Velikost blokov: vse, kar morate vedeti

Vas zanima velikost verige blokov? Pokrili bomo vse, kar je povezano z velikostjo verige blokov, omejitvami in ali lahko v prihodnosti ustvarja težave.

Znano je, da Blockchain revolucionira svet okoli nas. Konec koncev spremeni način definiranja procesa, shranjevanje podatkov in raziskovanje varnosti omrežja, v katerem deluje aplikacija. Prinaša nespremenljivost, preglednost in neprimerljivo varnost, ki je do zdaj ni uspela nobena druga tehnologija.

Ampak obstaja ena velika težava – velikost blokov blokov. Da bi razumeli težavo, se najprej naučimo, kako deluje veriga blokov.

V nobenem blockchain omrežju ni centraliziranega organa. Vrstniki sodelujejo pri uvajanju decentralizacije v omrežje. Vsak vrstnik ima kopijo knjige (kjer so shranjene vse transakcije). To pomeni, da se bo v primeru kakršne koli nove transakcije knjiga na vsakem vozlišču ustrezno posodobila. Edinstvena rešitev podjetjem omogoča ustvarjanje decentraliziranih omrežij, ki so sposobna reševati probleme, ki prej niso bili možni.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Velikost blokchain knjige: velika težava

Vendar blockchain ni brez težav. Sprva velikost blokovske verige ni bila tako velika, saj je v omrežje povezano le majhno število vrstnikov. Na primer, velikost blokovske verige bitcoin je bila leta 2012 velika 614 MB, zdaj pa je velikost GB Bitcoin blockchain izjemno narasla na 250K MB. To je približno 250 GB podatkov, ki jih vsak peer / vozlišče nosi s seboj. To nas pripelje do težave z velikostjo bitcoin blokov.

Tudi druga blokovna omrežja trpijo zaradi iste težave. Velikost verige blokov Ethereum je že presegla 1 TB.

Ali obstaja kakšna omejitev velikosti Blockchain?

V zadnjih dveh letih se je velikost bitcoin blockchain knjige povečala s 150 GB na 250 GB. To je skoraj 50 GB na leto. Do leta 2030 lahko vidimo, da je velikost knjige blockchain velikosti več kot 1 TB. Vendar pa ni potrebno, da vsako vozlišče prenese celotno verigo blokov, da bi postalo funkcionalno. Nekateri udeleženci sodelujejo v blockchain omrežju, da opravljajo transakcije in jih ne potrjujejo.

Nekatera vozlišča se imenujejo polna vozlišča. Celotna vozlišča so potrebna za tiste, ki so pripravljeni sodelovati pri preverjanju veljavnosti transakcije. To pomeni, da morajo prenesti celotnih 250 GB podatkov verige blokov, ki vsebujejo glave blokov in transakcije.

Še več, trenutna omejitev velikosti verige bitcoinov je 1 MB. Vendar nekaj prostora znotraj te meje ni uporabno. Torej boste morali delati z omejitvijo velikosti bitcoinov, tako kot je.

Problem velikosti knjige blokov v Ethereumu je bil bolj intenziven kot pri bitcoinih. Alistair Milne, vlagalec bitcoinov, je sprožil alarme, kako se velikost knjige Ethereum povečuje v primerjavi z bitcoinom. Glede na sliko, ki jo je objavil, Ethereum raste v 3-krat več kot bitcoinov.

Toda to morda ne bi bilo povsem res, saj Ethereum ponuja tudi načine za delo s knjigo. Ponuja koncept, imenovan obrezovanje, ki vozliščem omogoča delo brez potrebe po prenosu celotnih podatkovnih blokov.

Preberi več: Uporaba Blockchain: Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

Ali je velikost Blockchain pomembna?

Da, velikost glavne knjige blokov je pomembna. Blockchain je razmeroma nova tehnologija in bo v prihodnjih letih še naraščala. Bitcoin, ki je prva generacija blockchain rešitve, ni brez težav. Ima težave s prilagodljivostjo in velikostjo.

Z vedno večjo velikostjo verige blokov postane težava tudi razširljivost. To je bilo eno pomembnih vprašanj za bitcoin. Za začasno rešitev težave so naredili trdo vilico SegWit2x, ki si je prizadeval za izboljšanje velikosti bloka (na zrnatem nivoju) – izboljšanje razširljivosti in težav z zmogljivostjo, povezanih z bitcoin.

Velikost knjige se bo hitro povečevala, do ocene vsakih 6,5 TB do januarja 2023. To bo prineslo potrebo po nakupu tršega prostora na disku za sodelovanje v omrežju.

Vendar se bodo po Moorovem zakonu cene shrambe na trdem disku s časom znižale in lahko boste kupili cenejšo shrambo. Glavna težava se pojavi, ko rast velikosti verige blokov premaga hitrost, s katero se shramba poceni.

Navdušencem bo težko v mrežo vključiti svoje veščine ali prispevke. Sodelujoči morajo za zagon vozlišč porabiti 1000 dolarjev, kar se morda ne splača.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Kako lahko velika velikost blockchain postane težava?

Živimo v svetu, ki uspeva pri transakcijah. Vsak dan pride do milijardnih negotovinskih plačil. Rast transakcij je kvadratna. Vendar pa pri kriptovalutah, kot so bitcoin, Ethereum, NEO itd., Opažamo spremembo v načinu izvajanja transakcij po netradicionalnih kanalih.

Trenutno Bitcoinu ni treba upoštevati veliko transakcij v primerjavi z Visa ali drugimi oblikami transakcij. Če pa postavimo hipotezo, da se bitcoin uporablja za vsako transakcijo, lahko traja do 2,4 terabajta za vsak blok..

Da ne omenjam, blockchain lahko generira en blok vsakih 10 minut. Skratka, vsakih 10 minut se bo velikosti verige blokov dodalo 2,4 terabajta podatkov. V enem dnevu se v enem dnevu doda 350 GB in vsako leto 127 TB. To tudi pomeni, da ni omejitve knjige.

Omejitev izdaje prinaša nove težave. Te številke so resnične skrbi. Poleg tega bo dejstvo, da se bo velikost bloka eksponentno povečala, trajalo več časa, da rudarji rešijo blok, kar povzroči počasnejše transakcije.

Nasprotno, naše edino upanje je poceni strojna oprema v bližnji prihodnosti. Terabajti pomnilnika ne bodo težava, prav tako pa lahko procesorska moč eksponentno narašča, kar olajša preverjanje veljavnosti transakcij.

Bi radi izvedeli več o tehnologiji veriženja blokov? Oglejte si naš zadnji vodnik po definicijah verig blokov!

Kako vpliva na projekte, ki temeljijo na verigah blokov?

Torej, ali težava vpliva na zagonska podjetja, ki gradijo svojo aplikacijo na vrhu Ethereuma in bitcoinov? No, odvisno je od tega, kako se obe verižni tehnologiji razvijata s časom. Trenutno start-upov ne bi smelo skrbeti glede velikosti.

Ethereum blockchain že ponuja obrezovanje, kar ima za posledico manj podatkov o blockchainu, kot potrebuje polno vozlišče. Bitcoin pa obrezovanja še ne podpira. Če nekdo obreže bitcoin, bo izgubil status celotnega vozlišča.

Brez upoštevanja ustreznega poslovnega modela je težko uporabljati verigo blokov kot vzvod. Oglejte si našo končno strategijo implementacije verige blokov, če želite izvedeti več o razvoju verige blokov.

Zaključek

Velikost verige blokov ni največja težava, ki jo je treba rešiti. Pravzaprav sta zdaj v središču prilagodljivost in hitrost transakcij.

Torej, kaj menite o velikosti knjige blockchain, vključno z bitcoinom in Ethereumom? Poleg tega obstaja veliko več blockchain projektov, ki se osredotočajo na prihranek prostora in njegovo čim večjo učinkovitost. Če ste samo začetnik in želite izvedeti več o tehnologiji veriženja blokov, priporočamo, da se vpišete v naš brezplačni tečaj veriženja blokov, saj se osredotoča na temeljne koncepte veriženja blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map