Kaj je SegWit in kako deluje

Dobrodošli v še enem vodniku za kripto za začetnike! Danes vam bom povedal, kaj je SegWit.

Na trgu je na stotine kriptovalut in vsaka ima nabor pravil, ki vodijo k njihovemu delu. Ta sklop pravil se imenuje a protokol. Torej, kaj ima kaj od tega skupnega s SegWitom? Kaj je SegWit?

No, tako kot vse računalniške programe je treba tudi kriptovalute posodobiti in izboljšati. Odkrite napake in napake, ki jih je treba odpraviti. To se dogaja, ko vas prenosnik prosi, da ga izklopite in posodobite.

Ko je treba kriptovaluto posodobiti ali izboljšati, je treba spremeniti njen protokol. SegWit je bila posodobitev protokola Bitcoin lani.

V tem priročniku vam bom povedal vse, kar morate vedeti o SegWitu. Povedala vam bom, kaj je SegWit in kako deluje. Povedala vam bom tudi, katere izboljšave je Bitcoin omrežje naredila in kaj te izboljšave pomenijo za njegove uporabnike.

Na koncu tega vodnika se vam nikoli več ne bo treba vprašati: “Kaj je SegWit?” ponovno.

Začnimo s preučevanjem, od kod je prišel SegWit in kaj je skušal doseči …

Zgodba o SegWitu

Kaj je Segwit - logotip Segwit

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Idejo za SegWit je prvi predstavil Pieter Wuille na Bitcoin konferenci leta 2015. Wuille je razvijalec bitcoinov in soustanovitelj programske družbe Blockstream, ki je specializirana za digitalno varnost finančnih storitev..

Wuille je SegWit predlagal kot rešitev za napako v Bitcoin protokolu. Pri razvoju programske opreme se imenujejo rešitve za pomanjkljivosti obliži. Imenuje se težava, ki jo je hotel odpraviti kovnost transakcij. Vrednost transakcij je nergačen način, da lahko uporabnikom ukradete Bitcoin s spreminjanjem drobnih podatkov o transakcijah. Brez skrbi, vse to bom podrobneje opisal v naslednjem poglavju.

Wuilleov predlog SegWit je v skupnosti Bitcoin povzročil veliko razpravo in minilo je skoraj dve leti, preden je zaživel. Končno je bil aktiviran 23. avgusta 2017. Isti obliž je bil uporabljen na Litecoin protokol 10. maja 2017.

Opomba: Litecoin je kriptovaluta, katere koda temelji na protokolu Bitcoin. Ker sta si zelo podobna, sta si delila problem zvitljivosti transakcij.

SegWit je odpravil težavo z gibljivostjo transakcij in omogočil tudi nekatere druge izboljšave protokola Bitcoin. Vendar ima še vedno veliko kritikov in vsi uporabniki Bitcoin omrežja niso pozdravili sprememb. Nekateri člani skupnosti Bitcoin se tako ne strinjajo s podjetjem SegWit, da so ustvarili svoje konkurenčne kriptovalute!

Preden se lotimo česar koli od tega, si podrobneje poglejmo problem zložljivosti transakcij. Kaj je torej gibljivost transakcij in kaj počne SegWit, da jo ustavi?

Gibljivost transakcij je precej zapletena. Da bi to razumeli, morate najprej razumeti, kako delujejo transakcije Bitcoin…

Osnove blockchaina

Bitcoin je ogromno omrežje, sestavljeno iz tisočih računalnikov vozlišča. Vsako vozlišče vodi popolno evidenco o vsaki Bitcoin transakciji, ki je bila kdaj koli izvedena. Ta zapis se imenuje a blockchain.

Večino dela pri obdelavi novih transakcij opravijo posebna vozlišča, imenovana rudarji. Uporabniki plačujejo rudarjem provizije za opravljeno delo. Nove transakcije je mogoče dodati v verigo blokov šele potem, ko jih rudarji uvrstijo v skupine imenovanih transakcij bloki. Vsak blok v verigi Bitcoin vsebuje 1 MB podatkov o transakcijah.

Moral bi trajati 10 minut da omrežje obdela en blok transakcij, lahko pa traja veliko dlje. Bitcoin omrežje lahko obdeluje med 3-7 transakcij na sekundo (Tx / s). Vendar se to lahko zelo upočasni, ko je omrežje zasedeno.

Zdaj bom z dvema primeroma pokazal, kako delujejo preproste transakcije Bitcoin. Prva bo običajna transakcija Bitcoin. Druga bo transakcija, pri kateri en uporabnik izkoristi zmožnost transakcije, da ukrade Bitcoin drugemu uporabniku.

Transakcije za začetnike

Lucy želi Judu poslati 10 Bitcoinov (BTC). Za to Lucy in Jude potrebujeta dve vrsti informacij:

  • Javni nagovor: To je kot Bitcoin e-poštni naslov. Javni naslov je digitalna lokacija, na katero Lucy pošilja Bitcoin. Jude ima javni nagovor prejeti Bitcoin. Javne naslove lahko vidi celotno omrežje.
  • Zasebni ključ: Če so javni naslovi podobni e-poštnim naslovom, so zasebni ključi kot gesla. Dokazujejo, da javni naslovi – in s tem tudi sam Bitcoin – pripadajo Lucy in Jude. Samo Lucy lahko vidi Lucyin zasebni ključ in samo Jude lahko vidi Judejin zasebni ključ.

Poglejmo, kako izgleda transakcija v Bitcoin omrežju…<

Standardna Bitcoin transakcija

Kaj je Segwit Bitcoin transakcije

Kako 10BTC pride od Lucy do Jude?

  1. Lucy odda omrežju prošnjo. Zahteva vsebuje Judov javni naslov, poslani znesek (10BTC) in provizijo za rudarje. Vsebuje tudi Lucyin zasebni ključ podpis ki jo uporablja za dokazovanje, da mora poslati 10BTC. Te informacije o podpisu se imenujejo podatki prič.
  2. Rudarji obdelajo transakcijo. Lucyine informacije so združili z Judeinimi in šifriranje to. To pomeni, da informacije spremenijo v vrstico računalniške kode. Ta koda se imenuje Številka transakcije.
  3. Transakcija čakalne vrste, čaka na obdelavo. Če je Lucy priložila nizko provizijo za transakcijo, bi lahko dolgo čakal! Kot da bi naročil hrano v restavraciji. Če natakarju ne daš napotkov, lahko traja dolgo časa, da pride tvoja hrana! Lucy lahko postopek pospeši tako, da transakcijo znova pošlje z višjo provizijo. ID transakcije je zdaj dodan ID-jem transakcij drugih uporabnikov in znova šifriran. Ta postopek se nadaljuje, dokler ni dosežena omejitev 1 MB informacij o transakciji in se oblikuje blok.
  4. Blok je potrjen. Blok se predvaja v omrežje in če se več kot polovica vseh vozlišč strinja, da so v njem veljavne informacije, ga lahko potrdimo in dodamo v verigo blokov. Jude prejme 10BTC od Lucy.

Tako se zgodi večina Bitcoin transakcij. Nato vam želim pokazati, kako lahko gibljivost transakcij vpliva na transakcije, nato pa lahko vprašamo, kaj SegWit počne pri tem?

Kako deluje mehkost transakcij

Kaj je Segwit transakcijska voljnost in nepotrjena sprememba

Ponovno bom z zgledom pokazal, kako Jude lahko uporablja fleksibilnost transakcij, da Lucy prevari, da mu namesto 10. pošlje 20BTC.

Napaka pri gibljivosti transakcij v Bitcoinovi kodi omogoča Judeu, da spremeni Lucyjeve priče, preden je transakcija potrjena. S tem se spremeni ID transakcije, ne da bi se spremenila sama transakcija (ki jo Lucy še vedno pošilja 10BTC v Jude).

Ko omrežje potrdi to spremenjeno transakcijo, prekliče prvotno transakcijo. Zdaj se Jude obrne na Lucy, da se pritoži, da ni prejel 10BTC, čeprav je!

Lucy preveri in ugotovi, da prvotna transakcija ni bila opravljena. Zdaj priloži višjo provizijo za transakcijo in jo pošlje znova. To novo transakcijo obdela omrežje. Jude prejme še 10 Bitcoinov!

Lucy, rudarji in ostalo omrežje nikakor ne morejo vedeti, da se to dogaja. Ko so transakcije potrjene in dodane v verigo blokov, jih ni več mogoče spremeniti ali izbrisati. Spodaj je grafikon, ki prikazuje, kako resen problem je gibljivost transakcij za Bitcoin omrežje.

Kaj so sprejete transakcije Segwit in zavrnjeneVir: bitcoinmagazine

Transakcije, ki jih povzroči gibljivost transakcij, so prikazane rdeče.

Torej, kaj je SegWit in kaj naredi za reševanje problema zvitljivosti transakcij?

Popravljivost gibljivosti transakcij

Kot sem že omenil, je SegWit obliž, ki ga je zasnoval Pieter Wuille za preprečevanje gibljivosti transakcij. Način delovanja je precej preprost. Da bi preprečili, da bi se podatki priče uporabljali za spreminjanje ID-jev transakcij, je Wuille predlagal njihovo odstranitev iz transakcije! Preprosto, kajne?

Polno ime SegWit je ločena priča. Ločeno pomeni odstraniti ali ločiti, torej SegWit pomeni odstraniti podatke priče.

Ločena priča ustvari a stranska veriga kjer so podatki priče shranjeni stran od glavne verige blokov. To preprečuje, da bi nepošteni uporabniki, kot je Jude, spreminjali ID-je transakcij!

Bistro pri Bitcoin SegWit je, da je združljiv nazaj. To pomeni, da vozlišča, ki so posodobljena s protokolom SegWit Bitcoin, še vedno lahko delujejo z vozlišči, ki niso bila posodobljena. Ta vrsta posodobitve se imenuje mehke vilice. Pokličejo se posodobitve, ki niso združljive s prejšnjo različico trde vilice. Trde vilice lahko razdelijo omrežja in vodijo do ustvarjanja novih kriptovalut.

Pieter Wuille je želel, da je SegWit združljiv nazaj in zato posodobitev soft-fork. Da bi to naredil, ga je moral oblikovati tako, da so bili podatki priče še vedno zabeleženi v glavni verigi blokov. Rešitev, ki jo je našel, je bila šifriranje vseh podatkov o pričevanju bloka na stranski verigi SegWit in njihovo shranjevanje korenska koda na glavni verigi blokov. To je Bitcoin SegWitu omogočilo, da je popravilo gibljivost transakcij, ne da bi postalo trda vilica.

Zdaj veste, kako ločena priča preprečuje gibljivost transakcij, vendar se zgodba o Bitcoin SegWit še ne konča. SegWit je na Bitcoin omrežje vplival na načine, na katere Pieter Wuille niti pomislil ni, ko ga je ustvaril!

Nato vam bom povedal razširljivost in strelovodno omrežje. Začel bom s prilagodljivostjo…

Torej, kaj je razširljivost SegWit?

Razširljivost Bitcoin SegWit

Najprej naj razložim, kaj je razširljivost. Prilagodljivost je zmožnost omrežja za obdelavo ogromnih količin transakcij, ne da bi se hitrosti transakcij znižale. Če je omrežje razširljivo, bo lahko transakcije obdelalo tako hitro ali celo hitreje, ko bo večje. Na žalost večina kriptovalut obdeluje transakcije počasneje večji postanejo.

Kriptovalute imajo težave z razširljivostjo, ker transakcije obdeluje konsenz. Kot sem že omenil, se mora več kot polovica vozlišč v Bitcoin omrežju strinjati, da je transakcija veljavna, preden jo je mogoče dodati v verigo blokov. Več kot je vozlišč v omrežju, dlje traja, da dosežemo dogovor oz konsenz. 

Skupnost Bitcoin že dolgo razpravlja o različnih načinih za razširitev omrežja. Težava se poslabša, ko postaja platforma bolj priljubljena, zato čas išče rešitev.

Ko je Pieter Wuille ustvaril Bitcoin SegWit, je nenamerno izboljšal tudi razširljivost omrežja! Podatki prič so se včasih zbirali 65% vsakega bloka Bitcoin. Z odstranitvijo podatkov o pričevalcih imajo bloki SegWit Bitcoin zdaj prostor za veliko več informacij o transakcijah.

Vsak blok ima zdaj niz teža bloka ki je omejen na 4 MB. Utež bloka je kombinacija 1 MB informacij, shranjenih v glavni verigi blokov, in podatkov priče, shranjenih v stranski verigi. Ločena priča omrežju omogoča obdelavo več transakcij, ne da bi spremenila splošno velikost verige blokov Bitcoin.

Torej, če vas nekdo vpraša, “kaj je razširljivost SegWit?” lahko jim poveste, da gre za način obdelave več transakcij v Bitcoin omrežju. Naredi omrežje vžigalnik z odstranjevanjem podatkov priče iz transakcij, ne da bi to vplivalo na velikost verige blokov Bitcoin.

Zdaj pa vam želim povedati še o enem razburljivem razvoju, ki ga omogoča SegWit. Za kaj se trenutno uporablja SegWit?

Primerjajte kripto izmenjave vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Ste se kdaj vprašali, katere kripto borze so najboljše za vaše trgovinske cilje?

Glej & primerjajte TOP3 kripto izmenjave vzporedno

Mreža strele

Strelovodno omrežje je še ena rešitev problema razširljivosti Bitcoinov in brez ločene priče ne bi delovalo.

Strelovodno omrežje uporabnikom omogoča nastavitev plačilnih kanalov za mikroplačila. Za drug primer uporabimo Lucy in Jude:

Jude dela za Lucy. Plačuje mu 1BTC na dan. Lucy in Jude namesto da bi obdelali transakcijo v glavni verigi blokov, ustanovila zasebni plačilni kanal, kjer lahko Lucy pošlje Bitcoin neposredno Judu. Pošlje mu mikroplačilo v višini 1BTC na dan. Vsako mikroplačilo morata podpisati Lucy in Jude. Klicani so transakcije z več podpisi zaradi tega razloga.

Jude dela za Lucy deset dni. Po koncu desetih dni Lucy in Jude zapreta plačilni kanal. V tem trenutku se vsa mikroplačila predvajajo v omrežje kot ena transakcija za 10BTC.

Takšni plačilni kanali so osnova strelovite mreže tisočih mikroplačil, ki potekajo stran od glavne verige blokov. Transakcije se dodajo v glavno verigo blokov samo, ko uporabniki zaprejo plačilni kanal. Torej, kaj počne SegWit, da to omogoči?

Mikroplačila so nepotrjena transakcije, ki postanejo veljavne šele, ko je plačilni kanal zaprt in omrežje obdela skupno stanje transakcij. Brez Bitcoin SegWit-a bi lahko uporabniki spremenili ID-je transakcij v transakcijah z več podpisi z uporabo gibljivosti transakcij. To bi pomenilo kaos za sistem in ga pustil popolnoma neprimernega.

Zdaj veste, kaj je SegWit, kako deluje in kaj pomeni za Bitcoin omrežje. Preden končam, vam na kratko povzamem, kaj je v SegWitu super. Povedala vam bom tudi o nekaterih kritikah, ki jih je imela, in nekaterih težavah, ki jih je povzročila…

Kaj je SegWit: Pros

všeč mi je Prednosti

Gibljivost transakcij je preteklost. SegWit je preprosta in kreativna rešitev za glavno težavo v Bitcoin protokolu.

Bitcoin transakcije hitrejše. SegWit naredi Bitcoin blockchain lažji. Omogoča obdelavo več transakcij brez povečanja celotne velikosti verige blokov Bitcoin.

Bitcoin transakcije cenejše. Večja hitrost transakcije pomeni nižje transakcijske provizije. Provizije za Bitcoin transakcije so lahko neverjetno visoke, zato bi morala skupnost pozdraviti vse spremembe, ki jih povzročijo.

Možni novi in ​​razburljivi dogodki. Če bo Bitcoin služil omrežju milijonov ljudi, potem mora rešiti problem razširljivosti. SegWit pomaga uresničiti projekte razširljivosti, kot je strelovodno omrežje.

 Kaj je SegWit: slabosti

palec dol Slabosti

Ne uporablja ga dovolj vozlišč. Veliko rudarjev ne mara SegWita. Nižji honorarji vplivajo na njihov dobiček in prav tako ne cenijo, da bi morali podpirati stransko verigo s podatki o pričah, ki sploh ne prinaša prihodkov od honorarjev. Druge storitve Bitcoin – kot denarnice – so tudi počasi podpirali spremembe SegWit. Februarja 2018, skoraj šest mesecev po tem, ko je bil aktiviran, samo 14% transakcij Bitcoin je bilo opravljenih z uporabo SegWit Bitcoin. Številke so se od takrat izboljšale, vendar je omrežje do popolne posodobitve še daleč.

To je kratkoročna rešitev za dolgoročne težave. Nekateri razvijalci Bitcoinov so se pritožili, da protokol SegWit ne gre dovolj daleč, da bi rešil problem razširljivosti. Trdijo, da bodo le večje spremembe velikosti blokovske verige Bitcoin in način obdelave transakcij pomagali platformi, da se bo v prihodnosti povečala.

SegWit je povzročil delitve v skupnosti Bitcoin. Nesoglasja okoli SegWita so povzročila več trdih vilic. Najbolj znan med njimi je Bitcoin Cash (BCH).

Zdaj ko imate vsa dejstva, lahko odgovorite na vprašanje “Kaj je SegWit?” zate. Preden grem, želim z vami deliti nekaj zaključnih besed…

Zaključek

Ko je Pieter Wuille zasnoval SegWit, je želel odpraviti težave, ki jih povzroča voljnost transakcij. Toda SegWit je naredil veliko več kot to, ustvaril je obsežno razpravo o prihodnosti same Bitcoin platforme. Bitcoin je star skoraj deset let. Še vedno je največja kriptovaluta na svetu, vendar se nekateri začnejo spraševati, ali je najboljša.

Obstaja na stotine novih blockchain projektov, ki ponujajo nekatere najnaprednejše kriptotehnike, ki so jih kdaj videli. Nekateri SegWit Bitcoin vidijo kot pozitivno spremembo v omrežju. Vendar pa ga drugi vidijo kot simbol omejitev Bitcoina.

Razprava o SegWit se nadaljuje v celotni skupnosti Bitcoin in zdaj veste dovolj, da lahko izrazite svoje mnenje. Kaj je Segwit za vas? Je to vznemirljiv nov razvoj, ki bo Bitcoin popeljal v prihodnost? Ali pa gre za začasno rešitev za veliko večje težave, s katerimi se sooča omrežje Bitcoin? Premislite, pa se vidimo naslednjič!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map