain? Sva su ta pitanja krajnje zbunjujuća ako ste tek novak. Da bismo vam pomogli, zaronit ćemo u detalje javnog blockchaina i njegovog ekosustava. Pa, krenimo!

U stvarnosti postoji puno različitih vrsta blockchain tehnologije pogodnih za različite slučajeve upotrebe. Na primjer, postoje javni blockchains, privatni blockchains i federalni blockchains. Svaki se od njih razlikuje.

Međutim, ako ne razumijete kako svaka od ovih vrsta utječe na naše poslovne modele, tada će biti izuzetno teško implementirati rješenje temeljeno na blockchainu.

U ovom ćemo članku istražiti javni blockchain ekosustav. Također, kako bismo vam pomogli da bolje razumijete koncept, započet ćemo s definicijom, a zatim polako prijeći na praktični primjer ove vrste tehnologije. Pa, provjerimo o čemu se radi u ovoj tehnologiji.

Upišite se sada:Besplatni tečaj blockchaina

Što je javni blockchain?

Javni blockchain nema ograničenja. Svatko tko ima internetsku vezu može dobiti pristup mreži i započeti provjeru valjanosti blokova i slanje transakcija. Takve mreže obično nude poticaj korisnicima koji potvrđuju blokove.

U svakom slučaju, ova mreža nastoji koristiti konsenzus algoritme Proof of Work ili Proof of Stake za provjeru valjanosti transakcija. To je “javna” mreža u pravom smislu.

To je model koji je Satoshi Nakamoto predložio još 2009. Možete ga nazvati matičnom tehnologijom. Kasnije su poduzetničke tvrtke počele pokazivati ​​zanimanje za blockchain tehnologiju te su prilagodile prirodu decentralizirane knjige i uvele privatne blockchains.

U javnoj blockchain arhitekturi protokol možete preuzeti bilo kada i neće vam trebati nikakvo dopuštenje. Javni blockchains prikazuju idealan model koji tehnološku industriju čini tako unosnom.

Dakle, potpuno je decentraliziran, niti jedna organizacija ne kontrolira ekosustav. Dok privatni blockchain organizacija koja posjeduje može mijenjati i mijenjati.

Javni blockchain nadmašio je potrebu treće strane. Sustav ima vlastiti prirodni tok – baš poput rijeke koja teče. Nitko ne kontrolira put protoka, ali ga svi koriste. Pa, kako to možete lako definirati? Samoupravna, čisto decentralizirana i autonomna digitalna javna knjiga.

To je poput one definicije demokracije – naroda, naroda i za ljude!

Pitate se o različitim vrstama blockchain tehnologije? Pogledajte 4 različite vrste blockchain tehnologije kako biste saznali više o njima.

Karakteristike javnog blockchaina

Postoje određene značajke javne blockchain arhitekture. Očito se ove značajke razlikuju od ostalih vrsta blockchaina. Da vidimo što su to –

  • Svaki čvor ima pristup čitanju i pisanju na knjizi
  • Svatko može preuzeti i dodati čvorove u sustav
  • Tehnologija je u potpunosti decentralizirane prirode
  • Nudi anonimnost, što znači da vam nitko ne može pratiti vaše transakcije
  • Nešto je sporiji u usporedbi s privatnim blockchainom

Čitaj više:6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Koje su prednosti?

Provjerimo neke od ključnih prednosti javnog blockchaina.

Veća transparentnost

Javni blockchains imaju zajednički zajednički konsenzus među korisnicima mreže. Ako netko pita – zašto je javna mreža bolja? Prvi odgovor bit će transparentnost. Sam razlog zašto se blockchains smatraju novim sustavom unovčavanja jest što je transparentan i nema kontrolu nad ničim.

To je bio velik korak prema središnjim i saveznim bankama koje su kontrolirale prirodu načina transakcija. Također, morate platiti razne troškove kad god želite nekome poslati novac na tradicionalni način.

Štoviše, sva povijest transakcija skriva se, daleko od očiju javnosti. Satoshi je pokazao svijetu da je naš tradicionalni sustav prestar za informatičko doba.

Kad se zajednička digitalna knjiga podijeli s masovnom masom, svi je mogu pratiti. To rezultira većom transparentnošću i potrebom treće strane koja potvrđuje transakcije.

Također pročitajte:Kako funkcionira Blockchain?

Istinska decentralizirana struktura

Mrežna infrastruktura je u potpunosti decentralizirana. Dakle, svi čvorovi u sustavu imat će svoju vlastitu kopiju knjige. A pomoću konsenzusnih algoritama mogu učinkovito ažurirati knjigu.

Budući da ni u jednom koraku nije potrebna nikakva središnja vlast, ova vrsta blockchaina nudi doista decentraliziranu strukturu.

Osnaživanje korisnika

Svatko s internetskom vezom može preuzeti kopiju blockchaina i ima potpuno ovlaštenje za čitanje ili ponovno pisanje. Što znači, obični ljudi imaju upravljačku ploču, a ne zlu korporaciju!

Nepromjenljivost

Javna mreža potpuno je nepromjenjiva. To znači da nitko ne može petljati u sustav ili ukrasti novac. Ako netko pokuša petljati u blokove poput dvostruke potrošnje, svi ostali čvorovi će odbiti transakciju. Dakle, slučajevi poput porezne prijevare i mnogih drugih problema mogu se ublažiti ovom tehnologijom.

Blockchain dolazi sa svojim poštenim udjelom pogodnosti. Saznajte više iz našeg vodiča o prednostima blockchain tehnologije.

Primjeri javnog blockchaina

Važno je provjeriti najbolje primjere javnih blockchaina za svoje poslovno rješenje. Ako želite koristiti ovu vrstu blockchain tehnologije, morate razumjeti kada koristiti javni blockchain, a kada ne biste trebali.

Gotovo sva velika imena u kripto svijetu temelje se na javnom blockchainu poput – Bitcoin, Ethereum, Litecoin itd..

Ethereum je trenutno najpopularniji javni blockchain. U stvarnosti, Ethereum je koncept javnog blockchaina podigao na sasvim novu razinu. Trenutno postoji toliko mnogo aplikacija koje se temelje na ovom blockchainu.

Zanima vas Ethereum? Želite znati kako funkcionira ova platforma? Pogledajte naš krajnji vodič za Ethereum odmah!

Zaključak

Sad kad znate što je javni blockchain, možete uspješno implementirati bilo koje rješenje temeljeno na blockchainu koristeći javne blockchains. Iako je ovaj blockchain prepun značajki, ipak nije toliko prikladan za poslovna rješenja.

U stvarnosti, poslovna rješenja trebaju propise, ali ova tehnologija to ne može ponuditi. Zato biste također trebali provjeriti privatni blockchain i federalni blockchain prije upućivanja posljednjeg poziva.

Ako tek započinjete sa svojim blockchain putovanjem, prvo morate naučiti o osnovama blockchaina. Možete započeti svoj proces učenja s našim besplatnim tečajem blockchaina. Upišite se sada i implementirajte prednosti blockchain tehnologije u svoje rješenje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map