Stellar vs Ripple: Kaj je boljša izbira?

Torej ste že slišali za Zvezdne lumene in Ripple, vendar niste prepričani, kako se primerjajo? No, brez skrbi. To je eno najpogostejših vprašanj v svetu kriptovalut, saj sta si obe verigi verig zelo podobni, danes pa je moja naloga razložiti te podobnosti in razlike v bitki Stellar vs Ripple.

Mimogrede, ali ste vedeli, da je oba projekta ustvarila ista oseba !? (Več o tem bom razložil kasneje!)

Kakorkoli že, za lažje razjasnitev vam bom dal popolno razlago delovanja vsake od teh platform, ki ji bo sledil pregled njihovih ključnih razlik.

Ko bom zajel tehnologijo, bom nato razložil, komu so bile verige blokov namenjene. Ta dva kriptovalutna titana imata različne namene in sta namenjena različnim občinstvom.

Tako boste do konca branja mojega vodiča Stellar vs Ripple ne samo strokovnjak za oba projekta, temveč se boste lahko tudi odločili, kateri se vam zdi boljši!

Torej, kaj še čakaš? Začnimo z iskanjem več o Rippleu!

Pojasnilo Ripple Key Elements

Ripple so leta 2012 ustvarili ameriška programerja David Schwarz in Jed McCaleb, Chris Larson pa je pomagal pri poslovni stvari. Projekt ima svojo kriptovaluto, imenovano XRP, ki ima tretjo najvišjo tržno kapitalizacijo od vseh kriptovalut. Pogosto pride do zmede glede razlike med Rippleom in XRP, zato naj razčistim stvari in se nato premaknem v bitko Stellar vs Ripple.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Ripple je ime podjetja, ki razvija programsko tehnologijo. To tehnologijo poganja Rippleova domača kriptovaluta – XRP.

Tehnologija Ripple je bila ustvarjena, da je bankam omogočila mednarodni prenos denarja v samo nekaj sekundah, praktično brez stroškov. Razlogi, da so se ustanovitelji odločili za njegovo gradnjo, so bili v tem, da je sedanji sistem čezmejnih plačil počasen, drag in neučinkovit.

Ta panoga je ogromna, vsako leto med mednarodne banke prenesejo približno 150 bilijonov dolarjev. Vendar večina teh transakcij poteka prek centralizirane organizacije, imenovane SWIFT.

Pošiljanje plačil prek SWIFT lahko včasih traja nekaj dni, preden pride do banke prejemnice, še posebej, če se uporabljajo manj priljubljene valute. SWIFT mora uporabljati tudi banke korespondence, ki pomagajo povezati pošiljatelja in prejemnika z omrežjem.

Vsaka tretja oseba, ki sodeluje v transakciji, zaračuna svojo provizijo, zato banke toliko stanejo, če denar pošiljajo v tujino.

Vendar sistem Ripple uporablja tako imenovano tehnologijo porazdeljene knjige, ki bankam omogoča, da obidejo tretje osebe in namesto tega trgujejo med bankami.

Kriptovaluto XRP lahko banke uporabljajo tudi s tehnologijo Ripple, saj pomaga zagotoviti likvidnost med dvema različnima valutama. Skupno bo izdanih 100 milijard kovancev XRP, ekipa Ripple pa bo imela skoraj 60% te zaloge.

Pomembno je vedeti, da čeprav je protokol Ripple usmerjen v bančno industrijo, ga lahko vsakdo uporablja za pošiljanje in prejemanje sredstev od denarnice do denarnice..

Torej, zdaj, ko veste, kaj sta Ripple in XRP, vam bo naslednji del mojega vodiča Stellar Lumens vs Ripple dal pregled nad Stellar Lumens!

Spodnja črta zvezdnih lumen

Družbo Stellar Lumens je dve leti kasneje leta 2014 ustvaril Jed McCaleb, ki je bil soustanovitelj podjetja Ripple. Tako kot sem že omenil, kjer obstaja razlika med Ripple in XRP, obstaja tudi razlika med Stellar in Lumens!

Stellar je tehnologija, ki omogoča hitro in poceni pošiljanje in prejemanje sredstev. Stellar za obdelavo transakcij uporablja tudi protokol porazdeljene knjige in njegova koda je zelo podobna Ripples. Pravzaprav veliko ljudi misli, da gre za vilice Ripplea, vendar razvijalci Stellar Lumens pravijo, da ni. Torej, Stellar vs Ripple se že začenja.

Opomba: Ko ljudje uporabljajo izraz vilice, to pomeni, da je bil nov blok verige zgrajen iz kode starejše verige blokov, vendar so bile narejene spremembe, da bo drugačna. Eden najbolj znanih vilic je Bitcoin Cash, ki se je odvijal od prvotne Bitcoin kode, vendar je hitreje opravil transakcije.

Lumens je kriptovaluta, ki podpira tehnologijo Stellar, včasih pa jo imenujejo tudi XLM, kar je njen simbol. Lumens se je od izida zelo dobro odrezal in je zdaj močna več milijard dolarjev prvih 10 kriptovalut.

Čeprav lahko Stellar uporabljajo tudi banke, skupina usmerja svoj protokol v države v razvoju. Zamisel je ta, da bodo vsak dan državljani in organizacije iz revnejših držav s pomočjo Stellarja lahko v skoraj nekaj sekundah denar na mednarodni ravni prenesli praktično brezplačno..

Tu je hiter primer, kako lahko nekdo uporablja omrežje Stellar.

  1. John se nahaja v Argentini in želi Bobu v Keniji plačati za dostavo kave.
  2. Običajno bi moral John uporabljati SWIFT omrežje, ki je počasno in drago. Tokrat pa bo za plačilo uporabil Stellar Lumens.
  3. John prenaša argentinski peso skozi Stellar, ki se hitro pretvori v Lumens, ta pa nato v kenijske šilinge.
  4. Transakcija je bila končana v samo nekaj sekundah, tako rekoč brez provizij.

Protokol Stellar lahko tudi izmenjuje dve fiat valuti, če je dovolj dejavnosti, če pa to ni mogoče, lahko preprosto uporabi Lumens za povezovanje obeh.

Zdaj, ko veste, kaj počneta oba projekta, bo naslednji del mojega vodnika Ripple vs Stellar govoril o njihovih ključnih podobnostih.!

Zvezdnik proti valovanju – ključne podobnosti?

Preden razmislimo o njihovih razlikah, je pomembno razumeti, kako podobni ali drugačni so Stellar vs Ripple. Kot sem že na kratko omenil, je koda obeh verig verig skoraj enaka, zato ju je včasih težko ločiti.

Prvič, za razliko od Bitcoina (kjer lahko ljudje prispevajo svojo dodatno računalniško moč za preverjanje transakcij) niti Stellar niti Ripple ne uporabljata rudarjev. To je posledica tega, kako tehnologija deluje.

V Bitcoinu lahko vsakdo rudari s preprostim prenosom odjemalca na svojo napravo, v zameno pa je nagrajen z novimi kovanci. Vsak računalnik, ki se pridruži sistemu, se imenuje vozlišče in pomaga pri zagonu Bitcoin omrežja, zato je Bitcoin omrežje decentralizirano.

Čeprav sta Lumens in XRP še vedno decentralizirana, javnosti ne dovoljujeta izvajanja vozlišč. Trenutno razvijalci za Stellar in Ripple poganjajo svoja vozlišča v več strežnikih, vendar lahko banke in zasebne organizacije, ki se odločijo za uporabo te tehnologije, poganjajo tudi vozlišča..

Druga ključna podobnost je, da tako Stellar kot Ripple uporabljata porazdeljeno knjigo za preverjanje gibanja sredstev. To pomeni, da obdelava transakcij traja le nekaj sekund, provizije pa običajno znašajo manj kot cent.

Kako se razdeli knjiga

Oba protokola to dosežeta tako, da zaračunata le majhen del kovanca, na primer 0,0001 XRP ali 0,0001 XLM.

Pomembno je vedeti, da bosta oba projekta morda želela ohraniti vrednost kovanca nizka, sicer bi bila predraga za uporabo kot globalni plačilni sistem.

Dodatna podobnost v Stellar vs Ripple je, da ponudbo kovancev nadzorujejo razvijalci. Za razliko od Bitcoina, kjer omrežje postopoma sprošča nove kovance, dokler ni dosežena največja ponudba, lahko Stellar in Ripple povečata obtok, kadar koli se odločita za.

Opomba: Obstaja razlika med ponudbo kovancev in kovanci v obtoku. Na primer, celotna ponudba Ripplea je 100 milijard, kar pomeni, da je to največji znesek, ki bo kdaj obstajal. Vendar je v obtoku le približno 40 milijard, preostalih 60 milijard pa ima ekipa Ripple.

Zato nekateri ljudje ne marajo nobenega projekta, saj se jim zdi preveč centraliziran (pod nadzorom ene same enote).

Povzemimo nekaj njihovih podobnosti:

  • Oba je soustanovil Jed McCaleb
  • Rudarstvo ni dovoljeno – zasebna vozlišča
  • Oba uporabljata tehnologijo porazdeljene knjige (DLT)
  • Blizu takojšnjih in brezplačnih transakcij
  • Kot nalašč za mednarodne prevoze
  • Razvijalci nadzorujejo krožno oskrbo

Zdaj, ko poznate nekaj glavnih podobnosti, bo naslednji del mojega vodnika Ripple vs Stellar govoril o tem, kako se oba projekta razlikujeta!

Zvezdnik proti valovanju: ključne razlike

Kot ste že ugotovili, sta si tehnologija Stellar in Ripple zelo podobna. Vendar imajo razlike. Začnimo torej bitko Zvezde proti valovanju.

Najprej je pomembno razumeti, zakaj se je Jed McCaleb odločil zapustiti Ripple, da bi ustvaril Stelo. McCaleb strastno pomaga nebančnim – ljudem v revnejših državah, ki nimajo dostopa do vsakodnevnih finančnih storitev.

Kot že velikokrat, je McCaleb tistim, ki jih potrebujejo, podaril brezplačne Lumene, kar je tudi v njegovih načrtih za prihodnost. Zato se Stellar imenuje “neprofitna organizacija”.

Tu se Ripple razlikuje v bitki Stellar vs Ripple. Želijo usmeriti večmilijonski čezmejni plačilni sektor tako, da bankam in finančnim institucijam zagotavljajo svojo tehnologijo. Upamo, da bodo, ko ga bodo začeli uporabljati, kupili tudi XRP za reševanje trenutnih likvidnostnih težav.

Naslednja ključna razlika je način, kako vozlišča dosežejo konsenz (dogovor). Konsenzni model je tehnologija, ki potrjuje in potrjuje transakcije, ne da bi bilo treba uporabiti tretjega posrednika. Obstaja veliko različnih vrst soglasja, pri čemer sta najbolj priljubljeni Proof-of-Work (uporablja Bitcoin) in Proof-of-Stake (uporablja Dash).

Vendar pa Stellar in Ripple ne uporabljata nobenega od teh. Stellar uporablja nekaj, kar se imenuje “Stellar Consensus Protocol”, medtem ko Ripple uporablja “Proof-of-Correctness”.

Nato, čeprav sem že omenil, da lahko razvijalci tako Stellar kot Ripple sprostijo kovance, ko se odločijo, obstaja majhna razlika v tem, kako deluje ponudba. Ekipa Stellar je izjavila, da bo ponudbi kovancev Lumens vsako leto dodala 1-odstotno inflacijo, kar je podobno resničnemu denarju.

Na primer, ko ameriška centralna banka natisne več dolarjev, to ustvari inflacijo. Če je valuta napihnjena, to pomeni, da se njena vrednost znižuje, saj je več v obtoku.

Po drugi strani pa je Ripplejev kovanec XRP deflacijski. To je zato, ker so se odločili, da bodo sežgali transakcijske provizije, kar pomeni, da bo sčasoma znesek v obtoku upadel.

Opomba: Ko so kovanci zažgani, to pomeni, da so poslani na naslov denarnice, do katerega ni mogoče dostopati. To je zato, ker so zasebni ključi nedostopni, kar pomeni, da kovancev ni mogoče nikoli porabiti.

Tudi v bitki Stellar vs Ripple mnogi mislijo, da je Ripple bolj centraliziran kot Stellar. Ko je Jed McCaleb zapustil Ripple, da bi ustvaril Stellar, je ekipa Ripple lahko zamrznila svoje kovance XRP. Čeprav je bilo to od takrat rešeno, kaže, da ima Ripple več nadzora, kot bi ga moral imeti decentraliziran projekt. Številni ljudje se zaradi tega odločijo za Stellar in Ripple.

Zvezdnik Valovanje
Cilj projekta Pomagajte bankam v revnejših regijah. Oskrbite banke in finančne institucije s tehnologijo za reševanje vprašanj počasnih in dragih čezmejnih plačil.
Model soglasja Protokol zvezdnega soglasja Dokaz pravilnosti
Dobava Inflacija (1% na leto) Deflacijski (zaračunane provizije)
Nadzor Šteje se za manj centralizirano Šteje se za bolj centralizirano

Zdaj, ko poznate glavne razlike med obema, bom zdaj govoril o skupinah, ki stojijo za temi projekti!

Zvezdni vs Ripple: Ekipa

Stello Lumens upravljata prvotna ustanovitelja Jed McCaleb in Joyce Kim. McCaleb je zelo izkušen v svetu internetne tehnologije in je začel številne druge projekte. Začelo se je z eDonkey, ki je bila ena prvih platform za izmenjavo glasbe med peer-to-peer.

Po tem je ustvaril eno prvih borz Bitcoin, MT. Gox, ki je v nekem trenutku gostil več kot 70% vseh Bitcoin transakcij! Potem ko je prodal MT. Gox, McCaleb je nato ustanovil Ripple.

Projekt Ripple in njegov kovanec XRP upravlja matično podjetje Ripple Labs. Zanimivo je, da so se prvotno imenovali Opencoin, vendar so se leta 2015 preimenovali v Ripple Labs. Njihov sedež ima sedež v San Franciscu v Kaliforniji in ima več kot 150 zaposlenih! Torej je bitka Zvezde proti Rippleu precej ostra!

Direktor podjetja Ripple, Brad Garlinghouse, je zelo izkušen v poslovnem svetu in je že imel vloge v AOL in Yahoo. Garlinghouse je javni obraz podjetja Ripple in je veliko televizijskih nastopov v ZDA. Chris Larsen, ki je soustanovitelj projekta, je zdaj predsednik podjetja, kar pomeni, da ima še vedno velik vpliv.

Na koncu imata oba Stellar in Ripple res močne ekipe, kar je ena najpomembnejših stvari, ki jih je treba upoštevati pri vlaganju v projekt. Vendar pa Ripple Labs veljajo za bolj korporativne kot Stellar. Imajo tudi veliko večjo ekipo in so prejeli tudi veliko zasebnih naložb. Vendar to ni preprečilo, da bi Stellar hitro postal top 10 kriptovalut!

Če ste do zdaj prebrali moj vodnik Stellar vs Ripple, bi morali zdaj dobro razumeti, kako deluje vsak projekt, pa tudi njihove podobnosti in razlike. Naslednji del mojega vodnika Stellar vs Ripple bo pogledal njihovo uspešnost do zdaj …

Stellar vs Ripple: trenutna tržna pozicija

Lumens je zdaj kovanec za več milijard dolarjev, decembra decembra pa je dosegel 13 milijard dolarjev. Njegov najbolj impresiven dosežek doslej je partnerstvo, ki ga je sklenilo z IBM-om.

Posel je uradno začel veljati marca 2018 in bo IBM-u omogočil enostavno premikanje sredstev med bankami v južnem Tihem oceanu. Če bo uspešen, se pričakuje, da se bo razširil na druge regije. Vznemirljivo!

IBM-ovo partnerstvo s Stellarjem

Če bo Stellar Lumens lahko ustanovil več partnerstev, kakršno je IBM, obstaja velika verjetnost, da bo še naprej naraščal.

Od aprila 2018 je Ripple tretja najdragocenejša razpoložljiva kriptovaluta, ki zaostaja za Ethereumom, a pred Bitcoin Cashom! Zanimivo je, da je Ripple za kratek čas konec leta 2017 prehitel Ethereum in postal kovanec številka 2, vendar se je od takrat to obrnilo.

Kot bi pričakovali za projekt, ki obstaja že dve leti, je Ripple sklenil še pomembnejša partnerstva. Pravzaprav so svojo tehnologijo porazdeljene knjige preizkusili pri več kot 100 različnih bankah, vključno z UBS in Santander!

Santander partnerstvo valovanje

Najpomembneje za povečanje vrednosti XRP je, da ga banke uporabljajo za čezmejna plačila. Trenutno tehnologija Ripple ne potrebuje XRP za delovanje, vendar se lahko izkaže za koristno, kadar jo banke potrebujejo za likvidnost.

To pa zato, ker morajo banke, ko želijo trgovati z valuto, ki ni drugačna od njihove, odpreti notarski račun v državi, kamor želijo poslati denar. To je lahko res neprijetno, saj mora banka imeti sredstva na vseh notarskih računih, ki jih ima. XRP bi to težavo rešil, zato obstaja velika verjetnost, da se banke odločijo, da jo začnejo uporabljati.

Zaključek

No, to je konec mojega vodnika Stellar Lumens vs Ripple! Če ga preberete do konca, bi morali zdaj dobro razumeti, kako deluje vsak projekt, pa tudi cel kup drugih stvari!

Podrobno sem razložil njihove ključne podobnosti in razlike med zvezdami in valovanjem. In zdaj bi morali vedeti, da sta (čeprav imata obe platformi podobno tehnologijo) obe na različnih potovanjih. Torej, pomembno vprašanje je, kaj se vam zdi boljše?

Če preučite lestvice cen obeh kovancev, so spremembe vrednosti dejansko precej podobne. To bi lahko pomenilo, da se vlagatelji odločajo, da bodo vlagali v oboje, preprosto zato, ker ne morejo sprejeti končne odločitve … Mislim, da ne bomo nikoli izvedeli.

Tako Lumens kot XRP sta se izkazala neverjetno dobro, tehnologiji Stellar in Ripple pa sta ustvarili nekaj neverjetnih partnerstev.

Zanima me, ali ste se odločili za naložbo in če, s katero ste se odločili? Ali pa se tudi vi niste mogli odločiti in ste se odločili za vlaganje v oboje? Sporočite mi v komentarju spodaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map