Når skal jeg bruke Blockchain Technology?

Blockchain er en lukrativ teknologi, men for bedrifter er det vanskelig å bestemme når de skal bruke blockchain eller når de ikke skal bruke blockchain. Tross alt har blockchain ikke blitt mainstream eller modent ennå.

Blockchain kommer til å endre hvordan virksomheter jobber og behandler informasjon til forbrukerne. Som bedrift kan du tenke deg å bruke den til å forbedre virksomheten din og være en av de første som driver med. Men det er vanskelig å bestemme hva som er den beste tilnærmingen, og om du i det hele tatt skal hoppe.

I denne artikkelen vil vi fokusere på når du skal bruke blockchain og når du ikke skal bruke blockchain. Disse spørsmålene fører oss også til en annen interessant: når blir blockchain mainstream?

Contents

Hvordan Blockchain fungerer og fordelene

En blockchain er en desentralisert tilnærming der jevnaldrende kan kommunisere og validere transaksjoner uten å avhenge av en sentralisert enhet. Denne endringen fra sentralisering til desentralisering gjør blockchain så verdifullt i dagens scenario.

Hvis en bruker sender digital valuta eller informasjon til en annen bruker i Distributed Ledger Network (DLT), vil transaksjonen legges til blokken.

Blokken (som inneholder mange transaksjoner) blir deretter bekreftet mot konsensusmetoden valgt av nettverket.

Hovedfunksjonene i et blockchain-drevet nettverk inkluderer:

 • Åpenhet
 • Uforanderlighet
 • Forbedret sikkerhet
 • Desentralisering
 • Uopprettelig
 • Raskere bosetninger

Hvis du er interessert i å lære mer om hvordan blockchain fungerer, så sjekk ut artikkelen Blockchain for Beginners.

Ser fremover, en blockchain kan brukes i mange brukstilfeller og vertikaler. Vertikaler som det mest påvirker inkluderer finans, bank, forsyningskjede, produksjon og andre.

Vi har allerede dekket interessante bruksområder for blockchain. Sjekk ut de oppførte artiklene for mer informasjon om brukstilfeller.

 • Blockchain Bruk: Liste over 20+ Blockchain Technology Use Cases
 • 12+ praktiske Blockchain brukstilfeller 2020

En desentralisert tilnærming gir mange fordeler inkludert

 • Økt effektivitet ved å fjerne mellommannen og automatisering
 • Større åpenhet for offentlige nettverk
 • Bedre sikkerhet ved bruk av kryptografi
 • Forbedret sporbarhet med uforanderlige poster

Blockchain er ikke en løsning på alt

Det er viktig å forstå at blockchain, selv om det er veldig lovende, ikke kan løse alle problemene der ute.

Det er ikke den magiske pillen som hver bransje ventet på. Faktisk, det er mange mennesker som tror at blockchain ikke er klar for noen bransje der ute. Det kan være delvis sant ettersom blockchain må være mer moden før det kan være virkelig nyttig for bedrifter som går fra tradisjonelle prosesser.

Bruce Schneier, en sikkerhetsteknolog ved Harvard Kennedy School, mener at det ikke er behov for blockchain akkurat nå. I dette meningsstykke, han prøvde å gi et godt argument for hvorfor dagens tradisjonelle systemer er bedre for nå.

Men jeg tror det ikke er helt riktig. Noen systemer trenger Blockchain. Et sentralt eksempel er matindustrien. IBM i samarbeid med Walmart var i stand til å spore 5 matvarer fra opprinnelsen for å sikre pålitelighet, ekthet og friskhet. Disse typer brukstilfeller gjør blockchain mer verdifull enn noen annen teknologi der ute.

Kort sagt, blockchain er viktig for å gjøre ting mer pålitelige og effektive. Imidlertid må blockchain fortsatt bli mer moden før den kan brukes på nesten alle problemer der ute.

Spørsmål du må stille for å vite når du skal bruke Blockchain

når du skal bruke blockchain

Hvis du er en av de virksomhetene som ønsker å tjene penger på det første blockchain-toget, må du vite nøyaktig når du skal bruke blockchain.

La oss gå gjennom spørsmålene du trenger å stille når du skal vite når du skal bruke blockchain.

Trenger du uforanderlighet for ditt tilfelle?

Dette spørsmålet vil hjelpe deg å forstå om du kan dra nytte av funksjonen for uforanderlighet som tilbys av blockchain. Dataene kan ikke fjernes eller endres når de er registrert. Kort fortalt forblir de historiske postene de samme selv når det er en måte å oppdatere en ny verdi på. Hvis du ikke trenger uforanderlighet, kan det være lurt å se etter andre bedre løsninger der du ofte kan oppdatere data.

Er det noen situasjon der du trenger å rette opp en feil eller fjerne en post?

Som vi allerede nevnte at blockchain tilbyr uforanderlighet, ettersom de bare er vedlegg. Men hvis virksomheten din trenger feil for å bli løst eller posten skal fjernes, kan det hende at blockchain ikke er den rette løsningen. Hele scenariet kan forstås best i sammenheng med GDPR som sier at alle har rett til å bli glemt. Dette gjør det utfordrende for en blockchain-basert løsning og vil kreve en fullstendig løsning.

Ønsker du å løse et problem i organisasjonen din, eller er det flere organisasjoner eller enheter involvert?

Blockchain er ikke en ideell løsning, da tillit allerede er etablert i en enkelt organisasjon i tilfelle hvis du prøver å implementere blockchain i din egen organisasjon. Blockchain kan være en gjennomførbar løsning hvis tilliten ikke er tilstede i organisasjonen, men det skjer knapt.

Stol på flere enheter hverandre?

Blockchain er en ideell løsning hvis det er flere enheter. Imidlertid, hvis tilliten allerede er etablert mellom disse enhetene, så blockchain, kan blockchain-implementering være overflødig og ikke nødvendig! Hvis det mangler tillit, kan blockchain løse det problemet!

Trenger du åpenhet?

Åpenhet kan være nødvendig på steder der informasjon må spores. Hvis virksomheten din blir revidert fra eksterne tjenester, er blockchain for mye å be om. Imidlertid, hvis det er behov for et gjennomsiktig system slik at enhver interessent kan verifisere transaksjonene og informasjonen som er lagret / delt av plattformen, så er blockchain en perfekt passform!

Trenger du å vite om transaksjonene er forfalsket eller kompromittert?

Ettersom blockchain gir gjennomsiktighet både på privat og offentlig nivå, kan det være et godt alternativ for bedrifter som ønsker å lære om transaksjonene er sikre eller ikke. I visse virksomheter er det viktig å vite om transaksjonens tilstand, og det er her blockchain kommer inn, og gir den nødvendige løsningen. For eksempel, hvis virksomheten din handler med mat, kan du bruke blockchain til å spore forsyningskjeden.

På denne måten kan du lære om noe går galt, inkludert pakker som blir byttet ut, eller om pakken ikke er egnet for forbruk. I begge tilfeller vil et gjennomsiktig system hjelpe deg med å løse problemet.

Hvor godt passer det distribuerte systemet i hele scenen?

Før du begynner å ta i bruk blockchain, bør du vite fordelene og ulempene med distribuerte nettverk. Dette er nødvendig ettersom blockchain er en distribuert hovedboksteknologi. Dessuten er en distribuert implementering ikke lett på lommene. Derfor må du sjekke om fordelene oppveier kostnadene forbundet med det. Hvis det gjør det, kan det være et godt alternativ å gå med det.

Er det noen ytelseskrav? I så fall oppfyller blockchain disse kravene?

Blockchain, selv om det er raskt, må fortsatt gå langt før de kan matche andre løsninger der ute. Så hvis virksomheten din er avhengig av ytelse, er ikke blockchain et godt valg! Du trenger et stort antall noder for å gjøre din blockchain levedyktig, og det kan bety at den er beregningsdyr sammenlignet med en tradisjonell sentralisert løsning som ikke krever så mye beregningskraft..

Må begrensede enheter delta i blockchain-nettverket som en node?

Som du burde vite, krever blockchain flere noder for å fungere funksjonelt. Hvis nodene dine er begrenset og fortsatt trenger å delta, er ikke blockchain et godt valg. Privat blockchain omgår problemet.

Er det en arkitektonisk passform mellom blockchain og designersøknaden?

Til slutt, prøv å spørre om søknaden din passer med den desentraliserte modellen i blockchain. Hvis den arkitektoniske utformingen ikke passer, er det godt å se etter en annen løsning.

Når skal du bruke Blockchain / Når skal du ikke bruke Blockchain beslutningstreet

Rått! Du gikk gjennom alle de ti spørsmålene, men fortsatt ikke sikker på om du trenger blockchain-løsningen for din virksomhet? For å løse problemet ditt på en bedre måte, la oss gå gjennom et beslutningstreet som hjelper deg med å bestemme når du skal bruke blockchain.

1. Vil du fjerne meglerne og mellommennene?

 • Hvis ja – så les videre og fortsett til neste trinn
 • Hvis nei – ikke bruk blockchain

Det første du trenger å forstå er forretningskonteksten. Trenger du mellommenn eller meglere i systemet ditt eller å fjerne dem hjelper deg med å løse et kritisk forretningsproblem? Hvis det er tilfelle, trenger du blockchain. Bankløsninger er avhengige av distribuert hovedboksteknologi som CORDA for å forbedre arbeidsprosessen ved å fjerne mellomprodukter og gjøre det mulig for dem å gjøre overføringer sikrere og raskere.

2. Jobber du med digitale eiendeler?

 • Hvis ja – så les videre og fortsett til neste trinn
 • Hvis nei – ikke bruk blockchain

Blockchain er en ideell løsning for prosesser som har digitale innfødte eiendeler. Dette betyr normale eiendeler som kan digitaliseres. Det er en enkel og grei prosess der en digitalisert versjon av den fysiske representasjonen lages med alle nødvendige detaljer. Eiendomseiendommer kan for eksempel digitaliseres ved å lagre all viktig informasjon.

3. Er du i stand til å lage en autoritativ og permanent oversikt over digitale eiendeler?

 • Hvis ja – så les videre og fortsett til neste trinn
 • Hvis nei – ikke bruk blockchain

Den neste tingen du trenger for å sjekke om du kan opprette en permanent og autoritativ post for digitale eiendeler. Dette er et av de viktige trinnene når du går fra en tradisjonell prosess til en blockchain. Du må ha en skikkelig kilde til tillit for å starte hele prosessen. Dette fungerer ikke også hvis du har flere kilder, da det kan starte konflikten med opprettelsen av den digitale posten. Alle parter må ta ansvar for opprettelse av digitale eiendeler.

4. Krever bedriften din høyytelses transaksjoner?

 • Hvis ja – Det er en sjanse for at blockchain-løsninger kan trekke den, men for øyeblikket kan de ikke.

 • Hvis nei – så gå til neste trinn.

Ikke alle virksomheter er skapt likt, da noen bedrifter trenger løsninger som er raske og kan håndtere millioner av transaksjoner. Hvis virksomheten din også trenger hastighet, er kanskje ikke blockchain noe for deg. Blokkjeder er raske, men kan utgjøre en begrensning når det gjelder noen krav. Det er for tiden utvikling innen blockchain-teknologi som skal takle problemet, og du vil kanskje se flere spesialbaserte løsninger der ute som vil være raske og i stand til å takle etterspørselen..

5. Skal du lagre ikke-transaksjonsdata i store mengder?

 • Hvis ja – så er det en sjanse for at blockchain-løsninger kan trekke det, men for øyeblikket kan de ikke.

 • Hvis nei – så gå til neste trinn

Blockchain er ikke en fantastisk løsning når det gjelder lagring av ikke-trekkdata i store mengder. Hvis virksomheten din krever dem, er det alltid en bedre idé å bruke en annen løsning. Men det kan ignoreres for spesielle brukstilfeller der bruk av blockchain er viktig for hele økosystemet.

6. Trenger du å stole på en pålitelig part?

 • Hvis ja – Noen blockchain-løsninger kan tilby deg denne funksjonen, men den trenger ekstra arbeid

 • Hvis nei – så gå til neste trinn

Det er mange virksomheter der ute som ikke fungerer uten den pålitelige parten. Hvis det er tilfelle, kan det være vanskelig å implementere og bruke blockchain. Siden blockchain ikke muliggjør endring av data, blir det vanskelig å administrere nettverksbasert på regelverk. Med enkle ord er det nødvendig å inkludere regulatorene når de distribuerer et blockchain-prosjekt. Dette vil sikre at overholdelse og lover opprettholdes selv når du bruker den nyeste blockchain-teknologien.

7. Ønsker du å administrere verdiutveksling eller kontraktsforhold?

 • Hvis ja – så les videre og fortsett til neste trinn
 • Hvis nei – noen blockchain-løsninger kan tilby deg denne funksjonen, men den trenger ekstra arbeid

Mer, hvis virksomheten din ikke handler om å administrere kontraktsforhold eller verdiutveksling, er det ikke mye av bruk av blockchain i så fall. Derfor bør en bedrift som bruker blockchain for å forbedre forretningsverdien og redusere kostnadene, prøve å administrere transaksjoner som dreier seg om digitale eiendeler.

8. Trenger du delt skrivetilgang?

 • Hvis ja – så les videre og fortsett til neste trinn
 • Hvis nei – trenger du ikke en blockchain

Nå må du sjekke om du trenger å dele skrivetilgang eller ikke? Med enkle ord betyr det at du må sjekke om andre medlemmer trenger å skrive tilgang til blockchain eller ikke. Hvis de gjør det, er det bedre å ikke bruke blockchain og se etter en alternativ løsning.

9. Er det tillit mellom bidragsyterne?

 • Hvis ja – noen blockchain-løsninger kan tilby deg denne funksjonen, men den trenger ekstra arbeid

 • Hvis nei – så gå til neste trinn

Blockchain tilbyr en plattform hvor transaksjoner kan gjøres med liten eller ingen tillit. Hvis enhetene virksomheten har å gjøre med allerede er klarert, er det ikke noe poeng i å bruke blockchain.

10. Vil du ha kontrollfunksjonalitet?

 • Hvis ja – bør du velge privat / tillatt blockchain

 • Hvis nei – så gå til neste trinn

Tillatt / privat nettverk tilbyr kontrollfunksjonalitet. Det tillatte nettverket hjelper deg med å sette regler for distribusjon, engasjement og mer!

11. Trenger du blockchain-transaksjoner for å være offentlige?

 • Hvis ja – så velg offentlige blockchain-løsninger

 • Hvis nei, bør du velge privat blockchain

Til slutt må du sjekke om transaksjonene dine må være offentlige eller ikke. Hvis transaksjonene dine kan være offentlige, velg deretter offentlig blockchain. Hvis ikke, vil privat blockchain fungere for deg!

Kort sagt, du må bruke blockchain når du trenger følgende:

 • Administrer og sikre digitale relasjoner
 • Riktig bruk av desentralisert nettverk
 • Mangel på tillit blant økosystempartiene
 • Mellommannen er ikke lenger nødvendig
 • Registrer sikre transaksjoner mellom flere partnere
 • Data er ikke konstant, og du må spore dem riktig

Når ikke å bruke blockchain?

Inntil nå diskuterte vi spørsmål du må stille når du skal bruke blockchain. De svarte indirekte på spørsmålet om når ikke å bruke blockchain. For å sikre at du ikke blir forvirret, la oss liste under scenariene eller forholdene der du ikke bør bruke blockchain. Du kan også tenke på dette som et sammendrag av punktene ovenfor.

 • Ikke bruk blockchain hvis prosessen innebærer konfidensielle data
 • Når du trenger å bruke eksterne tjenester for å lagre eller samle inn data
 • Ikke bruk blockchain der reglene for transaksjoner ofte endres
 • Når det er mye statisk datalagring
 • Når du trenger raske transaksjoner

Konklusjon

Dette fører oss til slutten av artikkelen hvor vi diskuterte når vi skulle bruke blockchain og når ikke bruke blockchain. Disse spørsmålene gir oss også et hint om når blockchain blir vanlig. Foreløpig må vi vente ettersom blockchain fortsatt trenger mye tid før den blir moden.

Så, hva synes du om det? Kommenter nedenfor og gi oss beskjed.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map