Tkanina Hyperledger Vs Ethereum: bitka med seboj

Ta članek primerja dve najbolj priljubljeni blockchain platformi – Hyperledger Fabric in Ethereum, skupaj z osnovnimi koncepti teh dveh platform. 

Potreba po tehnologiji veriženja blokov narašča, številne platforme pa gredo v ospredje. Med njimi se podjetja bolj kot kdaj koli prej odločajo za blockchain rešitve in so v to pripravljena vložiti precejšnjo količino sredstev. Platforme, kot sta Hyperledger Fabric in Ethereum, že vsak dan prihajajo na naslovnice. Zato je nujno, da pokrijemo primerjavo Hyperledger Fabric in Ethereum.

Obe platformi sta zelo znani po svojih edinstvenih strukturah. Še več, oba ponujata veliko funkcij, ki lahko spremenijo ali preoblikujejo način naših poslovnih modelov. Kako pa se obnesejo v primerjavi? Ali lahko eden prehiteva drugega? No, to lahko ugotovimo le v tem priročniku Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Začnimo torej vodnik Hyperledger Fabric vs Ethereum!

Vpišite se Zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj je tkanina Hyperledger?

Najprej začnimo z njihovim osnovnim uvodom. Če ste šele začetnik na področju blockchain v podjetju, je najbolje, da preberete ta del, saj boste dobili trdno predstavo o tem, kaj sta ta dva. Najprej je Hyperledger svojo pot začel že leta 2015.

Takrat je tehnologija velikih verig že začela pritegniti pozornost velikih igralcev. Vendar ni bilo nobene platforme, primerne za primere uporabe v podjetju.

Vnesite Hyperledger. Kakor koli že, bil je pravi čas za pomoč skupnosti, da raste in doseže polni potencial, ki ga ima.

Hyperledger Fabric je eden izmed priljubljenih projektov krovne družbe Hyperledger blockchain. Obstaja tudi veliko drugih projektov in okvirov. Toda Hyperledger Fabric je vsem takoj padel v oči, ko je zaživel. Skupaj z IBM-om je fundacija Linux razvila Okvir iz blaga.

Tako kot katera koli druga platforma ima tudi knjige, pametne pogodbe in protokole, ki vsem uporabnikom pomagajo, da sodelujejo v transakcijskem procesu.

Vendar pa obstaja bistvena razlika med arhitekturo Hyperledger Fabric in drugo arhitekturo blockchain. V bistvu je arhitektura Hyperledger Fabric dovoljena in zasebna. Torej, nobenemu uporabniku ne bo omogočil dostopa do omrežja.

V arhitekturi Hyperledger Fabric morate biti član omrežja in do takrat lahko dobite dostop do sistema.

Primerno za podjetja

Kot lahko vidite, je to odlična rešitev za vsako podjetje. Podjetja potrebujejo svojo zasebnost in se ne morejo zanašati na javne platforme. Zakaj? No, ker je v podjetjih veliko občutljivih informacij, ki jih lahko dajo na ogled za konkurenco na trgu. Preprosto nikakor ne bo koristilo.

Tako jim arhitektura Hyperledger Fabric s hrbtom lahko resnično pomaga izkoristiti vse prednosti tehnologije in še vedno ohranja njihovo integriteto.

V resnici je konsenz Hyperledger Fabric dejansko prilagodljiv model. Poleg tega je na voljo s široko paleto soglasnih algoritmov, vtičljivimi možnostmi, več oblikami knjig in še veliko več. Kot lahko vidite, lahko to platformo v veliki meri prilagodite.

Tako je zelo učinkovito izvajati blockchain rešitve za katero koli industrijo.

Druga zanimiva lastnost arhitekture Hyperledger Fabric je ta, da vam omogoča ustvarjanje ločenih kanalov, ki lahko ponujajo možnosti zasebnih transakcij. Do tega ne morete dostopati brez ustrezne ravni dostopa.

Prednosti tkanine Hyperledger

Obstaja nekaj glavnih prednosti tehnologije. Po navedbah njihovo dokumentacijo, ta tehnologija je več kot sposobna obvladati promet, ki ga podjetja dobijo vsak dan. Tako so funkcije, kot so odprtokodna, modularna zasnova, visoka učinkovitost, aplikacije in kakovostna koda, še bolj donosne.

Poglejmo, kaj so to –

Odprtokodno

No, najboljši del Fabric je ta, da je platforma odprtokodna. To pomeni, da lahko vsakdo platformo uporablja v korist svojega podjetja. Poleg tega ne zahtevajo denarja za vaše projekte. Torej, če imate odlično lastno ekipo razvijalcev, lahko okoli nje enostavno sestavite platformo in za to vam ne bo treba plačati Hyperledgerju.

Kot v mnogih primerih pa podjetja potrebujejo več funkcij ali pa morajo biti prilagojena samo njihovi industriji.

Tako le razumevanje izvorne kode ni dovolj. Potrebovali boste svoje razvijalce, ki bodo razumeli, kako to dejansko deluje, in znali kodirati.

Še več, razumeti morajo tudi, kako deluje konsenz Hyperledger Fabric, da ugotovijo, ali ti algoritmi zadostujejo za zaščito vaših podatkov..

Na podlagi konsenza Hyperledger Fabric lahko dodate ali odstranite katero koli funkcijo, ki jo želite.

Primerno za široko industrijo

Najboljše pri Fabric-u je, da lahko trenutno gre za skoraj vsako industrijo. Torej pomeni, ne glede na to, iz katere panoge ste, vam lahko projekt Hyperledger Fabric zagotovo pomaga.

Kakorkoli že, industrije, kot so zdravstvo, dobavna veriga, zavarovalništvo, mediji, kibernetska varnost, IoT, bančništvo, vlada, nepremičnine in številne druge, ga že uporabljajo.

Poleg tega lahko številni projekti Fabric pokažejo, kako hitro platforma pridobiva priljubljenost. Ker je platforma dovoljena, je uporaba v kakršnem koli okolju dokaj enostavna.

Kodeks kakovosti

Projekt Hyperledger Fabric resnično vsebuje nabor kod kakovosti. Pri vsakem novem dodatku poskrbijo, da imajo najvišjo kakovost na trgu. Kako pa to naredijo? No, pred vsakim zagonom ponavadi natančno upoštevajo svoje kode zaradi varnostnih razlogov. Še več, izvajajo tudi intenzivna testiranja na svojem kodiranju.

Vse, kar počne, je, da se reši vseh pomislekov, ki lahko hekerjem dajo možnost, da vdrejo v sistem. Druga zanimiva lastnost je, da ima Fabric raje kakovost kot količino. Koda je tudi odprtokodna razvijalci skupnosti, ki lahko zlahka opozorijo na morebitne napake in jih lahko tudi hitro popravijo.

Torej, vedno si lahko predstavljate, da vsakič dobite popolno platformo.

Večja učinkovitost

Glede na njihovo dokumentacijo se tehnologija ponaša s tem, kako ponujajo večjo učinkovitost v primerjavi z drugimi verigami blokov.

V resnici ji arhitektura tehnologije močno poveča učinkovitost. Še več, vse vozlišče v sistemu ima različne naloge. Torej, ločevanje transakcijskih procesov od drugih procesov naročanja resnično pomaga, da se to opravi pravočasno.

Tako lahko s konsenzom Hyperledger Fabric obdelujejo transakcije, ne da bi hkrati upočasnili platformo. Kakorkoli že, vsa vozlišča nimajo gorilnika za izvajanje transakcij. Tako lahko s svojimi viri izkoristijo druge koristi v omrežju.

Modularna zasnova

To je daleč najbolj privlačna lastnost projekta Hyperledger Fabric. Je popolnoma modularen. S tem mislimo, da lahko v sistemu uporabljate poljubno število funkcij. Torej lahko spremenite konsenz Hyperledger Fabric, vrste knjige, dodate žetone, dodate druge funkcije itd. Vse, kar morate storiti, je, da ga priključite in začnete uporabljati.

Lahko imate na primer tudi več konsenzov iz več razlogov, na primer enega za transakcije, enega za identiteto itd.

Kaj je Ethereum?

Po dokumentaciji Ethereuma gre za globalno in odprtokodno platformo za vse decentralizirane aplikacije. V resnici ga lahko na Ethereumu programirate za nadzor digitalne vrednosti in ga zaženete od koder koli po vsem svetu. Še več, izvedel bo natanko tisto, na kar ga programirate.

Najprej je Ethereum začel kot javna domena takoj po razcvetu platforme Bitcoin. Še več, arhitektura Ethereum je začela delovati leta 2015. Vitalik Buterin je ustanovitelj in glavni programer platforme. Oglejte si ta članek, če želite vedeti, kdo je Vitalik Buterin iz Ethereuma.

Lahko si ga predstavljate kot programljivo različico tehnologije veriženja blokov. Na primer, samo predstavljajte si, da imate okostje tehnologije in lahko v tem spreminjate, kolikor želite. Vse, kar morate storiti, je, da dodate funkcionalnosti, položite varnostne protokole, kriptografije in dobite popolnoma delujočo rešitev zase.

Tako obstaja ogromno centraliziranih aplikacij, ki so zgrajene na vrhu okostja arhitekture Ethereum.

Vendar je to javna platforma. Posledično podjetja, ki so pripravljena to tehnologijo uporabljati že od samega začetka. Zakaj pa? No, ker potrebujejo zasebnost in je nikakor ne morejo ponuditi.

Mehanizem soglasja Ethereum uporablja nadgrajeno različico algoritma Proof of Work. V resnici je mehanizem soglasja Ethereum precej trden in učinkovit. Vendar je težava v tem, da zajema veliko virov in se lahko upočasni.

Več o tem lahko najdete v tem vodniku za Ethereum.

Kako deluje?

Za primerjavo Ethereum vs Hyperledger Fabric morate vedeti, da Ethereum dejansko deluje. Večina procesov poteka skozi navidezni stroj Ethereum (EVM), ki je Turingova programska oprema. V bistvu počne nekaj skriptov znotraj porazdeljene mreže naprav.

Še več, omogoča tudi izvajanje pametnih pogodb in shranjuje vse, od DAO (kaj je DAO) do predpisov o pametnih pogodbah. V resnici arhitektura Ethereum razvijalcem omogoča, da nanjo sestavijo decentralizirane aplikacije. Torej, zato dobite veliko organizacij, iger, distribuiranih registrov in številne druge zanimive aplikacije.

Glede na njihovo belo knjigo Ethereum arhitektura ponuja –

Preprostost

Arhitektura Ethereum ponuja preprostost na svojih platformah. Zato so vsi njihovi protokoli učinkoviti, čeprav so lahko povezani s časovno neučinkovitostjo ali shranjevanjem podatkov.

Univerzalnost

Notranji Turingov celoten skript lahko vsem razvijalcem po vsem svetu pomaga pri programiranju pametnih stikov za katero koli vrsto transakcij. To spodbuja njegovo univerzalnost.

Modularnost

Poleg tega je protokol Ethereum v modularni fazi. Tako kot v tem primeru lahko funkcije ločite in poljubno dodate katero koli drugo funkcijo.

Okretnost

Vsi protokoli Ethereum niso nekatera zavezujoča pravila, ki jih morate upoštevati. Še več, podjetje ponuja številne načine za izboljšanje svojih protokolov in zagotovitev, da jih je mogoče razširiti.

Nediskriminacija

Nobenemu uporabniku ne bo omejil, da se pridruži transakcijam. Kot rezultat, lahko kdorkoli uživa vse prednosti blockchaina.

Prednosti Ethereuma

Platforma Ethereum prinaša določene prednosti. Poglejmo, kaj so –

  • Nespremenljivost: očitno je, da ne morete spremeniti knjige. Torej nobena tretja oseba ne bo imela dostopa do nje, čeprav je v javni domeni.
  • Korupcija Dokaz: Nihče ne more izvajati koruptivnih dejavnosti v sistemu, ne da bi kdo to opazil. Če kdo poskuša celo spremeniti kakršne koli dokumente, bo sistem prejel opozorila in vsi uporabniki bodo dobili tudi opozorila o tem.
  • Varnost: V resnici Ethereum ponuja veliko varnosti kot svojo odprto javno platformo, vse je pregledno. In ta preglednost dodaja nivo zaščite za vsakega posameznega uporabnika. Ponuja tudi veliko taktik, kot so različne oblike kriptografije in še veliko več.
  • Ne Izpadi: Vse, kar se izvaja v omrežju Ethereum, ne bo imelo izpadov. Torej se aplikacije, pametni stiki in transakcije ne bodo soočali z nobenimi težavami in bodo vedno na voljo vsem.

Hyperledger Fabric vs Ethereum: Bitka med seboj

Kot lahko vidite, se obe platformi odlično znajdeta na svojih področjih. Ampak obe sta platformi blockchain. Torej, kako mislite, da se lahko resnično izkoristijo za skupne lastnosti? No, poglejmo zdaj Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Da bi bil bolj prepričljiv, v primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum opisujemo vsak atribut in kako vsaka platforma deluje v tem atributu..

Vrsta knjige

Najprej začnimo s tipom knjige. Med obema platformama boste videli dokončno razliko. V resnici je Hyperledger Fabric pravzaprav dovoljena platforma. To pomeni, da ni namenjen javnosti. Prav tako je v bistvu primeren za podjetja in lahko nudi zasebnost, ki jo potrebujejo.

Tako prihaja z dogovori o članstvu za izbiro, kdo lahko vstopi v sistem in kdo ne. Še več, samo podjetje se bo odločilo, kdo lahko vstopi na platformo.

Po drugi strani pa je Ethereum javna platforma. Torej tam ni nobene oblike zasebnosti. Uporabnikom v sistemu za dostop do omrežja ne bo treba sprejeti nobenih pravil o članstvu. Tako ni povsem primeren za podjetja.

Pojdimo na naslednji atribut v tej primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Upravljanje

Linux Foundation je vodilni subjekt, ki stoji za Hyperledger Fabric. Vendar so veliko prispevali tudi pri IBM-u. Torej lahko rečemo, da je to plod množičnega sodelovanja, ki je doseglo velik uspeh. Kakor koli že, nekateri izmed vas ga morda poznate celo kot verigo blokov IBM. Vendar sta oba na istih platformah.

Po drugi strani pa razvijalci Ethereuma zaostajajo za upravljavcem platforme Ethereum. Vitalik Buterin je glavni programer in ustanovitelj Ethereuma. Kot lahko vidite, platforma ni plod sodelovanja med drugimi podjetji, temveč bolj lasten razvoj.

Pojdimo na naslednji atribut v tej primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Industrijski poudarek

V tem atributu primerjave Hyperledger Fabric vs Ethereum boste našli veliko podobnosti. Projekt Hyperledger Fabric je v resnici primeren za medpanožni razvoj. Kaj to pomeni? No, to pomeni, da ga lahko uporabljate v kateri koli panogi. Podjetje je praktično razvilo to platformo, ki jo lahko izkoristite v kakršnem koli scenariju.

Strokovnjaki so najprej verjeli, da je blockchain primeren le za finančni sektor. Lahko pa je še veliko več. Po drugi strani pa se Ethereum osredotoča tudi na medpanožni razvoj. Ampak kot javno, namesto da bi ga uporabljali kot sistem internetnega omrežja v podjetju. Podjetja ga lahko uporabljajo za ponudbo platforme za svoje stranke.

Vendar je novi Enterprise Ethereum bolj namenjen podjetniško usmerjenim aplikacijam.

Oglejmo si naslednji atribut v tej primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Pretočnost

Čas je, da se podrobneje seznanimo s primerjavo Hyperledger Fabric in Ethereum. Obe tehnologiji se ponašata s hitrostjo in ponujata veliko transakcij na sekundo. Vendar Hyperledger Fabric zmaga v tem krogu. V resnici pride z > 2000 žličk na uro. Torej lahko pričakujete, da bo vsako sekundo obdelal 2000+ transakcij.

Še več, Fabric lahko doseže to oceno, ker ponuja vzporedne transakcije in omejuje uporabnika v sistemu, zato se ne upočasni. Po drugi strani lahko Ethereum z majhnim številom vozlišč izvede veliko število transakcij. Ker pa gre za javno domeno, se upočasni in zdaj lahko ponudi nekaj blizu 20 pik na uro. To je velika razlika med tema dvema.

Pojdimo na naslednji atribut v tej primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Kriptovaluta

To je še ena večja razlika med Hyperledger Fabric in Ethereumom. V resnici platforma Fabric v sistemu nima nobenega izvornega žetona ali kriptovalute. Torej vam za uporabo platform ni treba imeti kriptovalut. Če pa podjetje potrebuje sistem, ki temelji na žetonih, ga lahko enostavno doda. Torej ne bodo prisiljeni uporabljati nobene domače valute. To je velika korist.

Po drugi strani pa Ethereum prihaja z domačo kriptovaluto, imenovano Ether (kaj je Ether?). Še več, v sistemu obstaja še ena oblika žetona, imenovana Gas, ki jo potrebujete za izvajanje transakcij v sistemu. Vprašanje je, da se cena plina nenehno spreminja in z večjim številom uporabnikov lahko postane tudi veliko breme.

Oglejmo si naslednji atribut v tej primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Mehanizem soglasja

Kakor koli že, mehanizem soglasja obeh tehnologij je drugačen. V resnici projekt Hyperledger Fabric ponuja veliko mehanizmov soglasja, med katerimi lahko izbirate. Kakor koli že, v resnici uporablja algoritem soglasja Kafka. Vendar pa sta v mešanici tudi protokola Solo in Raft. Še več, Solo je v bistvu bolj primeren za razvijalce, Raft pa je odporen proti napakam.

Po drugi strani konsenzni mehanizem Ethereum uporablja nadgrajeno različico algoritma Proof of Work. V resnici je mehanizem soglasja Ethereum precej trden in učinkovit. Vendar je težava v tem, da zajema veliko virov in se lahko upočasni.

Toda mehanizem soglasja Ethereum PoW je nekoliko boljši od protokola Raft.

Pojdimo na naslednji atribut v tej primerjavi Ethereum vs Hyperledger Fabric.

Pametne pogodbe

V tej je Ethereum najprej predstavil koncept pametnih pogodb. Pravzaprav gre za delujoč pogodbeni sistem, ki lahko avtomatizira postopek kakršnih koli pogodb med strankami. Še več, pametna pogodba v Ethereumu je precej učinkovita in je postala zelo priljubljena v zelo kratkem času.

Po drugi strani Hyperledger Fabric ponuja tudi pametne pogodbe, vendar je tukaj znana kot Chaincode. V bistvu gre za poslovno logiko tehnologije in sledi nekoliko drugačnemu postopku v primerjavi s pametnimi pogodbami Ethereum. Kljub temu obe tehnologiji ponujata to funkcijo.

Oglejmo si naslednji atribut v tej primerjavi Ethereum vs Hyperledger Fabric.

Pametni pogodbeni jezik

Nato boste za Ethereum vs Hyperledger Fabric dobili različne kodne jezike za pametne pogodbe. V resnici Ethereum uporablja Solidity za kodiranje pametnih pogodb v sistemu. Kakor koli že, Solidity je razmeroma nov in je v primerjavi z drugimi priljubljenimi programskimi jeziki precej enostaven.

Po drugi strani Hyperledger Fabric ponuja Golang, Java in NodeJS za njihovo različico pametnih pogodb. Če torej poznate katero koli kodo, lahko enostavno razvijete mehanizem pametnih pogodb. Java je priljubljen programski jezik, ki razvijalcem olajša.

Pojdimo na naslednji atribut v tej primerjavi Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Vrsta aplikacije

To je zadnji atribut primerjave Ethereum vs Hyperledger Fabric. Kakor koli že, obe strani sta primerni za široko paleto aplikacij v resničnem svetu. V resnici je Ethereum večinoma priljubljen za decentralizirane aplikacije in zato je na Ethereumu na tisoče aplikacij.

Projekt Hyperledger Fabric pa je dokaj nov in ima tudi decentralizirane aplikacije, vendar ne tako obsežne kot Ethereum. Vendar pa Hyperledger v primerjavi z Ethereumom odlikuje resnične aplikacije na ravni podjetja.

Ethereum vs Hyperledger Fabric: primerjalna tabela

 EthereumHyperledger Fabric
Vrsta knjige Brez dovoljenja Dovoljeno
Osredotočenost na industrijo Medindustrijska Medindustrijska
Upravljanje Razvijalci Ethereuma Linux Foundation
Kriptovaluta Eter (ETH) Nobenega
Mehanizem soglasja Dokazilo o delu (PoW) Vtični mehanizem
Pretočnost ~ 20 žličk > 2000 žličk na uro
Pametna pogodba
Pametni pogodbeni jezik Trdnost NodeJS ali Golang ali Java
Vrsta aplikacije Širok razpon Širok razpon

Ethereum vs Hyperledger Fabric: sklepne misli

Na koncu sta Ethereum in Hyperledger Fabric dve zelo edinstveni blockchain platformi na trgu. Poleg tega sta oba sposobna obravnavati veliko vprašanj, s katerimi se danes ukvarja centralizirani sistem.

Morda mislite, da Ethereum ni primeren za primere komercialne uporabe. Vendar to ni povsem res. Ethereum ima zasebno različico svoje tehnologije, imenovano Enterprise Ethereum, v okviru podjetja Ethereum Alliance. Tako kot Hyperledger se številna podjetja združujejo in iščejo možne rešitve.

Dejansko Hyperledger in EEA že sodelujeta pri vrsti rešitev samo zaradi podjetij. Kot vidite, sta obe platformi odlični možnosti. Tako je na vas, da izberete najboljšega.

Če želite bolje razumeti osnovne koncepte blockchain, tako kot ta, si oglejte naš brezplačni tečaj blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map