Što je SegWit i kako to objašnjava

Dobrodošli u još jedan početnički vodič za kripto! Danas ću vam reći o tome što je SegWit.

Na tržištu postoje stotine kriptovaluta i svaka od njih ima set pravila koja vode prema načinu njihovog rada. Taj se skup pravila naziva a protokol. Pa, kakve veze sve ovo ima sa SegWitom? Što je SegWit?

Pa, kao i svi računalni programi, kriptovalute treba ažurirati i poboljšati. Otkriveni su bugovi i kvarovi koje treba popraviti. To se događa kada vas prijenosno računalo zatraži da se isključite i ažurirate.

Kada kriptovalutu treba ažurirati ili poboljšati, treba izvršiti promjene u njenom protokolu. SegWit je ažuriranje napravljeno na Bitcoin protokolu prošle godine.

U ovom vodiču reći ću vam sve što trebate znati o SegWitu. Reći ću vam što je SegWit i kako djeluje. Također ću vam reći koja je poboljšanja napravila na Bitcoin mreži i što ta poboljšanja znače za njene korisnike.

Na kraju ovog vodiča nikada se nećete morati zapitati: “Što je SegWit?” opet.

Počnimo s pregledom odakle dolazi SegWit i što se pokušava postići …

Priča o SegWitu

Što je Segwit - Segwit Logo

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Ideju za SegWit prvi je predstavio Pieter Wuille na Bitcoin konferenciji 2015. Wuille je programer za Bitcoin i suosnivač Blockstream, softverske tvrtke specijalizirane za digitalnu sigurnost financijskih usluga.

Wuille je SegWit predložio kao rješenje za grešku u Bitcoin protokolu. U razvoju softvera nazivaju se rješenja za nedostatke zakrpe. Nazvan je problem koji je želio riješiti podatnost transakcija. Povodljivost transakcija štreberski je način da se kaže da se Bitcoin može ukrasti od korisnika mijenjanjem sitnih dijelova podataka o transakciji. Ne brinite, sve ću to detaljnije pokriti u sljedećem odjeljku.

Wuilleov prijedlog SegWit izazvao je veliku raspravu u Bitcoin zajednici i prošle su gotovo dvije godine prije nego što je krenuo uživo. Napokon je aktiviran 23. kolovoza 2017. Ista zakrpa primijenjena je na Litecoin protokol 10. svibnja 2017.

Bilješka: Litecoin je kriptovaluta čiji se kôd temelji na Bitcoin protokolu. Budući da su vrlo slični, podijelili su problem fleksibilnosti transakcija.

SegWit je riješio problem fleksibilnosti transakcija, a također je omogućio neka druga poboljšanja Bitcoin protokola. Međutim, još uvijek ima puno kritičara i nisu svi korisnici mreže Bitcoin pozdravili promjene. Neki se članovi zajednice Bitcoin toliko ne slažu sa SegWitom da su stvorili svoje suparničke kriptovalute!


Prije nego što uđemo u bilo što od toga, pogledajmo bliže problem fleksibilnosti transakcija. Dakle, što je fleksibilnost transakcija i što SegWit radi kako bi je zaustavio?

Gibljivost transakcija prilično je složena. Da biste to razumjeli, prvo morate razumjeti kako funkcioniraju Bitcoin transakcije…

Osnove blockchaina

Bitcoin je ogromna mreža koju čine tisuće računala tzv čvorovi. Svaki čvor čuva potpunu evidenciju svake Bitcoin transakcije koja je ikad izvršena. Ovaj se zapis naziva a blockchain.

Većinu posla koji se uključuje u obradu novih transakcija obavljaju posebni čvorovi tzv rudari. Korisnici rudarima plaćaju naknadu za posao koji obavljaju. Nove se transakcije u blockchain mogu dodati tek nakon što ih rudari stave u grupe nazvanih transakcija blokovi. Svaki blok na Bitcoin blockchainu sadrži 1 MB podataka o transakcijama.

Trebalo bi potrajati 10 minuta da bi mreža obradila jedan blok transakcija, ali to može potrajati puno duže. Bitcoin mreža može obrađivati ​​između 3-7 transakcija u sekundi (Tx / s). Međutim, to može puno usporiti kada je mreža zauzeta.

Sada ću vam na dva primjera pokazati kako funkcioniraju jednostavne Bitcoin transakcije. Prva će biti standardna Bitcoin transakcija. Druga će biti transakcija u kojoj jedan korisnik iskorištava fleksibilnost transakcija kako bi ukrao Bitcoin od drugog korisnika.

Transakcije za početnike

Lucy želi poslati Judeu 10 Bitcoina (BTC). Da bi to učinile, Lucy i Jude trebaju dvije vrste informacija:

  • Javna adresa: Ovo je poput Bitcoin adrese e-pošte. Javna adresa je digitalno mjesto na koje Lucy mora poslati Bitcoin. Jude se javno obratila primiti Bitcoin. Javne adrese može vidjeti cijela mreža.
  • Privatni ključ: Ako su javne adrese poput adresa e-pošte, onda su privatni ključevi poput lozinki. Dokazuju da adrese javnosti – a samim tim i bitcoin – pripadaju Lucy i Jude. Samo Lucy može vidjeti Lucyin privatni ključ, a samo Jude može vidjeti Judein privatni ključ.

Pogledajmo kako transakcija izgleda na Bitcoin mreži…<

Standardna Bitcoin transakcija

Što je Segwit Bitcoin transakcije

Kako 10BTC dolazi od Lucy do Jude?

  1. Lucy emitira zahtjev mreži. Zahtjev sadrži Judeinu javnu adresu, poslani iznos (10BTC) i naknadu za transakcije rudara. Sadrži i Lucyin privatni ključ potpis koju koristi da dokaže da joj treba poslati 10BTC. Ova se informacija o potpisu naziva podaci svjedoka.
  2. Rudari obrađuju transakciju. Stavili su Lucyne podatke zajedno s Judeinim i šifrirati to. To znači da informacije pretvaraju u liniju računalnog koda. Ovaj se kod naziva ID transakcije.
  3. Transakcija redovi, čeka obradu. Ako je Lucy priložila nisku naknadu za transakciju, to bi moglo dugo stajati u redu čekanja! To je poput naručivanja hrane u restoranu. Ako konobaru ne date napojnicu, moglo bi proći puno vremena dok vaša hrana ne stigne! Lucy može ubrzati postupak slanjem transakcije ponovno uz veću naknadu. ID transakcije sada se dodaje ID-ovima transakcija drugih korisnika i ponovno šifrira. Taj se postupak nastavlja sve dok se ne dosegne ograničenje od 1 MB podataka o transakciji i ne formira blok.
  4. Blok je potvrđen. Blok se emitira na mrežu i ako se više od polovice svih čvorova složi da podaci na njemu vrijede, može se potvrditi i dodati u blockchain. Jude dobiva 10BTC od Lucy.

Tako se događa većina Bitcoin transakcija. Dalje, želim vam pokazati kako fleksibilnost transakcija može utjecati na transakcije, a zatim možemo pitati što SegWit radi po tom pitanju?

Kako funkcionira gipkost transakcija

Što je Segwit prilagodljivost transakcija i nepotvrđena promjena

Ponovnim primjerom pokazat ću vam kako Jude može iskoristiti prilagodljivost transakcija kako bi Lucy prevario da mu pošalje 20BTC umjesto 10. Evo kako to funkcionira …

Propustljivost podatnosti transakcije u Bitcoin-ovom kodu omogućuje Judeu da promijeni podatke Lucyjevih svjedoka prije potvrde transakcije. Ovo mijenja ID transakcije bez promjene same transakcije (koja je i dalje 10BTC koja se šalje iz Lucy u Jude).

Kada mreža potvrdi ovu izmijenjenu transakciju, ona poništava izvornu transakciju. Sad Jude kontaktira Lucy kako bi se požalio da nije primio 10BTC, iako je dobio!

Lucy provjerava i vidi da izvorna transakcija nije prošla. Ona sada prilaže veću naknadu za transakciju i šalje je ponovno. Ovu novu transakciju obrađuje mreža. Jude prima još 10 Bitcoina!

Lucy, rudari i ostatak mreže nikako ne mogu znati da se to događa. Nakon što se transakcije potvrde i dodaju u blockchain, ne mogu se mijenjati ili brisati. Ispod je grafikon koji pokazuje koliki je ozbiljan problem fleksibilnost transakcija za Bitcoin mrežu.

Što je Segwit prihvaćene transakcije u odnosu na odbijeneIzvor: bitcoinmagazine

Transakcije izvršene fleksibilnošću transakcija prikazane su crvenom bojom.

Dakle, što je SegWit i što čini da riješi problem fleksibilnosti transakcija?

Krpljenje podatnosti transakcije

Kao što sam već spomenuo, SegWit je zakrpa koju je dizajnirao Pieter Wuille kako bi se spriječila podatnost transakcija. Način na koji to radi prilično je jednostavan. Da bi spriječio da se podaci svjedoka koriste za promjenu ID-a transakcija, Wuille je predložio njihovo uklanjanje iz transakcije! Jednostavno, točno?

Puno ime SegWita je odvojeni svjedok. Segregate znači ukloniti ili odvojiti, pa SegWit znači ukloniti podatke svjedoka.

Odvojeni svjedok stvara a bočni lanac gdje se podaci svjedoka pohranjuju dalje od glavnog blockchaina. To sprječava da nepošteni korisnici poput Judea mijenjaju ID-ove transakcija!

Pametna stvar kod Bitcoin SegWita je ta što jest unatrag kompatibilan. To znači da čvorovi koji se ažuriraju protokolom SegWit Bitcoin i dalje mogu raditi s čvorovima koji nisu ažurirani. Ova vrsta ažuriranja naziva se a meka vilica. Pozovu se ažuriranja koja nisu kompatibilna s unatrag tvrde vilice. Tvrde vilice mogu podijeliti mreže i dovesti do stvaranja novih kriptovaluta.

Pieter Wuille želio je da SegWit bude kompatibilan s unatrag, a time i soft-fork ažuriranjem. Da bi to učinio, trebao ga je dizajnirati tako da se podaci svjedoka i dalje bilježe na glavnom blockchainu. Rješenje koje je pronašao bilo je šifriranje svih podataka svjedoka bloka na bočnom lancu SegWit i njihovo pohranjivanje korijenski kod na glavnom blockchainu. To je omogućilo Bitcoin SegWitu da popravi fleksibilnost transakcija, a da ne postane hard-fork ažuriranje.

Sada znate kako odvojeni svjedok sprječava fleksibilnost transakcija, ali priča o SegWit Bitcoinu tu ne završava. SegWit je utjecao na Bitcoin mrežu na načine na koje Pieter Wuille nije ni pomislio kad ju je stvorio!

Dalje, reći ću vam o skalabilnost gromobranska mreža. Počet ću s skalabilnošću…

Pa, što je SegWit skalabilnost?

Skalabilnost Bitcoin SegWit-a

Prvo, dopustite mi da objasnim što je skalabilnost. Skalabilnost je sposobnost mreže da obrađuje ogromne količine transakcija bez smanjenja brzine transakcija. Ako je mreža prilagodljiva, moći će obrađivati ​​transakcije jednako brzo ili čak brže što bude veća. Nažalost, većina kriptovaluta obrađuje transakcije sporije što su veći.

Kriptovalute imaju problem s skalabilnošću jer transakcije obrađuje konsenzus. Kao što sam već spomenuo, više od polovice čvorova na Bitcoin mreži mora se složiti da je transakcija valjana prije nego što se može dodati u blockchain. Što više čvorova ima na mreži, to je dulje potrebno da se postigne dogovor ili konsenzus. 

Bitcoin zajednica već dugo raspravlja o različitim načinima skaliranja mreže. Problem se pogoršava kako platforma postaje sve popularnija pa vrijeme ističe kako bi se pronašlo rješenje.

Kada je Pieter Wuille stvorio Bitcoin SegWit, slučajno je poboljšao i skalabilnost mreže! Podaci svjedoka koji su nekada uzimani 65% svakog bloka Bitcoin. Uklanjanjem podataka o svjedocima, blokovi SegWit Bitcoin sada imaju mjesta za mnogo više informacija o transakcijama.

Svaki blok sada ima skup težina bloka koji je ograničen na 4 MB. Težina bloka kombinacija je 1 MB podataka pohranjenih na glavnom blockchainu i podataka svjedoka pohranjenih na sidechain-u. Odvojeni svjedok omogućuje mreži da obrađuje više transakcija bez promjene ukupne veličine Bitcoin blockchaina.

Dakle, ako vas netko pita, “što je SegWit skalabilnost?” možete im reći da je to način obrade više transakcija na Bitcoin mreži. Čini mrežu lakši uklanjanjem podataka svjedoka iz transakcija bez utjecaja na veličinu Bitcoin blockchaina.

Sada bih vam želio reći o još jednom uzbudljivom razvoju koji SegWit omogućuje. Što se za sada koristi SegWit?

Usporedite kripto razmjene rame uz rame s drugima

Dali si znao?

Jeste li se ikad zapitali koje su kripto burze najbolje za vaše trgovinske ciljeve?

Vidjeti & usporedite TOP3 kripto razmjene jedna uz drugu

Munjska mreža

Gromobranska mreža je još jedno rješenje problema skalabilnosti Bitcoina i ne bi funkcionirala bez odvojenog svjedoka.

Lightning mreža omogućuje korisnicima postavljanje kanala plaćanja mikroplaćanja. Iskoristimo Lucy i Jude za još jedan primjer:

Jude radi za Lucy. Ona mu plaća 1BTC dnevno. Umjesto obrade transakcije na glavnom blockchainu, Lucy i Jude postavili su privatni kanal za plaćanje gdje Lucy može Bitcoin poslati izravno Judeu. Šalje mu mikroplaćanje od 1BTC dnevno. Svako mikroplaćanje trebaju potpisati i Lucy i Jude. Zovu se transakcije s više potpisa zbog ovog razloga.

Jude radi za Lucy deset dana. Na kraju deset dana, Lucy i Jude zatvaraju kanal plaćanja. U ovom se trenutku sva mikroplaćanja emitiraju na mrežu kao jedna transakcija za 10BTC.

Kanali za plaćanje poput ovih čine osnovu munjevite mreže tisuća mikroplaćanja koja se odvijaju daleko od glavnog blockchaina. Transakcije se dodaju u glavni blockchain samo kada korisnici zatvore kanal za plaćanje. Pa, što SegWit čini da to omogući?

Mikroplaćanja su nepotvrđeno transakcije koje postaju valjane tek kad je kanal za plaćanje zatvoren i mreža obrađuje ukupan saldo transakcija. Bez Bitcoin SegWita, korisnici bi mogli mijenjati ID-ove transakcija u transakcijama s više potpisa koristeći kovanost transakcija. To bi za sustav značilo kaos i ostavilo ga potpuno neizvedivim.

Sada znate što je SegWit, kako djeluje i što znači za Bitcoin mrežu. Prije nego što završim, dat ću vam kratki osvrt na ono što je sjajno u SegWitu. Također ću vam reći o nekim kritikama koje je imala i nekim izazovima…

Što je SegWit: Pros

palac gore PROs

Fleksibilnost transakcija stvar prošlosti. SegWit je jednostavno i kreativno rješenje za glavni problem u Bitcoin protokolu.

Bitcoin transakcije brže. SegWit čini Bitcoin blockchain lakšim. Omogućuje obradu više transakcija bez povećanja ukupne veličine Bitcoin blockchaina.

Bitcoin transakcije jeftinije. Veća brzina transakcije znači niže naknade za transakcije. Naknade za transakcije bitcoinima mogu biti nevjerojatno visoke, pa bi svaka promjena koja ih sruši trebala biti dobrodošla od zajednice.

Mogući novi i uzbudljivi događaji. Ako će Bitcoin služiti mreži milijuna ljudi, tada mora riješiti problem skalabilnosti. SegWit pomaže da projekti skalabilnosti poput mreže groma postanu stvarnost.

 Što je SegWit: Cons

palac dolje KONS

Ne koristi ga dovoljno čvorova. Mnogo rudara ne voli SegWit. Niže naknade utječu na njihovu dobit, a također ne cijene da moraju podržavati bočni lanac podataka svjedoka koji uopće ne donosi prihod od naknada. Ostale usluge Bitcoin – poput novčanike – također sporo podržavaju promjene SegWita. Samo u veljači 2018., gotovo šest mjeseci nakon što je aktiviran 14% Bitcoin transakcije izvršene su pomoću SegWit Bitcoina. Brojke su se od tada poboljšale, no mreža je još uvijek daleko od potpunog ažuriranja.

To je kratkoročno rješenje dugoročnih problema. Neki su se programeri Bitcoina požalili da protokol SegWit ne ide dovoljno daleko da riješi problem skalabilnosti. Tvrde da će samo veće promjene veličine Bitcoin blockchaina i način obrade transakcija pomoći platformi da se skalira u budućnosti.

SegWit je izazvao podjele u Bitcoin zajednici. Nesuglasice oko SegWita izazvale su nekoliko hard forkova. Najpoznatiji od njih je Bitcoin Cash (BCH).

Sad kad ste dobili sve činjenice, možete odgovoriti “Što je SegWit?” Za sebe. Prije nego što krenem, želim s vama podijeliti nekoliko završnih riječi…

Zaključak

Kada je Pieter Wuille dizajnirao SegWit, želio je riješiti probleme koje uzrokuje podatnost transakcija. No, SegWit je učinio puno više od toga, stvorio je masovnu raspravu o budućnosti same Bitcoin platforme. Bitcoin je star gotovo deset godina. To je i dalje najveća kriptovaluta na svijetu, ali neki se počinju pitati je li najbolja.

Postoje stotine novih blockchain projekata koji nude neke od najnaprednijih kriptotehničkih tehnologija ikad viđenih. Neki vide SegWit Bitcoin kao pozitivnu promjenu za mrežu. Međutim, drugi to vide kao simbol ograničenja Bitcoina.

Rasprava o SegWit-u nastavlja se u cijeloj Bitcoin zajednici i sada znate dovoljno da možete reći svoje. Što je za vas Segwit? Je li to uzbudljiv novi razvoj koji će Bitcoin odvesti u budućnost? Ili je to privremeno rješenje za puno veće probleme s kojima se Bitcoin mreža suočava? Razmislite, pa se vidimo sljedeći put!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map