Kaj je Ethereum?

Če pogledam kupite nekaj kriptovalut, in se sprašujete – kaj je Ethereum? Pogovoriva se!

Dobrodošli, prijatelji! Verjetno ste tukaj, ker ste se danes zjutraj zbudili in si pomislili: “kaj je Ethereum in kako deluje Ethereum?”.

Niste bili prepričani, zato ste vprašali soseda in tudi oni niso vedeli! V redu je – ta vodnik vam bo povedal vse, kar morate vedeti o enem od najbolj razburljiva kriptovaluta na svetu Ethereum.

Razpravljali bomo o vsem, od tega, kaj je Ethereum, do tega, kako ga dejansko kupiti in kje shraniti novo pridobljene kovance Ether. V zvezi s tem vam lahko povem vnaprej – najboljša mesta za nakup eter kovancev bodo vključena Coinbase, Simplex in Binance. Shranjevanje, hladne denarnice so vaša najboljša stava – in sicer, Ledger Nano S in Trezor.

Iščete najbolj varno mesto za nakup BTC? Spodaj sem zbral najbolje ocenjene kripto borze, ki so bile odobrene kot najvarnejše platforme za nakup BTC, zato si oglejte.

Ponudnik Visa / Mastercard Na voljo Crypto Naša ocena Pregled Coinbase DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • + 30 več

9.8 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled Binance DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Cardano
 • + 150 več

9.6 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled Coinmama DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Bitcoin Cash
 • +Še 7

9.4 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Kraken Review DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • ČRT
 • + Še 37

9.1 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled eToro DA

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • +Še 3

8.6 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled KuCoin DA

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Monero
 • + 210 več

8.5 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled izmenjave Gemini DA

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • +Še 21

8.4 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Najbolj priljubljena 729 ocen 9,8 bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled Izbira urednika 1279 ocen 9,6 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 816 ocen 9,4 bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 1174 ocen 9,1 bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 453 Mnenja 8.6 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 563 ocen 8,5 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 603 Mnenja 8.4 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled

Prednosti

 • Zelo varno
 • Veliko bolj prilagodljiv kot Bitcoin
 • Pametne pogodbe, dApps
 • Revolucionarna tehnologija veriženja blokov
 • Močna ekipa razvijalcev, ki stoji za projektom

Slabosti

 • Hlapljivo
 • Drage "plin" (transakcijske) cene

Kaj je Ethereum: kratka zgodovina

Kaj je Ethereum: Vitalik Buterin.Leta 2012, star 17 let, Vitalik Buterin je bil predstavljen Bitcoin očeta in se zelo zanimal za njeno tehnologijo. Vitalik je začel pisati za revijo Bitcoin in predlagal izboljšave platforme Bitcoin. Ko te izboljšave niso bile narejene, se je odločil namesto tega izdela svojo kriptovaluto.

Njegova ideja je bila Ethereum, in začela je živeti leta 2015. Odkar se je začela, se je cena Ethereuma močno zvišala in ima zdaj 44,7 milijarde dolarjev (to je skupna vrednost vse valute Ethereum na svetu danes). Torej, zakaj gre Ethereum gor?

Kaj je Ethereum: grafikoni tržne kapitalizacije Ethereuma Opomba: “Tržna kapitalizacija” Ethereuma je skupna vrednost celotnega etra. Eter je valuta Ethereuma, medtem ko je Ethereum sam platforma.

Ethereum tehnologija je resnični potencial za spremembo sveta. Kaj je tehnologija Ethereum in zakaj je tako poseben, vprašate? Pa ugotovimo!

Ethereum za novince

Opomba: Če niste novinec, bi to verjetno morali vseeno prebrati, za vsak slučaj!

Lažje je odgovoriti: “kaj je Ethereum?” če najprej vprašamo, “kaj poskuša nadomestiti Ethereum?” Poglejmo primer:

Matthew piše vadnice z uporabo Google Docs. Svoje delo lahko ureja in deli s kom želi. Nekega dne je Google Dokumente vdrl ali pa vlada to prepove, zato Matthew izgubi vse svoje delo.

Zdaj se Matej odloči, da bo urejevalnik besedil uporabljal samo v svojem računalniku, zato bo njegovo delo varno. Ampak ni varno, kajne? Matejev računalnik lahko izgubimo, pokvarimo ali vdremo v njega.

Matthew je zdaj obupan, zato se odloči prodati svoj prenosnik in namesto tega kupiti svinčnik, beležko in nekaj znamk. Opravilo opravljeno!

Matejeva težava je v tem, da hoče udobje in hitrost interneta, vendar z nadzor in varnost njegovega svinčnika in papirja. Toda kaj bo Ethereum storil glede tega?

Kaj je Ethereum: kup Ether kovancev.

Ethereum ponuja način uporabe moči interneta, ne da bi zaupal aplikacijam, kot je Facebook, Google, ali svojo spletno banko z vašimi osebnimi podatki.

Aplikacije, kot sta Facebook in Google zbirajo in hranijo podatke svojih milijonov uporabnikov v strežnikih. To pomeni, da se podatki o uporabnikih hranijo na zelo majhnem številu lokacij (to se imenuje centralizacija). Če vdremo v eno od teh lokacij, smo vsi v velikih težavah!

Ethereum deluje tako, da odpravi potrebo po zaupanju številnih aplikacij z zasebnimi podatki. To počne z decentralizacija z uporaboblockchain’Tehnologija.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Osnove blokchainov

Ethereumova različica interneta je tista, pri kateri so strežniki in oblaki nadomeščeni z mrežo sistemov, imenovanih vozlišča. Vozlišča shranite in vzdržujte skupno bazo podatkov, imenovano blockchain.

V omrežju je na tisoče vozlišč, ki shranjujejo celotno verigo blokov. Več vozlišč je, varnejše postajajo omrežje in njegovi podatki. Informacije, ki jih vnesete v ta zapis lahko nadzorujete samo vi. Ni shranjena v vašem računalniku ali v osrednjem strežniku – shranjena je v celotnem omrežju vozlišč.

Informacije, shranjene na verigi blokov, se preverijo s „konsenzom“. To pomeni da več kot polovica vozlišč se mora strinjati, da so informacije pravilne preden je dovoljeno na blockchain.

Hekanje takšen sistem je skoraj nemogoč, saj bi morali nadzorovati več kot polovico omrežja, da bi dosegli soglasje. Tudi če bi nadzorovali več kot polovico omrežja, bi vas stalo toliko denarja, da bi zaključili napad, to ne bi bilo vredno.

Kot sem že omenil, Ethereum ni izumil tehnologije veriženja blokov, Bitcoin je to storil, vendar ga na nekaj neverjetnih načinov uporablja in izboljšuje. Torej, kaj je Ethereum blockchain?

Opomba: Preberite našo "Razloženo Blockchain" vodnik za več o tehnologiji veriženja blokov.

Razloženo Ethereum: Blockchain 2.0 in njegova uporaba

Blockchain Ethereum (ali “Blockchain 2.0”, kot se včasih imenuje) uporablja podobno tehnologijo kot Bitcoin, vendar je naprednejši. To lahko naredi veliko več kot Bitcoin blockchain. To počne na dva glavna načina.

Kaj je Ethereum: platforma Ethereum.

Pametne pogodbe

Blok veriga Ethereum je zasnovana tako, da transakcije se lahko izvedejo le, če so izpolnjeni določeni pogoji. Pravila, ki odločajo o teh pogojih, se imenujejo „pametne pogodbe’. To je bistveni del vprašanja Ethereum.

Na primer, predstavljajte si avtomat. Če Peter hoče bonbon iz avtomata, rabi dovolj denarja, da ga plača. Če ne bo imel dovolj denarja, ne bo dobil svojega bonbona. Pametna pogodba za to transakcijo bi lahko izgledala takole:

ČE Peter v avtomat vloži 1 dolar, Nato bo avtomat Peteru dal bonbone.

Ko je ena od teh pogodb napisana, je ni več mogoče spremeniti. Zato se jim reče “nezaupljive” transakcije. V omrežju vam ni treba zaupati posameznikom – če pogoji pogodbe niso izpolnjeni, se to ne bo zgodilo.

Predstavljaj si to! Nezaupljivo globalno omrežje, ki nikoli ne preneha delovati!

dApps

Kaj je Ethereum: centralizirane in decentralizirane aplikacije.

Decentralizirane aplikacije (ali “dApps”) preprosto aplikacije, ki se ne izvajajo na tradicionalnem osrednjem strežniku. Namesto tega, tečejo na verigi blokov – z njegovo uporabo za decentralizacijo strežnika.

dApps so jedro zasnove Ethereuma in njegovih prepričanj. Ustanovitelji Ethereuma želijo, da se uporabniki naučijo Ethereuma in gradijo na njem. Torej, drugi del vprašanja Ethereuma je vsekakor dApps.

Ethereum ima svoj lasten kodni jezik Trdnost. Solidnost se uporablja za izdelavo dApps. Ker je Solidnost všeč JavaScript (eden najpogostejših programskih jezikov), spodbuja razvijalce k ustvarjanju novih in razburljivih aplikacij dApps.

Ti dApps bi lahko kmalu konkurirali (ali zamenjali) centralizirane aplikacije v drugih panogah socialni mediji, e-poslovanje, E-naslov, in internetno bančništvo. Obstaja nešteto možnosti za gradnjo dApps na blokovni verigi Ethereuma.

Hitro povzetek

Poglejmo hitro prvi del tega vprašanja, ki smo ga zastavili prej: kaj je Ethereum?

Kaj smo se doslej naučili?

Preprosto povedano, tega smo se naučili Ethereum je veriga blokov, ki uporabniku omogoča izdelavo pametnih pogodb in dApps – ima potencial, da za vedno spremeni internet.

Brez nadaljnjega odlašanja in ob precej jasni predstavi, kaj je Ethereum, si oglejmo drugi del tega vprašanja: kako deluje Ethereum?

Še malo podrobnosti: Kako deluje Ethereum?

Eter je valuta Ethereuma. Včasih sta oba zmedena, preprosteje pa je, če se poskušate spomniti, da je Ethereum sistem, Ether pa njegova valuta.

Kaj je Ethereum: Shramba Ethereum.Če želite kar koli narediti v sistemu, potrebovali boste nekaj etra. Eter napaja sistem Ethereum in ga zaradi tega pogosto imenujejo “plin”. Vsaka transakcija na Ethereumu potrebuje določeno količino “plina”, da se delo opravi. Večje kot je delo, več bencina potrebujete.

Vprašanje, kaj je Ethereum in kako deluje, pogosto spremlja vprašanje Ethereum VS Bitcoin. Ker ljudje Eter pogosto primerjajo z Bitcoinom, si bomo vzeli trenutek in razložili glavne razlike.

Bitcoin

 • Bitcoin je digitalni denar. Njegova veriga blokov omogoča ročno peer-to-peer prenose digitalnega denarja. Če želi Peter Pavlu plačati 10BTC (Bitcoin) za barvanje hiše, ne da bi pri tem uporabil banko, lahko uporabi Bitcoin. Videti je tako; Peter Pavlu pošlje 10BTC (Bitcoin).
 • Obstaja zgornja meja, koliko Bitcoinov lahko obstaja (21 milijonov), zato bi lahko postal zanesljivo skladišče vrednosti, na primer zlato ali diamanti.
 • Povprečni čas za potrjeno transakcijo Bitcoin je, čeprav je lahko tudi do 10 minut.

Eter

 • Če se vrnemo k Ethereumu in njegovi valuti: Eter je digitalno gorivo za avtomatizirane pametne pogodbe omrežja Ethereum. Če želi Peter Pavlu plačati 10ETH za barvanje njegove hiše, lahko uporabi pametno pogodbo Ethereum. Transakcija bi izgledala takole; ČE Paul poslika Petrovo hišo, bo TEDO 10 ETH poslano Pavlu. Kot lahko vidite, lahko Eter uporabljamo zelo podobno kot Bitcoin. Edina razlika je v tem, da s pametno pogodbeno tehnologijo, Peter ne bo plačal Pavlu, dokler Paul ne bo naslikal Petrove hiše. Paul ne bo plačan, če ne bo naslikal Petrove hiše, zato ne more goljufati! Ta isti sistem je mogoče uporabiti za vodijo transakcije vseh vrst, od e-pošte do tega, kako podjetje plačuje svoje osebje.
 • Ni omejitve glede tega, koliko Etra lahko obstaja. Čeprav količina Etra verjetno zelo zelo dolgo ne bo presegla 100.000.000.
 • Čas transakcije Ethereum je zelo hitro – Eterične pametne transakcije trajajo le nekaj sekund.

Kaj je rudarstvo Ethereum?

Tako v Bitcoinu kot v Ethereumu nova valuta (Bitcoin ali Eter) nastane s postopkom, imenovanim “rudarstvo’. Vozlišča na verigi blokov morajo biti preverjanje transakcij; vozlišča so nagrajen z novo valuto. Na primer, vozlišče Ethereum (znano kot rudar) je nagrajeno z novim eterom.

Temu rečemo rudarstvo, ker je podobno rudarjenju zlata ali diamantov. Namesto da bi kopali po zemlji, pa rudarji so preverjanje transakcij.

Rudarjenje etra na ta način imenujemo „Dokaz o delu’Rudarstvo. Imenuje se PoW (Proof-of-Work), ker mora vozlišče pokazati, da je opravilo “delo” (preverilo transakcije), da prejme svojo etersko nagrado. Slaba stvar pri pridobivanju PoW je to porabi veliko računalniške moči in zato veliko električne energije, zaradi česar je drago in slabo za planet. Torej, zdaj imate precej jasno predstavo o tem, kaj je rudarstvo Ethereuma.

Kaj je Ethereum: ploščadi za pridobivanje Ethereuma.

Kmalu razvijalci Ethereuma upajo, da bodo začeli uporabljati drugačno metodo, imenovano PoS (Proof-of-Stake). Ta metoda porabi veliko manj električne energije, zato je veliko boljša za stroške energije in planet!

V PoS so uporabniki z veliko etra izbrani naključno za preverjanje transakcij. Ta oblika rudarjenja bo prej nagrajena s pristojbinami kot z novo valuto in bo porabila veliko manj energije in električne energije.

Opomba: uporabniki, ki so v PoS izbrani za preverjanje transakcij, se imenujejo „stakerji“ ali „deležniki“.

Kaj je Ethereum Storage?

Eter torej ne zapusti verige Ethereum ni fizično shranjena nikjer. Če želite uporabljati Ethereum, boste potrebovali denarnica’ (včasih se imenuje Ethereumov “naslov”).

Vaša denarnica Ethereum ne bo vsebovala nobenega etra, vendar bo vsebovala kode, potrebne za dostop do nje. Te kode se imenujejo zasebni ključi. Če izgubite zasebne ključe, izgubite svoj Ether. Izbira dobre denarnice je torej zelo pomembna! Na voljo so štiri glavne vrste denarnic.

Denarnice za strojno opremo

To so fizične naprave za shranjevanje, kot USB ključki. The Ledger Nano S je ena izmed dražjih denarnic za strojno opremo in ponuja varno shranjevanje ključev brez povezave. Vendar se lahko denarnica strojne opreme, tako kot pravi komplet ključev, izgubi. Torej, bodite previdni, kam ga postavite!

Kaj je Ethereum: denarnica Ledger Nano S.

Namizne denarnice

Javne in zasebne ključe shranite neposredno v računalnik. Ta možnost uporablja geslo, ki ga ne smete izgubiti. Zasede tudi veliko prostora v vaši napravi. Priporočamo uporabo Izhod namizna denarnica.

Kaj je Ethereum: denarnica Exodus.

Mobilne denarnice

Podobno kot pri namiznih denarnicah, vendar uporabite veliko manj prostora – idealne so za shranjevanje javnih in zasebnih ključev v pametnem telefonu. Jaxx svojim uporabnikom ponuja ključno shrambo za do 13 različnih kriptovalut.

Kaj je Ethereum: denarnica Jaxx.

Spletne denarnice

Shranite svoje zasebne ključe v spletu primer tega je Coinbase denarnico. To je najmanj varna vrsta denarnice in mi ne priporočamo, da jih uporabite za shranjevanje kakršnih koli količin etra, ki si jih ne morete privoščiti.

Kaj je Ethereum: denarnica Coinbase.

Papirnate denarnice

Kaj je Ethereum: papirnata denarnica.To so najbolj staromodne možnosti shranjevanja – so samo koščki papirja, na katerih so zapisane vaše dostopne kode. Oni ni mogoče vdreti, vendar si morate zapomniti, kam ste jih postavili!

Če je denarnica povezana z internetom, se imenuje „vroče shranjevanje“. Če ni povezan z internetom, se imenuje “hladilnica”. Pri shranjevanju zasebnih ključev priporočamo uporabo kombinacija vročih in hladnih denarnic za največjo varnost. Zdaj imate precej jasno predstavo o tem, kaj je shramba Ethereum in katero denarnico izbrati.

Kje kupiti Ethereum?

Eter lahko kupite iz treh glavnih virov:

Posredništvo so izmenjave kovancev Coinbase ki kupujejo in prodajajo Eter za plačilo. So enostavni za uporabo, vendar so pogosto lahko nekoliko dragi. Z njimi lahko kupite Ether s svojim fiat valuta (USD, EUR itd.) S kreditno / debetno kartico ali z bančnim nakazilom.

Trgovalne platforme všeč Cex.io v zameno povežite kupca in prodajalca z uporabo posrednika (Cex). To trgovci uporabljajo za trgovanje ene kriptovalute za drugo. Na primer, nakup etra z Bitcoinom ali prodaja NEO za Litecoin.

Peer-to-peer platforme všeč LocalEthereum kupcem in prodajalcem omogočite neposreden stik za dogovor o cenah. Ta možnost je bolj tvegana kot drugi dve, saj trgujete neposredno z nekom, ki ga ne poznate. Posrednika ni, torej ti ne plačujejo nobenih pristojbin, in lahko plačate tudi z gotovino.

Druga odlična možnost bi bil nakup kovancev Ether prek Simplex – fintech podjetje, katerega cilj je zagotoviti vam popolna varnost in tekočnost transakcij. Tu lahko Eter kupite tudi s fiat denarjem – kar pomeni s kreditno ali debetno kartico.

Za več informacij o tem, kako in kje kupiti Ether, lahko sledite našemu "Kako kupiti Ethereum" vodnik.

Kaj Ethereum počne zdaj?

Na blockchainu Ethereuma se ustvarja veliko dApps in se imenuje nekakšno zbiranje sredstev ICO se uporablja za njihovo plačilo. Vedeti, kaj Ethereum počne zdaj, je zelo koristno.

Začetne ponudbe kovancev (ICO) omogočiti razvijalcem, da prodajo idejo svojega izdelka, da plačajo za njegovo ustvarjanje – to je kot Kickstarter, vendar za dApps.

Oglejte si nekaj aplikacij dApps, ki se razvijajo (ali so že bile razvite) na Ethereumu z ICO:

Golem je dApp, ki uporabnikom omogoča, da si medsebojno izposojeni računalnik izposodijo. Kot da bi lahko najemite avto drugim voznikom, ko ga ne uporabljate!

Kaj je Ethereum: Golem.

EtherTweet je komunikacijska platforma, ki je zelo podobna znani aplikaciji za družabna omrežja, le da je na blockchainu tako centralne oblasti ni. Tako je, gre za različico Twitterja dApp in je popolnoma necenzurirana!

Etheroll je spletna igralnica, ki uporablja verigo blokov Ethereum za ustvarjanje poštenih spletnih iger s kockami. Čeprav je vsa ta nova tehnologija za večino ljudi morda že dovolj na srečo!

Ko se dogajajo vse te dobre stvari, je to enostavno pozabiti Ethereum je še vedno zelo novo, in ima še vedno nekaj vprašanj.

Nekateri kritiki menijo, da je platforma za večino uporabnikov prezapletena. Ta zapletenost lahko pomeni, da bi lahko izkušeni uporabniki prevarali novince, če bi to želeli. Ethereum je bil primerjan z DOS, Ker DOS potrebuje Windows, da postane uporabniku prijazen. Torej, morda bo kasneje izdano nekaj, kar bo Ethereum postalo uporabniku bolj prijazno!

Če imamo precej jasno predstavo o tem, kaj Ethereum počne zdaj, se lahko pogovorimo še o enem vprašanju – “vilice” Ethereuma. Preprosto povedano, to je bilo nesoglasje v skupnosti Ethereum, ki je platformo razdelilo na dva dela. To je možna napaka v delovanju njene skupnosti. Ko nekaj vodite z glasovanjem, se vsi ne bodo strinjali – to je normalno!

Primerjajte Ethereum vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Primerjajte Ethereum vzporedno z drugimi

Vse kripto izmenjave so morda podobne vam, vendar so NE vse enako!

Ja! Pokažite mi primerjalno tabelo

Kaj bo Ethereum počel v prihodnosti?

Predstavljajte si vse različne transakcije, ki se dogajajo v vsakdanjem življenju. Nakup ali prodaja avtomobila, najem stanovanja, stavi na finale svetovnega pokala. Vsi vključujejo zaupanje neznancem v vaš denar in vaše podatke. Ethereum rešuje to težavo, kar pomeni ima veliko potenciala za prihodnost. Zdaj ne veste samo, kaj je Ethereum, ampak tudi, kako deluje.

Z internetom se vsak dan povezuje vse več resnične tehnologije – imenujemo jo “internet stvari”. Ključavnice vrat, hladilniki, pečice, žarnice, kotli in televizorji so povezani v internet in jih je treba varno voditi in z jasnimi navodili.

Zdaj pa si predstavljajte svet, kjer pametne pogodbe in dApps samodejno vodijo te transakcije in tehnologije, medtem ko se o vsem vodi neprekinjen zapis na spletu, za vedno. Precej kul, se vam ne zdi?

Če ste se po branju tega vodnika odločili, da bi dejansko radi kupili nekaj etra, lahko to storite v ena izmed bolj zanesljivih platform za izmenjavo kriptoCoinbase ali Simplex sta dva boljša primera.

 • Vklopljeno Coinbase, boste morali registrirajte in preverite svojo identiteto preden lahko opravite kakršne koli nakupe ali prodaje. Naredite to (postopki so zelo preprosti in precej hitri) in nato preprosto kupite ETH prek želenega načina plačila.
 • S Simplex, stvari bodo ponavadi še hitrejše in bolj gladke – preprosto vnesite količino ETH, ki jo želite kupiti, podatke o svoji kartici in vse druge podatke, na katere boste morda morali opozoriti – to je to!
 • Kje shraniti ETH, je ključna odločitev, ki jo morate sprejeti tudi vi. Če ste aktiven trgovec, potem vroča denarnica (kot je Izhod) bi lahko bila dobra izbira. Če se nameravate držati svojega etra, pa pojdite po hladni denarnici in vlagajte vanjo a Ledger Nano S ali Trezor.

Na začetku tega vodnika smo zastavili vprašanje, kaj je Ethereum? No, pravi odgovor je, Ethereum je vse, kar si želite. Ali želite trgovina Eter ali ustvarite povsem nov dApp, možnosti je nešteto! Torej, začnite, učite se Ethereuma in razmišljajte veliko. Prihodnost se začne zdaj!

Vsebina, objavljena na tej spletni strani, ni namenjena nobenemu finančnemu, investicijskemu, trgovalnemu ali kakršni koli drugi obliki nasveta. BitDegree.org ne podpira ali predlaga, da kupujete, prodajate ali držite kakršno koli kripto valuto. Preden se odločite za finančne naložbe, se posvetujte s svojim finančnim svetovalcem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map