15+ praktičnih primerov uporabe blockchain-a v letu 2021

V tem članku bomo razpravljali o praktičnih primerih uporabe blockchain, od zdravstvenega varstva, bančništva, nepremičnin in še več!

Smo v letu 2021! Začetek novega desetletja odpira veliko možnosti.

Blockchain tehnologija lahko podjetjem in vladam omogoči, da na že širijoči se trg vnesejo več sprememb.

Obdelava teorije vam lahko da samo odgovore, ki lahko zadovoljijo določen vidik občinstva. Vendar pa stvari lahko tečejo drugače, ko gre za praktični svet tam zunaj.

Eden najboljših načinov za razumevanje blockchaina je preučiti primere praktične uporabe blockchaina in njegove ponudbe. Zato si bomo ogledali najboljše praktične primere uporabe blockchain.

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Primeri najboljše praktične uporabe blockchaina

Preden začnemo, si oglejmo kratko predstavitev blockchaina.

Kaj je tehnologija Blockchain?

Če še niste slišali za blockchain, potem ne skrbite. Poskusili bomo to razložiti čim bolj preprosto.

Blockchain je mreža vrstnikov, ki lahko komunicirajo, komunicirajo in prenašajo informacije, ne da bi bili odvisni od centraliziranega subjekta. Ključne značilnosti verige blokov vključujejo preglednost, varnost, nespremenljivost in decentralizacijo.

Blockchain uporablja soglasni algoritem, ki zagotavlja, da so transakcije, opravljene znotraj omrežja, veljavne in overjene za dosego vseh teh..

Oglejmo si bolj poenostavljeno predstavitev.

Blockchain si lahko predstavljate kot stolp Zynga. Obstajajo majhni koščki, ki držijo cel stolp. Če odstranite en blok, bo ves stolp odpadel. To pomeni, da je celovitost stolpa porušena, če odstranimo ali spremenimo en blok. Blockchain deluje enako, kot je vsak blok preverjen s pomočjo prejšnjega bloka. Zaradi integritete podatkov je veriga blokov tako neverjetna!

Zdaj, ko se vrnemo k dejanskim primerom uporabe verige blokov, začnimo s seznamom najboljših primerov uporabe blokov v podjetju.

Primeri uporabe blockchainov po panogah

Toliko je podjetij, ki za svoja podjetja uporabljajo tehnologijo veriženja blokov. Oglejmo si nekaj primerov uporabe blockchain po panogah.

Spremljanje dobavne verige

Eden najboljših primerov praktične uporabe verige verig je spremljanje dobavne verige. Dobavna veriga je sestavni del našega gospodarstva.

Ste se kdaj vprašali, kako dobite kruh zjutraj? Vse je zaradi brezhibnih sistemov oskrbovalne verige, ki se izvajajo v kraju, v katerem bivate. Če oskrbovalna veriga ne deluje pravilno, dobite zapoznele izdelke ali nobenih izdelkov.

Težava v dobavni verigi lahko povzroči tudi pomanjkanje. Vendar se tu težave z dobavno verigo ne končajo. Ena največjih skrbi za podjetja in potrošnike, kot ste vi, je znebiti se ponarejenih ali goljufivih elementov, ki lahko pridejo v dobavno verigo zaradi elementov goljufije na trgu..

Rešitev? Uganili ste – blockchain. Blockchain za oskrbovalno verigo ponuja nespremenljivost in možnost spremljanja izdelkov oskrbovalne verige skozi celotno pot.

Ponuja dovolj preglednosti, da lahko podjetja sledijo izdelkom. Podjetja lahko spremljajo elemente goljufij v dobavni verigi in izvedo o neučinkovitosti, ki je del dobavne verige. To pomeni, da lahko oskrbovalno verigo izboljšajo tako, da jo spremljajo prek verige blokov. Spremljanje dobavne verige je najbolj praktičen primer uporabe verige blokov.

Če vas zanima, kako blockchain je pomemben za dobavno verigo in operacije upravljanja, se morate zdaj včlaniti v naš tečaj za upravljanje verig verig in dobavne verige!

Obdelava plačil in denarni prenosi

Druga ena od aplikacij blockchaina v realnem času je obdelava plačil. Kdaj ste nazadnje poskušali denar nakazati nekomu, ki živi v drugi državi? Če ste, potem veste, kako težko je poslati denar v tujino.

Če delate v drugi državi, potem to postane povsem nov problem. Prenos denarja v tujino lahko izkoristi tudi veliko pristojbin. Zaradi tega je dohodek ljudi, ki zaslužijo v tujini, nižji od zaslužka. Poleg tega morate počakati še nekaj dni, preden je transakcija zaključena. Vse te omejitve določajo banke in devizni predpisi.

Jasno je, da je blockchain rešitev za denarna nakazila, zlasti za denarna nakazila v tujini. Lahko vam prihranijo težave, saj vam veriga blokov omogoča takojšnje prenose tudi čez mejo.

Banke kriptovalute uporabljajo tudi za upravljanje s tujimi skladi, saj so hitra in stanejo manj kot na bolj tradicionalen način. Ripple je ena od kriptovalut, ki jo banke nadzirajo za opravljanje denarnih nakazil. V veliki meri se uporablja za nakazila med bankami.

To je ena najboljših praks in dejanskih primerov uporabe verige blokov.

Digitalna identiteta

Druga ena od aplikacij verige blokov v realnem času je digitalna identiteta. Identiteta je eden največjih izzivov naše družbe. Očitno je okoli identitete veliko hrupa. Ljudje morajo ves čas nositi dokumente, da lahko opravijo tudi najmanjše naloge.

Podjetja po vsem svetu trpijo tudi zaradi potrebe po enotnem sistemu digitalne identitete. Če delate v katerem od velikih podjetij, bi na svojem delovnem mestu že naleteli na identiteto. Podjetja neradi uporabljajo sistem biometrične identitete.

Poleg delovnega okolja bi tudi prebivalstvo imelo rad sistem, ki jim pomaga, da jih prepoznajo na najbolj varen način.

Odgovor je sistem digitalne identitete, ki temelji na blockchainu. Velika podjetja priznavajo tudi primer uporabe in si prizadevajo za aplikacije, ki ustvarjajo digitalno identiteto za svoje zaposlene in svet. Delo za ustvarjanje globalne identitete je daleč od zdaj, vendar se je delo že začelo v pravi smeri.

Zaščita avtorskih pravic in avtorske pravice

Avtorske pravice so tudi tisti sektor, ki zahteva pozornost takšnih, kot je blockchain. Če ste del ustvarjalčeve industrije, veste, kako težko je zaščititi svojo stvaritev.

Obstaja veliko načinov za zaščito avtorskih pravic za vaše delo, vendar to ne pomeni, da je vaše delo vedno zaščiteno. Na primer, napisali ste e-knjigo in želeli svoje delo distribuirati prek platform, kot je Amazon.

Kupec kupi knjigo in jo nato distribuira brez vaše vednosti različnih datotek PDF. Tudi drugi uporabniki knjigo prenašajo in distribuirajo brez vaše vednosti. Kršijo osnovna pravila o pisanju besedil, vendar jih je težko zaznati in nato kaznovati.

Eden najboljših načinov za zaščito avtorskih pravic in avtorskih pravic je uporaba blockchaina. Blockchain ponuja edinstven pristop z zagotavljanjem vsebine prek omrežja. Ker je veriga blokov obsežno omrežje, ki zagotavlja preglednost, je mogoče vsakogar, ki poskuša kršiti avtorske pravice, samodejno prijaviti in izvršiti v skladu z zakoni o avtorskih pravicah. Enako lahko rečemo za zaščito avtorskih honorarjev, kjer je ustvarjalec plačan za svoje stvaritve.

Spletna varnost

Nobena platforma ali informacijski sistem ne more biti stoodstotno varen. Zato je kibernetska varnost tako zapletena kot zdaj. Vendar lahko v prihodnosti vidimo boljšo “kibernetsko varnost”. Možno je s pomočjo verige blokov. Blockchain ima lahko ključno vlogo pri reševanju veliko varnosti sistema. Vendar pa lahko uporaba blockchaina v varnosti traja več časa.

Blockchain lahko izboljša kibernetsko varnost z uporabo decentraliziranih rešitev za shranjevanje. Ker so podatki shranjeni na decentraliziran način, hekerji ne bodo imeli niti enega napada. V večini primerov se podjetja močno zanašajo na centraliziran sistem, ki ni idealen način za shranjevanje podatkov – vsaj z vidika varnosti.

Prav tako lahko opazimo izboljšanje varnosti DNS z decentralizacijo. Pomaga lahko pri zmanjšanju napadov DDoS. Tudi drugi vidiki sistema, na primer sporočanje, lahko povečajo varnost. Nespremenljivost pomeni tudi, da hekerji ne morejo storiti goljufij ali kraje podatkov. Uporaba blokovne verige kibernetske varnosti je eden največjih izzivov.

Vpišite se zdaj: Tečaj certificiranega strokovnjaka za varnost blokov (CBSE)

Digitalno glasovanje

Volilni sistemi so bili vedno pod drobnogledom po vsem svetu. Včasih so pod drobnogledom zaradi preglednosti ali hitrosti glasovanja. Običajno ljudje stojijo v vrsti več ur, preden dobijo priložnost za glasovanje. To ni zdrav način glasovanja, zlasti za posebne ljudi, ki ne morejo stati tako dolgo v vrsti.

Tu nastopi digitalno glasovanje. Ideja digitalnega glasovanja izhaja iz verige blokov. Ker blockchain ponuja preglednost, nespremenljivost in varnost, je idealen sistem / platforma za izvedbo glasovanja.

Nepremičnina

Nepremičnine niso najboljše. Če želite zdaj opraviti nakup, morate skozi dolg postopek dokumentiranja, preverjanja in prenosa lastništva. Trenutno je veliko papirjev, ki gredo med nakupom ali prodajo nepremičnine. Poleg tega morate opraviti še preverjanje za obe strani. Če jemljete posojilo, potem postanejo stvari bolj zapletene, saj je treba narediti več papirjev.

Nazadnje obstajajo tudi možnosti za prevaro. Prevara se običajno zgodi pri prodajalcih, ki prodajo svoje premoženje več strankam hkrati, zato jih je težko ujeti.

Za reševanje vseh teh težav imamo v svojih rokah verigo blokov. Če želite kdaj kupiti hišo hitreje, morate vzeti blockchain. Blockchain ponuja možnost tokeniziranja resničnih sredstev. To pomeni, da lahko prodajalci prodajo svoje zemljišče ali lastnino z uporabo pametnih pogodb.

Pravni postopek lahko ustvarijo tako, da ga kodirajo v pametni pogodbi in ga nato izvedejo, ko so pogoji izpolnjeni. Če kupec na primer plača znesek, se zakoniti lastnik nepremičnine v nekaj minutah prenese na kupca. Blockchain za nepremičnine lahko nudi tudi možnost odstranjevanja goljufij z zagotavljanjem preglednosti, nespremenljivosti in varnosti.

Zdravstvo – vodenje zdravstvenih evidenc

Drug način, kako je blockchain lahko koristen, je zagotoviti način vodenja zdravstvene evidence. Bolniki težko hranijo svoje dokumente nedotaknjene in na istem mestu. Dokumenti se sčasoma zapletajo in če obiščete več zdravnikov, je težko vzdrževati. Tudi če ste del zdravstvene ustanove, bi vedeli, kako težko je voditi evidenco.

Z verigo blokov je do vsega mogoče dostopati od kjer koli. Podatke o pacientih je mogoče zabeležiti v verigi blokov. Do njega lahko dostopajo kadar koli in ga posodobijo, ko obiščejo zdravnika. Tudi zdravniki so lahko samozavestni, ko si ogledajo podatke o pacientu. Na splošno je tako za paciente kot za zdravnike koristno.

To je odličen primer primerov praktične uporabe blockchain-a za zdravstveno varstvo.

Zdravstvo – sledenje zdravilom

Uporaba blockchain zajema tudi še eno bolečino v zdravstvenem varstvu. Pomaga lahko pri sledenju zdravilom. S tem lahko ponarejena zdravila odstranimo iz dobavne verige zdravil. To je mogoče zaradi tega, kako blockchain shranjuje podatke. Ko se novo zdravilo zabeleži z dobavno verigo, ustvari kup informacij, vključno s številko zgoščenke, ki je shranjena v verigi blokov..

Če nekdo poskuša zamenjati zdravilo v dobavni verigi, se številka zgoščevanja ne bo ujemala – kar lahko nato sistem pozove, da ga odstrani iz dobavne verige.

Na koncu boste kot potrošnik dobili dostop do verodostojnih zdravil. Tudi podjetja imajo od tega koristi, saj jim prihranijo milijone dolarjev.

Upravljanje premoženja

Drugi primeri praktične uporabe blockchaina so upravljanje premoženja. Pri upravljanju premoženja lahko trgovci upravljajo in trgujejo s sredstvi. Zaradi tega je ena izmed tveganih poslov. Vsaka stranka mora biti v svojem pristopu zelo metodološka. Da bi zmanjšali tveganje, mora imeti vsaka stranka pri upravljanju premoženja ključne akterje. To vključuje skrbnika, posrednika ali upravitelja poravnave. Skrbijo za evidence in poskrbijo, da pri upravljanju teh evidenc ne pride do napak.

To je veliko dela za upravljanje premoženja. Blockchain upraviteljem premoženja omogoča učinkovitejše delo. S pomočjo verige blokov lahko zmanjšajo napake in zagotovijo, da je celoten postopek bolj tekoč kot kdaj koli prej. Po potrebi lahko odstranijo mediatorje.

Zabava

Kot ustvarjalec zaradi posrednikov in platform, ki nadzorujejo distribucijo vsebine, ni mogoče doseči prave ciljne skupine. Če ste na primer razvijalec glasbe, se morate registrirati na priljubljenih napravah glasbene platforme in nato distribuirajo vaše delo. To je lahko na več načinov omejujoče zaradi algoritma, ki ga boste uporabili. Poleg tega te platforme za posredovanje prav tako jemljejo dober znesek honorarjev.

Z blockchainom se lahko glasbeniki neposredno povežejo s svojim občinstvom in jim svojo glasbo prodajo neposredno brez potrebe posrednika. Že obstajajo platforme, ki ponujajo možnosti plačila prek verige blokov, in kdor pozna osnovno kriptovaluto, lahko glasbo kupuje prek verige blokov.

Zavarovanje

Odškodninski zahtevki so naslednji na našem seznamu blockchain aplikacij. V resnici je mogoče zavarovalne zahtevke izboljšati tudi s pomočjo verige blokov. Zavarovanje je ena večjih panog, ki jo je treba ponovno predelati. Blockchain vam lahko pomaga ravno pri tem. Trenutno, če sklepate zavarovanje, morate pri uveljavljanju zavarovanja prestati velike težave.

Zahteva ohranjanje stikov s svojim zavarovalcem in zahteva tudi veliko dokumentacije.

Postopek zahtevkov je poenostavljen s pomočjo verige blokov, saj lahko varno shrani podatke in ga je zato mogoče preveriti za obdelavo zahtevka. Ko so zahtevki naloženi v omrežje blockchain, se zahtevki nato posredujejo ustreznim stranem. Nato stranke prebrskajo informacije in sprostijo zavarovanje.

Pametne pogodbe lahko pripomorejo tudi k izboljšanju avtomatizacije postopka za oddajo zahtevkov, kjer lahko uporabnik preprosto vloži zahtevke in jih po odobritvi dobi. To je mogoče doseči pri nekaterih vrstah zavarovanj, vendar ne pri vseh. Kot lahko vidite, blockchain za zavarovanje ponuja veliko možnosti.

Izobraževanje

Stopnje izobrazbe so ključni del našega izobraževalnega sistema.

Ponuja veljavnost spretnosti nekoga in ponuja vpogled v to, česa je sposoben. Vendar jih je težko preveriti in nositi. Prav tako je enostavno prevarati in lahko vodi do primerov, ko kandidati dobijo službe, ki si jih ne zaslužijo. Rešitev za vse to je sistem za preverjanje distribucije, ki ga poganja blockchain.

Kandidati lahko zdaj dobijo digitalna potrdila in diplome. Vse to je digitalno ustvarjeno s pomočjo verige blokov. Povezani so z digitalno identiteto kandidata in jih je zato mogoče kadar koli preveriti. Do potrdil lahko oseba dostopa tudi kjer koli, zaradi česar je bolj obvladljiva in lažje dostopna.

Ta praktični primer uporabe verige blokov je mogoče uveljaviti po vsem svetu med univerzami, spletnimi tečaji in še več!

Logistika

Logistika je ena glavnih panog, ki trenutno potrebuje drastične spremembe. V resnici se ta industrija ukvarja z veliko vprašanji, kar je praktično ogromno. V tem primeru lahko blockchain pospeši in pomaga pri odstranjevanju večine težav. Preverimo, kaj blockchain za logistiko v resnici lahko ponudi:

Blockchain lahko vsebuje postopek preverjanja pristnosti in pomoč pri preverjanju veljavnosti vseh podatkov. Še več, ker nihče ne more zares spremeniti podatkov, zato bo vsak posamezen element izven dosega zlonamernih strani. Pomaga lahko tudi pri sledenju vsem zahtevam in pravočasni dostavi.

Blockchain lahko ustvari tudi varen kanal za vso komunikacijo med vozili in jih tako poenostavi, da poveča učinkovitost.

Humanitarna pomoč

Dobrodelnost je naslednja na našem seznamu blockchain aplikacij. Dobrodelnost je ena od plemenitih stvari, ki jih lahko naredite za tiste, ki jih potrebujejo. Vendar ni brez težav. V dobrodelnih organizacijah, ki se izvajajo zdaj, je vedno potrebna preglednost. Kot donator morate vedeti tudi, kako in kje bo vaša donacija uporabljena.

Pri blockchainu je vse to mogoče. Ker je veriga blokov pregledna, je vsem donacijam mogoče slediti. Družba ali organizacija, ki izvaja transakcije, mora biti bolj diskretna pri porabi donacij. Donacije, ki jih poganja Blockchain, so idealne tudi za skupnosti, ki želijo odstraniti posrednike, da prihranijo provizijo in zagotovijo največjo korist potrebnim..

Zaključek

To nas vodi do konca naših 15+ primerov praktične uporabe blockchaina. Upamo, da ste v članku jasno razumeli, kaj blockchain lahko naredi v resnični praktični uporabi. Ima široko paleto primerov praktične uporabe, vključno z zdravstvom, dobavno verigo, nepremičninami itd. Vsak od teh sektorjev vidi raznolike primere praktične uporabe blockchain.

Blockchain ima sposobnost spremeniti svet. Če želite sodelovati tudi v ekosistemu blockchain, vam priporočamo, da začnete z našim brezplačnim tečajem blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map