Najpomembnejše težave, ki jih rešuje Blockchain

Ali se želite naučiti, katere težave rešuje ta veriga blokov? Če se, potem ste prišli na pravo mesto

Če morate našteti tri najboljše tehnologije, ki spreminjajo svet okoli nas, potem bi bila ena od teh tehnologij blockchain. Nobenega dvoma ni, da blockchain raste. Tudi številke ne lažejo, saj se bo velikost svetovnega trga verig blokov v letu 2020 povečala na 3 milijarde dolarjev USB do osupljivega Do leta 2025 39,7 milijarde dolarjev.

Največji upravičenci so podjetniški del naše družbe, saj lahko poenostavijo svoje delovne procese, da postanejo bolj učinkoviti, zanesljivi in ​​razširljivi. Že imamo Hyperledger, ki je odprtokodni ekosistem blockchain tehnologij, katerega namen je zagotoviti podjetniška orodja, knjižnice in okvire za nemoten razvoj in uvajanje..

Koristi imajo tudi končni uporabnik, kot smo ti in jaz. Na primer, upravljanje zavarovanja je mogoče večkrat izboljšati z avtomatiziranim zbiranjem in predložitvijo dokazov. Blockchain odstranjuje tudi vloge številnih posrednikov, s čimer je postopek bolj zanesljiv, cenovno ugoden in hiter!

Vse to vodi do samo enega vprašanja: “Katere težave rešuje blockchain?”

V tem članku bomo demistificirali težave, ki jih rešuje blockchain, da jih boste lahko globlje razumeli. Preden pa to storimo, se naučimo več o Blockchainu in njegovem delovanju?

Kaj je Blockchain?

Blockchain je mreža enakovrednih računalnikov, kjer lahko vsak enakovreden izvaja transakcije in si izmenjuje informacije brez potrebe po centraliziranem organu. Omrežje enakovrednih omrežij se napaja s soglasnimi metodami, ki potrjujejo transakcije. Lahko si ga predstavljate kot bloke, ki so verižno povezani, kjer vsak blok vsebuje transakcije. 

Podatki so enkrat zapisani v blok in so tudi nespremenljivi, kar zlonamernim akterjem zelo težko spreminja ali spreminja. Še ena stvar, zaradi katere je blockchain tako neverjeten, je preglednost, ki jo ponuja. Če nekdo pošlje transakcijo drugemu enakovrednemu računalniku, se transakcija predvaja vsakemu drugemu enakovrednemu računalniku, tako da jo je mogoče preveriti in shraniti.

Zmožnost delovanja brez centralnega organa uporabnikom prinaša veliko priložnosti, zlasti velikim organizacijam, ki svoje storitve izboljšajo za končne uporabnike.

Na kratko, ključne značilnosti blockchaina vključujejo naslednje:

  • Blockchain je omrežje peer-to-peer
  • Za pravilno delovanje ne zahteva nobenega centraliziranega organa
  • Uporablja metode soglasja za potrjevanje transakcij
  • Uporablja kriptografijo, ki zagotavlja boljšo varnost
  • Druge prednosti blockchaina vključujejo preglednost in nespremenljivost

Bi radi prebrali več? Nato si oglejte naš podroben vodnik o Blockchainu tukaj: Blockchain za začetnike: Vodnik za začetek.

Obstajajo tudi druge vrste blockchain tehnologije, ki uporabljajo druge oblike izvedb in imajo druge prednosti. Če vas zanima, si oglejte Hyperledger in Corda.

Blockchain ne more rešiti vseh težav

Druga stvar, o kateri želimo razpravljati, je natančna vloga verige blokov. Teoretično se blockchain lahko uporablja v skoraj vseh sektorjih.

Vendar to ne pomeni, da je blockchain namenjen reševanju vseh težav tam zunaj. Zagotovo je začela revolucijo kriptovalut, vendar je še dolga pot, preden jo bomo lahko globoko vključili v našo družbo, tako kot elektriko in internet.

Zdaj pa lahko rečemo, da je blockchain obetaven. Zagotavlja lahko trajnostno okolje za različne sektorje, kjer lahko za zdaj reši nekatere njegove vidike. Sčasoma lahko pomaga pri reševanju drugih perečih osnovnih težav, povezanih z njim.

Da boste lažje razumeli težave, ki jih rešujejo verige blokov, jih naštejmo in pojdimo po njih.

Težave, ki jih je rešil Blockchain

Oskrbovalna veriga

Nobenega dvoma ni, da je oskrbovalna veriga jedro našega gospodarstva. Kakršne koli težave v dobavni verigi lahko vplivajo na celotno mrežo podjetij.

Trenutno obstaja veliko različnih težav, skozi katere gre dobavna veriga. Med te težave sodijo zamuda v procesu dobavne verige, prevare in pomanjkanje preglednosti v celotni dobavni verigi. Vse te težave obstajajo zaradi uporabe tradicionalnih metod in sistemov, ki med seboj niso povezani, da bi zagotovili nemoteno izkušnjo.

Mrežo sestavlja več subjektov, vključno s proizvajalci, ponudniki dobavne verige, distributerji, prodajalna opeke in malte, podjetja in končni uporabnik. Če stvari ne delujejo, kot je bilo predvideno, trpijo vsi igralci.

Zato je pomembno zagotoviti, da bo oskrbovalna veriga ostala čim bolj učinkovita. Odpraviti je treba še eno stvar, ki jo je treba odkriti.

Blockchain lahko pomaga rešiti problem s svojo preglednostjo, nespremenljivostjo in zmožnostjo sledenja paketom skozi celoten postopek dobavne verige.

Informacije ne le ščitijo blago pred goljufijami, temveč tudi zagotavljajo, da so udeleženci v dobavni verigi obveščeni takoj, ko nekaj potrebuje pozornost. Tudi vsi v dobavni verigi so na isti strani.

Sledenje dobavni verigi v realnem času pomaga tudi kurirskim ponudnikom, ki lahko rešujejo spore z razpoložljivimi informacijami.

Trenutno obstaja veliko podjetij, ki uporabljajo verigo blokov za dobavne verige, vključno Walmart za sledenje hrani. Sodelujejo z IBM-om in uporabljajo Hyperledger Fabric. OpenPort prav tako uporablja blockchain za povezovanje prevoznikov in pošiljateljev prek stroškovno učinkovite in zelo zanesljive oskrbovalne verige, ki jo upravlja blockchain.

Glasovanje

Nobenega dvoma ni, da glasovanje, čeprav ima za posledico demokratično upravljanje, s seboj prinaša tudi svoje težave. Jasno je, da gre lahko na različne načine.

Glasovanje je lahko ponarejeno v korist ene stranke. Glasovanje je lahko tudi nedostopno, kar pomeni, da mnogi ljudje, ki želijo dostopati do svojih pravic, tega ne morejo storiti zaradi tega, kako se izvaja v sodobnem okolju.

Tudi ko poteka jasno glasovanje, lahko v nekaterih primerih opozicijska stranka ustvari teorije o ponarejanju glasovanja – kar lahko povzroči nemire.

Blockchain lahko pomaga rešiti vse te težave. Vladam ali drugim organizacijam lahko pomaga, da postopek glasovanja izvajajo na pregleden način. Ker blockchain ponuja nespremenljivo bazo podatkov, po oddaji glasov ni več mogoče spremeniti glasov. Zagotavlja tudi način, kako volivcem zagotoviti goljufije, tako da vsakemu volivcu zagotovi svoj edinstveni zasebni ključ za prijavo v sistem in nato oddajo glas.

Če se v prihodnosti zgodi kakšen spor, lahko glasove izsledimo in preverimo, da zagotovimo poštene rezultate.

Intelektualna lastnina in avtorske pravice

Ustvarjalci vsako leto zaradi kršitve avtorskih pravic izgubijo milijarde dolarjev. Samo v ZDA TV in filmski ustvarjalci izgubijo 71 milijard dolarjev na leto. Zdaj je to veliko! 

Da bi zaščitili svoje interese, imajo pravno družbo, ki skrbi za to kršitev in zagotavlja, da so njihove intelektualne lastnosti varne po njihovem najboljšem znanju. Dejansko najemajo tudi tretja podjetja, da preučijo kršitve intelektualne lastnine in nato zanje zahtevajo IP. 

Nobenega dvoma ni, da najbolj trpijo kreativni ljudje, saj njihovo delo uporabljajo brez njihovega dovoljenja ali kakršnega koli plačila. Ker je internet veliko omrežje, je tudi za najboljše rešitve težko ugotoviti vse kršitve IP..

Jasno je, da potrebujejo boljšo rešitev in tu pride blockchain. Z blockchainom lahko ustvarjalci digitalizirajo svoje delo, kar bo privedlo do boljše sledljivosti.

Če je neko ustvarjalno delo na primer digitalizirano, bodo ustvarjeni metapodatki, ki bodo vključevali časovni žig, lastništvo in druge ključne podrobnosti, potrebne za zaščito dela. Vse to se nato shrani v blockchain, ki je nespremenljiv. Ustvarjalec lahko zdaj svoje delo deli z javnostjo.

Ko je vsebina digitalizirana, jo je mogoče enostavno izslediti. Blockchain lahko tudi obvesti lastnika ali sorodno agencijo o vprašanju avtorskih pravic. Platforma je lahko tudi avtomatizirana za izvajanje pravnih ukrepov. Vse to je mogoče zaradi tega, kako preglednost v realnem času deluje v verigi blokov.

Sony je eden prvih gibanj, kar zadeva posvojitev blockchain za DRM.

Skrb za zdravje

Pomembno je poudariti, kako slabo je trenutno naše zdravstveno varstvo. Trenutno smo v srednji pandemiji (Covid-19) in naši zdravstveni sistemi se ji ne spopadajo. Poleg neizmernega pritiska novih primerov je eden od drugih razlogov, zakaj naši zdravstveni sistemi propadajo, ne uporaba prave tehnologije.

Trenutno so zdravstveni sistemi močno odvisni od centraliziranih sistemov za upravljanje podatkov o pacientih. To lahko privede do težav in razhajanj, ko pacient spremeni bolnišnico ali mu dodelijo novega zdravnika ali strokovnjaka za zdravstveno oskrbo.

Poleg tega podatki, shranjeni v podatkovni bazi bolnišnice, prav tako niso varni, saj se ključne informacije, vključno z genomskim testiranjem, testiranjem kreditne kartice in drugimi zdravstvenimi kartoni, ukradejo in prodajo na črnem trgu. Od leta 2009 do 2017 je bilo ogroženih več kot 176 milijonov evidenc pacientov.

Blockchain lahko pomaga rešiti vse te težave.

Prva korist, ki jo ima zdravstveno varstvo od veriženja blokov, je njegova decentralizirana narava. Pomaga lahko ustvariti boljši profil bolnika, ki ga je mogoče naložiti in vzdrževati sam blockchain. Pomaga lahko tudi pri zaščiti bolnikovih podatkov, saj veriga blokov s pomočjo kriptografije blokira vsa ta omrežja.

Dva glavna igralca, ki uporabljata blockchain za zdravstveno oskrbo, sta MedicalChain in BurstIQ, ki zagotavljata celovitost in varnost zdravstvenih evidenc..

Čezmejna plačila

Druga ključna težava je, da blockchain rešuje čezmejna plačila. Če ste nekdo, ki dela v tujini in želite družini poslati denar, ki prebiva v vašem kraju, morate za prenos sredstev sprejeti pomoč banke ali katerega koli drugega ponudnika plačilnih sredstev..

Če želite začeti plačilo, morate najprej opraviti postopek KYC, nato pa boste lahko poslali znesek. Oseba, ki ji pošiljate znesek, mora imeti tudi račun v banki ali na plačilni platformi.

Skratka, obstaja veliko odvisnosti, če želite iti po tradicionalni poti čezmejnega plačevanja.

Poleg tega morate počakati tudi nekaj dni, preden ponudnik plačil obdela plačilo. To se zgodi zaradi dejstva, da obstaja veliko predpisov, ki jih določa vlada in banke, ki obdelujejo njihova plačila. Le redki pa plačila zagotovijo v krajšem času.

Spoznajte Blockchain, reševalca vseh zgoraj naštetih težav.

Uporablja se lahko za takojšnja čezmejna plačila brez ustreznega postopka KYC. Tako dobro je, da celo banke uporabljajo digitalne valute za prenos ogromnih sredstev. Tudi pristojbine za nakazilo so nizke v primerjavi s tradicionalnimi metodami, ki koristijo pošiljatelju.

Druga stvar, ki jo rešuje blockchain, je sposobnost pošiljanja plačil, ne da bi morali iti skozi institucionaliziran sistem.

 

Zavarovanje

Tako kot sistem oskrbovalne verige tudi zavarovalniški sektor trpi zaradi goljufij, saj se poskuša vsak dan boriti z njim. Poleg prevar so zahtevki zamudni in uporabniku ne tako prijazni.

Ker se mora nekdo, ki uveljavlja zavarovanje, povezati s svojim zastopnikom, potem pa lahko traja dan ali dva, da se zahtevki obdelajo.

Z blockchainom se bo marsikaj spremenilo. Najprej je mogoče zahtevke avtomatizirati na podlagi informacij, zbranih med incidentom.

Torej, če imate avtomobilsko zavarovanje in je vaš avto opremljen z ustrezno komunikacijsko napravo, ki beleži podatke, potem lahko podatke uporabite za potrditev zavarovanja in odškodninske zahtevke zaključite v manj kot enem dnevu. To lahko spremeni način zavarovanja in ljudi naredi bolj zadovoljne, ko gre za odškodninski postopek.

 

Nepremičnina

Nepremičninski sektor je še en odličen primer, ki prikazuje sposobnost blockchaina za reševanje problemov. Trenutno stanje nepremičnin sploh ni dobro. Najprej mora kupec skozi zelo dolg postopek pridobiti novo lastnino. Prav tako mora preveriti lastnike nepremičnin, preden jih lahko kupi.

Torej, če se odločite za nakup nepremičnine zdaj, lahko pretečejo meseci, preden bo posel sklenjen. To ni zaželeno za vse tam zunaj.

Blockchain rešuje problem z zagotavljanjem decentraliziranega omrežja za izvajanje transakcij. Nepremičnine se lahko za izvedbo tovrstnih poslov digitalizirajo.

Ustvari se tudi digitalna pogodba, ki vključuje vse potrebne pogoje za nakup. Na primer, kupec lahko da simbolični denar za začetek pogodbe. Sčasoma lahko znesek plača prodajalcu in ko je vse plačilo opravljeno, se lastništvo v nekaj minutah spremeni v kupca.

Propy je eno od podjetij, ki s pametnimi pogodbami omogoča hitrejše in varnejše kupovanje in prodajo nepremičnin!

 

Kraja identitete

V trenutnem svetu povezljivosti je velik problem, ki ga morajo uporabniki interneta skrbeti, identiteta. Do kraje identitete je enostavno priti, saj so podatki o osebi zlahka dostopni na spletu prek platform socialnih medijev ali kršitev podatkov, ki se danes dogajajo pogosto.

Če torej oseba trpi zaradi kraje identitete, lahko izgubi svoje prijatelje ali celo premoženje, ki si ga je prihranila v življenju. Kraja identitete lahko povzroči izgubo stanja na banki, uporabo kreditne kartice itd. 

Blockchain lahko pomaga rešiti težavo tako, da vsem ponudi decentralizirano omrežje, kjer je identiteta vsake osebe edinstvena in se lahko predstavi samo enkrat. Dobili bodo edinstvene ID-je, ki jih ni mogoče ponoviti ali ukrasti. 

Že nekaj igralcev zagotavlja digitalno identiteto na bolj varen način. Vključujejo NewBanking in ValdiateID.

 

Zaključek

To nas vodi do konca našega članka, kjer razpravljamo o težavah, ki jih rešuje blockchain. Kot lahko vidite, lahko praktično reši večino ključnih problemov, ki se povezujejo z resničnimi ljudmi. 

Vendar to ne pomeni, da je sprejemanje blockchainov na vseh ravneh. Dejansko podjetja še vedno niso prepričana, da potrebujejo verigo blokov. To je lahko zaradi izzivov implementacije verige blokov, s tem povezanih stroškov, zrelosti kot tehnologije itd.

Torej, kaj menite o težavah, ki jih rešuje blockchain? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map