Definicija blokchaina: Sve što trebate znati

Tražite li ispravno objašnjenje definicije blockchaina? Provjerimo trenutačne nedostatke ove tehnologije!

Blockchain brzo mijenja paradigme našeg poslovnog svijeta. Možda mislite da je razumijevanje tehnologije prilično jednostavno. Ali znamo da postoji velika vjerojatnost da ste naišli na puno značenja koja nisu imala puno smisla kada ste pretraživali definiciju blockchaina na mreži.

Pa, ali ne brinite, stvarnu definiciju blockchaina puno je lakše razumjeti nego što mislite. U stvarnosti, nova tehnologija zapravo mijenja perspektivu digitalnog svijeta. Kako blockchain tehnologija nikamo ne ide, za sada je vrijeme da upoznamo stvarnu definiciju blockchaina.

Upišite se sada:Besplatni tečaj blockchaina

Sadržaj

Poglavlje 1: Definicija blockchaina: što je to?

U stvarnosti, definicija tehničkog blockchaina bila bi sljedeća –

“Blockchain tehnologija distribuirani je glavni sustav koji promiče decentralizaciju, transparentnost i integritet podataka.”

Čini se vrlo tehnički, zar ne? Pa, dopustite da to razbijemo za vas.

U samoj srži, mogli biste to shvatiti kao lanac blokova. Ali ovdje riječi “lanac” i “blok” predstavljaju drugu stvar.

U tom kontekstu, blok predstavlja digitalne informacije, a lanac kako se digitalni podaci pohranjuju u bazu podataka / knjigu.

Digitalni podaci obično čine “blokove” u knjizi. Nadalje, imate tri glavna dijela –

Pohranit će informacije o blockchain transakciji, poput vremena, datuma, iznosa itd. Međutim, sada može pohraniti razne vrste podataka kao što su dokumenti, slike, identiteti itd..

U bloku će pohraniti tko sudjeluje u blockchain transakciji. Međutim, umjesto da koristite svoje pravo ime, dobit ćete jedinstveni “digitalni ključ” kao svoje korisničko ime. Štoviše, blockchain će sadržavati samo to korisničko ime.

Druga značajna činjenica je da se svaki pojedini blok razlikuje od ostalih blokova. Otprilike kao što imamo različita imena da bismo se prepoznali. I tako, blok će pohraniti “hash”, što je jedinstveni kôd koji će pomoći sustavu da razlikuje dva bloka.

Definicija blockchaina

Stvaranje lanca

Kad sve završite, vaš će blok trebati potvrdu. Pa, ovdje postaje zanimljivo. Nitko u mreži ne može samo nasumično stvoriti blok i pohraniti ga. U stvarnosti će drugi čvorovi potvrditi vaše podatke u bloku i ako se čini da je sve u redu, dat će zeleni signal.

I tek tada će biti pohranjeno u knjigu. Međutim, blok će biti povezan s prethodnim blokom kad je pohranjen u knjigu. A kad se pojavi još jedan blok, također će se povezati s tim.

Na primjer, stvorili ste blok “x”, a prethodno je postojao blok “y”. Dakle, kada se vaš “X” pohrani na glavnu knjigu, povezat će se s “y”. Slično tome, blok “y” također će pohraniti vezu do bloka “x”.

Sve veze između “blokova” stvaraju kontinuiranu strukturu nalik lancu. Dakle, vidite, ovo je pravo značenje definicije blockchaina.

Pogledajte naš Blockchain vs. Vodič kroz bazu podataka kako biste znali razliku između ove dvije.

Ali zašto je Blockchain toliko važan?

Najbolji način da se opiše zašto je definicija blockchaina toliko važna jest proučiti temeljnu strukturu sustava. U stvarnosti znate kako sve ovisi o centraliziranim poslužiteljima. Nadalje, ograničenja centraliziranih poslužitelja jedini su razlog revolucije blockchaina.

I zato je zaista važno znati o definiciji blockchaina. U stvarnosti pomaže bolje razumijevanje tehnologije jer centralizirana struktura ne ide baš najbolje.

Ali jesu li centralizirani sustavi ograničeni?

Pa, da vidimo jesu li.

Ograničenja centraliziranih sustava

Ako primijetite tipični softverski aspekt digitalnog svijeta, vidjet ćete da se većina njih temelji na centraliziranoj strukturi. Tipično nije zato što je arhitekturu doista lako održavati i razvijati. To je zato što su svi navikli vjerovati drugim stranama da će zaštititi svoje podatke.

Štoviše, ovisimo o drugim stranama da nas ne varaju ili ne varaju sa svojim proizvodima. U stvarnosti vjerojatno ne biste surađivali s nekim s kim ranije niste imali posla.

Dakle, postaje izuzetno teško povećati se ili trgovati s nekim bez ikakvih prethodnih poslovnih odnosa.

Objasnimo to na primjeru. Pretpostavimo da ste nešto naručili putem Amazona, ali osjećate se uvjereno da ćete dobiti dostavu, zar ne? Međutim, u stvarnosti Amazon nije taj koji proizvodi predmet; to je netko drugi.

Ponekad čak i druge treće strane prodaju te predmete. Dakle, Amazon radi kao međuspremnik između te treće strane i vas samih. Iako možda ne znate za njih, ali im ćete i dalje vjerovati zbog Amazon oznake.

Međutim, ono što ovdje definira blockchain definicija je „potreba treće strane za uspostavljanjem povjerenja“. S blockchainom vam neće trebati nijedna treća strana; možete izravno surađivati ​​s drugim tvrtkama s punim sigurnošću iako im ne vjerujete.

Dakle, u tipičnom centraliziranom sustavu postoje mnoge nedostatke, uključujući:

 • Ne može se u potpunosti vjerovati
 • Ne nudi potpunu sigurnost
 • Ne bavi se problemima privatnosti
 • Oduzima previše vremena i u konačnici košta
 • Nema transparentnosti

Prednosti Blockchaina nad tipičnim centraliziranim sustavom

 • Riješi se svih posrednika
 • Provjera transakcija
 • Protokoli visoke sigurnosti
 • Niži troškovi
 • Transparentni mrežni sustav
 • Nepromjenjiv i decentraliziran

Gledajte, ne kažem da blockchain rješava sve probleme. U stvarnosti, blockchain također dolazi s nekim problemima. Međutim, imajte na umu da se time rješava mnogih centraliziranih problema. Dakle, izvrsna je nadogradnja s centraliziranih poslužitelja na decentralizirane.

Nadalje, postoji mnogo scenarija u kojima blockchain može rješenje učiniti sigurnijim, transparentnijim i robusnijim. Međutim, blockchain je složena arhitektura za mreže. Dakle, bez da ste u potpunosti stekli bilo kakvo znanje o tome, ne biste trebali skočiti.

Ali ako želite pratiti tehnološku revoluciju i povećavati se, najbolje je znati o jednostavnoj definiciji blockchaina.

Dakle, iz tih razloga morate znati o definiciji blockchaina.

Čitaj više: Upotreba Blockchaina: Popis 20+ slučajeva upotrebe Blockchain tehnologije

Poglavlje 2: Povijest Blockchain tehnologije

1991-2008:

Znate li kada se prvi put blockchain zapravo pojavio? Pa, davne 1991. godine Stuart Haber i Scott Stornettqo počeli su raditi na prvoj blockchain tehnologiji. Isprva su željeli stvoriti kriptografski šifrirani blok lanca. Štoviše, pokušali su to učiniti neovlaštenim.

Čak su i tada koristili vremenske žigove dokumenata kako bi imali cjelovit zapis svih transakcija. Kasnije su nadogradili sustav i uključili stabla Merkle. Tako je poboljšala njihovu sposobnost pohrane više dokumenata unutar jednog bloka.

Pa, vidite, iako mnogi ljudi misle da je definicija tehnologije blockchain prvi put došla 2018. godine, zapravo je započela 1992. godine. Apsolutno je neophodno u potpunosti znati o jednostavnoj definiciji blockchaina.

U svakom slučaju, kasnije 2008. godine, napokon je došla prava revolucija. Grupa ili osoba koja se zove Satoshi Nakamoto došla je s novom vizijom blockchaina, a ovaj je put to bila srž kriptovalute – Bitcoin.

Bitcoin je promijenio način na koji funkcionira naš sustav, jer je to bio digitalni oblik plaćanja.

2009-2011:

Nakon uvoda u bitcoin, Satoshi Nakamoto konačno je objavio Bitcoin bijelu knjigu 2009. Nadalje, u bijeloj knjizi dao je sve detalje o tome kako mreža funkcionira. Štoviše, ukazuje i na to kako može poboljšati digitalno povjerenje.

U stvarnosti nitko ne bi imao kontrolu, pa nitko ne može slomiti povjerenje drugih. Međutim, uzdi Satoshi Nakamoto došao je kraj kada je razvoj platforme predao drugim programerima i nestao.

U stvarnosti, iako se Satoshi Nakamoto nije bavio razvojem tehnologije, drugi programeri počeli su polako stvarati više blockchain platformi.

Štoviše, s decentraliziranom primjenom u kombinaciji, definicija tehnologije blockchain napokon je počela dolaziti u svijest.

U svakom slučaju 2010. godine, konačno, dogodila se prva kupnja bitcoina putem interneta. Korisnik je kupio dvije pizze s 10.000 BTC.

2012-2014:

Ovo je razdoblje u povijesti bilo daleko najznačajnije kao jednostavna definicija blockchaina. U stvarnosti je Bitcoin bio izvrstan početak za blockchain, ali mnogi su programeri smatrali da to nije dovoljno za nove inovacije.

Među njima je bio i Vitalik Buterin, koji je pridonio Bitcoin kodnoj bazi. Međutim, Bitcoin je bio drastično ograničen. Dakle, programer je počeo raditi na drugom rješenju koje bi moglo formirati razne funkcije, ali i dalje sadržavati peer-to-peer mrežni sustav.

Napokon je Ethereum smislio 2013. godine s novim dodacima tipičnoj bazi bitcoin koda. Nadalje, to je razvoj koji je zauvijek promijenio načine blockchaina u jednostavnoj definiciji povijesti blockchaina.

U međuvremenu je Bitcoin postao toliko popularan da je na tržištu premašio milijardu dolara. Uskoro je Vitalik objavio Ethereumov bijeli papir. I rasprodaja je započela za financiranje. Svejedno, tijekom ove definicije razdoblja povijesti blockchaina, Ethereum je uspio dobiti sva potrebna sredstva.

Međutim, vidjevši potencijal blockchaina, Ripple – financijsko rješenje za blockchain poduzeća ušlo je na tržište.

Štoviše, još jedan popularni poduzetnički blockchain konzorcij trenutno – R3, formirao je konzorcij s više od 40 naslijeđenih članova. Nepotrebno je reći da sve tri nove inovacije još uvijek prevladavaju na tržištu blockchaina.

I tako je nastala definicija tehnologije blockchain.

Čitaj više: Enterprise Ethereum: privatni blockchain za poduzeća

2015-2017:

Ethereum je 2015. godine službeno lansirao i predstavio novu značajku nazvanu pametni ugovori. Nadalje, pametni ugovori postali su jedna od vodećih značajki koja je mogla obavljati razne ugovorne funkcije.

U svakom slučaju, Ethereum je uspio okupiti masivnu zajednicu aktivnih programera koji ga još uvijek uspostavljaju kao pravi ekosustav.

Još jedan masivan igrač na tržištu sada je zapravo prvi put započeo 2015. godine. U stvarnosti, krovni projekt Hyperledger započeo je svoje putovanje za razvoj blockchaina.

Linux Foundation predstavio je Hyperledger i formirao konzorcij za razvoj blockchain tehnologije. Dakle, i oni su ogroman dio definicije blockchain tehnologije. Nadalje, Hyperledger je želio ujediniti sve blockchain napore u jednom prostoru.

Štoviše, Hyperledger promiče suradnju između tvrtki umjesto konkurencije za omogućavanje svima da dobiju svoj pošteni udio u izloženosti. Nadalje, Hyperledger je također predstavio novu strukturu nazvanu modularna arhitektura, koja vam omogućuje da uključite bilo koju značajku i koristite je.

Dakle, iako vaš blockchain možda neće imati značajku koja vam treba, možete ga jednostavno razviti ručno, priključiti u sustav i koristiti.

Vidjevši potencijal u poduzećima, J. P. Morgan pokrenuo je Quorum blockchain kao rješenje za poduzeće. Polazište Quoruma zapravo je Ethereum, no kako je Ethereum javan, bilo mu je potrebno neko poboljšanje.

Stoga sada imamo privatnu Quorum platformu koju poduzeće može koristiti bez ikakvih problema.

Čitaj više: Krajnji vodič za Quorum Blockchain

2018:

U 2018. ćete vidjeti veliku popularnost blockchain tehnologije. Međutim, izuzetno hlapljiva priroda Bitcoina natjerala je tržište da se prebaci na osnovnu tehnologiju iz kriptovaluta.

U stvarnosti su kriptovalute izvrsne, ali obično su vrlo nestabilne. Dakle, to stvara nesigurnost na tržištu, što nije nešto što poduzeća traže.

Još jedna velika činjenica u vremenskom slijedu definicije tehnologije blockchain je porast financijskih tvrtki koje koriste mrežu. U početku su financijske tvrtke bile vrlo sumnjičave jer gube kontrolu nad centraliziranim sustavima.

Međutim, zbog prednosti tehnologije, sada je koristi 15% financijskih tvrtki. I u porastu je. Nakon masovnog pomaka u slučajevima upotrebe u definiciji blockchaina, poduzeća su ga sada više nego željna koristiti.

Prema istraživanju, 95% tvrtki spremno je ulagati u blockchain u 2018. A mnoge od njih već ulažu milijune u nišu.

Na kraju 2018. globalno tržište blockchain-a iznosi 1,2 milijarde dolara.

2019 .:

Trenutno se blockchain tehnologija masovno primjenjuje u mnogim poduzećima, zahvaljujući blockchainu kao uslužnoj industriji. U stvarnosti, blockchain kao uslužna tvrtka nudi različite vrste razvojnih okruženja za tvrtke bez ikakvog znanja o blockchainu.

Zašto? Pa, u osnovi, resursa za samostalni razvoj blockchain tehnologije prilično je malo. Kako se samo ograničeni broj programera može nositi sa složenošću tehnologije, mnoge tvrtke uzimaju njihove usluge.

Međutim, budući da je većina vodećih poslovnih blockchain platformi otvorenog koda, svatko ga može slobodno koristiti u svom sustavu. Ali za to bi im trebali razvojni timovi koji bi im pomogli dodati više značajki ili im pomogli da ih integriraju.

Stoga se blockchain kao uslužna industrija brzo razvija kako bi bolje prilagodio sve potrebe. Možemo sa sigurnošću reći da ćemo i dalje bilježiti veći rast u ovom sektoru.

Također, zbog pravnih problema s ICO-om, sada većinu njih zamjenjuju sigurnosni tokeni. Oni su slični ICO-ima, ali dolaze s pravnim sigurnosnim kopijama. Dakle, ljudi koji ulažu u ICO-ove neće se suočiti s nikakvim prevarama ili lažnim tvrtkama.

Poduzetničke blockchain platforme ključne su za usvajanje blockchaina. Saznajte više o Enterprise Blockchain platformama!

2020:

2020. bila je izvrsna godina za blockchain tehnologiju. Mnoge vladine ustanove istražuju blockchain novčanik i ulažu novac kako bi ga primijenile. Štoviše, banke su željne raditi na digitalnim valutama središnjih banaka koje će zauvijek promijeniti svjetski krajolik.

Kina je otkrila potpuno funkcionalni CBDC model, koji već dolazi s karakterističnim blockchain novčanikom. Međutim, i Facebookova Vaga je na putu da upotpuni ovaj CBDC model.

U stvarnosti, mnoge tvrtke ne istražuju blockchain tutorial kako bi saznale više o tehnologiji i pokrenule vlastiti projekt. Stoga je potražnja za vještinama i lekcijama temeljenim na blockchainu trenutno sve vrijeme velika.

Budućnost:

Budućnost blockchaina prilično je svijetla. Kao što vidite, jednostavna definicija vremenske trake blockchaina pokazuje veliko obećanje. Štoviše, procjenjuje se da će tržište blockchaina premašiti 3,1 bilijuna USD do 2030. godine.

Dakle, sada je vrijeme da osigurate mjesto na toj ogromnoj tržišnoj kapitalizaciji.

Želite znati više o povijesti blockchaina? Provjerite povijest vremenske trake blockchaina upravo sada!

Poglavlje 3: Osnovne značajke Blockchain tehnologije

Postoje neke osnovne značajke blockchaina koje programer blockchaina mora znati. Da vidimo što su –

Nepromjenjiv

Nepromjenjivost je nesumnjivo jedna od najznačajnijih značajki blockchaina. To znači da nijedan programer ili korisnik blockchaina ne može mijenjati / brisati podatke u knjizi ili dodavati novi sadržaj bez ikakve provjere valjanosti. Ova značajka osigurava nepromjenjivost.

U stvarnosti, blockchain transakcija djeluje nešto drugačije od bilo koje druge financijske tvrtke. Kako nema centralizirano ovlaštenje, to ovisi o čvoru u mreži.

Kada se dogodi blockchain transakcija, svi čvorovi u mreži morat će reći da je valjana ili se neće dodati u knjigu.

Štoviše, kada se doda blok, on je trajan. Dakle, ne postoji način da se to promijeni ili promijeni.

Znate li da ga ova značajka definicije blockchaina čini bez korupcije?

Kako većina korupcije dolazi iz organizacije mijenjanjem glavne knjige, opseg za to uklanja se. Dakle, snažno se bori protiv zločina.

Decentralizirano

U definiciji blockchaina naišli ste na riječ “decentralizirano”. Ali što to podrazumijeva? U stvarnosti to znači da ne postoji niti jedna osoba niti vladajuća vlast koja gleda preko okvira. Ali u tipičnoj mrežnoj strukturi sve uvelike ovisi o modelu klijent-poslužitelj.

Ali ovdje jedna osoba ili grupa brine o čitavoj infrastrukturi. To je jedna od značajnih pogodnosti koje bi svaki programer blockchaina trebao potražiti. Promovira korisnička prava. Dakle, na kraju nudi više pogodnosti –

 • Riješava se pogrešaka koje je napravio čovjek, pa je tako više otporan na pogreške.
 • Više kontrole za korisnike nad njihovim svojstvima.
 • Izuzetno sigurno jer je skuplje, više hakera slaže sustav.
 • Riješi se svih integracija trećih strana.
 • Nema šanse da vas netko prevari jer sustav u potpunosti radi na algoritmima.
 • Svaku promjenu pregledavaju čvorovi, što promiče transparentnost.
 • Predstavlja autentičnu arhitekturu, tako da bi ljudi teško mogli probiti kôd i napasti ga.

Poboljšana sigurnost

Pa, rješava se središnje vlasti, ali to ne znači da svatko može učiniti sve što želi. To bi bio ozbiljan rizik za svaki čvor. U stvarnosti, radi promicanja privatnosti i sigurnosti, svi podaci na glavnoj knjizi jako su šifrirani.

Ovdje se u definiciji blockchaina jako spominje pojam zvan kriptografija. U stvarnosti je kriptografija jedan od složenih matematičkih algoritama. Dakle, služi kao vatrozid za mrežu.

Ne postoji način da razbijete kôd. Nadalje, ako netko želi promijeniti bilo koju vrijednost u bloku, to će generirati potpuno drugačiji ishod koji neće biti povezan s izvornom promjenom. Uz to, svaki blok dolazi s jedinstvenim hash ID-om. Međutim, promjena hash ID-a je nemoguća.

Također, da biste izvršili blockchain transakciju, trebat će vam pomoć i javnih i privatnih ključeva. Otkrivanje privatnih ključeva drugih korisnika također je nemoguće.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Distribuirana knjiga

Još jedna cool značajka blockchaina je raspodijeljena priroda sustava. U stvarnosti, svi čvorovi održavaju knjigu i tako se ukupna računska snaga raspoređuje među njih. Dakle, promicanje dobrog ishoda.

U slučaju javnog blockchaina, svi mogu vidjeti knjigu bez ikakvih problema. Međutim, privatno se stvari pomalo mijenjaju, ali svejedno, to je vidljivo. Zbog prirode tehnologije ona je učinkovitija i nudi i druge pogodnosti –

 • Veliko vrijeme odziva na bilo koju zlonamjernu aktivnost jer je svaka promjena u knjizi uočljiva relativno brže. Dakle, lako je pratiti u čemu je problem.
 • Čvorovi djeluju kao verifikatori i tako im nudi ulogu sudjelovanja.
 • Riješava se bilo kakve usluge na mreži. I tako, svi će dobiti jednaku količinu privilegija u sustavu.

Konsenzus

Konsenzus je presudan čimbenik kada je blockchain u pitanju. Bez konsenzusa, blockchain sustav neće raditi. U stvarnosti, algoritmi konsenzusa pomažu mreži da donosi odluke. Bez ikakvog konsenzusa niti jedan blockchain ne može pošteno procijeniti dodavanje blokova.

Ako to objasnimo jednostavnije, to je samo postupak donošenja odluka za čvorove na mreži. Pa, kad su milijuni čvorova na istoj mreži, prijeko je potrebno postići konsenzus.

Jer u stvarnosti ne mogu svi ljudi sami doći do istog zaključka. Za veću jasnoću, shvatite to kao postupak glasanja u kojem će pobijediti većina.

Trenutno postoje mnoge vrste konsenzusnih algoritama. Međutim, svaki dolazi s različitim vrstama prednosti i nedostataka.

U svakom slučaju, da bi mreža radila, programer blokova mora implementirati neku vrstu konsenzusnog algoritma.

Brže rješavanje

Pa, blockchain vam omogućuje transakcije na mreži, iako sada nudi puno više od toga. U stvarnosti, blockchain pruža brži ishod u naseljima. I tako, novac ćete moći brže prenijeti.

Mislimo da već znate da su tradicionalne bankarske mreže relativno sporije. Mnogo puta treba previše vremena da se podmiri plaćanje. Međutim, u vrijeme potrebe slanje novca iz inozemstva moglo bi potrajati puno vremena.

Dakle, to stvara veliko pitanje. No s blockchainom bi trebalo samo nekoliko sekundi da dođete do novca. Dakle, vrlo je korisno za upotrebu. Međutim, programer blockchaina mora osigurati da vrijeme transakcije ne bude ugroženo po svaku cijenu.

Čitaj više:6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Poglavlje 4: Definicija tehnologije blockchain: Koje su različite vrste?

Da biste bolje razumjeli definiciju tehnologije blockchain, trenutno morate znati o različitim vrstama blockchaina.

Ako možemo klasificirati blockchain, on bi se temeljio na dva različita scenarija. Tipično u općoj klasifikaciji dobivamo četiri vrste blockchaina –

 • Privatna
 • Javnost
 • Federativno
 • Hibrid

I na temelju klasifikacije na razini dozvole dobivamo dvije vrste –

 • Dopušteno
 • Dozvoljeno

Apsolutna je nužnost znati za njih za blockchain tehnološke tvrtke. Budući da bi s novom integracijom u poduzećima, blockchain tehnološke tvrtke morale predvidjeti koja je od njih najprikladnija za industriju.

U svakom slučaju, provjerimo ih sada!

Opća klasifikacija

Privatni Blockchain

U privatnom blockchainu vidjet ćete samo jednu organizaciju u mreži. U osnovi, jedna organizacija može odabrati tko će se slobodno pridružiti mreži, a tko ne. Ne čini se kao da je sve to decentralizirano sada, zar ne?

U stvarnosti je temeljna vrijednost blockchaina još uvijek netaknuta. Međutim, u ovom će i blockchain tehnološke tvrtke dobiti upravljački sustav. Nadalje, ovo je uglavnom prikladno kao interna mreža poduzeća.

Problem je u tome što su javni blockchaini izvrsni, ali oni imaju otvorenu knjigu kako bi je svi mogli vidjeti. Na konkurentnom tržištu potreba za privatnošću prilično je velika. Dakle, javne platforme u ovom slučaju neće odgovarati.

Sve ostale osnovne svrhe još uvijek postoje – sigurnost, raspodijeljena knjiga itd. Štoviše, to je platforma s niskom potrošnjom energije od javnih.

Javni Blockchain

Pa, javni blockchains su pionir definicije blockchaina. U ovoj će kompaniji blockchain tehnološke tvrtke dobiti punu slobodu. U stvarnosti to znači da se svi i svi mogu slobodno pridružiti mreži. Ne bi bilo nikakvih ograničenja.

Dakle, to znači da ćete ovdje dobiti okus prave decentralizacije. Ali problem je u privatnosti. U slučaju korištenja ove tehnologije u blockchain tehnološkim tvrtkama, to bi moglo izazvati puno problema.

Kako je javna knjiga otvorena za sve, svatko je može vidjeti. Dakle, ugrožavanje cijele mrežne baze. Međutim, ova je platforma puno sigurnija od privatne. Također, potpuno je transparentan i promiče osnaživanje korisnika.

Poduzeće bi moglo koristiti ovu tehnologiju za napajanje bilo koje mreže koja omogućava svojim potrošačima interakciju bez utjecaja na njezin unutarnji mrežni sustav.

Također pročitajte: Kako funkcionira Blockchain?

Federalni Blockchain

Federated ili Consortium blockchain tehnologija je više-manje najbolje iz oba svijeta. Međutim, u ovom ćete slučaju vidjeti da je pomalo blizu privatnih blockchaina. U stvarnosti je federalni blockchain decentralizirana privatna mreža.

Pa, da objasnim. Već znate kako jedna organizacija zapravo može održavati privatnu mrežu. Ali u federaciji, više organizacija će sudjelovati u upravljanju. Dakle, konačno će promovirati decentraliziranu prirodu blockchaina.

Federativne mreže vrlo su popularne među blockchain tehnološkim tvrtkama. Korištenjem ove mreže mnogi programi blockchain tehnologije mogu smanjiti svoje troškove. Štoviše, vidjet ćete i više propisa o primjeni blockchain tehnologije.

Propisi osiguravaju da nitko ne može zloupotrijebiti mrežu u bilo kakve nezakonite svrhe. Štoviše, ova vrsta također promovira niske naknade za transakcije u usporedbi s drugima.

Hibridni blockchain

Hibrid je nekako sličan federalnom blockchainu, ali zasigurno se razlikuje. U ovom slučaju, hibridni blockchain također koristi najbolje iz oba svijeta. Međutim, ovdje bi to istovremeno označavalo slobodu i kontrolirani pristup.

Hibridni blockchains nisu otvoreni za sve, ali nude istu razinu transparentnosti, sigurnosti i integriteta. U stvarnosti je mreža vrlo prilagodljiva. Štoviše, članovi sustava mogu odlučiti koji korisnici mogu sudjelovati, a koji ne.

Nadalje, oni također mogu odlučiti koju transakciju trebaju objaviti. Obično aplikacije blockchain tehnologije mogu koristiti ovu tehnologiju kada istovremeno rade s više dionika.

Uobičajeno, u tim blockchain tehnološkim aplikacijama transakcije nisu u javnom vlasništvu. Ali radi provjere mogu se učiniti javnim domenom. Ali ograničeno je samo na provjeru.

Klasifikacija na razini dozvole

Dopušteni blok lanci

U ovoj vrsti blockchaina mreža ostaje u zatvorenom okruženju. Ukratko, to bi značilo da će čvorovi trebati dopuštenje za ulazak u mrežu. Ovdje su prethodno neki odabrani čvorovi mogli samo ući.

Tipično, centralizirane industrije preferiraju ovu vrstu blockchain tehnoloških aplikacija jer mogu barem ograničiti druge korisnike.

S druge strane, odobreni javni blockchain osigurava da svi kriteriji za ugradnju čvorova mogu ući i tada mogu slobodno vidjeti knjigu i obavljati transakcije. Slično javnim.

Blokirani lanci bez dopuštenja

U ovoj mreži svi čvorovi mogu sudjelovati u postupku provjere. Dakle, nema ograničenja bilo koje vrste. Štoviše, svi u mreži mogu izvršavati transakcije ili dodavati informacije u knjigu. Blockchain tehnološke aplikacije koje dolaze s otvorenijim okruženjem zasigurno će se svidjeti ovoj.

S druge strane, postoje privatne mreže bez dozvole. U ovom bi korisnici morali pripadati organizaciji koja ima pristup mreži. Ovdje je pristup isključivo naznačen. Dakle, svi u privatnoj mreži dobit će pristup kao čvor.

Čitaj više: 4 različite vrste blockchain tehnologije & Mreže

Poglavlje 5: Slučajevi popularne uporabe tehnologije Blockchain

Globalne transakcije

Blockchain tehnologija trenutno uspijeva u financijskom sektoru. Pa, zašto ne? Osnovno značenje blockchaina započelo je time što je to financijski instrument. U stvarnosti, upotreba blockchain tehnologije umjesto centraliziranog bankarskog sustava rješava se većine nedostataka.

Također, s blockchainom bi prekogranično plaćanje sada bilo povjetarac. Nadalje, mnoga financijska poduzeća mogu dobiti ogroman poticaj uz pomoć ove nove tehnologije. IBM-ova Svjetska žica vodeći je primjer ovog slučaja.

Trgovanje

Trgovinsko financiranje također je još jedan izvrstan dodatak popisu slučajeva upotrebe. Svake godine se uz pomoć trgovačkih tvrtki otprema puno robe. No, financiranje trgovine suočava se s mnogim komplikacijama, uključujući nedostatak transparentnosti, sigurnosti itd.

Dakle, kako bi imali potpunu kontrolu nad sustavom, mogu koristiti blockchain. Popularan primjer za to bio bi TradeLens. Nadalje, ova tehnologija omogućuje trgovcima bolju međusobnu komunikaciju.

Štoviše, primatelju omogućuje praćenje postupka, a pošiljatelju pravovremenu isplatu.

Pročitajte o tome kako Blockchain sada može transformirati financiranje trgovine!

Sigurnost hrane

Još jedan uzbudljiv slučaj upotrebe iza blockchain značenja bio bi Sigurnost hrane. U stvarnosti, prerađena hrana ima puno neetičkih sastojaka. Ali ne možemo znati što industrije koriste.

Koristeći blockchain, tvrtke mogu pratiti odakle dolazi njihov proizvod. Aloe, potrošači mogu pratiti je li njihov proizvod ono što iskreno kažu. Ovdje je IBM-ov Trust za hranu jedan od istaknutih primjera.

Lanac opskrbe

Pa, lanac opskrbe uistinu je jedan od najboljih slučajeva upotrebe blockchaina. Koristeći tehnologiju u opskrbnom lancu, tvrtke bi dobile izuzetno sigurno okruženje za opskrbni lanac koje promiče praćenje u stvarnom vremenu.

Nadalje, može ponuditi pametne procese provjere valjanosti podataka i provodit će sporazume. Štoviše, može otkriti i svako oštećeno ponašanje unutar sustava. U svakom slučaju, rezanje troškova i povećanje prihoda definitivno ga čine vrijednim spomena u značenju blockchaina.

Maloprodaja

Krivotvorine su najistaknutiji problem u odjelu maloprodaje. I blockchain može brzo riješiti taj problem. Kao što znate, maloprodajne tvrtke su se svim silama trudile riješiti problem, ali nisu imale puno napretka.

S blockchainom, sve što se zabilježi na glavnoj knjizi ostat će tamo zauvijek. Dakle, ako ih bilo koja unutarnja stranka želi ukrasti, morao bi promijeniti knjigu, što ne može.

Dakle, nijedna interna stranka ne može mijenjati proizvode. Štoviše, svaki pojedini proizvod koji dolazi od proizvođača imati će RFID oznaku. Dakle, tijelo bi moglo začas pronaći proizvode koji nedostaju.

Zanima vas utjecaj blockchaina na maloprodajnu industriju? Pogledajte naš vodič o blockchainu u maloprodaji upravo sada!

Vladine službe

Vladine institucije doista su u lošoj situaciji sa svom korupcijom u kombinaciji. U stvarnosti, s ovom velikom mrežom za nadgledanje, stvari se previde. Nadalje, vlada ne može pravilno ispuniti sve dužnosti prema građanima, što stvara veći razdor između obje stranke.

Ovdje značenje blockchaina savršeno odgovara. To može pomoći vladi da postane zajednica bez papira i riješi se svake korupcije.

Također, mogućnost bržeg ishoda uvelike će pomoći u ispunjavanju prava građana.

Zanima vas utjecaj blockchaina na vlade? Pogledajte naš vodič za blockchain za vladu odmah!

Intelektualno vlasništvo

Upravljanje intelektualnim vlasništvom trenutno je nered. U stvarnosti ne postoji pravi sustav praćenja koji može utvrditi koristi li netko rad drugih ljudi kao svoj ili ne.

Postoji shema patentiranja, ali svejedno, to ni na koji način ne pomaže u zaštiti intelektualnih svojstava.

Dakle, svi glazbenici, dizajneri, izumitelji i umjetnici ne dobivaju plaću ili kredit koji zaslužuju.

Međutim, blockchain može istinski zauvijek promijeniti ovu industriju. Kao što može pratiti kad god ga druga osoba koristi i daje autentičnom umjetniku zaslugu koju zaslužuje.

Zdravstvo

Zdravstvo je izvrsna industrija za procvat blockchain tehnologije. Svake godine mnoge zdravstvene tvrtke troše ogroman novac na unapređenje sektora.

Međutim, ishod je minimalan.

No s blockchainom bi se stvari promijenile. U stvarnosti može ponuditi transparentnost podataka koja je trenutno potrebna zdravstvenom sektoru. Također, može pružiti veliku sigurnost u povjerljivoj dokumentaciji pacijent-liječnik.

FDA već koristi blockchain iz mnogih razloga.

Zanima vas utjecaj blockchaina na zdravstvenu zaštitu? Pogledajte naš vodič o blockchainu u zdravstvu upravo sada!

Nafta i plin

Pa, industrija nafte i plina uvelike pridonosi današnjem tržištu. Međutim, oni imaju problema u sektoru plaćanja tereta i revizije. Problem je u tome što ne postoji pravilno praćenje i pravilno planiranje za postizanje učinkovitijeg ishoda.

No s blockchainom bi se stvari promijenile. Može poboljšati učinkovitost uzimanja u obzir svih mogućih ruta i odabira najboljeg mogućeg načina. Prema Accentureu, industrija može samo povećati svoj prihod za 5% samo poboljšavajući točnost podataka.

Nekretnina

U stvarnosti, tržište nekretnina izuzetno je nestabilno. Kako dani prolaze, potreba za nekretninama se povećava. No, s porastom cijena, srednja klasa se kloni blagodati. Dakle, industrija pati od nepristupačnosti, velikih troškova i nema likvidnosti.

Ali s blockchainom u sredini, napokon ga mogu uravnotežiti. Nadalje, blockchain može pomoći u upravljanju problemom likvidnosti i spriječiti nestabilnost industrije.

Mnoge zemlje već primjenjuju blockchain rješenje iz tog razloga.

Zanima vas utjecaj blockchaina na nekretnine? Pogledajte naš vodič o blockchainu za nekretnine odmah!

Humanost

Humanitarna industrija stvorena je radi pomoći ljudima kojima je potrebna. Međutim, sada, s korupcijom, sektor je krajnje osuđen. Mnoge donacije u sustavu nisu provjerene. Dakle, nitko ne može reći je li donacija došla siromašnima, a da nije bila u džepovima oštećenih osoba.

Ali s blockchainom, sada svatko tko daje donaciju može pratiti donaciju kako bi osigurao da je novac nekome spasio život. Također, pomoći će otkriti koje su osobe uistinu korumpirane.

Osiguranje

Problem u industriji osiguranja je neodoljiva papirologija. U stvarnosti bi svatko u ovoj industriji znao s koliko papira mora riješiti osiguravatelj. A da ne spominjemo svakodnevne lažne tvrdnje to još više pogoršava.

Svi ti čimbenici zapravo čine da stvarni ljudi pate, jer je sve izuzetno sporo. No, uz pomoć blockchain tehnologije, industrija lako može otkriti je li tvrdnja lažna ili ne.

Nadalje, industriju također može učiniti potpuno bez papira sa svime što se radi na mreži.

Zanima vas utjecaj blockchaina na osiguranje? Odmah pogledajte naš vodič o blockchainu u osiguranju!

Mediji i zabava

Mediji i zabavni sektor nose se s puno nepravednosti. Zbog interneta, sada su svi izloženi zabavnom poslu. No, tvrda je istina da umjetnici većinu vremena ne dobivaju vrijednost koju zaslužuju.

U mnogim scenarijima, zbog negativnih ishoda, mnogi su talentirani umjetnici odustali. No, uz pomoć blockchaina, sve nepravde od sada mogu biti ispravne.

Štoviše, blockchain će održavati sve zapise tko je što radio i osigurati da umjetnici dobiju odgovarajuće zasluge.

Putovati

Blockchain može revolucionirati način na koji putnička industrija obrađuje putnike. U stvarnosti je potrebno puno vremena za obradu svakog pojedinog putnika, što košta puno vremena i truda. S druge strane, mnogi bjegunci mogu krivotvoriti svoje putovnice i trčati, jer ne postoji način da im se uđe u trag.

Ali s blockchainom, svi podaci o putnicima mogu biti u sigurnoj knjizi. Dakle, putniku za putovanje neće trebati ni putovnica. Oni jednostavno mogu koristiti digitalne ID-ove i ukrcati se. Dakle, značenje blockchaina uistinu mijenja način na koji ljudi sada putuju.

Mrežna rješenja

Blockchain trenutno može biti mrežno rješenje za bilo koju industriju. Ima značajke da se u potpunosti riješi svih problema s naslijeđenom mrežom. Štoviše, također može promicati automatizirana rješenja i integritet podataka.

Također, uz pomoć nepromjenjive knjige postat će jednostavan zadatak samo vjerovati njezinom sadržaju jer nitko ne može uistinu promijeniti način na koji to funkcionira.

Igre

Još jedan cool primjerak blockchaina bio bi sektor igara. U stvarnosti cvjeta masivnom brzinom. Mnoge su mrežne igre u mnogim slučajevima hakirane, a igrači često izgube imovinu koju su kupili novcem.

No kako je blockchain sigurna platforma, nitko ne bi mogao upasti u sustav i izmijeniti primanje bilo čije imovine.

Kibernetička sigurnost i Internet stvari

Oba se sektora savršeno slažu s idejom blockchaina. Zbog naslijeđenih mreža, tipične mjere kibernetske sigurnosti nisu dovoljne da ih zaštite. No, uz pomoć blockchaina mogu ga u potpunosti osigurati.

S druge strane, uređaji Internet of Things također su skloni hakiranju. Ali ako je blockchain osnovna mreža, haker neće dobiti pristup sustavu. Dakle, svi koji koriste IoT bili bi sigurni. Čak i u vrijeme DDoS napada, blockchain može zaštititi mrežu.

Želite znati kako blockchain može utjecati na sigurnosnu industriju? Pročitajte naš vodič o tome kako blockchain sada može transformirati sigurnosnu industriju!

Poglavlje 6: Zaključne misli

Na kraju, možemo sa sigurnošću reći da blockchain već neko vrijeme ne ide nikamo. Kao što vidite, ovdje će ostati. Dakle, bilo bi najbolje da se brže upoznate s definicijom blockchaina. U stvarnosti, iako mnogi od sada možda neće primijetiti nikakve promjene u svakodnevnom životu, ali usvajanje je općenito.

Tako ćemo za nekoliko godina na tržištu vidjeti više decentraliziranih aplikacija. Stoga, ako ste znatiželjni o usvajanju blockchaina, pogledajte sada naš besplatni tečaj blockchaina!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map