Kaj je Blockchain? Vodnik za začetnike

Odkar je bil Bitcoin ustvarjen leta 2009, je svet nor za kriptovalutami. Dejansko je zdaj na voljo več kot 1500 različnih kovancev za nakup, prodajo in trgovanje! Vendar je najpomembnejša stvar, ki izhaja iz vsega tega do zdaj, tehnologija, ki je osnova za to – tehnologija veriženja blokov. Torej, kaj je blockchain?

Če bi radi v poenostavljeni obliki ugotovili, kaj je blockchain, ste prišli na pravo mesto! Čeprav je tehnologija precej zapletena, bom uporabil resnične primere in čim bolj preprost besednjak, da ga boste razumeli od zgoraj navzdol!

Moja »Kaj je blockchain tutorial« se bo začela z razlago, kaj tehnologija počne in kako deluje, čemur bo sledila razprava o njenih prednostih pred tradicionalnimi sistemi. Prav tako vam bom dal nekaj primerov, kako se lahko uporablja (in uporablja) v vsakdanjem življenju.

Kaj torej čakate, začnimo z razumevanjem, kaj pravzaprav je tehnologija veriženja blokov!

Kaj je tehnologija Blockchain?

V svoji najpreprostejši obliki je blockchain tehnologija, ki ljudem omogoča pošiljanje in prejemanje kriptovalut, kot je Bitcoin. Vendar je to veliko več kot le plačilni sistem. Ko je Satoshi Nakamoto ustvaril prvo kripto valuto na svetu (Bitcoin), je ustvaril tudi neverjeten protokol, znan kot blockchain.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Najbolj zanimiv del verige blokov je, da nobena oseba ali organ nima nadzora nad njo. Namesto tega transakcije preveri in potrdi spletna skupnost, zaradi česar je decentralizirana! Protokol ima veliko in veliko prednosti, kot so preglednost, hitrost in varnost, kar bom kasneje podrobneje razložil.

Dejanska ideja tehnologije veriženja blokov ni povezana samo s finančnimi transakcijami, saj se lahko uporablja za skoraj vsako industrijo!

Ker je blockchain decentraliziran, imajo vsi dostop do istih podatkov (razen če gre za zasebni blockchain, ki ga uporabljajo podjetja). To pomeni, da se transakcija takoj, ko je obdelana in potrjena, prikaže na verigi blokov, da jo lahko vsi vidijo.

To je zelo podobno knjigi računovodstva v resničnem svetu, kjer lahko računovodja podjetja vidi vsako transakcijo, ki se je kdaj zgodila, skupaj s stanjem na računih. Ker pa so verige blokov, kot sta Bitcoin in Ethereum, javne, si lahko vsakdo ogleda podatke o transakcijah.

Ko poskušamo razumeti pravilno definicijo verige blokov, je treba toliko govoriti, zato sem mislil, da bi bilo najbolje vse razčleniti. Naslednji del mojega vodiča »Kaj je Blockchain« govori o tem, zakaj se imenuje blockchain!

Opredelitev Blockchain: Zakaj se imenuje Blockchain?

Čeprav obstaja zdaj veliko različnih različic opredelitve verige blokov, vse delujejo na zelo podobne načine. Najlažji način razlage, kaj počne, je razdelitev besede blockchain na dva bloka in verigo!

Pomislite na resnični zabojnik, ki prevaža veliko zabojev od cilja A do cilja B. V svetu kriptovalut je zabojnik “blok” in vsako polje v zabojniku je posamezna transakcija.


“Container” = Block

“Škatle” = Transakcije

“Posoda vsebuje veliko škatel” = Block Carries Lots Transaction

Vem, da se to morda sliši zapleteno, vendar ostanite z mano, saj bo vse skupaj kmalu smiselno! Torej, v primeru uporabe verige blokov Bitcoin traja skupno 10 minut, da se en blok transakcij potrdi v omrežju.

Tako kot v resničnem vsebniku lahko blok prenaša le določeno količino transakcij, ki je določena z največjo velikostjo bloka. Vsak blockchain ima svojo največjo velikost bloka, kar je običajno količina podatkov (megabajtov), ​​ki jo lahko sprejme.

Bitcoin lahko hrani podatke v vrednosti 1 MB v vsakem bloku, medtem ko imajo drugi, na primer Bitcoin Cash, omejitev velikosti bloka 8 MB.

Večja kot je omejitev velikosti bloka, več transakcij lahko vsebuje. Zdaj veste, kaj je blok, kaj pa veriga?

Da bi vam stvari res olajšali, se bom držal primera zabojnika s škatlami! Predstavljajmo si, da je zabojnik dosegel svoj prvi cilj. To pomeni, da je bil blok potrjen in je zdaj na voljo v javni knjigi, da ga lahko vsi vidijo.

Vendar je zabojnik pripravljen za odhod na naslednji cilj. Vsako novo ali staro polje (transakcije), ki ga nosi vsebnik (blok), bo na voljo tudi za ogled v javni verigi blokov. To je enako za vsako posamezno transakcijo. Takoj ko so potrjeni, so podatki o transakcijah vsi vidni, zato se imenujejo “veriga” transakcij.!

Zdaj, ko razumete, od kod prihaja definicija blockchain, je naslednji del mojega “Kaj je blockchain” vodnika pojasniti, kako so transakcije potrjene!

Kako so potrjene transakcije na verigi blokov?

Morda se spomnite, kako sem prej razložil, da je veriga blokov decentralizirana, kar pomeni, da noben organ nima nadzora nad omrežjem. To tudi pomeni, da veriga blokov ne potrebuje posrednika tretje osebe za potrditev gibanja sredstev.

Če je temu tako, kako se potrdijo transakcije? Tu postanejo stvari res zanimive!

Blockchain je platforma, ki temelji na skupnosti, kar pomeni, da v večini primerov lahko kdor koli prispeva k omrežju in pomaga preverjati transakcije. To storijo tako, da prispevajo svojo računsko moč, ki v zameno lahko podpira omrežje.

Vsi blockchains za to ne uporabljajo iste tehnologije, vendar postopek ločimo po tem, kako omrežje doseže “soglasje”. Konsenz v bistvu pomeni “Kako omrežje ve, da je transakcija veljavna in da ima uporabnik dejansko na voljo sredstva?”

Blockchains dosežejo soglasje z upoštevanjem pravil »kriptografije«, od koder izvira izraz »kriptovaluta«. Kriptografija je resnično napredno področje matematike, ki temelji na algoritemskih ugankah.

Ko lahko blockchain in njegova skupnost prostovoljcev rešijo algoritemsko uganko, pravila kriptografije navajajo, da je transakcija veljavna in verodostojna. Vendar različni blockchains uporabljajo različne metode za reševanje sestavljanke, ki je znana kot “mehanizem soglasja”.

Zmeden? Ne bodite, saj vam bo moj primer “Kaj je blockchain” zdaj dal zgled!

Blockchain, ki ga Bitcoin uporablja, podpira mehanizem soglasja, imenovan “Proof-of-Work” (PoW). Uganka je tako težka, da je nobeno človeško bitje ne bi moglo rešiti samostojno, zato morajo ljudje raje uporabiti svojo računsko moč.

Vsak računalnik, ki je povezan v omrežje (imenovano »vozlišče«), poskuša uganko rešiti čim prej. Kdor prvi reši uganko, dobi nov Bitcoin brez nagrade. Vendar v resnici nagrada Bitcoin ni brezplačna, saj je moral uporabnik uporabiti svoj presežek računske moči, ki porabi veliko električne energije!

PoW je le en primer, kako blockchain doseže konsenz. Obstaja veliko drugih, nekatere sem spodaj naštel (obstaja še veliko več)!

  • PoS (dokaz o vložku)
  • DPoS (delegirani dokaz o vložku)
  • PBFT (Praktična bizantinska toleranca napak)
  • DAG (usmerjeni aciklični graf)

Se še vedno sprašujete “Kaj je blockchain”? Upam, da ne! Naslednji del moje vadnice o blockchainu bo govoril o tem, zakaj je decentralizacija pomembna!

Pomen decentralizacije

Kot zdaj že veste, protokol blockchain lahko potrdi transakcijo brez tretje osebe in noben organ nima nadzora nad omrežjem. Zato je decentraliziran. Zakaj pa je to pomembno?

Prvič, decentralizacija je zelo varna. Pravzaprav so varnostne značilnosti decentraliziranega blockchaina tako varne, da je skoraj nemogoče vdreti. Preden razložim, zakaj želim, da razmislite o delovanju centraliziranega omrežja.

Oglejmo si organizacijo, kot je Yahoo. So eno največjih svetovnih podjetij, ki ponuja veliko storitev, kot so e-pošta, novice in video vsebine. Vsi njihovi podatki so shranjeni na centraliziranem strežniku, kar je v večini primerov v redu. Toda kaj se zgodi, če centraliziran strežnik ne uspe?

Prav to se je zgodilo leta 2016, ko je skupini hekerjev uspelo pridobiti nadzor nad strežniki Yahoo, kar jim je nato omogočilo dostop do več kot 3 milijarde zasebnih e-poštnih računov.

Tudi to ni enkratni incident. Ne glede na to, ali so vdrli njegovi centralizirani strežniki, družbe, banke, ponudniki internetnih storitev ali volitve v ZDA ves čas. Dobra novica pa je, da je decentralizirane strežnike praktično nemogoče vdreti. Evo zakaj!

Se spomnite, kako je v mojem priročniku »Kaj je Blockchain« razloženo, da veliko in veliko ljudi prispeva svojo računsko moč? Ta “vozlišča” ne samo pomagajo preverjati pretok sredstev, temveč tudi varujejo omrežje. To je zato, ker bi bilo treba več kot polovico vozlišč v celotnem omrežju hkrati vdreti, da bi se zgodilo kaj slabega!

Tudi če bi bilo to mogoče (kar v resnici ni), bi heker lahko spremenil verigo blokov samo za 1 blok, kar bi v primeru Bitcoina znašalo približno 10 minut!

Decentralizacija ni pomembna samo za varnost, ampak tudi za enakost. Vsi, ki sodelujejo z verigo blokov, lahko prispevajo k sistemu. Ker je vsaka transakcija na voljo za ogled v javni knjigi, mreža postane pregledna. Brez korupcije, brez goljufij in neenakosti!

Zdaj, ko veste, zakaj je pomembna decentralizacija, bomo v naslednjem delu mojega vodiča Kaj je Blockchain preučili, kako anonimen je blockchain!

Kako anonimen je Blockchain?

Ko je Satoshi Nakamoto leta 2009 ustvaril Bitcoin, ni hotel le ustvariti poštenega, varnega in preglednega plačilnega sistema, temveč je ljudem želel omogočiti anonimno pošiljanje in prejemanje sredstev..

Pomislite, kako porabite svoj denar v vsakdanjem življenju. Ko dvignete denar iz bankomata, banka ve, kje ste in koliko zapravite. Ko na dopustu uporabljate kreditno kartico, tudi izdajatelj kreditnih kartic ve, kje ste in koliko zapravite.

Ko prejmete mesečno plačo, banka ve, koliko ste plačani. Seznam se lahko nadaljuje in nadaljuje, bistvo pa je, da imajo posredniki tretjih oseb veliko informacij o vas. Toda kaj jim daje pravico, da natančno vedo, kaj počnete s svojim težko prisluženim denarjem? Nič ne! Ne bi smeli vedeti.

Tu se tehnologija veriženja blokov razlikuje. Ko pridobite kriptovaluto, jo shranite v digitalno denarnico. To lahko shranite na namizju ali mobilnem telefonu, v spletu ali celo na strojni napravi. Nato je kriptovaluta pritrjena na nekaj, kar se imenuje naslov denarnice. Lahko imate toliko naslovov denarnic, kolikor želite, vendar nobena ne more biti nikoli enaka.

Ko nekomu pošljete sredstva, jih pošljete iz denarnice v denarnico nekoga drugega. Tukaj je, kako bi izgledala blockchain Bitcoin transakcija.

Denarnica “1BoatSLRHtKNngkdXEeobR76b53LETtpyT

Poslano “2 BTC”Do

Denarnica “1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb

Vklopljeno Petek, 18. maja 2018, ob 15.37.

Kot lahko vidite iz zgornjih informacij, lahko takoj, ko je transakcija potrjena, vsi vidijo poslani znesek ter datum in uro transakcije. Vendar pa so edini podatki, ki jih ljudje vedo o pošiljatelju in prejemniku, naslov njihove denarnice.

Zaradi tega transakcije blockchain niso anonimne, ampak psevdonimne (kot vzdevek).

Vendar je to tako kot trošenje denarja v fizičnem svetu. Ko vstopite v lokalni supermarket in plačate z gotovino, supermarket ve, kako izgledate, vendar drugih informacij o vas nimajo!

Zdaj, ko veste, da je blockchain psevdonimen in ne anonimen, bo naslednji del mojega “Kaj je Blockchain” vodnika preučil, kako ga lahko uporabimo v resničnem svetu.

Kako lahko Blockchain uporabljamo v resničnem svetu?

V resnici bi se tehnologija veriženja blokov lahko uporabljala praktično v vsaki panogi ali sektorju. Z zamenjavo centraliziranih strežnikov z decentraliziranimi verigami blokov lahko posamezniki, podjetja in celo vlade izkoristijo vse prednosti, ki jih ponuja veriga, kot so varnost, preglednost in hitrost.!

Bojim se, da ne morem iti skozi vsako posamezno panogo, za katero bi blockchain lahko bil uporabljen, zato bom naštel pet mojih najljubših!

Čezmejna plačila

Industrija čezmejnih plačil je več milijard dolarjev vredna banka, pri čemer morajo banke dnevno pošiljati mednarodna plačila. Večino tega obravnava tretja stranka, imenovana SWIFT, s sedežem v Belgiji. SWIFT so bili ustanovljeni v začetku sedemdesetih let, da bi olajšali mednarodna plačila, vendar je sistem počasen, drag in neučinkovit.

To pa zato, ker banke ne morejo neposredno sklepati poslov med seboj. Namesto tega morajo uporabiti SWIFT in v nekaterih primerih tudi dodatne dopisniške banke. Z uporabo tehnologije veriženja blokov pa bi banke lahko poslovale na ravni peer-to-peer.

To pomeni, da med obema organizacijama ne bi sodeloval tretji posrednik. Transakcije ne bi več trajale dni niti ne bi stale veliko denarja! Blok veriga Ripple je bila zasnovana natančno za ta namen in že ima več kot 100 različnih bank, ki preizkušajo svoj protokol!

Primerjajte kripto izmenjave vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Ste se kdaj vprašali, katere kripto borze so najboljše za vaše trgovinske cilje?

Glej & primerjajte TOP3 kripto izmenjave vzporedno

Volitve

Kolikokrat slišimo o volitvah? Ali gre za vdor v centralno mrežo ameriških volitev (domnevno!) Ali vlade, ki svojim državljanom grozijo z nasiljem, če zanje ne glasujejo? Na žalost se to dogaja ves čas, toda problem bi lahko rešila tehnologija veriženja blokov!

Prvič, ker je vsaka transakcija, ki se je kdaj zgodila, na voljo v javni knjigi, bi bilo nemogoče, da bi politična stranka spremenila ali odstranila glasove. Ne pozabite, da blockchain ni namenjen le finančnim transakcijam, saj lahko obdeluje vse, kar se šteje za podatke!

Blockchain bi bil kot nalašč tudi za volitve, saj so transakcije psevdonimne, kar pomeni, da nihče ne bi vedel resnične identitete volivca. Namesto tega bi lahko identiteto državljana povezali z zasebnim ključem, do katerega ima dostop samo posamezni uporabnik. To bi zagotovilo, da lahko državljan voli samo enkrat!

Oskrbovalna veriga

Dobavna veriga je način, kako se blago premika od izvora do končnega cilja. Primer tega je pijača iz pomarančnega soka. Dobavna veriga se začne na mestu, kjer je pridelana pomaranča, lahko odpotuje v tovarno, da se spremeni v sok, nato pa v skladišče in na koncu v supermarket.

Trenutno je zelo težko izslediti vsako posamezno stopnjo poti, saj vsak del dobavne verige uporablja svoje centralizirane sisteme. Z uporabo tehnologije veriženja blokov pa bi bil celoten postopek dobavne verige na voljo vsem.

To bi bilo veliko bolj učinkovito, pregledno in varno kot uporaba centraliziranih strežnikov, saj bi lahko vse postavili v isto omrežje. Poleg tega omrežje nikoli ne bi propadlo in je proti goljufijam!

Igre na srečo

Industrija spletnih iger na srečo je vsako leto vredna milijarde dolarjev. Tradicionalne igralniške igre, kot so blackjack, ruleta in igralni avtomati, so na voljo za igranje v udobju vašega doma, kar je resnično priročno za igralca.

Ker pa spletne igralnice običajno hranijo svoje podatke o igranju za zaprtimi vrati na svojem centraliziranem strežniku, ni nikoli nobenega zagotovila, da igralnica resnično igra pošteno..

Z uporabo tehnologije veriženja blokov lahko rezultate iger na srečo neodvisno preverimo v javni knjigi, kar pomeni, da bi bili sistem in podatki popolnoma pregledni. To bi lahko uporabili tudi za nacionalne loterije!

Zavarovanje

Zavarovalna industrija pokriva skoraj vse na planetu Zemlja. Ne glede na to, ali gre za vaš dom, avto, hišnega ljubljenčka, zdravje, dopust ali telefon – če ima vrednost, je lahko zavarovan!

Težava je v tem, da v panogi prevladujejo tuji posredniki, kar pomeni, da je sklepanje police drago in ko gre za vložitev zahtevka, je to zelo počasen postopek. Vendar bi protokol blockchain omogočil, da se nekdo zavaruje, ne da bi potreboval tretjo osebo.

Če bi si na primer nekdo želel zagotoviti let, bi se lahko izid samodejno poravnal takoj, ko letalo dejansko vzleti. Ali letalo vzleti pravočasno in izgubite plačilo zavarovanja, ali letalo zamuja in prejmete izplačilo!

Vse to bi lahko storili v preglednem, hitrem in varnem ekosistemu, kot je veriga blokov!

Kaj je Blockchain? – Zaključek

To je konec mojega vodiča “Kaj je Blockchain”! Upam, da ste razumeli vse, kar sem razložil, in upam, da se vam je zdelo zanimivo!

Vem, da se koncept sprva sliši zares zapleteno, vendar upam, da so vam primeri iz resničnega sveta poenostavili stvari!

Torej, če preberete mojo vadnico za blockchain od začetka do konca, bi morali zdaj vedeti, kaj je blockchain in kako deluje. Prav tako morate dobro razumeti tehnologijo in vse prednosti, ki jih ponuja.

Kaj je pri blockchainu najljubše? Mislim, da je neverjetno, kako tega nihče ne nadzoruje, in da je nadzor nad njim razdeljen po spletni skupnosti!

Govoril sem tudi o petih ključnih panogah, ki bi imele koristi od tehnologije veriženja blokov. Se strinjate z mano ali si lahko omislite kakšne boljše? Ne glede na vaše mnenje mi sporočite v spodnjem oddelku za komentarje! Upam le, da se še vedno ne sprašujete, kaj je blockchain!

Če imate dodatna vprašanja, nas prosite! Z veseljem vam bomo pomagali.

Bonus: Preizkusite se na svojem novem znanju. Preverite, ali lahko v izjemno kratki obliki (manj kot 100 besed) odgovorite na vprašanje, kaj je blockchain. Težko je, toda krajše kot je kratka razlaga, lažje je dojeti bistveno načelo nečesa!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map