Kripto vs CBDC: Razlika med CBDC, ki podpira Blockchain, in drugimi kripto

V razpravi Crypto vs CBDC v finančni industriji je bilo veliko vprašanj. Odgovorimo na ta vprašanja s primerjavo kriptovalut in primerjavo digitalnih valut centralne banke

Digitalne valute centralnih bank so trenutno eno najbolj revolucionarnih posegov v svetovni finančni ekosistem. CBDC v velikem številu pridobivajo pozornost industrije finančnih storitev in medijev. Kitajska ljudska banka je napovedala skorajšnjo nadomestitev gotovine, ki je trenutno v obtoku, z novo digitalno valuto. Podobno obstaja veliko predlogov Evropske centralne banke za vključitev CBDC v njihov finančni ekosistem.

Hkrati zahteva Banque de France za predloge za preučitev možnosti za uvedbo digitalne valute kaže tudi na priljubljenost CBDC. Zato so številne centralne banke zmedene z razpravo Crypto vs CBDC in njenimi posledicami na širšo finančno krajino. Naslednja razprava poskuša najti razlago za primerjavo kriptovalut in digitalnih valut centralne banke.

Vpišite se zdaj: Mojstrski tečaj digitalne valute centralne banke

Obstoječe stanje kriptovalut in digitalne valute centralne banke

Preden se poglobimo v primerjavo med CBDC, ki temelji na blockchainu, in drugimi kriptovalutami, razmislimo o obstoječem stanju. Centralne banke so trenutno v močni konkurenci za to, da najprej objavijo svoje digitalne valute centralne banke (CBDC). Najpomembneje pa je, da je smiselno razmisliti o vplivu pandemije COVID-19 in z njo povezanih izzivov na svetovno gospodarstvo.

Kitajska je zavzela precej aktivno stališče glede digitalnih valut centralne banke z agresivnimi pobudami za uvedbo lastne digitalne valute, torej digitalnega juana. Evropska centralna banka in Federal Reserve hkrati sodelujeta v raziskovalnem sodelovanju, da bi ocenili pozitivne in negativne učinke izvajanja CBDC. Torej, kje v razpravi pride primerjava med kripto in CBDC?

Pravzaprav je hitra zrelost trga kriptovalut pomemben dejavnik motivacije centralnih bank za uvedbo digitalnih valut s suvereno podporo. Trenutno je Ethereum našel aplikacije pri gostovanju popolnoma nove pokrajine decentraliziranih financ in ne le kot neizkoriščena veriga blokov osnovne plasti.

Poleg tega je najpogostejša omemba v razpravah o kriptovalutah v primerjavi z digitalnimi valutami centralne banke, tj. Bitcoin, daleč presegla identiteto sheme črpalke in odlagališča. Kot začetnik v kriptovalutah se Bitcoin trenutno uporablja v številnih primerih maloprodajne uporabe. Najpomembneje je, da je Bitcoin našel aplikacije kot institucionalno varovanje pred tveganji, s čimer je določil svoj pomen v sodobnem finančnem ekosistemu.

Čeprav zrelost kriptovalut še naprej dobiva zagon, so centralne banke v Facebook-ovi napovedi lastne kriptovalute, torej Libra, prepoznale resnično grožnjo. Centralne banke so Bitcoin vsekakor štele za grožnjo, čeprav brez resnih težav, saj je bilo sprejetih le 5% po vsem svetu.

Nasprotno, razprava o kripto vs CBDC se pojavlja s prihodom Facebooka v finančni svet. Z že več kot dvema milijardama uporabniških baz lahko Facebookova tehtnica uživa izjemno višjo posvojitev. Pozneje bi lahko uvedba tehtnic prinesla močne premike v denarni krajini po vsem svetu.

Temeljni konflikt

Primerjava kriptovalut z digitalnimi valutami centralnih bank se torej zdi razumen predlog za centralne banke. Tudi širša javnost bi lahko poskušala ugotoviti razlike med obema prebojoma v svetovnem finančnem ekosistemu. Najbolj presenetljiv vidik v primerjavi med kriptovalutami in CBDC-ji se nanaša na filozofsko razliko.

Osnovni vidiki, povezani s CBDC, so dejansko v nasprotju s filozofijo kriptovalut. Pomembno je omeniti, da je bil Bitcoin ustanovljen, da bi se izognili običajnemu nadzoru nad centralnimi bankami. Bitcoin je predstavil vpliv kriptovalut na zmanjševanje denarne politike, povezane z Zvezno rezervo, kot odgovor na svetovno finančno krizo leta 2008.


Poleg tega so Bitcoin in kriptovalute namenjeni ponujanju pristopa za ubežanje bank in varovanje pred izgubo potrošne moči v gotovini. Torej, lahko opazite, kako se CBDC obrne v prid nadzora centralnih bank, najpomembnejšega elementa, ki je v kriptovalutah omejen. Cilj CBDC je ohraniti oligopol svetovnega bančnega sistema, medtem ko se kriptovalute osredotočajo na demokratizacijo finančnih sistemov.

Oglejte si virtualno konferenco na zahtevo o digitalnih sredstvih in digitalnih valutah centralnih bank (CBDC)!

Ne razmišljajte o CBDC kot o kriptovaluti!

Zdaj, ko poznate osnovno načelo konflikta med kripto in CBDC, je smiselno razjasniti pomemben dvom, ki se nanaša na CBDC. Digitalne valute centralnih bank so na splošno predpostavljene kot druge različice kriptovalut. Kot smo že omenili, imajo digitalne valute centralnih bank središče vsake transakcije CBDC. CBDC-ji so lahko na voljo za uporabo v različicah žetona ali računa.

V primeru uporabe CBDC kot žetonov gre žeton neposredno zadevni centralni banki. CBDC bi v bistvu služil kot dodaten plačilni mehanizem. Druga tema, ki se pogosto pojavlja v primerjavi med kriptovalutami in primerjavo digitalnih valut centralne banke, je klasifikacija CBDC. Tako kot Bitcoin v prvih dneh tudi za CBDC veljajo številne predpostavke glede njegove življenjske dobe v svetovni finančni krajini.

Mnogi se sprašujejo, ali bo CBDC takoj na voljo z denarno likvidnostjo ali z življenjsko dobo desetih let. Čeprav ta vprašanja ostajajo brez odgovora, morajo banke CBDC dojemati kot alternativno plačilno shemo. Najpomembneje pa je, da je pomembno vedeti, da CBDC niso kriptovalute.

Razlike med CBDC-ji, ki temeljijo na Blockchain, in kriptovalutami: Crypto vs CBDC

Bralci so morali biti jasni, da CBDC niso nikjer podobni kriptovalutam. Kaj pa, če blockchain pride v CBDC? Novi CBDC, ki temeljijo na verigah blokov, prav tako ustvarjajo naslove poleg kriptovalut. CBDC-ji, ki temeljijo na blockchain-u, in druge kripto-datoteke, kot so Bitcoin in stablecoins, se skupaj imenujejo kripto-sredstva s premoženjem in predstavljajo zelo zmedene predloge.

Zato je nujno razumeti primerjavo kriptovalut in digitalnih valut centralne banke z blockchainom na sliki, da zagotovimo širše sprejemanje. Medtem ko so CBDC zaradi nadzora centralnih bank naslikani v negativni luči, imajo kriptovalute tudi določene zastoje.

Nobenega dvoma ni o zmožnostih kriptovalut za revolucijo sodobnih finančnih trgov in z njimi povezanih transakcij. Po drugi strani pa je nestanovitnost cen pomemben problem, ki omejuje širše sprejemanje in uporabo kriptovalut. Skupnost blockchain in kripto-sredstev se je nenehno razvijala z novimi možnostmi in alternativami, ki so na voljo s podporo zunanjih sredstev.

Podjetja in centralne banke imajo utemeljene razloge, da se osredotočijo na primerjavo med CBDC-ji, ki temeljijo na verigah blokov, in kriptovalutami. Poleg tega bi lahko posamezniki tudi posodobili svoje razumevanje nenehno širjenega kripto prostora, zavarovanega s premoženjem. Začnimo razmišljati o razlikah med CBDC-ji, ki temeljijo na verigah blokov, in drugimi kriptovalutami.

Preberite tudi: Digitalna valuta centralne banke na debelo in drobno

  • Zasebni denar in denar, ki ga podpira vlada

Ena prvih razlik v primerjavi med kripto in CBDC opozarja na naravo kriptovalut, kot so stabilkovanci. V najosnovnejšem smislu so digitalne valute centralnih bank posebne različice zasebnega denarja. Nekateri se lahko prepirajo o povezavi med stabilnimi kovanci in zunanjimi sredstvi. Vendar kriptovalute, kot je stablecoin, ponujajo jasen prikaz obstoječega stanja razprave med vladno izdano valuto in zasebnim denarjem.

Uveljavitev stabilnega valuta na osnovi individualne valute, kot je USD, je tudi ugoden dejavnik za kriptovalute. Po drugi strani pa zasebna organizacija ali entiteta namesto vladne agencije izdaja stabilkovance in druge kriptovalute. CBDC, ki temeljijo na blockchainu, imajo prednost pri tem vidiku kriptovalut v primerjavi s primerjavo digitalnih valut centralne banke.

CBDC-ji so ponudili prilagodljivo platformo za združevanje sedanjih postopkov izdaje fiat-valut s tehnologijo veriženja blokov. V bistvu lahko CBDC-je obravnavate kot izboljšanje sedanjih fiat-alternativ. Nasprotno, kriptovalute, kot je stablecoin, so pravzaprav konkurenčna različica zasebno izdanega denarja.

V zvezi s tem kontekstom je pomembno upoštevati razvoj kriptovalut kot pomemben dejavnik pri razumevanju razvoja CBDC, ki temeljijo na verigah blokov. Naravni razvoj kriptovalut iz decentraliziranih alternativ, kot je Bitcoin, v smeri stabilcoinov in nato CBDC lahko pomaga pri zajemanju največjih koristi tehnologije veriženja blokov.

  • Menjalna vrednost

Druga točka primerjave med kriptovalutami in digitalnimi valutami centralne banke se nanaša na podrobnosti. Mnogi ljudje imajo v zvezi z stabilkovanci vidno napačno predstavo. Domnevajo, da vse možnosti med stabilnimi kovanci delujejo v istem modelu. Ne da bi se spuščali v tehnične zapletenosti, bi lahko predvideli razlike pri odkupu in izmenjavi funkcionalnosti s stabilnimi kovanci..

Takšni zastoji bi lahko omejili možnost sprejetja stabilcoinov kot zanesljivega in priznanega sredstva izmenjave. Za razumevanje težav, ki jih prinašajo kriptovalute, vzemite primer stabilnokovancev, podprtih z zlatom. Bi morali kovance zamenjati za fizične zlate kovance ali zlitine? Ali pa lahko stabilnokovance zamenjate za določeno vrsto predstavništva za zlato, kot je sklad, s katerim se trguje z zlatom, ali ETF? Ta vprašanja predstavljajo opazne dvome glede uporabnosti kriptovalut.

Drugi igralec v primerjavi med kripto in CBDC, tj. CBDC, ponuja neposredno predstavitev trenutno aktivne fiat valute. Osnovni precedens CBDC pomeni potrebo po zdravljenju, upravljanju in obračunavanju CBDC, tako kot valutne omejitve. Vendar pa po vsem svetu trenutno potekajo številni projekti CBDC, ki temeljijo na blockchainu. Torej je že kmalu napovedati enotnost delovanja različnih CBDC po vsem svetu.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj za osnove podjetniških blokov

  • Razlika v temeljnih ciljih

Razprava o kriptovalutah in digitalnih valutah centralne banke ima tudi drugo pomembno posledico za večji finančni ekosistem. Preprosta primerjava ciljev, na katerih temeljijo CBDC-ji, ki temeljijo na verigi verig, in druge kriptovalute lahko tudi jasno razloži njihove razlike. Stablecoins so zagotovo eden revolucionarnih posegov, ki lahko oblikujejo razvoj fiat valute.

Vendar zasnova stabilcoinov v bistvu ponuja alternativo možnostim fiat valut. Bitcoin bi lahko bil pogosto omenjen v naslovih zaradi nihanja cen. Ravno nasprotno, ljudje Bitcoin predstavljajo za varovanje pred inflacijo ali določeno vrsto zaščite pred devalvacijami v valuti. Integracija verige blokov in kripto-sredstev v stabilne kovance lahko na splošno vodi do podobnosti z decentralizirano kripto.

Primerjava med kripto in CBDC bi tukaj nakazovala, da so CBDC neposredna predstavitev fiat valute. CBDC, ki temeljijo na blockchainu, bodo prišli kot zamenjava fiat valute z enakimi pasti v obstoječih alternativah. V tem primeru bi lahko opazili popolno odstopanje od dejanskega cilja Bitcoina. Namesto da bi ponujali decentralizirano in razdeljeno obliko denarja, bi CBDC, ki temeljijo na verigah blokov, služili kot kripto s centraliziranim nadzorom. Nasprotno, ta posebna predpostavka bi lahko spodbudila množično uporabo CBDC-jev, ki temeljijo na blockchainu.

  • Zasebnost in varnost podatkov

Druga točka primerjave v razpravi o kriptovalutah in digitalnih valutah centralne banke je finančna neodvisnost in zasebnost. V primerjavi s kriptovalutami bi CBDC manj verjetno poudarjal zasebnost in podatke. Kriptoprostor je nedvomno neodvisen od peer-to-peer modela, medtem ko se centralne banke zavezujejo k posebnim predpisom.

Nastavitev peer-to-peer s kriptovalutami omogoča uporabnikom, da se odločijo za količino in vrsto podatkov, ki jih želijo deliti. Ravno nasprotno, transakcije s CBDC bi samodejno prinesle velike količine podatkov pri davčnih agencijah ali regulativnih organih. Mnogi ljudje bi dali prednost CBDC-jem, ki temeljijo na blockchainu, s poudarjanjem pravnih dejavnosti.

Dokler ne storite ničesar nezakonito, ni razloga za skrb glede uporabe CBDC-jev, ki temeljijo na blockchainu. Vendar pa razlogi za osredotočanje na zasebnost v razpravi kripto vs CBDC niso le kriminalne dejavnosti. Zasebnost je nedvomno pomembna zahteva za državljane, ki spoštujejo zakone, po zaščiti pred zlonamernimi agenti.

Medtem ko govorimo o zasebnosti podatkov, je smiselno navesti temo varnosti v kriptovalutah v primerjavi s primerjavo digitalnih valut centralne banke. Varnost kriptovalut ni pomembna skrb, saj so se izkazale za učinkovite z vseh strani pri varnosti transakcij in informacij.

Po drugi strani CBDC, ki temeljijo na verigah blokov, niso premagali težav, kot so zastoji v verigah blokov in varnost izmenjave. Poleg tega imajo CBDC, ki temeljijo na verigah blokov, težave s samooskrbo in večjo površino za kibernetske napade. Centralizirane točke neuspeha s CBDC lahko hekerjem zagotovijo več priložnosti za napad na vladne agencije in države.

Preberite zdaj: Začetniški priročnik za DeFi

Spodnja črta

Zato je jasno, da razprava Crypto vs CBDC že ves čas teče v napačni smeri. CBDC-je, ki temeljijo na blockchainu, lahko obravnavamo kot razvite oblike kriptovalut, hkrati pa ponujajo boljši element zaupanja. Zaradi podpore centralne banke in zagotavljanja podobnih funkcij kot valuta, ki jo podpira država, postanejo CBDC-ji, ki temeljijo na blockchainu, privlačni.

Vendar pa je pomembno upoštevati tudi ovire, ki so očitne pri CBDC v primerjavi z drugimi kriptovalutami. Zaenkrat CBDC, ki temeljijo na blockchainu, zaostajajo v smislu zasebnosti in varnosti podatkov s centraliziranim nadzorom bank. Nasprotno, smiselno je pričakovati nov razvoj v blockchain in kripto skupnosti za krepitev CBDC-jev. Vpišite se zdaj na tečaj CBDC in izveste več!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map