Hva er en smart kontrakt og hvordan fungerer den?

Det er 2021 – selv de som ikke er kjent med blockchain sannsynligvis har hørt om Ethereum. Ethereum er den nest største kryptovaluta med en enorm markedsverdi av over 44 milliarder dollar. For å forstå Ethereum fullt ut, bør man forstå hva som er riktig en smart kontrakt.

Ethereum er ikke bare en valuta; det er også en plattform som gjør at andre blockchain-applikasjoner kan bygges på den. Ethereum-plattformen bruker en valuta som heter Ether, som er vant til betale for transaksjoner.

Ethereum blockchain fungerer som Bitcoin blockchain; et nettverk av datamaskiner (eller noder) som kjører programvare som bekrefter transaksjoner på nettverket.

Ether fungerer mer som drivstoff enn en vanlig kryptovaluta. På samme måte som du trenger bensin eller diesel til bilen din, trenger du Ether til kjør smarte kontrakter og applikasjoner på Ethereum blockchain.

På grunn av veksten i popularitet som Ethereum har sett (dette er åpenbart fra å besøke noen krypto utvekslingsplattform der ute), spørsmålet “hva er en smart kontrakt?” har blitt et av de mest stilte spørsmålene i kryptorommet akkurat i det siste.

Merk: Hvis du tilfeldigvis har store mengder ETH-mynter, bør du sørge for å ha dem inne sikre kryptovaluta lommebøker. De anbefalte alternativene inkluderer Ledger Nano S, Coinbase og Trezor Model T.

Imidlertid, hvis du ikke har det ennå og vil kjøpe, anbefales det å gjøre det via Simplex – rask og sikker måte å kjøpe kryptovalutaer på med kredittkortet ditt.

Så, hva er en smart kontrakt? Vel, la oss se nærmere på det.

Hva er en smart kontrakt: Hva du finner i denne veiledningen

Hensikten med denne guiden er å hjelpe deg med å forstå hva som er en smart kontrakt og hvordan fungerer smarte kontrakter.

Siste Coinbase-kupong funnet:

jeg forstår det "smarte kontrakter ”kan virke forvirrende først. Når jeg har forklart dem, vil du innse at de er enklere enn du tror.

På slutten av dette "Smart kontrakt forklart" guide, trenger du aldri å google “hva er en smart kontrakt?” en gang til. Du forstår hvordan og hvorfor smarte kontrakter begynte, koden den bruker, hvordan de kan brukes, og hvorfor det kan forandre samfunnet for alltid!

Før vi går inn på de mer tekniske tingene, er det viktig å snakke om historien om smarte kontrakter. Å vite hvorfor og hvordan smarte kontrakter ble opprettet, gjør det lettere å forstå formålet med blockchain-verdenen.


Når ble smarte kontrakter oppfunnet?

I 1994 ble Nick Szabo (a kryptograf), kom på ideen om kunne registrere kontrakter i form av datakode. Denne kontrakten ville være aktiveres automatisk når visse vilkår er oppfylt. Denne ideen kan potensielt fjerne behovet for pålitelige tredjepartsselskaper (for eksempel banker).

Men hvorfor? Svaret er enkelt – fordi du ikke lenger trenger en pålitelig tredjepart når du foretar en transaksjon. I stedet er kontraktene (eller transaksjonene) selvutført på et pålitelig nettverk som er fullstendig kontrollert av datamaskiner.

Hva er en smart kontrakt: en person som signerer en kontrakt.

Kult idé, ikke sant? Szabo jobbet med denne ideen i mange år og skrev til og med en bok kalt “Smarte kontrakter: Byggesteiner for digitale gratismarkeder“. Problemet var at blockchain-teknologi ikke eksisterte tilbake i 1994.

Men det gjør det nå!

I 2009 introduserte Bitcoin den første bruken av blockchain-teknologi. I 2015 ble Ethereum grunnlagt av en intelligent ung mann med navnet Vitalik Buterin, og den introduserte de første fungerende smarte kontraktene.

(For å lære mer om blockchain-teknologi, sjekk ut vår "Blockchain forklart" guide.)

Hva er en smart kontrakt?

Jeg vil ikke bare lære deg om hva som er en smart kontrakt, jeg vil også at du skal huske informasjonen som er gitt. Så for å gjøre det, har jeg fremhevet tre viktige punkter at du bør lese og prøve å huske hva som er en smart kontrakt:

Hva er en smart kontrakt

En smart kontrakt er en avtale mellom to personer i form av datakode. De kjører på blockchain, så de lagres i en offentlig database og kan ikke endres.

Hva er en smart kontrakt 2

Transaksjonene som skjer i en smart kontrakt er behandlet av blockchain, som betyr at de kan sendes automatisk uten tredjepart. Dette betyr at det ikke er noen å stole på!

Hva er en smart kontrakt 3

Transaksjonene skjer bare når vilkårene i avtalen er oppfylt – det er ingen tredjepart, så det er ingen problemer med tillit.

Hvordan fungerer en smart kontrakt?

Ja, hvordan fungerer smarte kontrakter, da?

For å finne svaret, la oss begynne med å se på hvordan en smart kontrakt kan brukes:

La oss forestille oss at John vil kjøpe Mikes hus. Denne avtalen er dannet på Ethereum blockchain ved hjelp av en smart kontrakt. Denne smarte kontrakten inneholder en avtale mellom John og Mike.

Enkelt sagt vil avtalen se slik ut: “NÅR John betaler Mike 300 Ether, SÅ får John eierskap til huset”.

Hva er en smart kontrakt og hvordan fungerer den?

Når denne smarte kontraktsavtalen er blitt på plass, kan den ikke endres – noe som betyr at John kan føle seg trygg på å betale Mike 300 Ether for huset.

Uten bruk av en smart kontrakt i dette scenariet, ville Mike og John måtte betale mange avgifter til tredjepartsselskaper. Inkludert banken, en advokat og en husmegler.

Det er flott, ikke sant? Ikke mer provisjoner og ikke mer forsinkelser å vente på at en advokat og megler skal behandle avtalen! Dette er bare ett av mange eksempler på hvordan en smart kontrakt kan brukes.

Smarte kontrakter utføres automatisk når vilkårene i avtalen er oppfylt. Dette betyr at det ikke er behov for en tredjepart, som en bank, en megler eller en stat.

Hvordan er dette mulig?

Som nevnt tidligere har vi blockchain å takke. På grunn av blockchain-teknologi er vi i stand til det desentralisere smarte kontrakter slik at de er rettferdige og pålitelige. Med desentralisering mener jeg det de styres ikke av ett sentralt parti (som en bank, megler eller myndighet osv.).

Blockchain er en delt database som drives av mange datamaskiner (kalt ‘noder’) som tilhører mange forskjellige mennesker. På grunn av dette har ikke en enkelt person eller et selskap kontroll over det.

Hva er en smart kontrakt: en hacker som hacker en datamaskin.

Det betyr det er nesten umulig å hacke den – hackeren ville trenge å hacke mer enn halvparten av nodene hvis de ønsket å angripe blockchain eller smarte kontrakter som kjører på den. Derfor kan smarte kontrakter løpe trygt og automatisk uten at noen kan endre dem! Nå vet du enda mer om hva en smart kontrakt er!

Hva er smarte kontrakter som for tiden brukes til?

Som jeg sa tidligere, Mike & Johns hus salg er ikke det eneste scenariet der smarte kontrakter kan brukes. Smarte kontakter kan brukes til alle typer transaksjoner – det trenger ikke å være økonomisk.

Mulighetene er uendelige for smarte kontrakter. De brukes allerede til finansielle handler og tjenester, forsikring, kreditt autorisasjon, juridiske prosesser, og til og med for crowdfunding-avtaler (ICO).

La oss se på hvordan smarte kontrakter allerede er til fordel for visse bransjer, og hvordan de vil komme andre bransjer til gode i fremtiden …

Forsikringsselskap

To forsikringsselskaper, Atlas Forsikring på Malta og Axa i Frankrike, testet smarte kontrakter i 2017. De hadde prototyper som kompenserte flyselskaper hvis flyene deres ble forsinket.

La oss se et eksempel:

John er i ferd med å fly fra NYC til Los Angeles. Han sender en verdi på 5 dollar i kryptokurrency til Axa Insurance smarte kontrakt og oppgir flynummeret sitt. Axa sender $ 95 til den smarte kontrakten. Så det er $ 100 i den smarte kontrakten.

Hvis Johns flytur er i tide, får Axa $ 100 fra den smarte kontrakten. Men hvis flyet er sent, blir $ 100 sendt til John fra den smarte kontrakten. Alt er automatisk.

Dette sparer mye tid og penger. Det betyr også at John ikke trenger å stole på at AXA vil betale ham det avtalte beløpet hvis flyet hans er sent – han vet at hvis det er sent, vil den smarte kontrakten umiddelbart sende ham kompensasjonen ($ 100).

Sammenlign Crypto Exchanges side om side med andre

Visste du?

Har du noen gang lurt på hvilke kryptobørser som er best for dine handelsmål?

Se & sammenlign TOP3 kryptobørsene side om side

Helsesystemer

Helsesystemer vil bruke smarte kontrakter til registrere og overføre data trygt.

Hva er en smart kontrakt: et genomisk Blockchain-nettverk EncrypGen.

Vi kan allerede se eksempler på smarte kontrakter som brukes i medisinsk industri EncrypGen. Dette er et program som bruker smarte kontrakter til overføre pasientdata på en sikker måte, tillater ingen tilgang fra tredjeparter.

Denne måten, pasientene har kontroll over sine egne data. Hvis forskere vil bruke pasientdata, må de betale for det. Ikke bare det, men pasienten må velge om de vil selge det til dem eller ikke.

Regjeringer

For regjeringer kan smarte kontrakter som kjører på blockchain gjøre stemmesystemer helt pålitelige og mye sikrere.

Hva er en smart kontrakt: en sikker og gjennomsiktig online løsning.

Programmer som FølgMyVote bruke smarte kontrakter og blockchain-teknologi for å beskytte stemmer mot svindel. Når stemmetransaksjonen er skrevet til blockchain, kan den ikke endres. Når stemmegivningen er over, vil den smarte kontrakten sende et token til en adresse som representerer vinneren av stemmene.

På denne måten er det alltid rettferdig å stemme, noe som betyr at vinneren alltid er riktig.

Bedriftsledelse

Bedrifter kan ha nytte massivt fra smarte kontrakter. I stedet for å betale ansatte for å kjøre lønn, kan de bruke smarte kontrakter.

Bedrifter kan bare sette opp en smart kontrakt som sier NÅR datoen er 28.03.18, sender virksomheten John 2 ETH. Dette betyr at John alltid vil bli betalt i tide, og han vil aldri bli underbetalt. Virksomheten har fordeler fordi det hele er automatisert, og sparer dem mye tid og penger!

ICO

Hvis du vil starte ditt eget prosjekt som bruker blockchain, kan du bygge prosjektet ditt på Ethereum blockchain, som vi så tidligere. Du trenger imidlertid litt penger!

Hvordan skal du få pengene du trenger? Velkommen til ICO.

An ICO (Innledende myntoffer) er et crowdfunding-system for nye applikasjoner som bruker blockchain-teknologi. Du oppretter en smart kontrakt og et symbol for den smarte kontrakten. La oss forestille deg at du kaller tokenet ditt ABC.

Du vil samle inn $ 10.000.000 for å starte prosjektet og bygge applikasjonen – la oss forestille oss at $ 10.000.000 tilsvarer 10.000 Ether. Du bestemmer deg for at du skal legge 100.000 ABC-tokens i den smarte kontrakten, og at hvert ABC-token vil være verdt 0,1 Ether.

Hvis du selger alle 100.000 ABC-tokens, vil du ha de 10.000 etherene du trenger på grunn av 100 000 x 0,1 = 10 000.

Nå, i den smarte kontrakten, vil du skrive noe sånt som: HVIS 0,1 ETH sendes til den smarte kontrakten, SÅ sender den smarte kontrakten 1 ABC til adressen som sender 0,1 ETH. På den måten får folk som bidrar til ICO alltid riktig mengde ABC-token.

Huske! Det er viktig å holde kryptovalutaene dine inne sikre lommebøker. Det meste anbefalte alternativer er Ledger Nano S, Coinbase og Trezor.

Hvorfor vil folk kjøpe ABC-token??

De to vanligste årsakene til at folk kjøper tokens fra ICO er:

  1. Token kan brukes på applikasjonen når den er bygget;
  2. Prisen på token kan øke når prosjektet blir mer populært.

Du kan tenke på ICO som en blockchain-versjon av Kickstarter. Hovedforskjellen er at det automatiserer hele mengden av salgsprosessen på en sikker måte vei.

Hvordan opprettes smarte kontrakter?

Smarte kontrakter kan bygges på flere blockchain-plattformer, inkludert Ethereum og NEO. Ettersom Ethereum er det mest populære valget for utviklere, vil jeg fortelle deg om Ethereums smarte kontrakter.

Smarte kontrakter utvikles ved hjelp av Ethereums originale kodingspråk, kalt Tørrhet.

Hvis du vil lære Solidity, kan du prøve vår Space Doggos interaktiv Solidity tutorial! Det er en morsom og vennlig måte å lære soliditet på. Ved å følge trinnene i løpet vil du lage ditt eget Solidity-spill!

Hva er en smart kontrakt: Space Doggos-kurs på BitDegree.

Konklusjon

Du kan se fra eksemplene jeg har gitt det smarte kontrakter begynner allerede å erstatte mellommenn. Vi så også potensialet dette har for fremtidige applikasjoner – husker du John og Mikes hussalg? De trengte ikke en eiendomsmegler, advokat eller bank?

Så hvis smarte kontrakter oppfyller formålet sitt, vil vi kanskje en dag leve i en verden som er fri for mellommenn.

Hva ville skje da?

Det beste med å ha ingen mellommenn er det faktum at vi sparer mye penger. Ikke bare det, men vi trenger heller ikke lenger å stole på noen.

Det er også en potensiell ulempe: folk kan miste jobben. En mellommann er en ekte person, akkurat som deg og meg. Hvorfor skulle noen betale en ansatt for å gjøre en jobb som kan gjøres gratis ved å bruke en smart kontrakt? De ville ikke.

Selvfølgelig, ingen vet hva fremtiden bringer. Alt vi kan gjøre er å gjette og forutsi, men vi må være forberedt på alle mulige resultater.

Så, som du kan se, kan smarte kontrakter gjøre verden til et bedre sted som er uten provisjon. Det kan redusere svindel, forsinkelser, og den totale kostnaden for mange ting. Når vi videreutvikler teknologien, fjerner vi imidlertid behovet for visse jobber. Nå som du har lest denne guiden, bør du føle deg komfortabel med å svare på det gyldne spørsmålet: “hva er en smart kontrakt?”.

Hvis du, etter å ha lest denne veiledningen, bestemmer deg for å kjøpe ETH-mynter, anbefales det å gjøre det via Simplex – svindelfri betalingsbehandling. Det lar deg kjøpe krypto med kredittkortet ditt i noen få enkle trinn. Sørg også for å velge en pålitelig kryptolommebok, som for eksempel Ledger Nano S, Coinbase og Trezor.

Hva er tankene dine om smarte kontrakter? Gi oss beskjed!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map