Hva er Cryptocurrency: Din komplette Crypto ABC

Velkommen til min komplette nybegynnerveiledning til Hva er kryptovaluta.

Det korte og enkle svaret på tittelspørsmålet er at kryptovaluta er desentraliserte digitale penger. Men hva betyr det egentlig og hvordan fungerer det?

I denne guiden vil jeg svare på alle spørsmålene du har om kryptovaluta. Jeg skal fortelle deg når den ble oppfunnet, hvordan det fungerer og hvorfor det kommer til å være så viktig i fremtiden. Mot slutten av denne veiledningen vil du kunne svare på spørsmålet “hva er en kryptovaluta?” for deg selv.

Verden av kryptovaluta beveger seg raskt, så det er ingen tid å kaste bort. La oss komme i gang!

Når jeg hører et nytt ord, slår jeg opp definisjonen i ordboken. Kryptovaluta er et nytt ord for folk flest, så la oss skrive en kryptodefinisjon …

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Forklare hva som er kryptovaluta

Siste Coinbase-kupong funnet:

Hva er Cryptocurrency
GRUVEDRIFT

Gruvearbeidere prøver å løse matematiske gåter først for å plassere neste blokk på blockchain og kreve en belønning.

Hva er Cryptocurrency
UTVEKSLING

En børs er en bedrift (vanligvis et nettsted) hvor du kan kjøpe, selge eller handle kryptovalutaer.

Hva er Cryptocurrency
Lommebøker

Cryptocurrency lommebøker er programvare som lagrer offentlige og private nøkler og gjør det mulig for brukere å sende og motta digital valuta og overvåke saldoen.

Kryptodefinisjon

Nedenfor er en liste over seks ting som hver kryptovaluta må være for at den skal kunne kalles en kryptovaluta;

 1. Digital: Kryptovaluta eksisterer bare på datamaskiner. Det er ingen mynter og ingen sedler. Det er ingen reserver for krypto i Fort Knox eller Bank of England!
 2. Desentralisert: Kryptovaluta har ikke en sentral datamaskin eller server. De er distribuert over et nettverk av (typisk) tusenvis av datamaskiner. Nettverk uten sentral server kalles desentraliserte nettverk.

 3. Peer-to-Peer: Kryptovaluta overføres fra person til person online. Brukere handler ikke med hverandre via banker, PayPal eller Facebook. De takler hverandre direkte. Banker, PayPal og Facebook er alle pålitelige tredjeparter. Det er ingen pålitelige tredjeparter i kryptovaluta! Merk: De kalles pålitelige tredjeparter fordi brukere må stole på dem med sin personlige informasjon for å kunne bruke tjenestene deres. For eksempel stoler vi på banken med pengene våre, og vi stoler på Facebook med feriebildene våre!
 4. Pseudonym: Dette betyr at du ikke trenger å gi personlig informasjon for å eie og bruke kryptovaluta. Det er ingen regler om hvem som kan eie eller bruke kryptovalutaer. Det er som å legge ut på et nettsted som 4chan.
 5. Tillitsløs: Ingen pålitelige tredjeparter betyr at brukere ikke trenger å stole på systemet for at det skal fungere. Brukerne har hele tiden kontroll over pengene sine og informasjonen.
 6. Kryptert: Hver bruker har spesielle koder som hindrer tilgang til informasjonen deres fra andre brukere. Dette kalles kryptografi, og det er nesten umulig å hacke det. Det er også der kryptodelen av kryptodefinisjonen kommer fra. Crypto betyr skjult. Når informasjon er skjult med kryptografi, blir den kryptert.
 7. Global: Land har sine egne valutaer kalt fiat-valutaer. Det er vanskelig å sende fiat-valutaer over hele verden. Kryptovaluta kan enkelt sendes over hele verden. Kryptovalutaer er valutaer uten grenser!

Denne kryptodefinisjonen er en flott start, men du er fortsatt langt fra å forstå kryptovaluta. Deretter vil jeg fortelle deg når kryptovaluta ble opprettet og hvorfor. Jeg vil også svare på spørsmålet ‘hva prøver kryptovaluta å oppnå?’

Opprinnelsen til kryptovaluta

Tidlig på 1990-tallet slet de fleste fortsatt med å forstå internett. Imidlertid var det noen veldig smarte folk som allerede hadde innsett hvilket kraftig verktøy det er.

Noen av disse smarte folkene, kalt cypherpunks, mente at regjeringer og selskaper hadde for mye makt over livene våre. De ønsket å bruke internett for å gi verdens mennesker mer fritt. Ved hjelp av kryptografi ønsket cypherpunks å tillate brukere av internett å ha mer kontroll over pengene sine og informasjonen. Som du kan fortelle, likte ikke cypherpunks i det hele tatt pålitelige tredjeparter!

På toppen av cypherpunks var oppgavelisten digitale kontanter. DigiCash og Cybercash var begge forsøk på å lage et digitalt pengesystem. De hadde begge noen av de seks tingene som trengtes for å være kryptovalutaer, men ikke av dem alle. Ved slutten av

på nittitallet hadde begge sviktet.

satashi nakamoto skaper av bitcoin Verden måtte vente til 2009 før det første fullt desentraliserte digitale kontantsystemet ble opprettet. Skaperen hadde sett feil på cypherpunks og tenkt at de kunne gjøre det bedre. Navnet deres var Satoshi Nakamoto og skapelsen deres ble kalt Bitcoin.

Å forstå kryptovaluta betyr først å forstå Bitcoin …

Historien om Bitcoin

Ingen vet hvem Satoshi Nakamoto er. Det kan være en mann, en kvinne eller til og med en gruppe mennesker. Satoshi Nakamoto snakket bare på kryptoforum og via e-post.

På slutten av 2008 publiserte Nakamoto Bitcoin-whitepaper. Dette var en beskrivelse av hva Bitcoin er og hvordan det fungerer. Det ble modellen for hvordan andre kryptovalutaer ble designet i fremtiden.

12. januar 2009 foretok Satoshi Nakamoto den første Bitcoin-transaksjonen. De sendte 10 BTC til en kode som heter Hal Finney. Innen 2011 var Satoshi Nakamoto borte. Det de la igjen var verdens første kryptovaluta.

Bitcoin ble mer populært blant brukere som så hvor viktig det kunne bli. I april 2011 var en Bitcoin verdt en amerikansk dollar (USD).

I desember 2017 var en Bitcoin verdt mer enn tjue tusen amerikanske dollar! I dag er prisen på en enkelt Bitcoin 7.576,24 Amerikanske dollar. Noe som fremdeles er ganske bra avkastning, ikke sant?

INTERESSANT FAKTA

I 2010 kjøpte en programmerer to pizzaer for 10.000 BTC i en av de første virkelige bitcoin-transaksjonene. I dag tilsvarer 10.000 BTC omtrent 38,1 millioner dollar – en stor pris å betale for tilfredsstillende sultproblemer.

2 pizzaer byttet til 10000 Bitcoins

Så, Bitcoin har lyktes der andre digitale kontantsystemer mislyktes. Men hvorfor? Hva gjør kryptovaluta annerledes? Det som gjør kryptovaluta forskjellig fra fiat-valutaer og andre forsøk på digitale kontanter er blockchain-teknologi. La oss finne ut hvordan det fungerer …

Hva er Blockchain?

Alle kryptovalutaer bruker distribuert hovedboksteknologi (DLT) for å fjerne tredjeparter fra sine systemer. DLT er delte databaser der transaksjonsinformasjon blir registrert. DLT som de fleste kryptokurver bruker, kalles blockchain-teknologi. Den første blockchain ble designet av Satoshi Nakamoto for Bitcoin.

En blockchain er en database med alle transaksjoner som noen gang har skjedd ved hjelp av en bestemt kryptovaluta. Grupper av informasjon kalt blokker legges til databasen en etter en og danner en veldig lang liste. Så en blockchain er en lineær chain of blocks! Når informasjon er lagt til i blockchain, kan den ikke slettes eller endres. Det forblir på blockchain for alltid, og alle kan se det.

Hele databasen er lagret i et nettverk av tusenvis av datamaskiner som kalles noder. Ny informasjon kan bare legges til i blockchain hvis mer enn halvparten av nodene er enige om at den er gyldig og korrekt. Dette kalles konsensus. Ideen om konsensus er en av de store forskjellene mellom kryptovaluta og normal bankvirksomhet.

I en vanlig bank lagres transaksjonsdata i banken. Bankpersonalet sørger for at det ikke gjøres ugyldige transaksjoner. Dette kalles verifisering. La oss bruke et eksempel;

George skylder både USD og Jackson 10 USD. Dessverre har George bare 10 USD på kontoen sin. Han bestemmer seg for å prøve å sende 10 USD til Michael og 10 USD til Jackson samtidig. Bankens ansatte merker at George prøver å sende penger som han ikke har. De stopper at transaksjonen skjer.

Banken stoppet George fra å doble utgifter som er en slags svindel. Bankene bruker millioner av dollar for å hindre at dobbeltbruk skjer. Hva gjør kryptovaluta med dobbeltbruk og hvordan verifiserer kryptovalutaer transaksjoner? Husk at de ikke har ting som banken har!

Hvordan fungerer Blockchain?

Hvordan fungerer blockchain-nettverk

Transaksjoner med kryptovaluta bekreftes i en prosess som kalles gruvedrift. Så, hva er gruvedrift av kryptovaluta og hvordan fungerer det??

Cryptocurrency Mining

Cryptocurrency mining kan høres ut som noe du gjør med en spade og en hard hatt, men det er faktisk mer som regnskap. Gruvearbeidere er noder som utfører en spesiell oppgave som muliggjør transaksjoner. Jeg bruker et eksempel for å vise deg hvordan det fungerer ved hjelp av Bitcoin-nettverket.

 1. George skylder Michael 10 BTC. George kunngjør at han sender Michael 10 BTC til Bitcoin-nettverket.
 2. Gruvearbeidere tar informasjonen og krypterer den. Dette kalles hashing. Til denne informasjonen legger de til annen transaksjonsinformasjon og hash det også. Mer og mer informasjon legges til og hashes til det er nok til å danne en blokk.
 3. Gruvearbeiderne løper nå mot hverandre for å gjette den krypterte koden eller blokk hash som vil bli gitt til den nye blokken før den blir lagt til i blockchain. Den heldige gruvearbeideren som gjetter riktig kode, får legge den nye blokken til blockchain.
 4. Nå bekrefter alle de andre nodene i nettverket transaksjonsinformasjonen i den nye blokken. De sjekker hele blockchain for å sikre at den nye informasjonen stemmer overens. Hvis den gjør det, er den nye blokken gyldig, og den vinnende gruvearbeideren kan legge den nye blokken til blockchain. Dette kalles bekreftelse.
 5. Michael mottar 10 BTC fra George.

Gruvedrift kryptovaluta bruker mye datakraft, så gruvearbeidere blir belønnet for arbeidet de gjør. På Bitcoin-nettverket blir gruvearbeidere som bekrefter nye blokker med informasjon, belønnet med 12,5 BTC ny Bitcoin. Dette kalles gruvedrift. I stedet for å bryte etter gull eller kullkrypto, graver gruvearbeidere etter nye Bitcoin!

Så, hva er Cryptocurrency Mining for?

Hva er Cryptocurrency

Det er måten kryptovaluta-nettverk som Bitcoin verifiserer og bekrefter nye transaksjoner. Det stopper dobbeltbruk uten behov for å stole på sentralisert regnskap slik bankene gjør. Kryptovaluta-blokkeringer er ikke sikret av tillit eller mennesker. De er sikret med matematikk utført av datamaskiner!

For mer informasjon, sjekk ut min Blockchain Explained guide.

Nå vet du hvordan blockchains og crypto mining fungerer. Deretter vil jeg fortelle deg hvordan du kan bli med i et kryptovaluta-nettverk …

Bruke kryptovalutaer

Å bruke kryptovalutaer er ikke som å bruke fiat-valuta. Du kan ikke holde kryptovaluta i hånden, og du kan ikke åpne en kryptokurrency-konto. Kryptovaluta eksisterer bare på blockchain. Brukere får tilgang til kryptovalutaen sin ved hjelp av koder som kalles offentlige og private nøkler.

Det er litt som å sende e-post. Hvis du vil at noen skal sende deg en e-post, forteller du dem e-postadressen din. Vel, hvis du vil at noen skal sende deg kryptovaluta, forteller du den offentlige nøkkelen din.

Nå, hvis du vil lese e-postene dine eller sende en e-post, må du oppgi e-postpassordet ditt. Slik fungerer private nøkler. Private nøkler er som passord for kryptovaluta. Offentlige nøkler kan sees av alle, men private nøkler skal bare sees av deg. Hvis det er en viktig detalj du bør lære av denne Hva er Cryptocurrency-guide, er det at det å holde dine private nøkler trygge er ekstremt viktig.!

Hva er CryptocurrencyPrivate og offentlige nøkler oppbevares i lommebøker. Crypto-lommebøker kan være online, offline, programvare, maskinvare eller til og med papir. Noen kan lastes ned gratis eller hostes av nettsteder. Andre er dyrere. For eksempel kan hardware-lommebøker koste rundt hundre amerikanske dollar. Du bør bruke flere forskjellige typer lommebøker når du bruker kryptovaluta.

Den som har de private og offentlige nøklene, eier kryptovalutaen, så ikke miste lommeboken! Kryptovaluta er pseudonym, husker du? Det er ingen måte å bevise din egen kryptovaluta med mindre du har nøklene til den.

Jeg har fortalt deg om hvordan den første kryptovalutaen ble opprettet, og hvordan den fungerer. Jeg har også fortalt deg om hvordan kryptovaluta lagres og brukes. La oss nå se på noen andre kryptovalutaer som er opprettet siden Bitcoin …

Stigningen av kryptovalutaer!

Bitcoin endret måten folk tenker på penger på. Hundrevis av andre kryptovalutaer er opprettet siden, og de vil alle forandre verden!

Sjekk ut noen av kryptovalutaene som har kommet siden Bitcoin;

 • Litecoin ligner mye på Bitcoin, men transaksjonene behandles fire ganger raskere. Litecoin-gruvedrift er enklere enn Bitcoin-gruvedrift, så brukere med mindre kraftige datamaskiner kan bli gruvearbeidere.
 • Ethereum bruker mer avansert blockchain-teknologi enn Bitcoin. Det kalles noen ganger Blockchain 2.0. Ethereum lar brukerne designe og bygge sine egne desentraliserte applikasjoner (apper) på sin blockchain. Hvis Bitcoin ønsker å erstatte banker, vil Ethereum erstatte alt annet. Ethereum-utviklere kan bygge dApp-versjoner av sentraliserte apper som Facebook, Amazon, Twitter eller til og med Google! Plattformen blir større enn bare en kryptovaluta. Så, hva er kryptovaluta når det egentlig ikke er kryptovaluta lenger? Det er Ethereum! En plattform som bruker blockchain-teknologi for å bygge og være vert for desentraliserte apper.
INTERESSANT FAKTA

Ethereum har raskt skutt i været siden introduksjonen i 2015, og det er nå den 2. mest verdifulle kryptovalutaen etter markedsverdi. Det økte i verdi med 2226% bare i fjor – en stor velsignelse for tidlige investorer.

Lanserer rase mellom Bitcoin og Ethereum

Vil du vite mer om Ethereum? Sjekk ut min Hva er Ethereum guide.

 • IOTA er en ganske spesiell kryptovaluta, den har ikke en blockchain! IOTA bruker en DLT kalt Tangle. Gruvearbeidere bekrefter ikke nye transaksjoner, brukerne gjør det … Når en bruker ønsker å foreta en betaling ved hjelp av Tangle, må de først bekrefte og bekrefte to andre brukers transaksjoner. Først da blir betalingen behandlet. Det er som å få elevene til å klassifisere hverandres lekser i stedet for at læreren gjør det. Tangle antas å være mye raskere enn Bitcoin, Litecoin og Ethereum! Hvis du syntes det var rart, sjekk ut dette – IOTA er ikke engang designet for å brukes av mennesker! Den er designet for tingenes internett. Det er hvilken som helst maskin med internettforbindelse. IOTA vil hjelpe IoT til å kommunisere med seg selv. IOTA betyr faktisk applikasjonen Internet of Things. Tenk deg det! I fremtiden vil din førerløse bil bruke IOTA til å gå til bensinstasjonen, fylle bensin og betale. Alt uten at noen mennesker er involvert.

Kryptovalutaer er ikke bare for å sende penger uten å bruke en bank. De kan gjøre alle slags kule ting. Disse kryptovalutaene og mange andre er tilgjengelige for kjøp og salg på kryptobørser. Så, hva er kryptovalutahandel?

Handel med kryptovaluta

Å kjøpe og selge kryptovaluta har blitt en veldig stor virksomhet. Den totale verdien av alle kryptovalutaene i verden er mer enn 350 milliarder amerikanske dollar. Bare under 17 milliarder amerikanske dollar verdt kryptovaluta ble kjøpt og solgt i dag!

INTERESSANT FAKTA

Du kan handle online med kryptobørs som Binance, Bitstamp og Coinbase. Du kan også arrangere å handle kryptokurver personlig med peer-to-peer-nettsteder som LocalBitcoins.com

Binance kryptovaluta handelsplattform logo

Du kan handle online med kryptobørs som Binance, Bitstempel, og Coinbase. Du kan også arrangere å handle kryptokurver personlig med peer-to-peer-nettsteder som LocalBitcoins.com.

Et kryptovalutamarked er et spennende sted. Tradere kan tjene millioner og deretter miste det hele. Kryptovalutaer opprettes over natten og forsvinner deretter like raskt. Mitt råd til enhver nybegynnerhandler der ute er å bare bruke det du har råd til å tape. Jeg vet at jeg høres ut som bestemoren din, men det er sant!

Kryptohandel bør brukes som en måte å støtte teknologien på, og ikke som en rask måte å bli rik på!

Siden du begynte å lese denne guiden, har du kommet nærmere og nærmere forståelsen av kryptovaluta. Det er bare ett spørsmål jeg vil svare på. Hva skal kryptovaluta gjøre for verden?

Kan kryptovaluta redde verden?

Cryptocurrency har mange kritikere. Noen sier at det hele er sprøytenarkoman. Vel, jeg har noen dårlige nyheter for disse menneskene. Kryptovaluta er kommet for å bli, og det vil gjøre verden til et bedre sted.

Sentraliserte organisasjoner har sviktet oss.

 • I 2008 kostet bankene skattebetalere billioner dollar og fikk verdensøkonomien til å falle fra hverandre.
 • Kredittkontrollbyrået Equifax mistet mer enn 140.000.000 av kundenes personlige opplysninger i 2017.

Liste over sentraliserte organisasjoner

 • I år ble Facebook tvunget til å beklage at de solgte brukernes personlige data.

Facebook apoligy fra Mark Zuckerberg

Kryptovaluta tilbyr verdens mennesker et annet valg.

Regjeringene i Syria, Jemen og Libya har ikke klart å beskytte folket sitt mot voldelige borgerkrig.

Hva er kryptovalutaen til folket i Syria? Det er håp. Tretti prosent av FNs bistand er tapt for tredjepartskorrupsjon så UNICEF har brukt Ethereum for å skaffe penger til barna i Syria.

Om 2 milliarder kroner mennesker over hele verden har ikke bankkontoer. En av ti Afghanere er uten bank, mange av dem kvinner. Hva er kryptovalutaen til en afghansk kvinne? Det er frihet. Bitcoin gir kvinner i Afghanistan økonomisk frihet for første gang.

Blockchain-teknologi kan brukes til valg i noen av de mest korrupte landene i verden. Hva er kryptovalutaen til folket i Sudan eller Myanmar? Det er en stemme. Frie valg kan holdes uten frykt for vold eller trusler.

Kryptovalutaer kan bidra til å gjøre verden til et mer rettferdig, tryggere og mer fredelig sted for oss alle å bo i.

Endelige tanker: Hva er kryptovaluta?

Så langt har du lært hva kryptovalutaer er og hvordan de fungerer. Du vet også hvordan du skal lagre dem og hvor du skal handle dem. Forståelse av kryptovaluta er imidlertid mer enn bare å forstå blokkjeder og gruvedrift. Forståelse av kryptovaluta handler om å forstå hva disse teknologiene kan gjøre for deg.

Kryptovaluta har makten til å forandre livene våre for alltid. De kan hjelpe deg med å ta tilbake kontrollen over pengene dine og informasjonen din. Noen mennesker vil ignorere dem og håpe de forsvinner. Andre vil bli med på festen. Hvilken vil du være?

I denne guiden har jeg fortalt deg alt du trenger å vite om kryptovaluta.

Nå er det din tur…

Hva er kryptovalutaen for deg?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map