Zakaj banke ljubijo Blockchain, Bitcoin pa ne?

Živimo v svetu, kjer se v moči družbe uporablja centralizacija. Vključuje banke, šole, industrijo itd. Vendar pa je veriga blokov po svetu zadela z neprimerljivo silo in prinesla spremembe v skoraj vse panoge.

V tem članku bomo raziskali, zakaj banke obožujejo blockchain, bitcoinov pa ne.

Bitcoin je bil katalizator za rast verige blokov. Samo leta 2017 se je cena zvišala s samo 1000 na 19.000 dolarjev. Toda bitcoin ni blockchain. Blockchain uporablja kot tehnologijo in je kriptovaluta, ki se lahko uporablja na blockchainu za izvajanje transakcij med strankami v resničnem svetu.

Blockchain pa je revolucionarna tehnologija. Gre za decentralizirano tehnologijo porazdeljene knjige (DLT). Blockchain vsebuje vozlišča, ki sodelujejo, da dosežejo konsenz v celotni blockchain. Vsako vozlišče ima svojo vlogo in ima s seboj kopijo knjige. Trenutno obstaja veliko različnih soglasnih algoritmov. Dve izmed najbolj priljubljenih sta Proof-of-Work (PoW) in Proof-of-Stack (PoS). Bitcoin uporablja Proof-of-Work (PoW).

Torej, zakaj banke sovražijo Bitcoin?

Bitcoin je revolucionaren. To je način, na katerega lahko dve osebi preneseta premoženje brez kakršne koli centralizacije. To pomeni, da banke niso potrebne.

Vlada se zanaša na nadzor. In banka je način za to. Banke urejajo način izvajanja transakcij. Vsaka transakcija, opravljena prek bank, je dokumentirana in jo je mogoče izslediti, kadar koli je to potrebno. Vendar banke niso tako hudobne, kot si morda mislite. V sedanjem gospodarstvu dobro delajo. Zagotavlja tudi nadzor nad nezakonitimi dejavnostmi.

Povrh vsega banke obdelujejo še provizije za upravljanje računov ali transakcij. Na splošno so banke trenutni način obravnavanja transakcij, ki ljudem in vladi nudi zaupanje. Dobro jim je šlo tudi, ko se je zgodila finančna kriza leta 2008. Takrat so banke razmere rešile, ne da bi uporabile premoženje širše javnosti.

Zakaj se banke bojijo

Zakaj banke sovražijo Bitcoin?

Vendar ima centraliziran nadzor svoje pomanjkljivosti. In zato smo v letu 2009 videli rast Bitcoina.

Je prva kriptovaluta, ki se je pojavila in ji je uspelo uporabiti tehnologijo porazdeljene digitalne knjige (DTL). Počasi in vztrajno je prinesel številne projekte, povezane s kriptovalutami in verigami blokov.

Varnost, preglednost in celovitost so bili neprimerljivi v primerjavi s katero koli drugo tehnologijo. Vendar bankam to ni bilo všeč.


Ideja decentralizacije je vedno boljša od centralizirane. Izkorenini potrebo po centralizirani entiteti in prenese moč z vlade na ljudi.

To vodi banke, da se bojijo in bojijo bitcoinov. Izzivalo je njihovo zadrževanje na trgu. Njegova rast v zadnjih nekaj letih je tudi zagotovila, da so banke bolj pozorne. Do zdaj banke niso izvajale regulativnih ukrepov proti bitcoinom. Vendar počasi so banke začele prekiniti denarni tok za nakup kriptovalut ali bitcoinov na splošno.

Mnoge banke, kot so britanske banke, so prenehale sodelovati s podjetji, ki so se ukvarjala z Bitcoini. To pomeni, da so ustavili rast številnih startupov ali celo borz. Tudi Indija je v zadnjem času zavzela veliko stališče RBI je dal ukaz za ograjo o bankah za poslovanje s kriptovalutami.

Bitcoin ima s tem tudi svoje slabosti. Spodbuja nezakonite dejavnosti, vključno z odkupno programsko opremo.

Zakaj banke obožujejo blockchain

Banke gradijo lastne blockchain aplikacije in kriptovalute. In zakaj ne? Zagotavlja toliko prednosti. Nekatere banke, ki so že začele potovanje, vključujejo BNY Mellon, UBS, Santander in še veliko več! Njuna zveza je bila ustanovljena leta 2016. Želijo ustvariti a Utility Settlement Coin (USC). To je digitalna valuta, katere namen je zagotoviti poravnavo in plačila za industrijske finančne trge. USC uporablja blockchain.

Ripple je še ena kriptovaluta, katere cilj je bankam zagotoviti način za čezmejno poravnavo plačil. Ideja je, da bi bila čezmejna plačila hitrejša in stroškovno učinkovitejša.

Banke načrtujejo tudi uporabo verige blokov, da bodo njihovo notranje delovanje varnejše in učinkovitejše. Še en primer je singapurski konzorcij, ki ga sestavljajo lokalne banke. Imajo uspešno preizkušen njihov blockchain Know Your Customer (KYC).

Zaključek

Jasno je, da banke obožujejo verigo blokov in jo želijo uporabljati za izboljšanje svojih procesov. Vendar lahko enako rečemo za bitcoin. Torej, kaj menite o celotni situaciji? Komentirajte spodaj in nam sporočite!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map