Sentralisert vs desentralisert: Hva er forskjellen?

Så du har forsket på “Bitcoin” og “Blockchain”, og du snubler stadig over begrepet “Desentralisering”. Men hva betyr desentralisering? Vel, i dag skal jeg definere desentralisert i enkle termer, slik at alle (inkludert deg!) Kan forstå det. Derfor vil jeg gjøre en sentralisert vs desentralisert sammenligning.

Desentralisering er en av de viktigste fordelene ved å bruke en blockchain-protokoll, så det er veldig viktig at du forstår fordelene det kan gi dagens samfunn.

I denne sentraliserte vs desentraliserte guiden vil jeg begynne med å forklare hva sentralisering betyr, sammen med en liste over ulemper.

Etter det vil jeg deretter forklare hva desentralisering er, og hva som gjør den så annerledes. For å gjøre ting lettere for deg, vil jeg gi deg noen eksempler på de forskjellige bransjene som kan ha nytte av å bruke et desentralisert system.

På slutten av lesingen av sentralisert vs desentralisert guide vil du ha all informasjonen du trenger for å bestemme hvilket system du synes er bedre.

Så hva venter du på? La oss starte med å utforske begrepet “sentralisering”!

Hva betyr sentralisering?

Logotips for sosiale medier - Sentralisert mot desentralisert

Siste Coinbase-kupong funnet:

Før jeg forklarer den eksakte betydningen av sentralisering, vil jeg at du skal tenke på noen av systemene du bruker hver dag. Enten det er Facebook, YouTube, Twitter, bankkontoen din eller praktisk talt noe annet du bruker – alt dette styres av en sentralisert myndighet.

Dette betyr at for at en datatransaksjon skal bli verifisert, må en tredjepartsformidler gjøre dette på dine vegne. La meg forklare dette videre ved å bruke eksemplet til Yahoo …

Tenk deg at du vil sende vennen din en privat e-post som inneholder morsomme bilder fra en fest. Du logger på Yahoo-kontoen din, skriver inn e-postadressen, laster opp bildene og sender den til vennen din. På dette øyeblikket, tenk på hvilken informasjon Yahoo har om deg.

Da du først registrerte en konto hos Yahoo, måtte du oppgi din personlige informasjon, for eksempel ditt fulle navn, nasjonalitet og fødselsdato. Etter det lagres hver eneste e-post du sender internt på Yahoo sentraliserte servere.

Dette betyr at du må stole på at Yahoo vil holde alle dataene dine private. Videre må du også stole på at de ikke bruker disse dataene til deres fordel, for eksempel å selge dem videre til annonseringsfirmaer.

Som, som vi nå vet, ofte kan være tilfelle. I 2015 opplevde Yahoo en av de største hackene gjennom tidene. En gruppe hackere var i stand til å få tilgang til sine sentraliserte servere, slik at de kunne se private e-poster innen millioner av kontoer.

Årsaken til at de var i stand til å få tilgang til all denne informasjonen var at Yahoo bruker sentraliserte servere. Hvis dette sentrale feilpunktet blir hacket, er hele nettverket i fare.

For å avklare har jeg identifisert tre hovedproblemer med et sentralisert system.

  1. Du må stole på at den sentraliserte organisasjonen skal holde dataene dine trygge
  2. De har full kontroll over systemet og dataene dine
  3. Hvis hovedserverne er kompromittert, er data i fare

Disse problemene er ikke bare relatert til Yahoo, men nesten hvert eneste system du noen gang bruker. Så nå som du vet hva sentralisering er, vil neste del av min sentraliserte vs desentraliserte guide definere desentralisering.

Hva betyr desentralisering??

Før jeg gir deg noen virkelige eksempler på en desentraliseringsdefinisjon, trodde jeg at jeg skulle forklare noen av hovedtrekkene. For det første ble desentralisering først muliggjort ved hjelp av blockchain-teknologi.

Den aller første blockchain var Bitcoin-klienten, som ble opprettet i 2009. Når noen sender Bitcoin til noen andre, blir ikke transaksjoner bekreftet av en sentral myndighet..

I stedet kan hvem som helst koble datamaskinen til Bitcoin-systemet for å verifisere en bevegelse av midler. Hver enhet som er koblet til systemet kalles en “node”, og totalt er det tusenvis av uavhengige noder som alle hjelper til med å betjene nettverket.

Dette betyr at for at nettverket skal bli hacket, må hackere ta kontroll over hver eneste node – dette er nesten umulig. Dette betyr også at blockchain er den sikreste og sikreste måten å sende og motta midler på.

Det viktige å huske er imidlertid at desentralisering ikke bare er for finansielle transaksjoner. Som jeg vil forklare lenger ned, kan desentraliserte systemer brukes i nesten alle bransjer i verden!

Den andre tingen å huske er at folk ikke trenger å identifisere seg for å samhandle med et desentralisert system. De bruker ganske enkelt en privat og offentlig nøkkel, noe som betyr at de kan forbli anonyme.

Sentralisert mot desentralisert

For det tredje kontrolleres et desentralisert system som opererer på blockchain av ingen enkelt myndighet, og det støttes heller ikke av noen sentraliserte myndigheter eller nasjonalstat. I stedet distribueres kontroll rettferdig til alle som ønsker å bruke systemet. Dette gjør samfunnet mer rettferdig ettersom det tar kontrollen bort fra mektige selskaper. Samlet sett ville disse fordelene ha gjort det nesten umulig for Yahoo-serverne å bli hacket i 2015.

Så nå som du vet hva desentralisering er, skal jeg gi deg noen virkelige eksempler på hvordan desentraliserte systemer kan gjøre verden til et bedre sted, i neste del av min sentraliserte vs desentraliserte guide..

Sentralisert vs desentralisert: brukstilfeller

Betalingssystem

Det åpenbare utgangspunktet ville være å snakke om det globale betalingssystemet, da dette var den opprinnelige ideen bak verdens første desentraliserte kryptovaluta – Bitcoin. Hver eneste bank i verden opererer på sentraliserte servere. Dette betyr at de har tilgang til hele din økonomiske aktivitet.

De vet hvor mye du får betalt, hvor du bruker pengene dine, hvem du sender pengene dine til og alt annet relatert til bankkontoen din. Videre, hvis noen var i stand til å få tak i passordet ditt for internettbank, eller enda verre, hacke bankens sentraliserte servere, ville de ha tilgang til all denne informasjonen. Hvis de sentraliserte serverne mislyktes (noe som skjer hele tiden), kan du bli nektet tilgang til pengene dine.

Når vi sammenligner sentralisert mot desentralisert, løser et desentralisert betalingssystem alle disse problemene. Når du bruker en kryptovaluta for å sende eller motta betalinger, trenger du ikke å stole på en tredjepart for å bekrefte transaksjonen. Dette er grunnen til at Bitcoin og noen andre kryptovalutaer kalles “peer-to-peer digital currency”.

Siden det ikke er noe krav for en tredjepart, er avgiftene vesentlig mindre og i noen tilfeller praktisk talt gratis. Dette gjør kryptovaluta perfekt når du sender eller mottar en betaling fra noen i et annet land, ettersom selskaper som Western Union tar høye beløp.

Desentraliserte systemer er uten grenser, så det gjør ingen forskjell om du sender noen penger til noen i hjembyen din, eller noen på den andre siden av verden. Det tar like lang tid og gebyrene er de samme.

Midlene dine er også mye sikrere når du bruker et desentralisert system. Den eneste personen som har tilgang til pengene dine, er deg fordi du er den eneste som har de private nøklene til å få tilgang til pengene dine. Hvis du følger de riktige sikkerhetstiltakene, kan ingen finne ut hva disse private nøklene er.

Samlet sett har et globalt betalingssystem som er desentralisert følgende fordeler.

tommel opp PROs

✓ Ingen tredjepart har tilgang til informasjonen din

✓ Raske transaksjoner globalt

✓ Billige transaksjoner globalt

✓ Gjennomsiktig – alle kan se transaksjonene som har funnet sted i nettverket

✓ Sikker

✓ Intet sentralt feilpunkt

Sammenlign Crypto Exchanges side om side med andre

Visste du?

Har du noen gang lurt på hvilke kryptobørser som er best for dine handelsmål?

Se & sammenlign TOP3 kryptobørsene side om side

Regjeringsstemming

Regjeringsstemming - Sentralisert mot desentralisert

For det neste eksemplet i denne sentraliserte vs desentraliserte guiden, skal jeg diskutere avstemning om myndighetene. I flertallet av land blir regjeringer valgt av borgerne ved vanlige valg. Denne prosessen skal være enkel, alle skal få en lik stemme, og den skal gjennomføres i en rettferdig og gjennomsiktig prosess.

Selv i den vestlige verden er dette imidlertid ikke alltid tilfelle.

I det siste amerikanske valget på slutten av 2016 vant Donald Trump, fra det republikanske partiet, og gjorde ham til den nye presidenten. Under valget hadde alle borgere over 18 år sjansen til å stemme på presidenten de ønsket, noe som selvfølgelig er den mest rettferdige måten å kjøre avstemningen på.

Imidlertid var det mange medierapporter og konspirasjoner kort tid etter som hevdet at avstemningen var manipulert. Det ble til og med full undersøkelse av om den russiske regjeringen på en eller annen måte manipulerte prosessen. Men fordi publikum ikke har tilgang til stemmedataene, er det ingen måte for folk å vite om dette er sant eller ikke.

Ikke bare dette, men det har også vært tider der regjeringer har svindlet et valg ved å manipulere stemmene.

En slik løsning på disse truslene er å stemme på et desentralisert system. Dette systemet er gjennomsiktig og vil tillate alle velgere å se hvor hver stemme kommer fra, og legitimiteten til hver stemme. Det vil garantere at folk bare får en stemme, og det kan ikke være noen måte for det desentraliserte regjeringsstemmesystemet å bli manipulert.

Det er en kryptovaluta kalt VoteCoin, som har opprettet en kryptovaluta som lar folk stemme på en trygg, sikker og anonym plattform, noe som sikrer at resultatet er rettferdig og gjennomsiktig. Jeg lurer på hvor lenge det vil gå til den første desentraliserte regjeringsstemmen finner sted på en søknad som ligner på denne.

For å oppsummere, her er fordelene med et desentralisert stemmesystem.

tommel opp PROs

✓ Ingen sjanse for valgsvindel eller manipulering på grunn av gjennomsiktigheten i nettverket

✓ Ingen mulighet for trusler fra regjeringsstyrker på grunn av anonymitet

Så nå som du vet om en mulig desentralisering av regjeringens valgsektor, vil neste del av min sentraliserte vs desentraliserte guide se på energi.

Energi

Elektrisitet er en menneskerett som alle borgere burde ha. Enten det er for å tenne hjemmet ditt, drive komfyren og bare varme opp vannet ditt, trenger vi alle strøm.

Det nåværende sentraliserte systemet er imidlertid alt annet enn rettferdig.

Standardprosessen fungerer slik: en privat, sentralisert organisasjon fungerer som mellommann mellom borgeren og nasjonalnettet. Det nasjonale nettet er infrastrukturen som forbinder folks hjem til strømforsyningen.

Imidlertid velger disse sentraliserte tredjepartene hvor mye de belaster folk, noe som betyr at de tjener enorme fortjenester på noe som skal klassifiseres som en grunnleggende menneskerettighet. Jeg sier ikke at strøm skal være gratis, men det er ikke nødvendig å ha en sentralisert tredjepart som belaster oss latterlige priser.

En løsning som nå bygges er av en desentralisert organisasjon kalt PowerLedger.

Sentralisert mot desentralisert 5

Ved å bruke blockchain-teknologi har de utviklet et system som kutter ut av mellommannen. Slik fungerer det:

  1. John har solcellepaneler på huset sitt og bruker strømmen han trenger.
  2. John har ekstra strøm til overs, som han planlegger å selge.
  3. Normalt vil han måtte selge den tilbake til elselskapet, men ved hjelp av PowerLedger kan han selge den til noen andre direkte til en rimelig markedspris..
  4. Lesningene hans blir lagt ut på den offentlige blockchain, og alle i nærområdet kan kjøpe ekstra strøm fra ham.
  5. Ikke bare får John en bedre pris, men også kjøperen.
  6. Alt dette kan gjøres uten hjelp fra en sentralisert tredjepart.

Som du kan se fra eksemplet ovenfor, får både kjøper og selger en bedre avtale for strømmen ved å kutte ut tredjeparten. Ingen kan jukse systemet fordi alt er tilgjengelig for visning på blockchain. For å gjøre ting enda sikrere kan kjøper og selger handle ved hjelp av en kryptovaluta, som gir mulighet for en nesten øyeblikkelig og gratis transaksjon.

Her er en oversikt over fordelene:

tommel opp PROs

✓ Den rimelige markedsprisen for både kjøper og selger

✓ Ikke behov for en tredjepart (som tjener på både kjøper og selger)

✓ Kjøper betaler i kryptovaluta, noe som er raskere og billigere enn tradisjonelle betalingsmåter

Så nå som du kan definere desentralisert i energisektoren, vil den neste delen av min sentraliserte vs desentraliserte guide se på noe som kalles tingenes internett …

Tingenes internett

Tingenes internett, ellers forkortet til IOT, er et nytt og spennende begrep som er et resultat av kryptovaluta og blockchain-teknologi. I sin enkleste form brukes IOT til å beskrive enheter som er koblet til internett.

Tidligere på internett var det bare stasjonære datamaskiner som kunne koble seg til Internett, etterfulgt av bærbare datamaskiner og deretter mobiltelefoner.

Imidlertid tar IOT ting et skritt videre, hvor praktisk talt alle enheter kan kobles til internett. Enten det er vaskemaskin, bil, TV eller badekar, kan alle fysiske enheter forbedres ved konstant å være koblet til data.

Alle eksemplene ovenfor eksisterer for tiden i et sentralisert system. For eksempel er det nå mulig å kjøpe en bil som kjører selv. Disse førerløse bilene kobles til internett og kan ta deg til destinasjonen din uten at du trenger å gjøre noe.

Imidlertid blir disse dataene kontrollert av et sentralisert system. Dette betyr at hvis systemet noen gang mislyktes eller enda verre ble hacket, kan dataene som sendes til bilen bli ødelagt. Som du kan forestille deg, kan dette være livstruende.

Ikke bare dette, men det sentraliserte selskapet som administrerer dataene, har også tilgang til all informasjonen din. De vet hvor du har vært, hvor du bor, hvor du jobber og hvilke tider du går. Dette er mye privat informasjon som det sentraliserte systemet har om deg. Tenk på hva de kan gjøre med denne informasjonen … Selge den videre til annonseringsselskaper? Del det med forsikringsselskaper? Eller enda verre, gi det til regjeringen?

Å flytte IOT til et desentralisert system vil fjerne alle disse mulighetene. Alle dataene kan lagres på blockchain, og det vil aldri avsløre noen privat informasjon, og heller ikke dataene risikerer å bli hacket.

Eksemplet på en førerløs bil kan brukes på hver eneste enhet i verden. Det kan gjøre bredbånd desentralisert, GPS desentralisert, telekommunikasjon desentralisert og mye mer! Her er et sammendrag av fordelene som desentralisering vil gi ting på internett:

tommel opp PROs

✓ Brukerdata vil holdes private

✓ Det er nesten umulig for hackere å få tilgang til data

✓ Ingen sjanse for at systemet mislykkes

✓ Anonym, bare personen med den private nøkkelen kan få tilgang til informasjon

Nå som du vet hvordan desentralisering kan være til fordel for tingenes internett, vil den neste delen av min sentraliserte vs desentraliserte guide se på om desentralisering noen gang vil spille en stor rolle i samfunnet.

Sentralisert vs desentralisert: Hvilket vil styre fremtiden?

Hvis du har lest min sentraliserte vs desentraliserte guide til dette punktet, bør du nå ha en god forståelse av fordelene med desentralisering. Til syvende og sist handler det om å fjerne kontroll fra de få (selskaper og sentraliserte regjeringer) og gi den til massene.

Som sådan vil det gjøre hverdagen til en trygg, rettferdig, raskere, billigere, gjennomsiktig og mer anonym verden. Det er av denne grunn at de neste 10 årene tror jeg vi vil se flere og flere organisasjoner bli desentraliserte. Det er imidlertid veldig viktig å huske at hvis dette skjer, vil store selskaper slå tilbake.

Uunngåelig vil de aldri miste kontrollen de har, for hvis de gjør det, vil de ikke bare tape penger, men også makt.

Det er her ting blir vanskelige. For det første kan sentraliserte regjeringer prøve å håndheve strenge regler for desentraliserte organisasjoner, noe som betyr at de kan kreve tilgang til personopplysninger. Men fordi desentraliserte systemer ikke kontrolleres av en enkelt enhet, kan det være vanskelig for desentraliserte organisasjoner å følge deres krav.

Så når det gjelder de store institusjonene, kan de bestemme seg for å introdusere egen teknologi som konkurrerer med deres desentraliserte rivaler. Siden de har økonomiske ressurser, kan de ganske enkelt lage et lignende system som fortsatt gir dem et element av kontroll.

Noen mennesker er også bekymret for kvanteberegning, som er en avansert datamaskin som NASA og CIA utforsker. Det er spådd at disse kvantedatamaskinene vil være så kraftige at de en dag kan herske over desentraliserte systemer.

Hvis dette er tilfelle, så desentralisering kunne mislykkes. Imidlertid er forskjellige blockchain-prosjekter allerede klar over dette og lager nye protokoller som potensielt kan forhindre et “kvanteangrep”.

Konklusjon

Og det er slutten på min sentraliserte vs desentraliserte guide! Jeg håper du nå har en veldig god ide om hvordan et sentralisert nettverk fungerer og dets ulemper.

Du bør også vite hva desentralisering er og hvordan den løser de mange problemene verden står overfor. Desentralisert teknologi er fremdeles i sine aller første dager, men fordelene den gir vårt moderne samfunn er uendelige.

Den ene sektoren som jeg føler ville ha størst nytte av desentralisering er regjeringens stemmegivning. Jeg føler at valget er en av de viktigste begivenhetene i verden og en som folket skal ha full makt over. Så det er en reell seier i denne sentraliserte vs desentraliserte kampen.

Det er nok med det jeg tror skjønt, så nå som du vet den desentraliserte definisjonen, hvilken bransje tror du ville ha størst nytte av å bruke et desentralisert system? Gi meg gjerne beskjed om tankene dine i kommentarfeltet nedenfor!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map