EOS vs Ethereum – Hva er det bedre alternativet?

Så du har hørt om to av de mest populære blokkene for smarte kontrakter, men vil vite hva som er bedre i EOS vs Ethereum-kampen? Eller kanskje du vil finne ut hvordan de to teknologiene sammenligner seg? Vel, du har kommet til rett sted da jeg skal fortelle deg alt du trenger å vite!

I denne EOS vs Ethereum-guiden skal jeg begynne med å forklare det grunnleggende i hvert prosjekt, etterfulgt av en oversikt over hvordan hver blockchain utfører. Dette inkluderer ting som transaksjonstider, transaksjonsgebyrer og skalerbarhet.

Etter det vil jeg gi deg en enkel oversikt over hvordan transaksjoner blir verifisert uten en tredjepart. Dette inkluderer en sammenligning mellom Proof of Work-modellen brukt av Ethereum, og den delegerte Proof of Stake-modellen som brukes av EOS.

Til slutt vil jeg gi deg min egen mening om hva jeg tror fremtiden vil ha for hver blockchain. Så mot slutten av å lese EOS vs Ethereum-guiden, vil du kunne bestemme hva som er det beste alternativet!

Hva venter du på? La oss starte med å finne ut det grunnleggende i hver blockchain!

Det grunnleggende

Hva er Ethereum?

Ethereum ble lansert i 2015 av en ung kanadisk-russisk programmerer kalt Vitalik Buterin. Det er en blockchain-plattform som lar folk sende og motta midler uten behov for en tredjepart, for eksempel en bank.

Ethereum-prosjektet ble den første blockchain-protokollen for å installere noe som kalles ‘smart contract’ -teknologi, som gjør at fremmede kan bli enige om et tillitsfritt miljø. Teknologien er basert på forhåndsdefinerte betingelser, og når disse er oppfylt, kan den smarte kontrakten frigjøre midlene automatisk uten hjelp fra en mellommann.

For å gi deg en ide om hvor mye potensiale dette har, ta en titt på følgende eksempel.

  1. James eier en gård. Han bestemmer at han vil tegne forsikring hvis det ikke regner i mer enn 7 dager.
  2. I stedet for å bruke en tredjepart, bestemmer James seg for å inngå en smart kontrakt.
  3. For å aktivere smartkontrakten, setter James inn forsikringsgebyret.
  4. Den smarte kontrakten kan analysere tusenvis av nettsider for å sjekke værhistorikken.
  5. Hvis det ikke regner i 7 dager eller mer, utbetaler James automatisk kontrakten. Hvis det regner, mister James forsikringsavgiften.
  6. Alt dette er mulig uten tredjepart!

Ovennevnte eksempel kan brukes til fordel for flere bransjer, inkludert bank, energi, pengespill og til og med politiske valg!

Ethereum har også sin kryptovaluta kalt Ether (ETH), som handles på de fleste kryptovalutabørser. Totalt er det drøyt 100 millioner mynter i omløp. Selv om det ikke er noen grense for antall mynter som kan utstedes, har Vitalik Buterin antydet at han sannsynligvis vil begrense flere mynter fra å bli opprettet.

Akkurat som Bitcoin er Ethereum blockchain desentralisert, noe som betyr at ingen kontrollerer det. Dette forhindrer at en enkelt person eller myndighet endrer eller endrer dataene som blir lagt ut i blockchain.

I stedet bekreftes transaksjoner av Ethereum-samfunnet, som til gjengjeld blir belønnet for å ha bidratt med sin ekstra beregningskraft. Jeg vil snakke om dette nærmere senere.

Nå som du kjenner til det grunnleggende om Ethereum, vil neste del av EOS vs Ethereum-guiden diskutere det grunnleggende om EOS!

Hva er EOS?

EOS er et av mange Ethereum-alternativer. Det er et helt nytt blockchain-prosjekt som også kan håndtere smarte kontrakter. Blokkere. One, et selskap som ligger på Caymanøyene, lanserte først prosjektet i 2017.

Den ledende utvikleren som jobber med det er Daniel Larimer, som også grunnla svært vellykkede prosjekter BitShares og Steem. Larimers andre prosjekter har vært så vellykkede at de nå er verdt milliarder av dollar!

EOS skapte nylig historie da det ettårige første mynttilbudet (ICO) samlet inn mer enn 2,5 milliarder dollar i finansiering. Dette gjør den til en av de største ICO-ene gjennom tidene! Akkurat som Ethereum har EOS også sin kryptovaluta som kan brukes til å sende og motta midler, lommebok til lommebok.

Det endelige målet med EOS er å være den raskeste, billigste og mest skalerbare smarte kontraktblokkeringen i verden. Som et resultat ønsker den å vinne en stor prosentandel av Ethereums markedsandel.

EOS-blokkjeden er også desentralisert, noe som betyr at den ikke kontrolleres av en enkelt person eller enhet. På samme måte som Ethereum, blir transaksjoner bekreftet av samfunnet.

Interessant, EOS-tokens ble opprinnelig bygget på toppen av Ethereum blockchain, noe som betyr at de var ERC-20-tokens. Etter Main-Net-lanseringen i juni 2018 begynte teamet imidlertid å bytte disse mot offisielle EOS-mynter som nå støttes av EOS-blockchain.

I følge utviklerne håper man at den totale EOS-mynttilførselen i utgangspunktet vil bli begrenset til 1 milliard mynter, med en 5% årlig inflasjon. Jeg forklarer hva dette brukes til senere!

Selv om EOS og Ethereum høres ut som de er veldig like, skiller noen klare forskjeller dem fra hverandre. Derfor vil den neste delen av min Ethereum vs EOS-guide se på hvordan de to blokkjedene fungerer!

Opptreden

Ethereum

Som den første og originale smarte kontrakten blockchain, er det viktig å forstå hvordan den håndterer transaksjoner. For det første tar det i gjennomsnitt 16 sekunder for en transaksjon å bli bekreftet på den offentlige blockchain.

Dette inkluderer en bevegelse av midler, samt bekreftelse av smarte kontrakter. Det gjør ingen forskjell hvor avsender og mottaker er lokalisert, transaksjonstiden er alltid den samme. Dette er imponerende, siden det kan ta opptil tre dager for en bank å behandle en internasjonal betaling.

Så hva med transaksjonsgebyrer? Da Ethereum ble lansert i 2015, var det mulig for nettverket å verifisere en transaksjon til en kostnad på mindre enn 1 cent. Etter hvert som tiden har gått og flere har begynt å bruke den, har dette sakte økt.

Den dyreste perioden var tilbake i desember 2017, hvor det kostet i gjennomsnitt $ 4 å sende en transaksjon. Dette gjorde Ethereum uegnet for overføring av små beløp. Heldigvis har dette siden blitt redusert til mindre enn $ 1, men dette kan lett gå opp igjen hvis nettverket opplever en travel periode.

Det mest bekymringsfulle problemet for Ethereum blockchain handler om skalerbarhet av transaksjoner. Skalerbarhet refererer til hvor godt et nettverk kan håndtere mange transaksjoner samtidig. For eksempel kan Visa behandle opptil 50 000 transaksjoner hvert sekund, og banknæringen bruker systemer som kan gjøre enda mer!

Eos vs Ethereum

Imidlertid, i tilfelle Ethereum, er blockchain bare i stand til å håndtere maksimalt 15 per sekund. Dette er et stort problem, og hvis det ikke løses, opplever det ikke global adopsjon. Heldigvis for ETH-investorer jobber Ethereum-teamet med noen forskjellige løsninger på dette problemet som jeg vil diskutere senere.

Uansett, nå som du vet hvordan Ethereum presterer, vil den neste delen av EOS vs Ethereum-guiden se på hvordan EOS sammenligner!

Sammenlign Crypto Exchanges side om side med andre

Visste du?

Har du noen gang lurt på hvilke kryptobørser som er best for dine handelsmål?

Se & sammenlign TOP3 kryptobørsene side om side

EOS

Før jeg fortsetter, er det veldig viktig at du forstår en viktig forskjell i denne EOS vs Ethereum-diskusjonen. Mens Ethereum er et svært etablert blockchain-prosjekt med en fullt funksjonell plattform, er EOS fortsatt i sine aller første dager. Imidlertid har laget noen enorme ambisjoner.

Inntil det er et ferdig produkt, er det ingen måte å garantere om de vil oppnå alle sine mål. La oss likevel se på hva EOS-teamet ønsker å oppnå.

Hovedmålmarkedet for EOS-plattformen er desentraliserte applikasjoner (dApps). I hovedsak er dApps som internett- eller mobilapper som YouTube, Facebook og Gmail, men i stedet for å ha et sentralisert kontrollpunkt, er de desentraliserte!

For mer informasjon om dApp’s, Klikk her å lese guiden min!

Ethereum sitter for øyeblikket på 15 transaksjoner per sekund, mens EOS planlegger å heve linjen og skalere til millioner av EOS-transaksjoner per sekund. Dette ville ikke bare gjøre det til den mest skalerbare blockchain i bransjen, men det ville være i stand til å håndtere alle applikasjoner fra den virkelige verden.

Visste du for eksempel at over 52 000 Facebook “Likes” skjer hvert eneste sekund på dagen? Hver “Like” er en individuell datatransaksjon som systemet må behandle. En applikasjon som Facebook vil være perfekt for EOS hvis den kan oppnå disse skalerbarhetsmålene.

I skrivende stund i juli 2018 har EOS lykkes med 1000 EOS-transaksjoner per sekund. Teamet oppnådde under testfasen for tre måneder siden. Dette er allerede betydelig bedre enn Ethereum, men det er langt under det endelige målet.

Så hva med gebyrer? I henhold til EOS-papiret vil det ikke være noen transaksjonsgebyrer å betale når du sender og mottar midler! Grunnen til at nettverket kan gjøre dette er at når folk hjelper til med å verifisere transaksjoner, blir de belønnet ut av nyopprettede EOS-mynter (jeg snakker om dette i neste avsnitt).

EOS-papiret sier også at blockchain vil være i stand til å bekrefte en transaksjon som 99,9% gyldig etter bare 0,25 sekunder, og 100% gyldig etter 1 sekund.!

Alt i alt, hvis EOS kan oppnå sine mål om umiddelbare og gratis transaksjoner med muligheten til å skalere til millioner, er det ingen andre blockchain i bransjen som vil kunne konkurrere.

Her er en sammenligningstabell for å oppsummere noen av de tingene som er snakket om så langt!

Konsensus

Mekanisme

Transaksjoner

Per sekund

Marked

Verdi

Sirkulerer

Forsyning

Lanseringsdato Team Transaksjon

Avgifter

EOS DPoS 1000+ 6.9 Bil 896 Mil Juni 2017 Blokker. En Gratis
ETH PoW 15 44 Bil 100 Mil Juli 2015 Ethereum

Fundament

<$ 1

Nå som du vet hva Ethereum kan gjøre og hva EOS planlegger å gjøre, vil neste del av EOS vs Ethereum-guiden se på hvordan de to blokkjedene bekrefter transaksjoner..

Nå konsensus

Ethereum

Før jeg fortsetter, ville jeg bare sørge for at du forstår hva jeg mener med “Consensus Mechanism”. Ettersom blokkjeder er desentralisert, kan de bekrefte transaksjoner uten å måtte bruke en mellommann.

Ulike blokkjeder når konsensus på forskjellige måter. Så de bekrefter alle transaksjoner som gyldige, men på forskjellige måter.

Konsensusmekanismen som brukes av Ethereum kalles Proof of Work, som er den samme som andre populære blokkjeder som Bitcoin, Bitcoin Cash og Litecoin. Slik fungerer det:

Blockchain genererer et tilfeldig puslespill som må løses før transaksjonen kan bekreftes. Dette puslespillet er imidlertid så vanskelig at intet menneske kunne løse det. I stedet krever det en datamaskin (‘node’) å løse.

Alle som bestemmer seg for å bidra til Ethereum-nettverket, kan gjøre det ved å koble en GPU-enhet til nettverket. Disse menneskene er kjent som “gruvearbeidere”, og det er tusenvis av dem som alle konkurrerer om å være de første til å løse puslespillet. Uansett hvilken enhet som kommer dit først, får Ether-belønningen!

Selv om dette er et flott system for å holde nettverket desentralisert, er det noen store problemer. For det første, fordi puslespillet er så vanskelig, er beregningskraften som kreves høy. Dette betyr at den bruker mye strøm, noe som er dyrt og dårlig for miljøet.

Også skalerbarhetsproblemet med 15 transaksjoner per sekund som er nevnt i denne EOS vs Ethereum-guiden tidligere, skyldes begrensningene for Proof of Work.

Dette er grunnen til at Ethereum-teamet planlegger å endre konsensusmekanismen til noe som heter Proof of Stake. Ikke bare er Proof of Stake bedre for miljøet, men det lar også nettverket behandle flere transaksjoner.

Ethereum ønsker også å installere to nye protokoller kalt “Sharding” og “Plasma”, som vil øke antall transaksjoner nettverket kan håndtere. Til slutt håpes det at disse løsningene vil tillate Ethereum å behandle tusenvis av transaksjoner per sekund.

Så nå som du vet hvordan Ethereum-transaksjoner behandles, vil den neste delen av EOS vs Ethereum-guiden se på hvordan EOS gjør det!

Sammenlign Crypto Exchanges side om side med andre

Visste du?

Har du noen gang lurt på hvilke kryptobørser som er best for dine handelsmål?

Se & sammenlign TOP3 kryptobørsene side om side

EOS

I motsetning til Ethereum og Proof of Work-modellen, gjør EOS ting annerledes. Konsensusmekanismen som brukes til å støtte nettverket kalles Delegated Proof of Stake (eller DPoS). Interessant, DPoS ble oppfunnet av EOS-grunnlegger Dan Larimer!

For å avklare tillater Proof of Stake-systemet alle med en viss mengde mynter for å verifisere transaksjoner på nettverket. Sjansene for å vinne belønningen er basert på antall mynter du har.

Hvis du for eksempel har 5% av den totale forsyningen, vil du i hovedsak ha 5% sjanse for å vinne gruvebelønningen hver gang en ny blokk opprettes.

På den annen side, i DPoS, holder ikke mynter deg validerer transaksjoner. Imidlertid lar det deg i stedet stemme på “hvem” som skal bekrefte transaksjoner. På en måte er det som et demokrati.

eos vs ethereum

Folkene du kan stemme på kalles "Blokkprodusenter", det er de som bekrefter transaksjoner og tjener belønninger for å gjøre det. Totalt er 21 blokkprodusenter ansvarlige for å holde nettverket sikkert.

Hvis blokkprodusenten ikke gjør jobben sin ordentlig, vil de bli erstattet av en annen blokkprodusent som venter på sin tur. Dette er som å stemme i det amerikanske valget. “Bør vi beholde Donald Trump, eller bør vi erstatte ham med noen bedre?”

Når du fortsetter, husker du kanskje tidligere i denne Ethereum vs EOS-guiden at jeg sa at EOS-transaksjoner er gratis. Men hvis dette er tilfelle, hvordan blir blokkprodusenter belønnet for sin tid? Vel, det er her ting blir interessante!

Som du ser fra bildet nedenfor, vil den totale tilgangen på EOS-mynter hvert år øke med 5%. Dette ligner på den virkelige inflasjonen, hvor en sentralbank skriver ut mer penger. Av disse 5% gis 1% til blokkprodusentene som en belønning for å validere transaksjoner, noe som betyr at brukerne ikke trenger å betale noen transaksjonsgebyrer når de sender penger.

Eos mining vs Ethereum

Uansett, selv om EOS-blockchain og dets DPoS-konsensus fortsatt bygges, er det viktig å huske at BitShares (som også ble opprettet av Dan Larimer) også bruker DPoS. Bitshares-nettverket kan skalere til 100 000 transaksjoner per sekund, så det er et godt tegn!

Så nå som du vet hvordan hver blockchain bekrefter transaksjoner, i den siste delen av EOS vs Ethereum-guiden, skal jeg fortelle deg min mening om hva fremtiden vil ha!

EOS vs Ethereum: Hva holder fremtiden?

Før jeg fortsetter EOS vs ETH-guiden, ville jeg bare gjøre det klart at noen spådommer jeg gir er noe annet enn min personlige mening. Det viktigste er at du gjennomfører din uavhengige forskning.

For det første, uansett hvilken side du er på i EOS vs Ethereum-argumentet, har begge prosjektene klart seg godt i kryptovalutamarkedet.

Ethereum er den nest mest populære kryptovalutaen i verden, like bak Bitcoin. I 2017 økte den verdien med mer enn 10 000% og nådde en heltidshøyde på 130 milliarder dollar i markedsverdi. Ikke bare dette, men hundrevis av kryptovaluta-tokens er bygget på toppen av Ethereum-blockchain, og det er også hjemmet til over tusen dApps.

Når det gjelder EOS, selv om det fremdeles er i begynnelsen, har det prestert eksepsjonelt bra. Som jeg nevnte tidligere i EOS vs Ethereum-guiden, samlet prosjektet inn mer enn 2,5 milliarder dollar i løpet av det ettårige ICO.

Under ICO kjøpte, solgte og handlet EOS-mynten, og presset EOS til en markedsverdi på mer enn 17 milliarder dollar. Dette er veldig imponerende for et prosjekt som ennå ikke har gitt ut sitt endelige produkt.

Imidlertid har EOS ennå ikke oppnådd noe som det Ethereum har oppnådd. Når det blir sagt, hvis EOS kan oppnå sine mål, vil det være en betydelig bedre blockchain enn Ethereum.

Hvis EOS kan oppnå øyeblikkelige, gratis og millioner av EOS-transaksjoner per sekund, vil det være veldig vanskelig for Ethereum å matche det ytelsesnivået. Imidlertid, hvis Ethereum kan implementere ‘Proof of Stake’, ‘Sharding’ og ‘Plasma’ med suksess, tror jeg det vil være vanskelig for Ethereum-alternativer å passere Ethereum.

Men akkurat som EOS, er det ingen garanti for at de vil være i stand til å oppnå dette. La dette være en påminnelse om at kryptovalutamarkedet er en vanskelig industri å forutsi, og det er også en av de raskest skiftende næringene i verden!

Så alt du kan gjøre er å se etter regelmessige oppdateringer om begge blockchains-utviklingen!

Ethereum vs EOS: Konklusjonen

Og det er slutten på EOS vs Ethereum-guiden. Som vanlig håper jeg at du har funnet dette hyggelig, men mest av alt – kunnskapsrik!

Hvis du har lest denne guiden fra start til slutt, bør du nå vite hvordan EOS og Ethereum-blokkjedene fungerer teknisk, samt hva de har planlagt for fremtiden..

Ikke bare dette, men du bør også vite forskjellen mellom Proof of Work og Delegated Proof of Stake, og hvordan disse to konsensusalgoritmene er forskjellige.

Som jeg nevnte tidligere, er EOS vs ETH-debatten noe som deler meninger. Jeg forstår begge sider av argumentet, for mens EOS har potensial til å bli den best utførende blockchain i verden, er Ethereum allerede den nest mest populære kryptovalutaen i bransjen. Så det er vanskelig å ringe.

Til slutt skjønner jeg at det er en kamp for teknologien. Så, la oss se hvor bra hver blockchain fungerer i løpet av et år, så kanskje vi vil være i stand til å ta en beslutning.

Uansett håper jeg guiden min har hjulpet deg med å fjerne noen ubesvarte spørsmål. Nå, med din nyvunne kunnskap, hvilken blockchain foretrekker du og hvorfor? Eller føler du at det finnes bedre Ethereum-alternativer enn EOS? Gi meg beskjed i kommentarfeltet nedenfor!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map