Kaj je kriptovaluta: vaš popoln kripto ABC

Dobrodošli v mojem popolnem začetniškem priročniku Kaj je kriptovaluta.

Kratek in enostaven odgovor na naslovno vprašanje je, da je kriptovaluta decentraliziran digitalni denar. Toda kaj natančno to pomeni in kako deluje?

V tem priročniku bom odgovoril na vsa vaša vprašanja o kriptovaluti. Povedala vam bom, kdaj je bil izumljen, kako deluje in zakaj bo v prihodnosti tako pomemben. Na koncu tega vodnika boste lahko odgovorili na vprašanje: “kaj je kriptovaluta?” zate.

Svet kriptovalut se hitro premika, zato ni časa za zapravljanje. Začnimo!

Ko zaslišim novo besedo, jo poiščem v svojem slovarju. Kriptovaluta je nova beseda za večino ljudi, zato napišimo definicijo kripto …

Kako deluje kriptovaluta?

Pojasnilo, kaj je kriptovaluta

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Kaj je kriptovaluta
RUDARSTVO

Rudarji najprej poskušajo rešiti matematične uganke, da na blok verigo postavijo naslednji blok in zahtevajo nagrado.

Kaj je kriptovaluta
MENJAVA

Borza je posel (običajno spletno mesto), kjer lahko kupujete, prodajate ali trgujete s kriptovalutami.

Kaj je kriptovaluta
DENARNICE

Denarnice za kriptovalute so programi, ki shranjujejo javne in zasebne ključe ter uporabnikom omogočajo pošiljanje in prejemanje digitalne valute ter spremljanje njihovega stanja.

Kripto definicija

Spodaj je seznam šestih stvari, ki jih mora imeti vsaka kriptovaluta, da jo lahko imenujemo kriptovaluta;

 1. Digitalno: Kriptovaluta obstaja samo v računalnikih. Ni kovancev in notov. V Fort Knoxu ali Bank of England ni rezerv za kripto!
 2. Decentralizirano: Kriptovalute nimajo centralnega računalnika ali strežnika. Razdeljeni so v omrežje (običajno) na tisoče računalnikov. Omrežja brez osrednjega strežnika imenujemo decentralizirana omrežja.

 3. Peer-to-Peer: Kriptovalute se od osebe do osebe prenašajo prek spleta. Uporabniki se med seboj ne poslujejo prek bank, PayPala ali Facebooka. Neposredno se spoprijemajo. Banke, PayPal in Facebook so zaupanja vredne tretje osebe. V kriptovaluti ni zaupanja vrednih tretjih oseb! Opomba: Imenujemo jih zaupanja vredne tretje osebe, ker jim morajo uporabniki za uporabo njihovih storitev zaupati njihove osebne podatke. Na primer, banki zaupamo svoj denar in Facebooku zaupamo fotografije s počitnic!
 4. Psevdonim: To pomeni, da vam ni treba posredovati nobenih osebnih podatkov za lastništvo in uporabo kriptovalut. Ni pravil o tem, kdo je lahko lastnik ali uporabnik kriptovalut. To je kot objava na spletni strani, kot je 4chan.
 5. Brez zaupanja: Nobena zaupanja vredna tretja oseba ne pomeni, da uporabnikom ni treba zaupati sistemu, da bo deloval. Uporabniki imajo ves čas popoln nadzor nad svojim denarjem in informacijami.
 6. Šifrirano: Vsak uporabnik ima posebne kode, ki preprečujejo dostop drugih podatkov do njihovih podatkov. To se imenuje kriptografija in je skoraj nemogoče vdreti. Od tod tudi prihaja kripto del definicije kripto. Kripto pomeni skrito. Ko so informacije s kriptografijo skrite, so šifrirane.
 7. Globalno: Države imajo svoje valute, imenovane fiat valute. Pošiljanje fiatnih valut po vsem svetu je težko. Kriptovalute lahko enostavno pošljete po vsem svetu. Kriptovalute so valute brez meja!

Ta definicija kriptografije je dober začetek, vendar ste še daleč od razumevanja kriptovalut. Nato vam želim povedati, kdaj je bila kriptovaluta ustvarjena in zakaj. Odgovoril bom tudi na vprašanje “kaj skuša kriptovaluta doseči?”

Izvor kriptovalut

V začetku devetdesetih let se je večina ljudi še vedno trudila razumeti internet. Vendar pa je bilo nekaj zelo pametnih ljudi, ki so se že zavedali, kako močno orodje je.

Nekateri od teh pametnjakov, imenovani cypherpunk, so mislili, da imajo vlade in korporacije preveč moči nad našim življenjem. Želeli so uporabiti internet, da bi ljudem sveta omogočili bolj prosto. Z uporabo kriptografije so cypherpunki želeli uporabnikom interneta omogočiti večji nadzor nad njihovim denarjem in informacijami. Kot lahko vidite, cypherpunki sploh niso marali zaupanja vrednih tretjih oseb!

Na vrhu cypherpunkov je bil seznam opravkov digitalna gotovina. DigiCash in Cybercash oba poskusa ustvariti sistem digitalnega denarja. Oba sta imela nekaj od šestih stvari, ki bi morale biti kriptovalute, vendar nobena ni imela vseh. Do konca

v devetdesetih letih sta oba propadla.

satashi nakamoto ustvarjalec bitcoinov Svet bi moral počakati do leta 2009, preden je bil ustvarjen prvi popolnoma decentraliziran digitalni gotovinski sistem. Njegov ustvarjalec je videl neuspeh cypherpunkov in mislil, da bi lahko naredili boljše. Njihovo ime je bilo Satoshi Nakamoto in njihova stvaritev se je imenovala Bitcoin.

Razumevanje kriptovalut pomeni najprej razumevanje Bitcoina …

Zgodba o Bitcoinu

Nihče ne ve, kdo je Satoshi Nakamoto. To je lahko moški, ženska ali celo skupina ljudi. Satoshi Nakamoto je govoril le na kripto forumih in prek e-pošte.

Konec leta 2008 je Nakamoto objavil knjigo Bitcoin. To je bil opis, kaj Bitcoin je in kako deluje. Postal je model za oblikovanje drugih kriptovalut v prihodnosti.

12. januarja 2009 je Satoshi Nakamoto izvedel prvo Bitcoin transakcijo. Poslali so 10 BTC kodirniku z imenom Hal Finney. Do leta 2011 Satoshi Nakamoto ni več. Za seboj so pustili prvo kriptovaluto na svetu.

Bitcoin je postal bolj priljubljen med uporabniki, ki so videli, kako pomembni lahko postanejo. Aprila 2011 je bil en Bitcoin vreden en ameriški dolar (USD).

Do decembra 2017 je bil en Bitcoin vreden več kot dvajset tisoč ameriških dolarjev! Danes je cena enega bitcoina 7.576,24 Ameriških dolarjev. Kar je še vedno dober donos, kajne?

ZANIMIVOST

Leta 2010 je programer kupil dve pici za 10.000 BTC v eni prvih transakcij bitcoinov v resničnem svetu. Danes je 10.000 BTC približno 38,1 milijona dolarjev – velika cena za potešitev lakote.

2 pici izmenjani na 10000 Bitcoinov

Torej, Bitcoin je uspel tam, kjer drugi digitalni gotovinski sistemi niso uspeli. Ampak zakaj? Kaj kriptovaluta počne drugače? Stvar, zaradi katere se kriptovalute razlikujejo od fiat valut in drugih poskusov digitalnega gotovine, je tehnologija veriženja blokov. Ugotovimo, kako deluje …

Kaj je Blockchain?

Vse kriptovalute uporabljajo tehnologijo porazdeljene knjige (DLT) za odstranjevanje tretjih oseb iz svojih sistemov. DLT so skupne podatkovne baze, v katere se beležijo informacije o transakcijah. DLT, ki ga uporablja večina kriptovalut, se imenuje tehnologija veriženja blokov. Prvi blockchain je za Bitcoin oblikoval Satoshi Nakamoto.

Blockchain je baza podatkov o vsaki transakciji, ki se je kdaj zgodila z uporabo določene kriptovalute. Skupine informacij, imenovane bloki, se v zbirko podatkov dodajo ena za drugo in tvorijo zelo dolg seznam. Torej, blockchain je linearna veriga blokov! Ko so informacije dodane v verigo blokov, jih ni več mogoče izbrisati ali spremeniti. Na blockchainu ostane za vedno in vsi ga lahko vidijo.

Celotna baza podatkov je shranjena v mreži tisočih računalnikov, imenovanih vozlišča. Blockchainu je mogoče dodati nove informacije le, če se več kot polovica vozlišč strinja, da so veljavne in pravilne. Temu pravimo konsenz. Zamisel o soglasju je ena izmed velikih razlik med kriptovalutami in običajnim bančništvom.

V običajni banki se podatki o transakcijah hranijo znotraj banke. Osebje banke skrbi, da ne pride do neveljavnih transakcij. To se imenuje preverjanje. Uporabimo primer;

George je Michaelu in Jacksonu dolžan 10 USD. Na žalost ima George na svojem računu samo 10 USD. Odloči se, da bo poskusil hkrati poslati 10 USD Michaelu in 10 USD Jacksonu. Uslužbenci banke opažajo, da George poskuša poslati denar, ki ga nima. Zaustavijo transakcijo.

Banka je Georgeu preprečila dvojno porabo, kar je neke vrste goljufija. Banke porabijo milijone dolarjev, da ne bi prišlo do dvojnih izdatkov. Kaj kriptovaluta počne pri dvojni porabi in kako kriptovalute preverjajo transakcije? Ne pozabite, da nimajo stvari, kot jih ima banka!

Kako deluje Blockchain?

Kako deluje omrežje blockchain

Transakcije s kriptovalutami se preverjajo v postopku, ki se imenuje rudarstvo. Torej, kaj je rudarjenje kriptovalut in kako deluje?

Rudarstvo kriptovalut

Rudarjenje kriptovalut lahko zveni kot nekaj, kar počnete z lopato in trdo kapo, vendar je pravzaprav bolj kot računovodstvo. Rudarji so vozlišča, ki izvajajo posebno nalogo, ki omogoča transakcije. Na primeru bom pokazal, kako deluje z uporabo Bitcoin omrežja.

 1. George je Michaelu dolžan 10 BTC. George sporoča, da pošilja Michaela 10 BTC v Bitcoin omrežje.
 2. Rudarji informacije vzamejo in šifrirajo. To se imenuje razprševanje. Tem podatkom dodajo druge podatke o transakciji in jih tudi razpršijo. Vse več informacij se dodaja in zgosti, dokler ni dovolj, da se oblikuje blok.
 3. Rudarji zdaj tekmujejo drug proti drugemu, da bi uganili šifrirano kodo ali razpršeno kodo, ki bo dana novemu bloku, preden bo dodan v verigo blokov. Srečni rudar, ki ugane pravo kodo, doda nov blok v verigo blokov.
 4. Zdaj vsa druga vozlišča v omrežju preverijo informacije o transakcijah v novem bloku. Preverijo celotno verigo blokov, da se prepričajo, da se nove informacije ujemajo. V nasprotnem primeru je nov blok veljaven in zmagovalni rudar lahko doda nov blok v verigo blokov. To se imenuje potrditev.
 5. Michael od Georgea prejme 10 BTC.

Rudarstvo kriptovalut porabi veliko računalniške moči, zato so rudarji nagrajeni za svoje delo. V Bitcoin omrežju so rudarji, ki potrdijo nove bloke informacij, nagrajeni z 12,5 BTC novih Bitcoinov. Zato se imenuje rudarstvo. Namesto rudarjenja za kripto zlata ali premoga rudarji kopljejo po novih Bitcoinih!

Torej, za kaj je rudarstvo kriptovalut?

Kaj je kriptovaluta

To je način, kako kriptovalutna omrežja, kot je Bitcoin, preverjajo in potrjujejo nove transakcije. Ustavi dvojno porabo, ne da bi bilo treba zaupati centraliziranemu računovodstvu, kot to počnejo banke. Blokovne verige kriptovalut niso zaščitene s strani zaupanja ali ljudi. Zavarovane so z matematiko, ki jo opravljajo računalniki!

Za več informacij si oglejte moj Blockchain Explained guide.

Zdaj veste, kako delujejo blockchains in crypto mining. Nato vam bom povedal, kako se lahko pridružite kriptovaluti …

Uporaba kriptovalut

Uporaba kriptovalut ni podobna uporabi fiat valute. V roki ne morete držati kriptovalute in ne morete odpreti računa za kriptovalute. Kriptovaluta obstaja samo v verigi blokov. Uporabniki do svoje kriptovalute dostopajo s kodami, imenovanimi javni in zasebni ključi.

Podobno je pošiljanju e-pošte. Če želite, da vam nekdo pošlje e-pošto, mu povejte svoj e-poštni naslov. No, če želite, da vam nekdo pošlje kriptovaluto, mu povejte svoj javni ključ.

Če želite zdaj prebrati e-pošto ali poslati e-pošto, morate vnesti geslo za e-pošto. Tako delujejo zasebni ključi. Zasebni ključi so kot gesla za kriptovalute. Javne ključe lahko vidi kdorkoli, zasebne ključe pa si lahko ogledate samo vi. Če obstaja ena najpomembnejših podrobnosti, ki bi se je morali naučiti iz tega vodnika Kaj je kriptovaluta, je izjemno pomembno varovanje zasebnih ključev!

Kaj je kriptovalutaZasebni in javni ključi se hranijo v denarnicah. Kripto denarnice so lahko na spletu, brez povezave, programska oprema, strojna oprema ali celo papir. Nekatere lahko prenesete brezplačno ali jih gostijo spletna mesta. Drugi so dražji. Na primer, strojne denarnice lahko stanejo približno sto ameriških dolarjev. Ko uporabljate kriptovalute, morate uporabljati več različnih vrst denarnic.

Kdor ima zasebne in javne ključe, je lastnik kriptovalute, zato ne izgubite denarnice! Kriptovaluta je psevdonim, se spomnite? Ni mogoče dokazati lastne kriptovalute, če nimate ključev zanjo.

Povedal sem vam, kako je bila ustvarjena prva kriptovaluta in kako deluje. Povedal sem vam tudi, kako se kriptovaluta hrani in uporablja. Zdaj pa poglejmo še nekatere druge kriptovalute, ki so bile ustvarjene od Bitcoina …

Vzpon kriptovalut!

Bitcoin je spremenil način razmišljanja ljudi o denarju. Od takrat je bilo ustvarjenih na stotine drugih kriptovalut in vse si želijo spremeniti svet!

Oglejte si nekaj kriptovalut, ki so se pojavile od Bitcoinov;

 • Litecoin je zelo podoben Bitcoinu, vendar se njegove transakcije obdelajo štirikrat hitreje. Litecoin je lažje kot Bitcoin, zato lahko uporabniki z manj zmogljivimi računalniki postanejo rudarji.
 • Ethereum uporablja naprednejšo tehnologijo veriženja blokov kot Bitcoin. Včasih se imenuje Blockchain 2.0. Ethereum svojim uporabnikom omogoča, da na svojem blockchainu oblikujejo in zgradijo svoje decentralizirane aplikacije (aplikacije). Če želi Bitcoin nadomestiti banke, potem Ethereum želi nadomestiti vse ostalo. Razvijalci Ethereuma lahko gradijo različice dApp centraliziranih aplikacij, kot so Facebook, Amazon, Twitter ali celo Google! Platforma postaja večja kot le kriptovaluta. Torej, kaj je kriptovaluta, ko v resnici ni več kriptovaluta? To je Ethereum! Platforma, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov za izdelavo in gostovanje decentraliziranih aplikacij.
ZANIMIVOST

Ethereum je od uvedbe leta 2015 hitro narasel v vrednosti in je zdaj 2. najcenejša kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. Vrednost se je v lanskem letu povečala za 2.226%, kar je velik zalogaj za zgodnje vlagatelje.

Začetek dirke med Bitcoinom in Ethereumom

Bi radi izvedeli več o Ethereumu? Oglejte si mojo Kaj je Ethereum vodnik.

 • IOTA je precej posebna kriptovaluta, nima verige blokov! IOTA uporablja DLT, imenovan Tangle. Rudarji ne potrjujejo novih transakcij, uporabniki pa … Ko uporabnik želi izvesti plačilo s pomočjo Tangle, mora najprej preveriti in potrditi še dve transakciji drugega uporabnika. Šele nato bo njihovo plačilo obdelano. To je tako, kot da bi učenci drug drugega ocenjevali po domačih nalogah, namesto da bi učitelj to delal. Tangle naj bi bil veliko hitrejši kot Bitcoin, Litecoin in Ethereum! Če ste mislili, da je to čudno, si oglejte to – IOTA niti ni zasnovana tako, da bi jo ljudje uporabljali! Zasnovan je za internet stvari. To je kateri koli stroj z internetno povezavo. IOTA bo IoT-ju pomagal komunicirati sam s seboj. IOTA dejansko pomeni aplikacijo Internet of Things. Predstavljaj si to! V prihodnosti bo vaš avto brez voznika z IOTO odšel do bencinske črpalke, natočil bencin in plačal. Vse brez vpletenosti ljudi.

Kriptovalute niso namenjene samo pošiljanju denarja brez uporabe banke. Lahko delajo vse vrste kul stvari. Te kriptovalute in številne druge so na voljo za nakup in prodajo na kripto borzah. Torej, kaj je trgovanje s kriptovalutami?

Trgovanje s kriptovalutami

Nakup in prodaja kriptovalut je postal zelo velik posel. Skupna vrednost vseh kriptovalut na svetu je več kot 350 milijard ameriških dolarjev. Tik pod 17. Danes je bila kupljena in prodana kriptovaluta v vrednosti milijard ameriških dolarjev!

ZANIMIVOST

V spletu lahko trgujete s kripto borzami, kot so Binance, Bitstamp in Coinbase. Dogovorite se lahko tudi za osebno trgovanje s kriptovalutami s peer-to-peer spletnimi mesti, kot je LocalBitcoins.com

Logotip platforme za trgovanje s kriptovalutami Binance

V spletu lahko trgujete s kripto borzami, kot je Binance, Bitstamp, in Coinbase. Dogovorite se lahko tudi za osebno trgovanje s kriptovalutami s peer-to-peer spletnimi mesti LocalBitcoins.com.

Trg kriptovalut je vznemirljiv kraj. Trgovci lahko zaslužijo milijone in nato vse izgubijo. Kriptovalute se ustvarijo čez noč in nato enako hitro izginejo. Moj nasvet vsakemu trgovcu za začetnike je, da zapravi samo tisto, kar si lahko privoščite, da ga izgubite. Vem, da se slišim kot tvoja babica, ampak res je!

Kripto trgovanje je treba uporabljati kot način za podporo tehnologiji in ne kot hiter način za obogatitev!

Odkar ste začeli prebirati ta priročnik, ste vedno bližje razumevanju kriptovalut. Samo še eno vprašanje bi rad odgovoril. Kaj bo kriptovaluta storila za svet?

Ali lahko kriptovaluta reši svet?

Kriptovaluta ima veliko kritikov. Nekateri pravijo, da je vse to hype. No, imam nekaj slabih novic za te ljudi. Kriptovaluta je tu, da ostane in bo naredila svet boljši.

Centralizirane organizacije so nas razočarale.

 • Leta 2008 so banke davkoplačevalce stale bilijone dolarjev in povzročile razpad svetovnega gospodarstva.
 • Bonitetna agencija Equifax je izgubila več kot 140.000.000 osebnih podatkov svojih strank v letu 2017.

Seznam centraliziranih organizacij

 • Letos se je bil Facebook prisiljen opravičiti, ker je prodal osebne podatke svojih uporabnikov.

Facebook apoligija Marka Zuckerberga

Kriptovalute ljudem sveta ponujajo drugo izbiro.

Vlade Sirije, Jemna in Libije niso uspele zaščititi svojega ljudstva pred nasilnimi državljanskimi vojnami.

Kaj je kriptovaluta za prebivalce Sirije? To je upanje. Trideset odstotkov pomoči Združenih narodov izgubila zaradi korupcije tretjih oseb UNICEF že uporablja Ethereum za zbiranje denarja za otroke Sirije.

O tem 2 milijardi ljudje po vsem svetu nimajo bančnih računov. Eden od desetih Afganistanci nimajo bank, veliko med njimi je žensk. Kaj je kriptovaluta za Afganistanko? To je svoboda. Bitcoin daje ženske v Afganistanu prvič finančna svoboda.

Blockchain tehnologijo bi lahko uporabili za volitve v nekaterih najbolj skorumpiranih državah na svetu. Kaj je kriptovaluta za prebivalce Sudana ali Mjanmara? To je glas. Brezplačne volitve bi lahko potekale brez strahu pred nasiljem ali ustrahovanjem.

Kriptovalute lahko pomagajo narediti svet pravičnejši, varnejši in mirnejši kraj za življenje vseh nas.

Zadnje misli: kaj je kriptovaluta?

Do zdaj ste že izvedeli, kaj so kriptovalute in kako delujejo. Prav tako veste, kako jih shraniti in kje z njimi trgovati. Vendar je razumevanje kriptovalut več kot le razumevanje verig blokov in rudarjenja. Razumevanje kriptovalut pomeni razumevanje, kaj lahko te tehnologije storijo za vas.

Kriptovalute imajo moč, da za vedno spremenijo naše življenje. Lahko vam pomagajo prevzeti nadzor nad svojim denarjem in podatki. Nekateri jih bodo ignorirali in upali, da bodo odšli. Drugi se bodo pridružili zabavi. Kateri boste?

V tem priročniku sem vam povedal vse, kar morate vedeti o kriptovaluti.

Zdaj si ti na vrsti…

Kaj je za vas kriptovaluta?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map