Lightning Network: Temeljito objašnjenje

Dobrodošli u moj vodič za mrežu munje!

U ovom vodiču reći ću vam što je Lightning mreža, kako djeluje i za što se može koristiti. Nećete trebati ići nigdje drugdje da vam objasne mrežu Lightninga.

Na kraju ovog kratkog vodiča znat ćete što je dobro, što je loše i što je važno u mreži Bitcoin Lightning. Započet ću s osvrtom na to odakle je sve počelo…

Bitcoin je stvorio ‘Satoshi Nakamoto’ 2009. godine. Do 2011. godine njih više nije bilo, a za njih se više nikada nije čulo! Nitko ne zna tko je Nakamoto niti kako su točno željeli da se platforma razvija u budućnosti.

To je problem jer je Bitcoin nevjerojatan dio tehnologije, ali nije savršen. Ako će ostati najveća kriptovaluta na svijetu, morat će se promijeniti i poboljšati. Tu dolazi zajednica Bitcoin…

Bitcoin zajednica puna je nadarenih i entuzijastičnih programera, inženjera i informatičara. Svi oni imaju ideje o tome kako poboljšati Bitcoin mrežu. Neke od tih ideja toliko su male da ih se jedva primjećuje, a neke su toliko velike da nove kriptovalute stvaraju oni sami!

Događaj o kojem ću vam danas reći jedan je od najvažnijih do sada. Zove se Lightning mreža i mogla bi zauvijek promijeniti način na koji koristimo kriptovalutu.

Što je Lightning Network?

Vizualizacija mreže munje

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Lightning Network djeluje kao decentralizirana razmjena

Mrežu munje prvi su predložili Thaddeus Dryja i Joseph Poon 2015. Problem s kojim je osmišljena da riješi jedan je od najvećih s kojima se kriptovalute suočavaju, skalabilnost.

Skalabilnost je koliko se dobro platforma može nositi s ogromnim povećanjem broja svojih korisnika. Da bismo razumjeli problem, pogledajmo na brzinu kako Bitcoin radi …

Osnove bitcoina

Bitcoin je decentralizirana peer-to-peer platforma za plaćanje. To je decentralizirano jer ga ne vodi tvrtka poput Vise i nema vođu (Satoshi Nakamoto je odavno otišao, sjećate se?). Bitcoin upravljaju njegovi korisnici na mreži od tisuću računala tzv čvorovi.

Čvorovi sadrže potpunu evidenciju svake Bitcoin transakcije koja je ikad izvršena. Ovaj se zapis naziva a blockchain. Više od polovice svih čvorova mora se složiti da je svaka nova transakcija valjana prije nego što se može dodati u blockchain. Ovo se zove konsenzus.

Jedan blok novih transakcija treba oko deset minuta da se obrade i dodaju u blockchain. Pozvani su čvorovi koji obavljaju većinu posla obrade transakcija rudari a plaćeni su honorari za posao koji rade. To znači da slanje Bitcoina nije samo sporo, već može biti i prilično skupo.

Ostalo ćete možda moći pogoditi odavde! Vratimo se skalabilnosti.

Problem skalabilnosti

Kako Bitcoin postaje popularniji, njegova mreža čvorova raste. Što više čvorova postoji, to im je duže potrebno da postignu konsenzus o novim transakcijama. Prosječna brzina transakcije opada kako mreža postaje veća.

Trenutno Bitcoin može obrađivati ​​oko 3-7 transakcija u sekundi (Tx / s). Sada to usporedite s dva stvarna konkurenta Bitcoina. PayPal može obraditi 150 Tx / s i Visa procese okolo 2000 Tx / s, ali može ići i do 56.000 kad je zauzet. Kad je Bitcoin zauzet, korisnici su čekali 6 dana za obradu transakcija! Naknade za transakcije također se povećavaju tijekom zauzetih razdoblja, pa korisnici moraju platiti više za manje.

To je problem skalabilnosti Bitcoin i mnoge druge kripto valute se bore. Što će Lightning mreža učiniti po tom pitanju? Hajde da vidimo…

Kako funkcionira Lightning Network?

Objašnjavajući kako radi Lightning NetworkMožda ste čuli kako Lightning mrežu objašnjavaju kao 2. sloj riješenje. To znači da mreža Lightning pokušava riješiti problem skalabilnosti dodavanjem dodatnog sloja u mrežu Bitcoin. Evo kako to funkcionira …

Lightning Network omogućuje korisnicima postavljanje svojih kanala plaćanja. To znači da se tisuće malih i srednjih transakcija mogu odvijati daleko od glavnog blockchaina.

Zamislite da Joe radi za Thada. Thad Joeu plaća 1BTC dnevno za ugovor koji traje 30 dana. Par je postavio mrežu plaćanja na mreži Bitcoin Lightning. Te se informacije dodaju glavnom blockchainu i nazivaju se sidro transakcija.

Svakog se dana 1BTC prenosi iz Thada u Joea u njihov novi kanal plaćanja. Te se transakcije nazivaju mikroplaćanja i oni se dogode trenutno. Par se mora dogovoriti o svakoj transakciji unutar svog kanala plaćanja.

Na kraju 30 dana ugovor završava i par zatvara kanal plaćanja. Konačni saldo kanala šalje se mreži, obrađuje i dodaje glavnom blockchainu. To se naziva naselje transakcija. Dakle, dok se između Thada i Joea odvijalo 30 mikroplaćanja u njihovom kanalu za plaćanje, u glavni blockchain treba dodati samo dvije transakcije.

Korištenjem mreže Lightning, Thad je Joeu mogao brzo poslati Bitcoin, a glavni blockchain mogao je obrađivati ​​veće transakcije. Svi su pobjednici!

Dalje, pobliže ću pogledati kako su Thad i Joe postavili svoj kanal plaćanja i kako sustav može postati cjelovita mreža …

Kanali plaćanja 

Da bi postavili kanal plaćanja na mreži Lightning, Thad i Joe trebaju novčanik s više potpisa. Ovo je pomalo poput zajedničkog bankovnog računa. Novčanik s više potpisa stvara se polaganjem sredstava. U našem primjeru to bi bio Thad-ov polog od 1-30BTC. Ovo je sidrena transakcija koja je dodana glavnom blockchainu.

Novčanik s više potpisa zahtijeva da svaki korisnik navede dvije vrste podataka o transakcijama. Oni su;

  • Javna adresa: Ovo je digitalno mjesto Bitcoina. Možete to shvatiti kao adresu e-pošte, informacije mu se mogu slati i primati.
  • Privatni ključevi: To djeluje poput lozinke za javnu adresu. Svaki korisnik ima svoje privatne retke koda koje koristi za “potpisivanje” transakcija koje idu na i s javne adrese.

Ako bilo koji korisnik ne pruži ove podatke, neće se dogoditi transakcije na kanalu za plaćanje. Pa, kako jedan kanal za plaćanje postaje superbrza mreža plaćanja?

Mreže plaćanja

Kako mreža plaćanja djeluje u Lightning Network-u

Ono što je posebno za kanale plaćanja Lightning mreže je to što se mogu povezati i postati mreže plaćanja tisućama ili čak milijunima korisnika.

Joe i Thad ne trebaju postavljati kanale plaćanja sa svim korisnicima mreže Lightning da bi s njima obavljali transakcije. Zamislimo da je Joe oženjen Lou i oni imaju svoj kanal plaćanja za troškove kućanstva. Ovaj kanal za plaćanje povezuje Thada i Loua preko Joea, tako da Thad i Lou sada mogu međusobno slati Bitcoin bez postavljanja drugog kanala plaćanja.

Sad zamislite da Thad, Lou i Joe imaju po 10 jedinstvenih kanala plaćanja s drugim korisnicima, a svaki od tih korisnika također je postavio 10 jedinstvenih kanala plaćanja. Uskoro gledate mrežu od milijuna čvorova sposobnih za trenutno slanje Bitcoina. Jedno plaćanje moglo bi proći kroz tisuće čvorova da bi stiglo na odredište za manje od sekunde!

Znam što mislite. Ako moje plaćanje prolazi kroz tisuće različitih čvorova da bih stiglo tamo kamo želim, što sprječava drugog korisnika da je ukrade? Pročitajte kako biste saznali …

Sigurnost mrežne munje

Mikroplaćanja na mreži gromova vode se prema pametni ugovori. Pametni ugovori su skupovi pravila koja se moraju poštivati ​​da bi se transakcije odvijale. Na primjer, korisnici mogu transakcijama priložiti naknade koje se plaćaju svakom čvoru kroz koji prolazi. Pametan ugovor osigurao bi da se naknade plaćaju tek nakon završetka transakcije.

To svim korisnicima Lightning mreže daje dobar razlog da se ne miješaju u transakcije.

Kratka napomena o mrežnim naknadama Lightninga

Naknade za gromobranske mreže vjerojatno će biti vrlo male u usporedbi s naknadama koje naplaćuju rudari na glavnom blockchainu. Posao mrežnih čvorova Lightninga daleko je lakši od onog koji rade rudari. Svaki korisnik koji pokušava naplatiti visoke naknade kako bi propustio plaćanja kroz njihov čvor bio bi izbjegnut. Međutim, naknade bi se uskoro povećale na respektabilne iznose zbog velikog broja transakcija mreže Lightning.

Dvije druge važne značajke sigurnosti mreže Lightning su vremenske brave obveze asimetričnog opoziva. Evo što rade;

  • Timelocks može se koristiti za postavljanje gornjeg ograničenja koliko dugo kanal za plaćanje ostaje otvoren. To zaustavlja jednog korisnika da nestane i ostavi vagu zaključanu u novčaniku. U našem primjeru, ako je Joe radio samo 15 dana, a zatim nestao, Thad bi mogao vratiti preostalih 15BTC u novčaniku pomoću unaprijed postavljene vremenske blokade.

Lightlock Network Timelock

  • Obveze asimetričnog opoziva su način kažnjavanja korisnika koji pokušavaju prevariti sustav i ukloniti svoj dio novčanika u vrijeme koje njima odgovara. Obveze asimetričnog opoziva omogućuju korisnicima postavljanje uvjeta u kojima bi prevareni korisnik mogao zahtijevati puni saldo novčanika, ostavljajući varalicu bez ičega!

Sada znate što je mreža Bitcoin Lightning i kako ona funkcionira. Pogledajmo u kojoj je fazi razvoja mreže i tko je koristi …

Vremenska crta mreže munje

Moglo bi se tvrditi da je datum izlaska mreže Lightning bio 6. prosinca 2017., kada je prvi put izdan njegov protokol GitHub. Međutim, službena mreža Lightning demon nije pušten do 7. siječnja, 2017., pa bi se ovo također moglo smatrati datumom izlaska mreže Lightning!

Bilješka: Daemon je program koji radi u pozadini računala.

27. prosinca 2017. programer koji se zvao Alex Bosworth platio je svoje Bitrefill račun za mobitel pomoću mreže Bitcoin Lightning. Smatra se da je ovo prva upotreba Lightning Network plaćanja na bitcoin mreži.

Od tada je mreža mreže Lightning u dugoj testnoj fazi. Nekoliko programera istražuje i testira projekte mreže Lightning. Glavni su Lightning LabsACINQ i Blockstream.

U ožujku 2018. godine Lightning Labs objavili su Lightning Charge, alat koji programeri mogu graditi Aplikacija s. LApps su Lightning aplikacije poput usluga plaćanja koje će se temeljiti na Lightning mreži.

Nadamo se da će banke i druge velike organizacije koristiti Charge za izgradnju lApps-a koje će koristiti njihovi milijuni kupaca. Jedno od prvih aplikacija koje su postale popularne je Poketoshi, igra u kojoj korisnici licitiraju za kontrolu poznatih likova Pokemona pomoću mrežnih plaćanja Lightning!

Vrijeme je da vidimo gdje su svi ovi ljubitelji Pokemona! Oslobađam Poketoshija!

‘Twitch se igra’ poput igre, koristeći @munja mrežne mikrotransakcije.⚡

Posjetiti – https://t.co/uZ2wUNq9Vl

Također koristi @OpenNodeCo kao temeljna tehnologija za obradu svih plaćanja ?

– João Almeida (@ joaodealmeida94) 16. lipnja 2018

I ostale kriptovalute također počinju slijediti Bitcoinov vodstvo. Litecoin je svoju mrežu Lightning pokrenuo godine Travnja 2018 a Stellar je u svoj sustav uključio i Lightning Mapa puta za 2018. godinu.

Mreža Lightning pokrenut će se na bilo kojoj platformi koja podržava pametne ugovore i novčanike s više potpisa. To znači da bismo uskoro mogli vidjeti Lightning mreže koje pružaju rješenja drugog sloja za platforme kao što su Ethereum, Ripple i Zcash.

Stroj za pretraživanje i analizu, 1 ml, nabraja više od 2.500 čvorovi s preko 7.800 kanali plaćanja koji danas rade na mreži Lightning. Međutim, mreža nije spremna za upotrebu od strane milijuna ljudi, a nedavni problemi su to potvrdili …

Problemi s mrežom munje: 2018

U siječnju 2018., suosnivačica Lightning Labs-a, Elizabeth Stark, kritizirala je Blockstream jer je svojim kupcima omogućio plaćanje robe korištenjem mainnet mreže Lightning. Stark je optužio Blockstream da riskira novac svojih kupaca korištenjem tehnologije koja još nije pravilno testirana. Ona tvitao, “Loš potez @Blockstream.”

Loš potez, @blockstream.

– elizabeth stark (@starkness) 17. siječnja 2018

U ožujku 2018. mreža je pretrpjela DDoS napad. Napad je uslijedio nakon što je programer Bitcoina, Peter Todd upozorio zajednici o ovim vrstama rizika. On također objasnio da bi napadi poput ovih na mrežu Lightning mogli utjecati i na glavni Bitcoin blockchain.

Bilješka: DDoS je distribuirani napad uskraćivanja usluge gdje hakeri ometaju mrežu tisućama lažnih zahtjeva ili neželjene pošte.

Sada znate odakle je i gdje ide mreža munje. Znate čak i kada je bio datum izlaska mreže Lightning (samo trebate odabrati jedan!). Prije nego što krenete, napravit ću sažetak svega dobrog i svega lošeg u vezi s ovim uzbudljivim novim razvojem …

Lightning Network: prednosti i nedostaci

Moja mi baka uvijek govori da počnem s lošim vijestima, pa eto!

palac dolje KONS

Mreža munje još nije spremna. Teško je reći koliko bi to moglo biti uspješno dok ga ne koriste stotine tisuća ljudi. Nažalost, mreža Lightning ima dovoljno problema da razvojnu zajednicu zauzme dosta dugo.

Morate biti na mreži da biste zaustavili varalice. Neke sigurnosne mjere koje sam ranije spomenuo djeluju samo kada su korisnici na mreži. Programeri su predložili upotrebu usluge naplate naknade koja bi štitila pametne ugovore dok su korisnici izvan mreže. Ovi Stražarska kula usluge su još uvijek u vrlo ranoj fazi stvaranja na mjestima poput Lightning Labs.

Mreža bi mogla postati previše centralizirana. Neki su članovi kripto zajednice zabrinuti da bi način na koji formiraju mreže za plaćanje mogao dovesti do toga da platforma postane centraliziranija. To znači da bi dobro financirani čvorovi s tisućama kanala plaćanja mogli postati moćna središnja čvorišta kroz koja bi protjecala većina mrežnog prometa. Zamislite blockchain verziju goleme tvrtke poput Amazona na mreži Bitcoin Lightning! Kriptovalute bi trebale izrezati posrednika, a ne ih poticati!

A sada dobre vijesti!

palac gore PROs

To je dugoročno rješenje problema skalabilnosti. Druge platforme – poput Bitcoin Casha – unijele su promjene u Bitcoin za koje misle da rješavaju problem skalabilnosti. Međutim, njihova su rješenja obično kratkoročna. Ako će mreža ikada biti doista skalabilna, tada će doći u obliku projekta poput mreže Lightning. Nekoliko drugih predloženih rješenja dovoljno je veliko da problem u potpunosti riješe.

Mikroplaćanja znače mikro naknade. Lightning mreža mogla bi riješiti drugi najveći problem Bitcoina, a to su visoke naknade. Kad je stvoren, Bitcoin je obećavao super brze transakcije i niske ili nikakve naknade. Do sada nije isporučio. Ali s Lightning Mrežom to bi moglo uskoro!

Mreža munje pruža korisnicima veću kontrolu. Glavni Bitcoin blockchain uglavnom kontroliraju rudari. Rudari koriste vrlo moćnu i skupu opremu kako bi izvršili zadatke uključene u obradu transakcija. Na mreži Lightning čvorove može upravljati bilo tko; na prijenosnim računalima, kućnim računalima i (uskoro jedan dan) mobilnim telefonima. Bitcoin je osmišljen tako da uključuje sve i to je upravo ono što Lightning mreža želi učiniti.

To su svi ljudi, objasnila je mreža Lightning. Ostavit ću vas s nekoliko posljednjih misli…

Završne misli

23. siječnja 2018. godine, glavna tvrtka za platne usluge, Pruga, objavio da ukida potporu za Bitcoin plaćanja. Voditelj proizvoda, Tom Karlo, rekao je koji je Bitcoin imao, “postali su prikladniji da budu imovina nego sredstvo razmjene.” To znači da je Bitcoin vrijedan, ali više nije dobro biti novac!

Kao tehnologija, Bitcoin je godinama ispred tradicionalnog bankarstva, ali kao novčani sustav ima puno posla. Želim da razmislite o svim malim kupnjama koje obavite tijekom dana. Možete li zamisliti da kupujete autobusnu kartu ili šalicu kave s Bitcoin transakcijom? Autobus bi kasnio i vaša bi kava bila hladna dok bi transakcija bila dodana u blockchain!

Korištenje glavnog Bitcoin blockchaina za male kupnje je poput upotrebe devizne doznake ili čeka za plaćanje šalice kave. Jednostavno to ne biste učinili. Koristili biste kreditnu karticu ili gotovinu, zar ne?

U Sjedinjenim Američkim Državama, 72% svih bezgotovinskih kupnji obavljaju se kreditnim i debitnim karticama, ali čine samo 3% ukupne potrošnje u dolarima. To su vrste mikro plaćanja koja bi se trebala događati na mreži Lightning. Zamislite koliko bi brže funkcionirala Bitcoin mreža da se glavni blockchain koristi samo za obradu 28% transakcija koje čine 97% ukupne potrošnje?

Ako će Bitcoin uspjeti kao digitalni novac, onda mora postati bolje „sredstvo razmjene“. Po mom mišljenju, mreža Lightning je najbolje rješenje koje je do sada predloženo. Još nije sasvim spreman, ali kad jest, mogli bismo vidjeti vrstu Bitcoin mreže kakvu je Satoshi Nakamoto zamišljao 2009. godine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map