Što je ICO: Uvod u početnu ponudu kovanica

Prvo pogledajmo nekoliko statistika:

 • Prva inicijalna ponuda kovanica (ICO) održana je 2014. godine za projekt Ethereum. Međutim, u samo tri godine, tj. U lipnju 2017., pokretanje blockchaina i kriptovaluta prikupilo je više novca putem ICO-rute od tradicionalnih sredstava poput ulaganja rizičnog kapitala (VC)!
 • U 2017. godini ICO-i su prikupili 5,6 milijardi američkih dolara!

S tako velikim iznosom sredstava koji su prikupili ICO-i, mnogi promatrači iz industrije imaju pitanje “Što je ICO?”

ICO-ovi su postali važno sredstvo za prikupljanje sredstava za pokretanje blockchaina i kriptovaluta. Oni imaju sličnost s početnim javnim ponudama (IPO) po tome što javnosti također nude udio u projektu. Međutim, metoda, rizici i koristi ICO-a vrlo su različiti.

Što je ICO: radna definicija

ICO je način prikupljanja sredstava u neuređenom okruženju. Tradicionalni načini prikupljanja sredstava od VC-ova ili prelazak na IPO rutu uključuju značajne strogosti zbog strogih propisa i pokretanje blockchain-crypto-a zaobilazi one s ICO-om.

Start-up prodaje dio kripto tokena ranim pristašama projekta. Sredstva prikupljaju u obliku fiat valuta kao što su američki dolari ili dobro poznatih kripto valuta poput Bitcoina ili Etera.

Start-up projektni tim izrađuje tehničku dokumentaciju u kojoj objašnjavaju projekt i koju će tržišnu priliku riješiti ili koji će poslovni problem riješiti. Bijela knjiga također opisuje tehnologiju, zašto je kripto token uopće potreban, mapu puta i iznos sredstava potrebnih za dovršetak projekta.

Uz to, tehnička knjiga detaljno opisuje upravljanje projektom, vremenski okvir za ICO, valute prihvaćene u ICO-u i koliki će se postotak kripto tokena prodati u ICO-u. Bijela knjiga opisuje kako će se dodijeliti preostali tokeni, također hoće li biti privatne prodaje prije ICO-a, tj. Faze u kojoj nekoliko odabranih investitora kupuje velik broj tokena po nižoj cijeni.

Tijekom ICO-a investitori kupuju tokene koristeći fiat ili kriptovalute. Ako je ICO u mogućnosti podići “meku granicu”, tj. Minimalni željeni fond, ili više od toga, projekt se vodi do završetka. Ako projektni tim nije u mogućnosti podići ‘soft cap’, ICO se smatra neuspješnim i sredstva se vraćaju investitorima.

Prednosti i nedostaci ICO-a:

Start-up tvrtke imaju sljedeće prednosti s ICO-om:

 • Pozitivan mrežni učinak: Često su kripto projekti distribuirane aplikacije (DApps) i više korisnika često koristi korisnicima, što je prednost ICO-a.
 • Start-up može lako i brzo prikupiti sredstva jer nema prepreke ulasku, lako je prilagoditi kripto žeton i pokrenuti ICO koristeći platforme poput Ethereum, Waves ili Stellar.
 • Cjelokupni marketing je digitalni pomoću web stranice tvrtke, društvenih mreža, aplikacija za razmjenu poruka i drugih internetskih foruma.
 • Projektni tim koristi svoj blockchain za upravljanje prikupljenim sredstvima i distribuciju tokena, a to je automatizirano i jednostavno.

Investitori imaju puno prednosti i s ICO-om, npr .:

 • Ako ta kriptovaluta postane popularna, tada će je većina kripto burza navesti, pružajući tako visoku likvidnost.
 • Svatko može ulagati u ICO, za razliku od scenarija s VC fondovima koji su zemljopisno koncentrirani u financijskim čvorištima poput New Yorka ili Silicijske doline.
 • Kao što je vidljivo iz meteorskog porasta cijena mnogih kriptovaluta u 2017. godini, investitor ima dobre šanse za zaradu ako vrijednost kovanice cijeni.

Međutim, ICO također predstavljaju sljedeće rizike:

 • Nesigurnost: Često start-up pokretanje ICO-a nema spreman proizvod, a iako tehnička knjiga može dobro opisati tehnologiju, ne postoji jamstvo da se proizvod može izraditi.
 • Cijena kripto tokena ne mora se temeljiti na robusnosti proizvoda ili poslovnog plana, već se može temeljiti na očekivanju dobiti od daljnje prodaje. Ako projekt nema temeljnu ekonomsku vrijednost, to može uzrokovati balon.
 • Kripto tržište je vrlo nestabilno, zbog svoje špekulativne prirode.
 • Taktike manipulacije tržištem poput “pumpanja i dampinga” na kripto tržištu predstavljaju visok rizik, posebno za male ulagače.
 • ICO-i nisu regulirani, investitor nema pravni lijek ako se sredstva izgube.
 • Anonimnost koju nude mnogi projekti kriptovaluta predstavlja rizik jer kriminalci mogu zloupotrijebiti ICO za pranje novca.
 • Propisi se razlikuju od zemlje do države i u fazi su izrade u mnogim zemljama, a nepoznato je hoće li ICO-ovi u budućnosti biti dopušteni u određenoj zemlji.

Pokretanje ICO-a:

Pod pretpostavkom da je upravljački tim na mjestu i da start-up ima poslovni plan s tehnološkim rješenjem, za pokretanje ICO-a potrebni su sljedeći koraci:

 • Izgradite kompetentni pravni tim koji pregledava regulatorne aspekte nadležnosti tvrtke, je li token sigurnosne zahtjeve, znate svog kupca (KYC) i zahtjeve za sprečavanje pranja novca (AML) i poduzima potrebne radnje.
 • Prilagodite kripto žeton, što se može učiniti na razne načine. Projektni tim može odlučiti graditi blockchain platformu i token od nule. Alternativno, mogli bi odabrati korištenje blockchain platforme poput Ethereuma i razviti svoj token i proizvod, koristeći prednosti Ethereum Virtual Machine (EVM), ERC20 standarda i programskog jezika Solidity za kodiranje pametnih ugovora. Još je jedna popularna opcija korištenje ICO platformi poput IKONOMI koji čine postupak pokretanja ICO-a vrlo jednostavnim.
 • Okupite dobar marketinški tim za agresivno plasiranje ICO-a putem platformi društvenih medija, aplikacija za razmjenu poruka poput Telegrama i mrežnih foruma poput Reddita. Tim bi trebao osigurati visokokvalitetnu tehničku dokumentaciju i lako razumljivu web stranicu.

Resurs za saznanje o ICO najboljim praksama:

Bilo da je to projektni tim ili investitor, važno je znati dovoljno o ICO-ima prije pokretanja ili ulaganja u jedan. Preporučeno štivo je ovaj članak koji također navodi neke od najuspješnijih ICO-a u povijesti blockchaina i kripto pothvata.


Želite naučiti više?

Pogledajte ove članke o ICO vs DAICO i STO vs ICO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map