Blockchain vs SWIFT: Novo bančništvo!

Verjetno ste že slišali že nešteto – tehnologija veriženja blokov bo nadomestila starejše načine transakcij. Katere pa so te starejše metode? Zato načrtujemo boljši vpogled v najbolj priljubljen starejši način denarne transakcije. Verjetno ste ime slišali že nešteto, SWIFT je! Torej, naj se začne razprava o blockchain vs SWIFT!

Blockchain vs SWIFT: Ali bo starejši bančni sistem padel?

Kako je SWIFT prišel na dan?

SWIFT pomeni „Društvo za medbančne finančne telekomunikacije po vsem svetu“. V bistvu gre za mrežo finančnih organizacij po vsem svetu za izmenjavo informacij o finančnih transakcijah. Lahko bi mu rekli komunikacijski medij vseh bank in finančnih inštitutov. Vsi uporabniki v omrežju imajo poslovno identifikacijsko kodo ali kodo SWIFT, ki jo uporabljajo za komunikacijo.

Platformo je ustanovilo belgijsko podjetje Telecommunications leta 1973. Danes boste našli večino bank, ki uporabljajo to omrežje za vzdrževanje in transakcijo denarja od banke do banke po vsem svetu..

Z mrežo je povezanih več kot 11.000 finančnih organizacij po vsem svetu. SWIFT s ponosom pravi, da vsak dan v omrežju oddajo skoraj 15 milijonov sporočil. Torej bi lahko rekli, da je sodobno bančništvo zelo odvisno od omrežja. Toda z veliko močjo prihajajo velike odgovornosti.

Obstaja dejstvo, da se velika sila vedno izrodi. V zadnjih nekaj letih se je zgodilo več dogodkov, ki so sprožili vprašanja v zvezi s celovitostjo in preglednostjo mreže.

Kaj je narobe z omrežjem SWIFT?

V sistemu je nekaj resnih napak. Najprej je občutljiv na grožnje in kibernetske napade. Svetovne finance so prejele alarm, ko so nekateri hekerji vdrli v centralno banko Bangladeša in vzeli 81 milijonov dolarjev. Po številnih napadih na omrežje so ljudje začeli dvomiti o celovitosti omrežja.

Zakaj napadalci ciljajo na omrežje SWIFT? No, hekerska skupnost je imela vedno sistem s sistemom. Želeli bi spremeniti sistem, saj menijo, da ima SWIFT monopol nad denarjem vsakega posameznika. To je njihov etični boj, pa tudi način, kako pobrati veliko denarja.

Zaradi centraliziranih podatkovnih centrov je hekerjem prav tako zanimiv. Če lahko nekdo uniči en sam podatkovni center, lahko obogati.

Tudi vprašanje postopka je premalo pregledno. Knjiga ni odprta za javnost. Upravni organ vedno skriva njihovo poslovno skrivnost. Samo daje preveč moči zasebnemu podjetju.

Kako Blockchains rešijo dan?

Blockchain reši dan


Tehnologija veriženja blokov skoraj izkorenini vse negativne strani omrežja SWIFT. Najprej ima tehnologija blockchain decentralizirano omrežje. To pomeni, da nihče nima moči manipulirati ali nadzorovati verige blokov v lastno korist.

Ker je omrežje blockchain decentralizirano, nihče ne more vdreti v celoten sistem. Zakaj? Hekerji ne bodo našli baze podatkov, ker je sploh ni. Vsi podatki so razdeljeni med vozlišča omrežja.

Pravzaprav je Ripple podjetje, zaradi katerega je SWIFT izgledal kot dinozaver. Denar lahko opravite v nekaj sekundah, medtem ko omrežje SWIFT v povprečju potrebuje 5 dni, da vam pošlje denar, torej valovanje je precej hitrejše od 40 let starega SWIFT-a.

Blockchains imajo tudi digitalno, decentralizirano in odprto knjigo, kjer so vse transakcije, shranjene in odprte za javnost, da vidijo, kako poteka posel, poteka trgovanje..

Ripple je že namigoval na številne navadne in splošne ljudi. Ripple je na svoj trg vzel več kot 100 večjih finančnih ustanov, ki lahko uživajo v prednostih kriptovalut, pa tudi bolj praktičnega in tipičnega bančnega sistema.

Čeprav so SWIFT izumili popolno pošast, ki lahko odstrani novejše verige blokov. Kljub temu ne predstavlja velike grožnje tehnologiji blockchain. Morda prav zato SWIFT-ova tehnologija GPI ni dobila toliko priljubljenosti. Torej, blockchains napredujejo v razpravi Blockchain vs SWIFT.

Zaključek

Zdaj je leto 2018, 40-letna tehnologija bi morala bitko že izgubiti. A zdi se, da je tradicionalna valuta še vedno v tekmi in je morda GPI z briljantnimi lastnostmi zbral več navdušencev nad kripto. Mreža SWIFT je v primerjavi z novimi in mističnimi kriptovalutami zelo izvedljiva in praktična. Torej, pametno izberite, preden zapravite svoj denar in komu bi lahko najbolj zaupali – blockchain vs Swift. Izbira je vaša.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map