Top 10 kriptovalut 2021: Katera je najbolj priljubljena kriptovaluta?

Leto 17 je bilo odlično leto za kriptovalute, saj se je njihova tržna kapitalizacija povečala s približno 18 milijard USD januarja 2017 na 800 milijard USD januarja 2018.

Na žalost smo po tem zaznali velik popravek, saj so se cene skoraj vseh prvih 10 kriptovalut zrušile in njihova tržna kapitalizacija je v začetku aprila 2018 dosegla najnižjo vrednost v višini 254 milijard USD.

V tem priročniku bom z vami delil pregled najbolj priljubljenih kriptovalut. Govoril bom o njihovih prednostih, slabostih in tudi o njihovi naložbeni zgodovini.

Torej, do konca tega vodnika ne boste vedeli samo vrhunske kriptovalute 2021, temveč tudi razloge za njihovo priljubljenost.

Začnimo!

Bitcoin (BTC)

Naša prva top 10 kriptovalut je Bitcoin.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Bitcoin, ustanovljen leta 2008, je bil prva kriptovaluta v zgodovini. Zanimivost Bitcoina je, da nihče ne ve, kdo ga je ustvaril. Vemo le, da gre za psevdonim Satoshi Nakamoto.

Bitcoin je digitalna valuta, ki temelji na tehnologiji porazdeljene knjige z imenom blockchain, o kateri si lahko preberete več tukaj. Bitcoin pri elektronskih plačilih odpravlja potrebo po centraliziranih posrednikih, kot so banke, družbe s kreditnimi karticami itd.

Če želite prijatelju plačati 1 BTC, lahko to storite neposredno, ne da bi morali sploh vključevati svojo banko. Torej bi bili dve besedi za opis Bitcoina – decentralizirani in digitalni. Njegov cilj je ustvariti alternativo za fiat valute, kot so USD, GBP, JPY itd.

Bitcoin profesionalci

 • Eden od razlogov, zakaj je BTC med prvih 10 kriptovalut, je ta, da ima najstarejšo največjo skupnost razvijalcev in vlagateljev, ki jo podpirajo za nadaljnjo rast..
 • Bitcoin je enostavno kupiti tudi za začetnike, saj ga podpirajo vse vrhunske borze in denarnice.
 • Bitcoin se sprejema v glavnem gospodarstvu. Bloomberg, Microsoft, Overstock.com, Expedia.com in mnogi drugi so začeli sprejemati plačila v BTC.

Bitcoin Cons

 • Z zelo nizko hitrostjo transakcij se Bitcoin sooča z velikimi izzivi pri povečevanju. Bitcoin transakcija traja približno 10 minut, njeno omrežje pa lahko obdela samo približno 7 transakcij na sekundo.
 • Rudarstvo, ki je pomembna dejavnost katere koli kriptovalute, je v primeru Bitcoina postala zelo energetsko zahtevna. Rudarstvo bitcoinov je zdaj mogoče le z drago, izjemno zmogljivo strojno opremo, ki porabi veliko električne energije.
 • Tudi transakcijske provizije za pošiljanje Bitcoina so vedno visoke, zaradi česar je manj izvedljivo.

Zgodovinska predstava

Leta 2010 ste lahko dobili 1 Bitcoin (BTC) za manj kot en dolar, decembra 2017 pa je cena enega BTC dosegla najvišjo vrednost 17.900 USD. Kot lahko vidite na spodnjem posnetku, je BTC samo v letu 2017 zrasel za skoraj 2000%.


Kot vse druge top 10 kriptovalut je tudi BTC v prvem četrtletju leta 2018 zabeležil velik padec in od takrat niha. Njegova cena je decembra 2018 doživela še en pomemben padec.

Grafikoni cen Bitcoinov

BTC s tržno kapitalizacijo 163 milijard USD ima približno 36-odstotni tržni delež. Bitcoin je izhodišče kriptovalutnega sveta in je zato nedvomno najbolj priljubljena kriptovaluta.

Ethereum (Eter)

Ethereum je druga najdragocenejša kriptovaluta za Bitcoinom. Ethereum, ki ga je leta 2015 ustvaril Vitalik Buterin, je dejansko veliko več kot le digitalna valuta.

Ethereum je platforma, zasnovana na blockchainu, za razvoj decentraliziranih aplikacij in pametnih pogodb. Ether je izvorna kriptovaluta, ki se uporablja za vse transakcije v verigi blokov Ethereum.

Opomba: Pametne pogodbe so dogovori, kodirani na verigi blokov, in se izvršujejo sami ob izpolnjevanju določenih vnaprej določenih pogojev.

To pomeni, da če imate idejo za projekt / aplikacijo, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov, vam ni treba razviti lastne verige blokov. Razlog, zakaj se Ethereum razlikuje od ostalih 10 najboljših kriptovalut, je ta, da ga lahko namesto tega začnete graditi na blokovni verigi Ethereuma.

Prednosti Ethereuma

 • To je najbolj priljubljena platforma za gradnjo pametnih pogodb, kar velja za naslednjo veliko stvar v kriptovaluti.
 • Ethereum ponuja odlično platformo za uvedbo začetnih ponudb kovancev (ICO) za druge blockchain projekte. Večina ICO v vrednosti 5,6 milijarde USD v letu 2017 je bila uvedena na Ethereumu.
 • Ethereum ima hitrost transakcije nekaj sekund glede na 10 minut ali več Bitcoinov.

Proti Ethereumu

 • Tako kot Bitcoin se tudi Ethereum sooča z resnimi težavami glede razširljivosti. Še vedno uporablja zastareli mehanizem (Proof-of-Work) za preverjanje transakcij, ki vodijo do zastojev omrežja. To je isti mehanizem, ki ga uporablja Bitcoin, zato Ethereum tako kot Bitcoin zahteva veliko električne energije. Pomembno pa je omeniti, da si Ethereum aktivno prizadeva za rešitev tega vprašanja.
 • Ethereum podpira samo en kodni jezik – Solidity. Ker se morajo razvijalci naučiti novega jezika, jim ta deluje kot vstopna ovira.
 • Ethereum se na trgu sooča z močno konkurenco zaradi kovancev, kot sta NEO in Cardano, ki ponujajo podobne platforme, vendar z izboljšano tehnologijo.

Zgodovinska predstava

Ethereum je bil eden najboljših izvajalcev top 10 kriptovalut leta 2017. Kot lahko vidite na spodnjem posnetku, je cena Ethereuma z 9 januarja 2017 narasla na 1389 ameriških dolarjev januarja 2018, kar je prineslo donos 17.000%!

Trenutno je Ethereum spet začel sesuti. Z nenehnim padajočim nizom je januarja 2021 začel spet kazati znake dviga iz pepela. Drugič, Ethereum, le Bitcoin, ima tržno kapitalizacijo 77,5 milijarde dolarjev.

Grafikoni cen Ethereum

Z zelo močnimi osnovami in odlično ekipo si Ethereum vsekakor zasluži mesto med najbolj priljubljenimi kriptovalutami.

Valovanje (XRP)

Ripple je zelo edinstvena kriptovaluta, saj je osredotočena na reševanje problemov, povezanih s samo eno panogo – mednarodnimi plačilnimi prenosi. Ustanovljen je bil leta 2012 z namenom, da bi mednarodne transakcije bile hitre in poceni.

Od skupnega števila 100 milijard XRP, ki jih bo kdaj obstajalo, je 50 milijard v lasti Ripple labs (podjetje, ki stoji za Rippleom).

To je zelo drugačen pristop v primerjavi z večino drugih top 10 kriptovalut, kjer ni centralne enote, ki bi imela večino kovancev.

Prednosti Ripplea

 • Mednarodni prenos denarja traja približno en teden. Po drugi strani pa lahko Ripple to zgodi v nekaj sekundah. Tudi provizije so znatno nižje v primerjavi s tistimi, ki jih zaračunavajo finančne institucije in druge kriptovalute.

  Ripple twitter najnižja cena na transakcijo

Opomba: zgornja slika je iz decembra 2017 in provizije za Bitcoin so se od takrat znatno znižale.

 • Ripple ima zelo jasen primer uporabe – mednarodna plačila. Ekipa lahko ponudi najboljše rešitve, usmerjene v določeno panogo.
 • Ripple je ena redkih platform za kriptovalute, ki se preizkuša v resničnem svetu. Ripple ima strateške vezi s številnimi večjimi finančnimi institucijami, trenutno pa ga uporabljata American Express in Santander.

Proti Rippleu

 • Ker ima podjetje v lasti polovico kovancev, mu pogosto očitajo, da je centralizirano, medtem ko je decentralizacija glavna ideja kriptovalut..
 • Banke in finančne institucije, ki so največji uporabniki družbe Ripple, so začele razvijati lastne kriptovalute za mednarodna plačila.

Zgodovinska predstava

Čeprav Ripple obstaja že dolgo časa, je na vozilo za rast poskočil šele v drugem četrtletju 2017. A od takrat je zrasel na 3. mesto najdragocenejših kriptovalut med 10 najboljših kriptovalut s tržno kapitalizacijo 34,12 USD. milijard.

Dejansko je bil XRP med najboljšimi izvajalci leta 2017, saj je njegova cena januarja 2017 z okoli nič narasla na približno 3,65 ameriških dolarjev januarja 2018. Tako kot druge kriptovalute je tudi XRP padel in se aprila 2018 dotaknil dna 0,48 dolarja.

Od aprila ima Ripple veliko težav, ko se je poskušal dvigniti v ceno. Nekatere znake rasti je mogoče opaziti od decembra 2018, vendar so tu, da ostanejo? Samo čas bo povedal.

Grafikoni cen XRP

Bitcoin Cash (BCH)

Kot že ime pove, je Bitcoin Cash od samega Bitcoin-a razdeljen leta 2016. Ko se skupnost razvijalcev Bitcoin-a ni mogla dogovoriti glede sprememb, ki jih zahteva koda Bitcoin-a, je bil razdeljen v BCH in je trenutno v sredini med top 10 kriptovalut.

Opomba: vilice so, ko je kriptovaluta razdeljena na dva dela. Matične kriptovalute ohranijo svoje značilnosti, medtem ko se otroška kriptovaluta tehnološko izboljša.

Namen ustvarjanja BCH je bil rešiti nekatere obstoječe probleme Bitcoina, zlasti glede razširljivosti in provizij za transakcije.

Prednosti Bitcoin Cash

 • Transakcije z Bitcoin Cashom so hitrejše od Bitcoin transakcij zaradi povečanja velikosti blokov na 8 MB v primerjavi z 1 MB Bitcoinov.
 • Povprečne provizije za Bitcoin transakcije trenutno znašajo okoli 1,8 USD, kar se je v primeru Bitcoin Cash znižalo na 0,067 USD.

  Bitcoin funkcije gotovine

Minusi Bitcoin Cash

 • Bitcoin Cash naj bi bil, tako kot Bitcoin, popolnoma decentraliziran.
 • BCH rudarstvo je tako drago kot rudarjenje Bitcoinov, vendar prinaša manj donosnosti, zato med rudarji ni priljubljeno.
 • Bitcoin Cash ni tako enostavno dostopen na borzah kriptovalut kot drugih 10 najboljših kriptovalut.

Zgodovinska predstava

Bitcoin Cash, ki se je začel leta 2016, je zelo hitro zrasel, da je prišel na vrh seznama kriptovalut. Narasla je s približno 500 USD julija 2017 na približno 4000 USD decembra 2017, kar je v manj kot šestih mesecih prineslo približno 10 000% donosa.

Kot lahko vidite na spodnjem grafu, tudi cena Bitcoin Cash neprekinjeno upada od leta 2018. Z nekaj znaki življenja je prihodnost BCH še vedno precej negotova.

Bitcoin denarne karte

EOS

Žeton EOS je bil prek ICO predstavljen junija 2017. Platforma EOS, ki naj bi se začela junija 2018, naj bi bila neposredna konkurenca Ethereumu in NEO.

EOS je ustvaril Dan Larimer, ki je tudi ustanovitelj borze kriptovalut Bitshares in blogovskega spletnega mesta Steemit.

EOS gradi razvijalce za razvijanje decentraliziranih aplikacij in pametnih pogodb, vendar z velikim izboljšanjem tehnologije.

Prednosti EOS

 • EOS naj bi bil veliko bolj razširljiv kot Ethereum, ker za preverjanje transakcij uporablja napreden mehanizem (Delegated Proof-of-Stake + Byzantine Fault Tolerance). Menda lahko doseže 10.000–100.000 transakcij na sekundo.
 • Za razliko od nekaterih 10 najboljših kriptovalut EOS podpira več jezikov, vključno s C++.
 • EOS ima zelo izkušeno ekipo z dokazanimi izkušnjami.

Proti EOS-u

 • Največja težava je, da platforma še vedno ni zagnana, zato nihče zagotovo ne ve, kako dobra ali slaba bo dejansko.

Zgodovinska predstava

EOS, ustanovljen julija 2017, je do ICO zbral 700 milijonov dolarjev v času ICO. Od takrat se je dvignilo še več. Kot lahko vidite na spodnji sliki, ima EOS v teku ICO, ki se v kratkih časovnih obdobjih odpre v rednih intervalih. Lahko preverite več podrobnosti tukaj.

Cena žetona EOS

Kot lahko vidite na spodnjem grafikonu, je cena žetona EOS od uvedbe ICO precej narasla. Pravzaprav je to ena redkih kriptovalut, ki jo je trpljenje na trgu, ki se je zgodilo leta 2018, najmanj prizadelo.

Grafikoni cen EOS

Glede na to je EOS nedvomno ena izmed najboljših kriptovalut za leto 2021.

Cardano (ADA)

Cardano je septembra 2017 ustanovil Charles Hoskinson, soustanovitelj Ethereuma, tako kot Ethereum, je tudi Cardano razvit kot platforma za decentralizirane aplikacije in pametne pogodbe..

Tako kot EOS je tudi razlika med Cardano in Ethereumom v številnih tehnoloških izboljšavah, ki jih je dosegla v primerjavi s tehnologijo Ethereum. Cardano velja za tretjo in najnaprednejšo generacijo tehnologije veriženja blokov (tako kot EOS in NEO), zaradi česar je ena izmed 10 najboljših kriptovalut leta 2021.

Prednosti Cardano

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map