ICO vs IPO: Koja je stvarna razlika?

ICO vs IPO: usporedba

Početna ponuda novčića (ICO) sada je sve popularnija. Blockchain-crypto pokretanja prikupila su 5,6 milijardi američkih dolara putem ICO-a u 2017. Procjena je da su već prikupila 5 milijardi američkih dolara u prva 3 mjeseca 2018. godine. Mnogobrojna prodaja tokena natjera mnoge ljude da se zapitaju je li to isto kao početne javne ponude (IPO). Nisu. Usporedit ću ICO s IPO-om i objasniti razlike.

ICO tokeni u odnosu na IPO dionice: Ponude su potpuno različite

Privatne tvrtke pokreću IPO-ove kako bi postale javno uvrštene i izdaju dionice. Dionice predstavljaju ograničeno vlasništvo nad tvrtkom. Dioničari ne mogu prodati imovinu tvrtke kako bi otplatili svoje dugove, vlasništvo nije toliko široko. Slično tome, tvrtka u stečaju ne može prodati imovinu svojih dioničara.

Dioničari mogu dobiti dividendu od dobiti tvrtke, glasati na skupštinama dioničara i prodavati dionice. Postoje ‘uobičajene’ dionice, tj. Dioničari dobivaju dividendu i glasačka prava. Dividenda nije fiksna. Postoje i ‘povlaštene’ dionice, s fiksnom dividendom, ali bez prava glasa. Mogući su i hibridni udjeli.

S druge strane, blockchain start-upovi izdaju tokene u ICO-ima. Kriptovalute su uglavnom dvije vrste, kovanice i tokeni. Objasnit ću razliku, ona je važna u kontekstu ICO-a u odnosu na IPO.

Bitcoin je novčić jer je primarni slučaj olakšavanja plaćanja putem decentralizirane mreže. Ether i Ripple imaju i druge slučajeve upotrebe, ali plaćanje je važan slučaj upotrebe, stoga su i kovanice. Drugi razlog je taj što sve tri djeluju na vlastitoj blockchain mreži.

S druge strane, tokeni su kriptovalute s primarnim slučajem upotrebe koji se razlikuje od plaćanja. Koriste i drugi blockchain, za npr. Ethereum, a nemaju vlastiti blockchain. Siacoin je žeton. Nositelji mogu pristupiti Mreža Sia, tj. decentralizirana mreža za pohranu u oblaku, s ovim tokenom.

Token može biti sigurnosni token koji će predstavljati ograničeni udio u tvrtki. Druga vrsta je uslužni token, koji omogućuje pristup proizvodu ili usluzi, tj. Ima vrijednost korisnosti. Gotovo sve ICO-ove svoj token plasiraju kao uslužni token, čak i ako je to sigurnosni token. Zapravo ne prodaju ograničeno vlasništvo nad tvrtkom.

Ova razlika između ICO-a i IPO-a u odnosu na njihove primarne ponude ima i druge učinke, a to ću objasniti malo kasnije.

Blockchain startupi pokreću ICO-e, dok već uspostavljene privatne tvrtke pokreću IPO-ove

Tvrtka koja je pokrenula IPO prvo mora pokazati rezultate. To mora biti već postojeća privatna tvrtka. Pokreće IPO kako bi prikupio dodatna sredstva s tržišta kako bi financirao njegovo širenje, a u tom procesu postaje tvrtka s javne kotacije.

Tvrtke koje pokreću IPO moraju pokazati važnu evidenciju financijskih rezultata među ostalom dokumentacijom prije nego što mogu pokrenuti svoju ponudu. Postoji minimalni prag zarade. Profesionalni računovođe moraju ovjeriti financijske izvještaje, investicijske banke moraju potpisati ugovor, a postoje zahtjevi koji se odnose na razmjene.

Kao što vidite, samo tvrtke s dovoljnim iskustvom i vjerodostojnošću mogu pokrenuti IPO-ove. Usporedite to sa startupima koji pokreću svoje ICO-ove. Oni su novi na tržištu, a vrlo često nemaju niti proizvod, pa čak ni funkcionalni prototip.

Iako je blockchain-crypto start-up tvrtkama lako prikupiti sredstva putem ICO-a, jer postupak ne provodi ulazne barijere, čak i Ponzi sheme pokreću ICO-ove. Zahtjev za vjerodostojnim rezultatima važna je razlika između IPO-a i ICO-a.

ICO investitori se ne susreću s preprekama za ulazak, za razliku od IPO-a:

IPO su otvoreni uglavnom za institucionalne investitore, npr. investicijske banke i uzajamni fondovi. Maloprodajni ulagači ponekad dobivaju šanse za ulaganje u IPO-ove, ali otvoren im je samo mali dio. Kad su dionice dostupne na burzama, mali ulagači ih mogu kupiti.

Ovo je znatno drugačije s ICO-ima u koje svatko s bilo kojeg mjesta može ulagati. Trebate samo kupiti Bitcoin ili Ether, a zatim ih pretvoriti u ICO tokene, slijedeći upute na ICO web mjestu.

Ova razlika između ICO i IPO je značajna. ICO demokratiziraju ulaganja uklanjanjem prepreka ulasku. Međutim, neregulirani ICO mogu predstavljati rizik za male ulagače. S druge strane, visoko regulirani IPO-i drže male ulagače izoliranima od rizika.

ICO tehnička knjiga manje je rigorozna u odnosu na IPO prospekt:

Tvrtke koje pokreću IPO pružaju vrlo značajne informacije o svom poslovanju, tvrtki, planovima i evidenciji u dokumentu nazvanom “Prospekt”. To je pravna deklaracija i slijedi stroge standarde.

Usporedite to s ICO-ima, gdje startupi stvaraju samo tehničku dokumentaciju, a čak ni to nije obvezno. Tehnička knjiga obično sadrži sljedeće:

 1. Opis poslovnog problema ili tržišne mogućnosti;
 2. Pojedinosti o projektnom timu;
 3. Predloženo tehničko rješenje;
 4. Status projekta;
 5. Putokaz razvoja;
 6. Distribucija tokena;
 7. Mehanizam prodaje žetona.

Ne postoje propisani standardi za ICO bijelu knjigu i to sigurno nije pravni dokument.

ICO postupak je kraći u odnosu na IPO:

Tvrtke moraju ispuniti zakonske i regulatorne zahtjeve, prije IPO-a dobiti potrebna odobrenja. IPO postupak je dugotrajan i može trajati 4-6 mjeseci.

Usporedite to s ICO-ima, gdje startup stvara žeton na bloku Ethereum i pokreće ICO naoružan web stranicama i bijelim papirima. Ostavite malo vremena za digitalni marketing. Postupak se još može završiti za manje od mjesec dana. Iako start-upovi obično planiraju mjesec dana za crowdsale, ako tvrtka rano podigne ‘hard-cap’, ICO može brzo završiti.

ICO propisi ne postoje, dok su IPO visoko regulirani:

Ovdje ću ponovno pregledati razliku u ICO-u i IPO-u u primarnim ponudama. Iako IPO-ovi nude ograničeni udio u tvrtkama, ICO-ovi uglavnom prodaju sigurnosne tokene, ali ih maskiraju kao uslužne tokene. Ako ste uložili u takav ICO, novac vam može neko vrijeme zapeti. To je zbog nedostatka regulatornog nadzora nad ICO-ima.

Vrijednosni papiri su investicijski ugovori, gdje postoje sljedeća dva uvjeta:

 1. Očekuje se buduća dobit i to je primarni razlog zbog kojeg ljudi kupuju instrument;
 2. Jedna organizacija koja je nadležna izdaje instrument. To je mreža koja nije demokratsko upravljanje koja izdaje instrument.

U SAD-u regulatorno tijelo Komisija za vrijednosne papire (SEC) koristi “Howeyjev test” kako bi utvrdilo je li ugovor o ulaganju vrijednosni papir. Ovaj test koristi gornja dva uvjeta.

Izdavanje vrijednosnih papira ili trgovanje njima zahtijeva obveznu registraciju kod DIP-a. Takve transakcije strogo su regulirane. Neregistrirani subjekt koji izdaje vrijednosne papire ili trguje s njima može se suočiti sa parnicama, novčanim kaznama, kaznama, pa čak i zatvorom.

Pogledajte veliku većinu ICO-a. Primijetit ćete da su prodavali tokene sa snom o budućoj dobiti. U svakom slučaju, postoji jedna tvrtka koja izdaje tokene. Svi su ti ICO-ovi prodali vrijednosne papire. Međutim, plasirali su svoje tokene kao uslužne tokene kako bi izbjegli regulatorni nadzor.

Korisni tokeni također mogu biti zahvalni. Međutim, oni primarno dopuštaju pristup proizvodu ili usluzi. Stoga oni nisu vrijednosni papiri i ne trebaju biti regulirani. Međutim, ICO agresivno plasiraju čak i prave tokene komunalnih proizvoda sa snom o budućoj dobiti. Budući da regulatori rade na principu “supstanca nad oblikom”, čak su i stvarne ICO-ove korisnih tokena pod lupom.

Regulatori to primjećuju. U SAD-u su regulatori osnovali radnu skupinu za kriptovalute. DIP je već poslao 80 poziva za pokretanje blockchaina. Njihove istrage ukazuju na prodaju vrijednosnih papira bez propisa. SEC je već obavijestio ICO-ove Tezos i Centra. Oni također ispituju ICONOMI.

Ako ste investirali u ICO-ove koji su svoje sigurnosne tokene prikrili kao uslužne, vaši će se novci zaglaviti u slučaju parnica. Nedostatak regulatornog nadzora nad ICO-ima može naštetiti malim ulagačima. S druge strane, IPO investitori uživaju regulatornu zaštitu svojih interesa.

ICO vs IPO: Potreba za samoregulacijom u kripto zajednici

Iako su ICO-ovi u 2017. godini globalno prikupili 5,6 milijardi američkih dolara, IPO-i jesu podignuta 36 milijardi američkih dolara samo u SAD-u, tijekom iste godine. IPO je ustaljena praksa, ali to nije jedini čimbenik koji uzrokuje ovu razliku. Institucionalni ulagači uložit će u blockchain-kripto prostor samo ako je tržište regulirano.

Iako regulatori rade na tome da na ovo tržište donesu učinkovitu regulaciju, postupak će potrajati. Kripto zajednica, uključujući start-upove i investitore, u međuvremenu bi se trebala samoregulirati. Preporučujem vam da pravilno procijenite kako biste zaštitili svoj teško stečeni novac i pročitate sljedeće resurse:

 1. Ovaj uvod u ICO;
 2. Ovaj vodič za sudjelovanje u ICO-u;
 3. Ovaj vodič o tome kako provjeriti ICO bijelu knjigu.

Budite oprezni, investirajte pametno.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map