Saznajte što je Ethereum Classic

Pozdrav i dobrodošli u ovaj vodič o jednoj od manje razumljivih, ali važnih kriptovaluta – Ethereum Classic. Vjerojatno ste pročitali malo o tome Ethereum (ETH) već možda naiđete na nekoliko zagonetnih fraza tijekom čitanja.

DAO je jedan od takvih koji se često pojavljuje. Srećom, u ovom kratkom vodiču objasnit ćemo sve o tome i podijeljen je Ethereum koja se dogodila zbog toga.

Tijekom ovog vodiča za Ethereum Classic objasnit ću: što je zapravo DAO i kako se odnosi na Ethereum Classic Fork, različite načine na koje se blockchain može nadograditi (tvrde i meke vilice) i kako Ethereum Classic i Ethereum uspoređuju u uvjeti njihovih tržišne performanse danas. Napokon, osvrnut ću se na ETC VS ETH u smislu njihove specifične prednosti i nedostatke.

Na kraju ovog vodiča trebali biste jasno razumjeti kako je nastao Ethereum Classic, sve o Ethereum Classic Fork koji ga je stvorio, malo o tome kako se uspoređuju i ETH i ETC u smislu trenutnih tržišnih performansi i prednosti i kontra svake valute.

Oh, i također – ako ćete nakon čitanja ovog članka otkriti da ste zainteresirani za to kupnja i držanje nekih ETC-a, moći ćete to učiniti putem Coinbase ili bilo koja druga glavna platforma za razmjenu kriptoa. Također, pohranjivanje ETC-a ne bi se trebao pokazati kao problem – moći ćete to učiniti s lakoćom čak i na nekim hardverskim novčanicima (tj. Ledger Nano S).

ETC VS ETH tema je koja je gorko podijelila mišljenja u vrijeme kada su se dvije zajednice razdvajale jedna od druge. Postoje oni koji smatraju da je ispravno podijeliti Ethereum blockchain kako bi zadržali povjerenje u njega, a postoje oni koji smatraju da blockchain nikada ne smije biti promijenjen u skladu s željama programera ili investitora. Međutim, uskoro ćemo pristupiti svemu tome.

Prvo ću započeti s važnom povijesnom poukom.

Tražite najsigurnije mjesto za kupnju BTC-a? U nastavku sam prikupio najbolje ocijenjene kripto burze koje su odobrene kao najsigurnije platforme za kupnju BTC-a, pa pogledajte.

Dostupna Visa / Mastercard Dostupna kripto Naša ocjena Coinbase Review DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • + Još 30

9.8 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto Pregled Binancea DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Cardano
 • + 150 više

9.6 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto Pregled Coinmama DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Bitcoin Cash
 • +Još 7

9.4 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto Kraken Review DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • CRTICA
 • + Još 37

9.1 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto eToro pregled DA

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • +Još 3

8.6 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto KuCoin pregled DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Monero
 • + Još 210

8.5 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto Pregled razmjene blizanaca DA


 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • +Još 21

8.4 Pročitajte recenziju Posjetite web mjesto Najpopularniji 729 recenzija 9,8 bankovni prijenos: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju Izbor urednika 1279 recenzija 9,6 bankovnog prijenosa: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju 816 osvrta 9.4 bankovni prijenos: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju 1174 recenzija 9,1 bankovni prijenos: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju 453 osvrta 8.6 Bankovni prijenos: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju 563 Recenzije 8,5 Bankovni prijenos: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju 603 recenzija 8,4 bankovni prijenos: DA Posjetite web stranicu Pročitajte recenziju

Pros

 • Ostao je vjeran filozofiji kriptovaluta (decentralizacija)
 • Vrlo popularna kriptovaluta

Protiv

 • Gotovo nijedan izvorni programer nije ostao uz ETC
 • Sklon hakiranju i drugim kršenjima
 • Nema tako snažnu potporu u zajednici kao Ethereum

Decentralizirana autonomna organizacija – DAO

Platforma Ethereum temelji se na upotrebi pametni ugovori. Oni koji nisu sigurni što je pametni ugovor, u osnovi su programabilni sporazumi između dvije ili više stranaka. To znači da se novac može premještati iz jedne stranke u drugu bez potrebe za pouzdanim posrednikom. Obje strane vjeruju ili potvrđuju da je kôd legitiman, a kôd otpušta novac pod određenim uvjetima.

Decentralizirana autonomna organizacija ili DAO (izgovara se "dow") za kratko bilo vrlo kompliciran pametni ugovor. Imao je i prilično impresivnu svrhu. Ideja je bila da će osigurati skup novca za plaćanje razvoja decentraliziranih aplikacija koje se grade na mreži Ethereum u budućnosti.

Saznajte što je Ethereum Classic

Ideja je bila jednostavna, ali stvaranje, kao što ćete uskoro saznati, nije. Da biste imali glasačka prava u DAO-u, morali biste kupiti posebne žetone. Ovi "DAO žetoni" kupio bi se koristeći matični Ethereumov kriptovaluta Ether. Posjedovanje DAO tokena značilo je da ste bili dio procesa odlučivanja koji je odlučivao koji dApps dobio novac, a koji nije.

Da bi odobrio dApp (decentralizirani program), programer koji stoji iza njega trebao bi ga prvo osvijetliti grupa poznatih stručnjaka i programera na mreži Ethereum. Tada bi se stavilo na glasanje. Ako je predloženi dApp primio najmanje 20% glasova koju su dali suradnici DAO-a, novac bi se dodijelio i mogao bi se nastaviti rad na projektu.

Ethereum Classic: usporedba tradicionalnih organizacija s decentraliziranim organizacijama.

DAO je bio revolucionarni prijedlog koji se pokazao nevjerojatno popularnim među investitorima. Činilo se da svi koji znaju za Ethereum žele kupiti pravo glasa na mreži. Njih je nacrtao fleksibilnost i transparentnost činilo se da sustav nudi. Tijekom prvih mjesec dana prodaje DAO žetona, projekt je prikupio značajan broj eterskih kovanica. Procijenjena vrijednost u trenutku donošenja ovih kovanica je 150 milijuna dolara. To je predstavljalo gotovo 15% svih postojećih etera.

Kao dio programiranja DAO-a, oni koji su stajali iza njega bili su oprezni da stvore izlaznu opciju. Ne bi bilo dobro kad biste, kad jednom uđete, bili tamo zarobljeni! Što bi bilo kad bi smiješni projekti u kojima niste željeli sudjelovati počeli dobivati ​​zeleno svjetlo od zajednice?

Ethereum Classic: ETC novčić smješten među neke božićne lampice.

Stoga je stvoren izlaz iz DAO-a. Bilo je poznato kao "Split funkcija". To bi omogućilo investitorima da povrate Eter koji su pridonijeli. Koristeći ovo "Split funkcija", korisnici su također mogli stvoriti ono što se nazivalo "Dijete DAO". Ako vam se pridruži više članova DAO-a, mogli biste čak početi prihvaćati druge ideje za dApps i dodijeliti novac za njihov razvoj.

Jedini uvjet koji je trebao biti prihvaćen u cijelom pametnom ugovoru bio je da članovi napuste DAO, ne bi mogli provesti svoj Eter 28 dana. Međutim, mnogi su programeri to istakli kao potencijalnu rupu i brzo pokrenuli problem. Međutim, tvorci DAO-a nisu ozbiljno shvatili njihove prosvjede.

Što bi moglo pogriješiti? DAO Hack

Rupe na koje su upozoravali neki sektori zajednice Ethereum eksploatirani su kobnog dana sredinom lipnja 2016. Netko je uspješno uspio ukrasti oko jedne trećine novca koji je bio zadržan u pametnom ugovoru DAO. Za poduzetnog hakera to je mogao biti povoljan dan! Gotovo su uspjeli pobjeći s Eterom koji je vrijedio oko 50 milijuna dolara u to vrijeme!

Pogledajmo malo bliže kako je napadač uspio iskoristiti rupu.

Ako je imatelj DAO tokena želio napustiti ugovor, sve što je trebao učiniti je tražiti da budu uklonjeni. Proces je tada bio dvojak. Prvo bi korisnik dobio ETH kovanice koje su uopće pridonijeli DAO-u. Drugo, transakcija bi ažurirala knjigu i ukupan broj kovanica u ugovoru bio bi preračunat.

Saznajte što je Ethereum Classic

Međutim, haker je uspio stvoriti funkciju zbog koje se postupak ponovio prije nego što se knjiga mogla ažurirati. To je značilo da im je plaćen višestruki iznos od ETH novčića koji su izvorno dali.

Postupak se ponavljao sve dok oko trećina ukupnog etera pohranjenog na ugovoru nije prebačena u hakere "Dijete DAO" ugovor. To je izazvalo galamu među onima koji su slijedili razvoj DAO-a.

U ovom trenutku, ako držite nekoliko kovanica ETH, možda ćete paničariti. Možda mislite da je cijeli sustav slomljen. Ne brinite. Nije. Kao što je u to vrijeme izjavio jedan programer i suosnivač Ethereuma: reći da bi za napad na DAO bila kriva mreža Ethereum bilo bi poput optuživanja "internet" svaki put kad se web stranica suoči s problemima zbog kojih ona propada.

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Što se može učiniti u vezi s DAO Hackom?

Razumljivo, ali iracionalno, mnogi rani investitori, koji sami nisu bili blockchain programeri ili programeri, ali su čuli za napad DAO, mislili su da je Ethereum slomljen i požurili prodati svoje novčiće. Cijena je pala otprilike 20 do 13 dolara, a mnogi su tvrdili da je ovo smrt Ethereuma.

Ethereum Classic: ETC putokaz.

Međutim, budući da je u pametnom ugovoru postojala klauzula od 28 dana, haker uopće nije mogao učiniti ništa sa svojih 50 milijuna dolara dok to vrijeme nije isteklo. To je Ethereum zajednici dalo vremena a) razgovarati o potencijalnom rješenju i b) dovršiti svako potencijalno rješenje. Iznesene su tri ideje:

 • The "Opstanak najjačih" pristupiti – ne raditi ništa. Loš kod zaslužuje da ga se iskoristi. Na ovo treba gledati kao na skupu lekciju.
 • Mekana vilica (o tome više za trenutak).
 • Tvrda vilica (opet, informacije uskoro stižu i o ovome!)

U nastavku ću raspraviti o prednostima i nedostacima svakog od njih.

Ne radite ništa

The "ne raditi ništa" pristup se oslanja na ideologiju koja zakonik je zakon. Ako napravite loš kod, trebali biste biti kažnjeni. Ako ste voljni zezati stotine milijuna dolara s neprovjerenim kodom, trebali biste se suočiti s posljedicama. Rane kripto zajednice koje su imale tako snažnu slobodarsku naklonost, nije iznenađujuće što je ova opcija pronašla takvu podršku.

Mekane vilice: Što je meka vilica?

Budući da je ovo članak namijenjen početnicima koji pokušavaju razumjeti valutu Ethereum Classic, bolje da objasnim na što se točno misli meka vilica.

Blockchains se mogu mijenjati na jedan od dva načina. S a tvrda vilica, ili meku vilicu. Soft fork je promjena mrežnih pravila koja je kompatibilna s unatrag. Ne brinite ako to zvuči nevjerojatno komplicirano, stvarno nije!

Zamislite to samo kao Microsoft Word. Ako imate najnoviju verziju MS word-a i spremite tekstualni dokument na USB pogon, i dalje će funkcionirati sasvim dobro kada ga odnesete kući prijatelja koji možda ima izdanje MS Word 2007. To mislimo pod povratnom kompatibilnošću.

Baš kao u primjeru MS Word, promjene u pravilima blockchaina koje su značajke novijeg lanca neće raditi u starijoj verziji lanca. Na primjer, riječi koje se dodaju u program za provjeru pravopisa MS Worda pojavit će se kao pogreške u starijoj verziji softvera, ali ne i u novijoj.

Ethereum Classic: značajke ETC-a.

Ideja soft forka, kada se primijeni na nered koji je DAO ostavio programerima Ethereuma, značila bi da je na korisnikovom izboru želi li pokrenuti novi kod ili ne. No, bez obzira jesu li ili nisu, i dalje će moći komunicirati jedni s drugima. Prijedlog bi, u teoriji, u potpunosti zaključajte Eter koji je haker ukrao. Meka vilica značila bi da će se ignorirati svi blokovi koji sadrže transakciju koja uključuje pomicanje ukradenih novčića.

Ideja se na papiru činila nevjerojatnom i imala je veliku podršku. Međutim, nedugo zatim član zajednice identificirao je još jedan potencijalni problem. Soft fork otvorio bi mrežu još jednom potencijalnom riziku – a "Uskraćivanje usluge" napad.

Koji rizici predstavljaju napad napada uskraćivanjem usluge (DoS)?

Rudari potvrđivanje transakcija na mreži Ethereum nagrađuje se "plin". Ova nagrada također ih štiti od DoS napada. Da bi mrežu slao transakcijama, napadač bi trebao uključiti puno njih "plin" za svaki "lažni" transakcija koju su stvorili.

Ovo bi uspjelo pretjerano skupo da napadnu mrežu na takav način. Problem s idejom soft forka je taj što bi napadači mogli transponirati sami DAO ugovor. To bi primoralo rudare da rješavaju mnoge besmislene algoritme i za to ne bi dobili praktički nikakvu financijsku nagradu.

Saznajte što je Ethereum Classic

To je značilo da je ideja o mekim vilicama ukinuta. Također je ograničio broj potencijalnih rješenja za napad DAO na samo dva: Ne raditi ništa i hard fork.

Hard Fork: Što je Hard Fork?

Mekana vilica kompatibilna je s unatrag i tvrda vilica nije. To je glavna razlika između dva načina nadogradnje Ethereum (ili bilo kojeg) blockchaina.

Ne postoji način za promjenu tvrde vilice nakon što je dovršen. Ako kao rudar sami ne implementirate novi kôd (pravila), ne samo da ne možete koristiti ažuriranu verziju softvera, već i također više ne možete na bilo koji način komunicirati s novim blockchainom ili mrežom.

Predloženi hard fork u mreži Ethereum podijelio bi blockchain u određenom trenutku. Predložena točka bila je neposredno prije napada DAO. Ideja je da dok ne odaberete točku, bude stari i novi lanac (stvoren trudom) identičan. Nakon račvanja, lanac bi se podijelio i svaki novi lanac bi postao neovisan jedan od drugog.

Ideja koja stoji iza napornog rada je ta vratio bi sva sredstva koja nedostaju onima koji su izgubili zahvaljujući napadu DAO. Trebao je biti kodiran pametni ugovor za povrat koji će omogućiti korisnicima da povuku svoj novac.

Split Ethereum i njegova kontroverza

Ova ideja bila je vrlo kontroverzna među članovima zajednice Ethereum. Bilo je onih koji su uzeli "zakonik je zakon" stav i rekao da je cijela poanta blockchaina ne dopustiti niti jednom tijelu da ga kontrolira. U međuvremenu, bilo je mnogo onih koji su samo htjeli svoj novac natrag.

Oni koji su to osjećali "zakonik je zakon" odlučio nastaviti s pokretanjem stare verzije softvera koja je postojala prije vilice Ethereum Classic i učinkovito održao stari lanac (s napadom DAO) netaknutim. U međuvremenu, oni koji su podržali povrat novca počeli su kopati novi lanac i stvorene su dvije valute tamo gdje je prije bila samo jedna.

Ethereum Classic: ETC web mjesto.

Nepromijenjena verzija lanca postala je poznata kao "Ethereum Classic" (ETC), a novi, zajedno s povratom DAO napada, sada je poznat kao ETH ili samo Ethereum. Ovaj drugi lanac ima većinu podrške zajednice, kao i većinu vodećih programera na projektu. To se odražava na trenutnu razliku u tržišna kapitalizacija između Ethereuma i Ethereuma Classic nakon razdvajanja Ethereuma.

Što je Ethereum Classic?

Kao što sam spomenuo, Ethereum Classic bio je izvorni lanac, "bradavice i sve" da se tako izrazim. Nije bilo promjene koja bi omogućila povrat sredstava za napad DAO.

Trenutna cijena svakog Ethereum Classic novčića je 6,92 dolara (od 21. kolovoza 2021.). Ima tržišnu kapitalizaciju 800 milijuna dolara. Trenutno zauzima 18. mjesto u smislu ukupne vrijednosti mreže. U nastavku sam, ljubaznošću, uvrstio i cjeloviti grafikon digitalnog materijala Coinmarketcap:

Ethereum Classic: ETC cjenik.

Iako je Ethereum Classic uglavnom ista kripto valuta poput Ethereuma (ETH), ima jednu zagrljajnu razliku – većina izvornih programera više ne radi na tome. Osnivači Vitalik Buterin i Gavin Wood obojicu su ostavili u korist novog lanca. Uz tako velika imena koja se podupiru, vjerojatno se čini znatiželjno da bi itko i dalje želio imati bilo kakve veze s Ethereum Classic.

Da biste razumjeli zašto to čine, važno je prvo pravilno razumjeti blockchaine. Najvažnija i potencijalno revolucionarna značajka blockchain-a je da oni rade bez da ih kontrolira bilo koja sila koja je povezana s projektom, što je još važnije, izvan njega.

Za one koji i dalje podržavaju ETC, hard fork je bio prikladan izlazak za zaštitu bogatih ulagača. Predstavljao je upravo suprotno od onoga što je blockchain dizajniran za postizanje. Težak i kontrolirajući pristup onih koji su izgubili novac u napadu DAO uopće nije bio prihvatljiv.

U konačnici, pitanje ETC-a VS ETH-a, svodi se na to koliko svaki pojedinac vrednuje nepromjenjivost (nedostatak mogućnosti promjene) blockchaina.

Ethereum (ETH)

Kao što možete vidjeti iz tržišne kapitalizacije svake valute, kriptovalutna zajednica Ethereum smatra prava verzija lanca Ethereum. U vrijeme pisanja ovog članka, vrijednost mreže apsolutno je manja od vrijednosti Ethereum Classic.

Cijena ETH-a trenutno je sramežljiva 400 dolara. Ukupna tržišna kapitalizacija mreže je impresivna 45 milijardi dolara. Zbog toga je na drugom mjestu u smislu najvrjednijih kriptovaluta samo na razini Bitcoina.

Opet, dolje sam uključio grafikon Ethereuma. Vidjet ćete crvenu strelicu u vrijeme podjele Ethereuma.

Ethereum Classic: Grafikoni cijena Ethereuma.

Prednosti i nedostaci Ethereum Classic i Ethereum

Ajmo na brzinu istaknuti neke od osnovnih prednosti i nedostataka Ethereuma i Ethereum Classic.

Ethereum

profesionalci PROs

✓ Ima većinu izvorni programeri iza toga. Oni su i dalje predani izvornoj mapi puta.

✓ Hash a veća brzina raspršivanja nego ETC. To znači da ima više rudara koji provjeravaju transakcije na mreži, što bi trebalo značiti da je sigurnija.

✓ Ima Enterprise Ethereum Alliance u svom uglu. Ovo je skupina nekih od najvećih planetarnih tvrtki i banaka koje eksperimentiraju s mrežom. Kad su se članovi počeli najavljivati ​​za EEA, cijena Ethereuma doista je porasla.

✓ Može se kupiti na većini vrhunske burze kriptovaluta (tj. Coinbase i Binance), a može se pohraniti na većini najsigurnijih kripto novčanika tamo (Ledger Nano S, Trezor, itd.). Ipak, imajte na umu da se sve ovo odnosi i na ETC.

kontra KONS

Split Podjela Ethereuma koja je stvorila ETH i ETC prekršio jedno od glavnih pravila blockchaina. Blockchain bi trebao biti potpuno nepromjenjiv (nije u mogućnosti to promijeniti). Ako je jednom promijenjena radi uštede novca ljudi, i to se teoretski može ponoviti. Sljedeći put možda ipak neće biti takva promjena usmjerena na zajednicu.

Ethereum Classic

profesionalci PROs

✓ Ostali vjerni izvorna vizija onoga što bi blockchain trebao biti. Koji je smisao nepromjenjive knjige ako se ona može mijenjati po volji zajednice?

✓ Potencijalno veći potencijal za ulagače. Naravno, ovo je visoko rizična investicija, ali postoje neki utjecajni nositelji projekta, poput Barryja Silberta iz Grayscale Investment Trusta.

kontra KONS

✗ Nema EEA koji radi na stvorenim decentraliziranim aplikacijama za njegov blockchain.

✗ Više nema vodećih programera Ethereuma koji su uopće došli na ideju Ethereuma.

✗ Neki smatraju da iza njega stoje oni koji se protive cijelom samom projektu Ethereum.

Usporedite Ethereum Classic rame uz rame s drugima

Dali si znao?

Usporedite Ethereum Classic rame uz rame s drugima

Sve kripto burze mogu izgledati slično vama, ali jesu NE sve isto!

Da! Pokaži mi tablicu usporedbe

Zaključak

Dakle, to je moj vodič za Ethereum Classic. Nadam se da sada znate puno više o tome kako su nastale dvije kriptovalute s Ethereumom u naslovu.

Puno smo obradili u ovom vodiču, pa rezimirajmo. Trebali ste naučiti:

 • Što je DAO?
 • Zašto DAO nije uspio.
 • Što su tvrde vilice i mekane vilice.
 • Zašto se zajednica Ethereum podijelila zbog odluke da se Ethereum podijeli.
 • Što je Ethereum Classic (ETC)?
 • Što je Ethereum (ETH)?
 • Prednosti i nedostaci oba.

Nadam se da ste ovaj vodič pronašli na 30. najpopularnijoj kriptovaluti i ugodan i koristan.

Imajte na umu i ako planirate kupiti neki ETC za sebe, uvijek provjerite je li postupak siguran, i da to činite putem pouzdana razmjena kriptovaluta. Idealan plan akcije izgledao bi ovako:

 1. Registracija na Coinbase (ili bilo koja druga najbolje ocijenjena kripto razmjena koji nudi ETC kao opciju);
 2. Kupnja željene količine ETC kovanica;
 3. Pohrana tih istih kovanica na jednom od pouzdanih i pouzdanih novčanika za kriptovalute (tj. knjiga Nano S ili Trezor).

Uz svo novootkriveno znanje, što mislite da je važnije – povrat investitorima ili održavanje nepromjenjivosti blockchaina? Voljeli bismo čuti vaše mišljenje o tom pitanju!

Sadržaj objavljen na ovom web mjestu nije namijenjen pružanju bilo kakvih financijskih, investicijskih, trgovačkih ili bilo kojih drugih oblika savjeta. BitDegree.org ne odobrava niti sugerira da kupujete, prodajete ili držite bilo koju vrstu kripto valute. Prije donošenja odluka o financijskim ulaganjima, konzultirajte svog financijskog savjetnika.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map