Litecoin vs Bitcoin: Je li Litecoin bolji od Bitcoina?

Prvo su to bili Coke vs Pepsi, zatim Batman vs Superman, a sada glavni događaj! Litecoin vs Bitcoin!

Prije deset godina nitko nije znao što je kriptovaluta. Sada ih ima na tisuće i pretvaraju se u vrlo velik posao. Dvije superzvijezde svijeta kriptovaluta su Bitcoin i Litecoin. Njih su dvije usko povezane, ali što je bolje?

Ovaj vodič za Litecoin vs Bitcoin naučit će vas svemu što trebate znati o ovom poznatom paru. Naučit ćete odakle su došli, kako rade, što vrijede i što je bolje.

Svijet kriptografije brzo se mijenja pa nemamo vremena za gubljenje. Idite do hladnjaka i uzmite limenku koka-kole (ili Pepsija, bilo je u redu!) I krenimo.

Kratka povijest Litecoina protiv Bitcoina

U studenom 2008. tajnoviti programer zvao se Satoshi Nakamoto. List se zvao Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System. Baš tako rođena je kriptovaluta.

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Bitcoin je bio prva prava digitalna valuta. Obećavala je budućnost bez banaka. Nudila je budućnost u kojoj su ljudi mogli brzo i sigurno slati novac jedni drugima, širom svijeta.

U veljači 2011. godine 1 Bitcoin vrijedio je 1 američki dolar. Do lipnja je vrijedio 1 Bitcoin 31 Američki dolari. Tijekom sljedećih nekoliko godina Bitcoin će postati sve popularniji. Međutim, nisu svi bili zadovoljni načinom rada.

Charlie Lee smatrao je da bi Bitcoin mogao bolje funkcionirati. Odlučio je promijeniti neka pravila Bitcoina. Želio je Bitcoin učiniti bržim i jeftinijim. Njegove ideje izazvale su neslaganje između korisnika Bitcoina.

U kripto, neslaganje korisnika oko pravila valute naziva se vilica. Ako je neslaganje dovoljno veliko, valutu možete podijeliti na dva dijela. To se naziva tvrda vilica.

7. studenog 2011. Bitcoin se podijelio na dva dijela. Hard fork stvorio je novi novčić nazvan Litecoin. Dvije godine kasnije, sav Litecoin na svijetu vrijedio je milijardu američkih dolara.

Oba su novčića sada vrlo popularna. Koji je najbolji, pitate se? Je li moguće imati oboje ili će jedno zamijeniti drugo? Teška su pitanja na koja treba odgovoriti.

Da biste odgovorili na ova pitanja, morate usporediti Bitcoin i Litecoin na više načina. Ispod je tablica glavnih razlika između dva novčića.

Bitcoin Litecoin
Stvoreno 3. siječnja 2009 7. studenog 2011
Napravio Satoshi Nakamoto Charlie Lee
Prosječno vrijeme transakcije 10 minuta 2,5 minuta
Nagrada za blok po bloku 12.5 25
Ograničenje ponude 21 milijun 84 milijuna
Tržišna kapitalizacija. u USD 153,9 milijardi 9,7 milijardi
Vrijednost 1 u USD 9088.16 173,55

Točne brojke od 21.03.18. (coinmarketcap.com)

Ne brinite ako vas sve ovo zbunjuje. Na kraju ovog vodiča shvatit ćete svaku razliku između Litecoina i Bitcoina. Moći ćete sami dati odgovor na pitanje je li Litecoin bolji od Bitcoina?

U Litecoin u odnosu na Bitcoin, Litecoin je stvoren jer je Charlie Lee želio promijeniti način rada Bitcoin. Ovo je prva razlika između njih dvoje, pa krenimo tamo …

1. krug! Ding!

Litecoin vs Bitcoin: Tehnologija

Posebnost tehnologije Bitcoina je njegov blockchain. Blockchain je ogroman digitalni zapis trgovine. Zapis je pohranjen u mreži tisuća računala koja se nazivaju čvorovi.

Korisnici mogu međusobno slati novac po cijelom svijetu. Ne moraju koristiti banke ili se brinuti zbog velikih naknada i tečaja. Upotrijebimo primjer da vidimo kako to funkcionira;

Ako Michael želi poslati Jacksonu 10 Bitcoina (BTC), trgovinu treba provjeriti. Potvrda znači da mreža mora provjeriti ima li Michael najmanje 10 BTC prije nego što mu je dopušteno poslati. Ako se više od polovice čvorova na mreži složi da je trgovina legitimna, tada se trgovina može dogoditi i dodaje se u blockchain.

Transakcije se sastavljaju u skupine koje se nazivaju blokovi prije nego što se dodaju u blockchain. Čvorovi koji provjeravaju blokove dobivaju nagradu za svoj posao. Nagrada je nova valuta. Na blockchainu Bitcoina nagrada je 12,5 novih BTC-a. Taj se postupak naziva rudarstvo, jer je pomalo poput kopanja zlata!

Rudarstvo za Bitcoin je skupo. Za to vam je potrebno moćno računalo, a postupak troši puno električne energije. Također je prilično sporo. Svakom novom bloku treba desetak minuta da se doda u blockchain. Tu ulaze Charlie Lee i Litecoin.

Pravila za odlučivanje o načinu rada Bitcoin rudarstva nazivaju se SHA-256. Charlie Lee je ta pravila želio promijeniti. Nova pravila koja je stvorio nazivaju se kriptiranje. Rudarstvo s scryptom 4 je četiri puta brže od SHA-256 i zahtjeva puno manje električne energije.

Svakom novom bloku transakcija potrebno je samo 2,5 minute da se doda u Litecoin blockchain. Nagrada za svaki provjereni blok je 25 novih Litecoina (LTC).

Ljubitelji bitcoina kažu da je SHA-256 sigurniji od kriptiranja. To kažu jer SHA-256 traje duže i zato je vjerojatnije da će uočiti pogreške. Misle da scrypt ubrzava postupak provjere.

Međutim, ljubitelji Litecoina misle da su promjene koje je Charlie Lee napravio u pravilima Bitcoina puno bolje. Kako to Litecoin čini jeftinijom i bržom platformom. Ni jedan blockchain nikada nije hakiran.

Što mislite, tko je dobio najbolju tehnologiju? Ovu ću dati Litecoinu.

Pogledajmo kako se njih dvoje uspoređuju kao ulaganja …

2. krug!

Litecoin vs Bitcoin: Ulaganje

Investitori su vrlo uzbuđeni zbog kripto valute. Neki zarađuju puno novca trgujući kriptovalutama. The stol dolje su prikazane promjene cijena Litecoin-a i Bitcoina tijekom posljednjih pet godina:

Datum 1 Bitcoin 1 Litecoin
16. lipnja 2013 100,16 USD 2,07 USD
15. prosinca 2013 849,68 USD 29,39 USD
15. lipnja 2014 568,19 USD 9,79 USD
14. prosinca 2014 347,8 USD 3,48 USD
14. lipnja 2015 233,28 USD 1,94 USD
13. prosinca 2015 433,85 USD 3,59 USD
19. lipnja 2016 752,33 USD 5,54 USD
18. prosinca 2016 791,71 USD 3,7 USD
18. lipnja 2017 2.621 USD 45,33 USD
17. prosinca 2017 19.528,93 USD 318,89 USD
18. ožujka 2018 7.720,85 USD 148,14 USD

Kao što vidite, oba su novčića dosegla najvišu vrijednost do sada, krajem 2017. Neki kritičari mislite da je ulaganje u kriptovalute sada loša ideja. Smatraju da je popularnost Bitcoina i Litecoina dio investicijskog balona.

Napomena: U investicijskom balonu cijena proizvoda raste puno više od njegove stvarne vrijednosti. Kad mjehurići ‘puknu’, cijena proizvoda opada, vrlo brzo!

Ljubitelji kriptota misle da će novčići i dalje biti popularni zbog stvarne upotrebe koju imaju. Zapamtite, sva ova tehnologija blockchaina još je uvijek nova, nitko ne zna koliko bi mogao postati važan.

Kupnja Bitcoina sada je skupa i pomalo rizična. Kao investicija, možda je prekasno za početak kupnje Bitcoina. Cijena je ove godine jako pala. Međutim, Litecoin je noviji i još uvijek bi mogao postati popularan poput Bitcoina. Njegov je rast bio spor, ali stabilan.

Budućnost je neizvjesna za sve kriptovalute. Nitko ne zna koji će novčići biti vrijedni, a koji bezvrijedni. Dakle, što mislite da će biti vrijednije u budućnosti, Bitcoin ili Litecoin?

3. krug!

Litecoin vs Bitcoin: Trgovina vrijednosti

Ako je nešto vrijedno, može se trgovati robom i uslugama. Trgovina vrijednostima nešto je što nije samo vrijedno već ostaje vrijedno. Najpoznatija zaliha vrijednosti na svijetu je zlato. Zlato je vrijedno stotinama godina u svakoj zemlji na planetu, zato se naziva plemenitim metalom.

Valute također mogu biti skladišta vrijednosti. Valute moćnih zemalja, poput SAD-a, bolje su zalihe vrijednosti od slabijih, manje stabilnih zemalja poput Sirije. Što je s kriptovalutama?

Kriptovalute su još uvijek nove. Nijedna nije zaliha vrijednosti poput zlata. Međutim, oni imaju potencijal postati zalihe vrijednosti.

Zlato je sjajna zaliha vrijednosti jer je dragocjeno i na svijetu postoji samo ograničena količina. Zlato je dokaz inflacije. To znači da njegova vrijednost ne ide puno gore-dolje. Njegova je vrijednost predvidljiva i pouzdana.

To bi također moglo biti točno u slučaju Bitcoina i Litecoina. Oboje imaju ograničene zalihe. Bit će samo 21 milijun Bitcoina, a Litecoin će biti 84 milijuna. To znači da bi oboje mogli postati dobre zalihe vrijednosti.

Bitcoin je najstarija kriptovaluta s najviše povjerenja. Također će prvo doseći svoju granicu opskrbe. Tri četvrtine svih Bitcoina već je iskopano. To znači da bi njegova vrijednost trebala postati predvidljiva i pouzdana u bliskoj budućnosti, baš kao i zlato!

Mislim da će Bitcoin postati dugoročna trgovina vrijednostima prije Litecoina. Bitcoin pobjeđuje u rundi!

Kriptovalute ipak nisu samo vrijedne zalihe, zar ne? Trebali biste moći kupiti stvari s njima, zar ne? Pogledajmo koji je novčić bolji u novcu …

4. kolo!

Litecoin vs Bitcoin: Novac

Kriptovaluta još nije zamijenila novac u vašem džepu. Ne možete ići u svoj lokalni supermarket i platiti Litecoinom. Možda biste to mogli uskoro jednog dana…

Dosta je dobro poznato tvrtke koji uzimaju Bitcoin kao plaćanje. Te tvrtke uključuju KFC Canada, Expedia.com, OKCupid i Playboy! Što bi vam još trebalo!

Ima ih manje tvrtke koji prihvaćaju Litecoin kao plaćanje. Iako je Uber uzeo Litecoin kao plaćanje kao dio pokusa u Češkoj.

Dakle, Bitcoin pobjeđuje? Možda ne. Litecoin nije toliko popularan kao Bitcoin, ali njegova tehnologija može ga učiniti boljom valutom za trošenje. Litecoin vrijeme transakcije je četiri puta brže od Bitcoina. Tvrtkama i kupcima mogla bi se svidjeti ova ideja i početi koristiti Litecoin umjesto Bitcoina.

Ili hoće? Ljubitelji Litecoina često kažu da ih Litecoin vrijeme transakcija čini boljom valutom jer je brz. Ako biste pokušali potrošiti Bitcoin u trgovini, stajali biste na šalteru 10 minuta prije nego što biste mogli otići! To je zato što treba 10 minuta da Bitcoin blockchain potvrdi transakciju.

Međutim, trošenje Bitcoina zapravo ne funkcionira na takav način. Kada potrošite Bitcoin u trgovini (ili KFC Canada!), Trgovina će provjeriti je li vaša uplata opravdana samo s nekoliko čvorova u sustavu. Neće pričekati punih deset minuta potrebnih da blockchain potvrdi transakciju.

Provjerom s nekoliko čvorova trgovina može biti gotovo sigurna da imate dovoljno novca za plaćanje. To se naziva transakcijom nulte potvrde.

To je poput trošenja novca s normalnom bankovnom karticom. Ako danas kupim šešir svojom bankovnom karticom, novac neće napustiti moj račun do sutra. Prodavaonica šešira mi je sretna što mi danas daje svoj šešir. Brzo je provjerio i zna da na računu imam dovoljno novca za plaćanje.

Bitcoin je popularniji i uzima se kao plaćanje na više mjesta. Također koristi transakcije nulte potvrde kako bi kupnju učinio bržom. Oprostite, ljubitelji Litecoina! Bitcoin ponovno pobjeđuje!

Puno sam razgovarao o tehnologiji i brojevima. Lako je zaboraviti zašto su kriptovalute započele. Kriptovalute su izmišljene kako bi pomogle ljudima. Njihovi su tvorci željeli oduzeti vlast bankama i vladama. Željeli su vratiti moć ljudima svijeta.

Dakle, što je demokratskije, Litecoin ili Bitcoin?

5. kolo!

Litecoin vs Bitcoin: Demokracija

Glavna razlika između Litecoina i Bitcoina je način rada na svakoj platformi. Kao što sam već rekao, rudarstvo Bitcoina je teže i skuplje od rudarenja Litecoina. Dakle, za zaradu od rudarstva Bitcoina trebate vrlo moćno računalo.

Većina ljudi koristi posebna računala koja su dizajnirana za rudarstvo Bitcoina. Koji se nazivaju ASIC rudari? Kako je bitcoin rastao u vrijednosti, rudarstvo bitcoina postalo je vlastita industrija. Postavljena su cijela skladišta za vađenje bitcoina. To znači da će novi Bitcoin ići sve manje i manje ljudi.

Ovdje je rizik da će visok postotak ukupne ponude Bitcoina biti u vlasništvu malog broja ljudi i tvrtki. Kriptovalute bi trebale biti različite. Stvoreni su za ravnomjernije širenje bogatstva.

Također se može tvrditi da je količina energije koja se koristi za kopanje Bitcoina loša za okoliš.

Charlie Lee sve je to znao kad je stvarao Litecoin. Litecoin se može kopati pomoću uobičajenih računala. ASIC rudari se ne mogu koristiti za kopanje Litecoina. Dakle, novi novčići idu široj grupi korisnika.

Litecoin je demokratičniji jer se više ljudi može uključiti. Ova runda je lagana pobjeda za Litecoin.

Prije nego što odlučite tko je ukupni pobjednik, pogledajmo koje nove stvari Bitcoin i Litecoin rade sada …

6. kolo!

Litecoin vs Bitcoin: nova zbivanja

Bitcoin vs Litecoin žele ubrzati vrijeme transakcija. Oboje koriste istu ideju da bi to učinili. To se zove Lightning Network. Lightning Network je način provjere transakcija daleko od glavnog blockchaina. Rudari će imati manje posla i cijeli će sustav raditi brže.

Lightning Network omogućit će korisnicima otvaranje vlastitih mini mreža. Te se mreže nazivaju kanalima plaćanja. Transakcije koje se dogode u tim mrežama vodit će se pravilima koja se nazivaju pametnim ugovorima.

Napomena: Pametni ugovor skup je uvjeta koji moraju biti ispunjeni prije nego što se transakcija dogodi.

Nada se da bi se tisuće ili čak milijuni transakcija mogli odvijati na ovaj način. Korištenje ovog sustava također bi omogućilo trgovanje na različitim platformama. To znači da biste svoj Bitcoin mogli promijeniti u Litecoin bez korištenja kripto razmjene. Što je sjajno jer kripto burze naplaćuju naknade i nisu toliko sigurne kao trgovanje na blockchainima.

Ako ste svoj Litecoin željeli promijeniti u Bitcoin, tada sve što trebate jest postaviti kanal plaćanja s korisnikom na Bitcoin mreži. Ova vrsta transakcije naziva se atomska zamjena. Sve dok oba korisnika imaju dovoljno valute za zamjenu, to će se i dogoditi. Ako jedan korisnik nema dovoljno valute, to se neće dogoditi.

Bitcoin i Litecoin su i počeli koristiti Lightning Network. Međutim, neki ljudi misle da će Bitcoin koji koristi Lightning Network završiti Litecoin. Misle da će brže vrijeme transakcija Bitcoina učiniti Litecoin beskorisnim.

Ne slažem se. Mislim da će uvođenje Lightning Networka približiti dvije platforme. Charlie Lee opisano gromobranska mreža kao most između dvije ceste. Rekao je da je Bitcoin cesta puna automobila, polako se krećući. Litecoin cesta je gotovo prazna. Most Lightning Network olakšat će automobilima kretanje između dviju cesta.

Tko pobjeđuje u ovom krugu? Prerano je za reći. Oboje bi ovdje mogli biti pobjednici. To je kravata!

Sada znate sve što trebate znati. Litecoin vs Bitcoin: Što je bolje?

A pobjednik je…

Tijekom šest rundi uzbudljivog natjecanja, Litecoin pobjeđuje u dva, a Bitcoin u dva. Međutim, ovo je samo mišljenje jedne osobe. Moje mišljenje ne mijenja činjenicu da je i dalje najveće ime u kriptovaluti Bitcoin.

Neki ljudi misle da je Bitcoin jedina kripto valuta koju vrijedi koristiti. Dakle, ako ste jedan od tih ljudi, sjetite se ovoga, Bitcoin ne može služiti cijelom svijetu. Smatra se da Bitcoin može podržati samo oko 500 milijuna korisnika. To je oko 15% svjetske populacije. Na tržištu ima mjesta za ostale kovanice. Od ovih ostalih kovanica Litecoin je jedan od najboljih.

Bitcoin i Litecoin često se uspoređuju sa zlatom i srebrom. Međutim, mislim da su više poput Coca-Cole i Diet Coca-Cole. Neki ljudi vole kolu, drugi žele taj izvrsni okus koke, ali s manje šećera. Kola i dijetalna koka nalaze se na policama supermarketa širom svijeta. Oni su tik jedni pored drugih i vjerojatno će uvijek biti.

Ostavit ću vam a citat od Charlieja Leeja, “Litecoin i Bitcoin surađivat će na rješavanju potreba za svjetskim transakcijama u budućnosti”.

Što mislite o Litecoin vs Bitcoin? Je li Litecoin bolji od Bitcoina? Mislite li da njih dvoje mogu surađivati? Javi mi!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map