Kamo je krenula budućnost blockchaina?

Budućnost blockchaina izgleda svijetlo i čini se da je to sljedeća vrsta tehnologije na svjetskom webu. Blockchain može revolucionirati fintech industriju i društvene medije ako ga dobro koristimo.

Ne znate što je blockchain? Krenite ovamo.

Globalna plaćanja

Tradicionalna platna mreža pod prijetnjom je SWIFT – Društvo za svjetske međubankarske financijske telekomunikacije. Omogućuje globalni prijenos novca između više od 200 banaka. A za obradu transakcije potreban je najmanje jedan dan. A da se i ne spominje da ove prekogranične transakcije uglavnom uključuju postupak pretvorbe valuta. A institucija koja je uključena između toga dat će povrh toga loš tečaj konverzije valute, a ponekad i troškove pretvorbe.

Čak i kod kupnji na kreditnoj kartici koje se razlikuju od valute kartice, uključuju loše stope pretvorbe valuta. Također, ove konverzije povrh toga uključuju porez na usluge.

Ako to držimo odvojeno, što je s mikrotransakcijama?

Što ako želite poslati 100 dolara iz SAD-a u Indiju?

Postoji nekoliko mogućnosti.

  1. PayPal – visoke stope konverzije, 5% naknada povrh toga, a potrebno je oko tri dana da novac iz PayPala stigne na lokalni bankovni račun.
  2. Bankovni prijenos – zaboravite na to, svaki prijenos privlači naknadu od 30 USD, a između njih znate lošu naknadu za konverziju. S druge strane, lokalna banka dodatno naplaćuje obradu dolazne transakcije.

Blockchain već dokazuje da se ovi prijenosi mogu obaviti u nekoliko minuta, ako ne i sekundi. A može ih učiniti jeftinijima, koštajući samo djelić dolara.

Tako bi se dogodio prijenos ako pošiljatelj koristi blockchain.

  1. Alice želi poslati 200 USD svom prijatelju Bobu u Indiji.
  2. Alice odabire Ether (ETH) da pošalje novac.
  3. Trenutno se to otprilike pretvara u 0,38 ETH.
  4. Po primanju Bob pretvara ETH u lokalnu valutu indijska rupija (INR) prodajom.
  5. Za nekoliko minuta prijenos bi bio gotov.

Što ako same banke koriste blockchain tehnologiju? To bi bilo bolje od gore navedenog postupka.

Što ako trgovačko prihvaćanje kriptovaluta poput ETH raste? Međunarodne kupnje imat će manje općih troškova.

Ripple, sustav plaćanja temeljen na tehnologiji raspodijeljene knjige, već poslužuje banke poput American Expressa, UBS-a i Santandera. Ripple, međutim, ne djeluje na javnom blockchainu – to jest, sama tvrtka donosi odluke i centraliziranija je, suprotno temeljnoj filozofiji blockchain tehnologije, koja treba biti otvorenija za javno sudjelovanje.


U svakom slučaju, očekujemo da će javni blockchaini u bliskoj budućnosti postati dominantni igrači u industriji prekograničnih plaćanja.

Društveni mediji mogu biti budućnost blokchaina

Nedavno Skandal s podacima na Facebooku otkriva kako je milijarda dolara vrijedna tvrtka bezobzirna prema korisničkim podacima. Društveni mediji digitalni su otisak života, ideja i percepcija ljudi. Korištenje tih podataka bez pristanka korisnika predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.

Blockchain se može riješiti ovog problema davanjem potpune kontrole podataka korisnicima. Što je blockchain tehnologija decentralizirana, to manje pojedinačni entitet može kontrolirati podatke.

Jedan od primjera je STEEM blockchain. To je društvena platforma za blogere i pisce koji objavljuju svoja djela. Platforma nagrađuje korisnike koji pripremaju i kreiraju sadržaj bez ovisno o oglasima. A za platformu svatko može stvoriti sučelje za lijepo predstavljanje članaka na blockchainu. Jedan od takvih primjera je steemit.com.

Ne samo zaštita podataka, već i blockchain može pokrenuti novu revoluciju na društvenim mrežama: onu koja je transparentnija, pouzdanija i, naravno, manje nametljiva.

Zaključak

Razlog zašto budućnost blockchaina stječe veći interes je taj što može riješiti mnoge probleme s kojima se danas susrećemo.

U posljednje vrijeme imali smo nečuvenu ideju. Što ako svaki pojedinac ima svoj blockchain koji pomaže u raznim aspektima života pojedinca?

Ne bi li to bilo nevjerojatno ako svi ti pojedinačni blockchains mogu razgovarati jedni s drugima?

Primjerice, porezni će porezi izračunati iz podataka na vašem blockchainu. A porezni odjel automatski odbija porez bez potrebe za sjedenjem, izračunavanjem i provjerom.

Vaši računi, plaće i kupnje, svi oni mogu postati jednostavniji i automatski.

Pa, otišli smo predaleko u budućnost. Ali vjerujemo da budućnost blockchaina drži ovo obećanje.

Što misliš? Komentirajte u nastavku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map