Centralizirano vs decentralizirano: Kakšna je razlika?

Torej ste raziskovali “Bitcoin” in “Blockchain” in se še naprej spotikate pri izrazu “decentralizacija”. Kaj pa pomeni decentralizacija? No, danes bom opredelil decentralizirano s preprostimi izrazi, da ga bo lahko razumel kdorkoli (vključno z vami!). Zato bom naredil centralizirano in decentralizirano primerjavo.

Decentralizacija je ena najpomembnejših prednosti uporabe blockchain protokola, zato je resnično pomembno, da razumete prednosti, ki jih lahko prinese današnji družbi.

V tem vodniku za centralizirano in decentralizirano bom najprej razložil, kaj pomeni centralizacija, skupaj s seznamom njenih slabosti.

Po tem bom razložil, kaj je decentralizacija in v čem je tako drugačna. Da vam olajšam stvari, vam bom dal nekaj primerov različnih panog, ki bi jim lahko koristila uporaba decentraliziranega sistema.

Do konca branja mojega Centraliziranega vs Decentraliziranega vodnika boste imeli vse informacije, ki jih potrebujete za odločitev, kateri sistem se vam zdi boljši.

Torej, kaj še čakaš? Začnimo z raziskovanjem izraza “centralizacija”!

Kaj pomeni centralizacija?

Logotipi družabnih medijev - centralizirano v primerjavi z decentraliziranim

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Preden razložim natančen pomen centralizacije, želim, da razmislite o nekaterih sistemih, ki jih uporabljate vsak dan. Ne glede na to, ali gre za Facebook, YouTube, Twitter, vaš bančni račun ali praktično kar koli drugega, kar uporabljate – vse to nadzoruje centralizirani organ.

To pomeni, da mora za preverjanje podatkovne transakcije to storiti neodvisni posrednik v vašem imenu. Naj to še pojasnim na primeru Yahooja …

Predstavljajte si, da želite prijatelju poslati zasebno e-poštno sporočilo z nekaj smešnimi slikami z zabave. Prijavite se v svoj račun Yahoo, vtipkajte e-poštno sporočilo, naložite slike in jih pošljite prijatelju. V tem trenutku pomislite, katere podatke ima Yahoo o vas.

Ko ste prvič registrirali račun pri Yahoo, ste morali navesti svoje osebne podatke, na primer svoje polno ime, državljanstvo in datum rojstva. Po tem se vsako posamezno e-poštno sporočilo, ki ga pošljete, shrani znotraj centraliziranih strežnikov Yahoo.

To pomeni, da morate zaupati, da bo Yahoo vse vaše podatke varoval kot zasebne. Poleg tega morate tudi zaupati, da teh podatkov ne bodo uporabljali v svojo korist, na primer za prodajo oglaševalskim podjetjem.

Kar je, kot zdaj vemo, pogosto lahko tako. Leta 2015 je Yahoo doživel enega največjih vdorov vseh časov. Skupina hekerjev je lahko dobila dostop do svojih centraliziranih strežnikov in jim omogočila ogled zasebnih e-poštnih sporočil v milijonih računov.

Razlog, da so lahko dobili dostop do vseh teh informacij, je bil ta, da Yahoo uporablja centralizirane strežnike. Če vdremo v to osrednjo točko okvare, je ogroženo celotno omrežje.

Za pojasnitev sem opredelil tri glavna vprašanja s centraliziranim sistemom.

  1. Zaupati morate, da bo centralizirana organizacija varovala vaše podatke
  2. Imajo popoln nadzor nad sistemom in vašimi podatki
  3. Če so glavni strežniki ogroženi, so podatki ogroženi

Ta vprašanja niso povezana samo z Yahoojem, ampak s skoraj vsakim sistemom, ki ga kadar koli uporabljate. Zdaj, ko veste, kaj je centralizacija, bo naslednji del mojega Centraliziranega vs Decentraliziranega vodiča opredelil decentralizacijo.

Kaj pomeni decentralizacija?

Preden vam dam nekaj resničnih primerov definicije decentralizacije, sem pomislil, da bom razložil nekatere njene glavne značilnosti. Prvič, decentralizacija je bila najprej omogočena z uporabo tehnologije veriženja blokov.

Prvi blokchain je bil odjemalec Bitcoin, ki je bil ustvarjen leta 2009. Ko nekdo Bitcoin pošlje nekomu drugemu, centralni organ transakcij ne preveri.

Namesto tega lahko vsakdo priključi svoj računalnik na sistem Bitcoin, da pomaga preveriti gibanje sredstev. Vsaka naprava, ki je povezana s sistemom, se imenuje “vozlišče”, skupaj pa je na tisoče neodvisnih vozlišč, ki pomagajo upravljati omrežje.

To pomeni, da bi morali hekerji, da bi vdrli v omrežje, prevzeti nadzor nad vsakim posameznim vozliščem – to je skoraj nemogoče. To tudi pomeni, da je veriga blokov najvarnejši in najvarnejši način pošiljanja in prejemanja sredstev.

Pomembno pa si je zapomniti, da decentralizacija ni namenjena le finančnim transakcijam. Kot bom podrobneje razložil, lahko decentralizirane sisteme uporabljamo v skoraj vseh panogah sveta!

Druga stvar, ki si jo je treba zapomniti, je, da se ljudem ni treba identificirati za interakcijo z decentraliziranim sistemom. Preprosto uporabljajo zasebni in javni ključ, kar pomeni, da lahko ostanejo anonimni.

Centralizirano vs Decentralizirano

Tretjič, decentraliziranega sistema, ki deluje na verigi blokov, ne nadzoruje noben organ niti ga ne podpira nobena centralizirana vlada ali nacionalna država. Namesto tega se nadzor pravično razdeli vsem, ki želijo uporabljati sistem. Zaradi tega je družba pravičnejša, saj močnim korporacijam odvzame nadzor. Na splošno bi te prednosti skoraj onemogočile vdor strežnikov Yahoo v letu 2015.

Zdaj, ko veste, kaj je decentralizacija, vam bom v naslednjem delu mojega Centraliziranega proti decentraliziranemu vodiču dal nekaj resničnih primerov, kako bi lahko decentralizirani sistemi naredili svet boljši.

Centralizirano v primerjavi z decentraliziranim: Uporabite primere

Sistem plačil

Očitno izhodišče bi bilo govoriti o globalnem plačilnem sistemu, saj je bila to prvotna ideja prve decentralizirane kriptovalute na svetu – Bitcoin. Vsaka banka na svetu deluje na centraliziranih strežnikih. To pomeni, da imajo dostop do celotnih vaših finančnih dejavnosti.

Vedo, koliko ste plačani, kje zapravite denar, komu pošljete denar in vse ostalo, povezano z vašim bančnim računom. Če bi kdo lahko dobil vaše geslo za internetno bančništvo ali še huje, vdrl v centralizirane strežnike banke, bi imel dostop do vseh teh informacij. Če centralizirani strežniki niso uspeli (kar se dogaja ves čas), vam lahko onemogočimo dostop do svojih sredstev.

Ko primerjamo centralizirano in decentralizirano, decentraliziran plačilni sistem reši vsa ta vprašanja. Ko za pošiljanje ali prejemanje plačil uporabljate kriptovaluto, se za potrditev transakcije ni treba zanašati na tretjo osebo. Zato se Bitcoin in nekatere druge kriptovalute imenujejo “peer-to-peer digitalne valute”.

Ker za tretjo osebo ni potrebe, so pristojbine bistveno nižje in v nekaterih primerih praktično brezplačne. Zaradi tega so kriptovalute popolne pri pošiljanju ali prejemu plačila od nekoga v drugi državi, saj podjetja, kot je Western Union, zaračunavajo visoke zneske.

Decentralizirani sistemi so brez meja, zato ni pomembno, če nekomu v domačem kraju ali nekomu na drugem koncu sveta pošiljate denar. Traja enako dolgo in pristojbine so enake.

Vaša sredstva so tudi veliko bolj varna pri uporabi decentraliziranega sistema. Edini, ki ima dostop do vašega denarja, ste vi, ker ste edini, ki ima zasebne ključe za dostop do vaših sredstev. Če upoštevate pravilne varnostne ukrepe, nihče ne more ugotoviti, kaj so ti zasebni ključi.

Na splošno ima decentraliziran globalni plačilni sistem naslednje prednosti.

všeč mi je Prednosti

✓ Nobena tretja oseba ne more dostopati do vaših podatkov

✓ Hitre transakcije po vsem svetu

✓ Poceni transakcije po vsem svetu

✓ Pregledno – vsi lahko vidijo transakcije, ki so se zgodile v omrežju

✓ Varno

✓ Ni osrednje točke okvare

Primerjajte kripto izmenjave vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Ste se kdaj vprašali, katere kripto borze so najboljše za vaše trgovinske cilje?

Glej & primerjajte TOP3 kripto izmenjave vzporedno

Vladno glasovanje

Vladno glasovanje - centralizirano vs decentralizirano

Za naslednji primer v tem priročniku za centralizirano in decentralizirano bom razpravljal o vladnem glasovanju. V večini držav vlade izvolijo državljani na rednih volitvah. Ta postopek bi moral biti preprost, vsem bi moral biti omogočen en enak glas, in to v poštenem in preglednem postopku.

Vendar tudi v zahodnem svetu ni vedno tako.

Na zadnjih volitvah v ZDA konec leta 2016 je zmagal Donald Trump iz republikanske stranke, ki je postal novi predsednik. Med volitvami je imel vsak državljan, starejši od 18 let, možnost glasovati za predsednika, ki ga je želel, kar je seveda najbolj pošten način glasovanja.

Vendar je bilo kmalu zatem veliko poročil v medijih in zarot, ki so trdile, da je bilo glasovanje zmanipulirano. Izvedena je bila celo popolna preiskava, ali je ruska vlada nekako manipulirala s postopkom. Ker pa javnost ne more dostopati do podatkov o glasovanju, ljudje nikakor ne morejo vedeti, ali je to res ali ne.

Ne samo to, tudi včasih so vlade z manipulacijo glasov z goljufijami zmagale na volitvah.

Ena takih rešitev za te grožnje je glasovanje o decentraliziranem sistemu. Ta sistem je pregleden in vsem volivcem omogoča, da vidijo, od kod prihaja vsak glas, in legitimnost vsakega glasovanja. To bi zagotovilo, da bodo ljudje dobili samo en glas, in nikakor ne bi bilo mogoče manipulirati z decentraliziranim vladnim sistemom glasovanja.

Obstaja ena kriptovaluta, imenovana VoteCoin, ki je ustvarila kriptovaluto, ki bo ljudem omogočila glasovanje na varni, varni in anonimni platformi, kar bo zagotovilo, da bo rezultat pravičen in pregleden. Sprašujem se, kako dolgo bo trajalo, dokler ne bo potekalo prvo decentralizirano vladno glasovanje o podobni aplikaciji.

Če povzamemo, tu so prednosti decentraliziranega volilnega sistema.

všeč mi je Prednosti

✓ Zaradi preglednosti omrežja ni možnosti za goljufije ali manipulacije na volitvah

✓ Zaradi anonimnosti ni možnosti groženj vladnih sil

Torej, zdaj, ko veste za morebiten vladni volilni sektor za decentralizacijo, bo naslednji del mojega Centraliziranega vs decentraliziranega vodnika obravnaval energijo..

Energija

Elektrika je človekova pravica, ki bi jo morali imeti vsi državljani. Ne glede na to, ali gre za osvetlitev vašega doma, napajanje štedilnika in preprosto ogrevanje vode, elektriko potrebujemo vsi.

Vendar pa je sedanji centralizirani sistem vse prej kot pošten.

Standardni postopek deluje tako: zasebna centralizirana organizacija deluje kot posrednik med državljanom in nacionalnim omrežjem. Nacionalno omrežje je infrastruktura, ki povezuje domove ljudi z oskrbo z električno energijo.

Vendar pa te centralizirane tretje osebe izberejo, koliko zaračunavajo ljudem, kar pomeni, da prinašajo ogromne dobičke na nečem, kar bi bilo treba uvrstiti med osnovne človekove pravice. Ne trdim, da bi morala biti elektrika brezplačna, vendar ni treba imeti centralizirane tretje osebe, ki bi nam zaračunavala smešne cene.

Ena izmed rešitev, ki se trenutno gradi, je decentralizirana organizacija, imenovana PowerLedger.

Centralizirano vs Decentralizirano 5

Z uporabo tehnologije veriženja blokov so razvili sistem, ki izreže posrednika. Tako deluje:

  1. Janez ima v hiši sončne celice in porablja elektriko, ki jo potrebuje.
  2. Janezu je ostalo preveč električne energije, ki jo namerava prodati.
  3. Običajno bi ga moral prodati nazaj elektroenergetskemu podjetju, vendar ga lahko s pomočjo PowerLedger proda nekomu drugemu neposredno po pošteni tržni ceni.
  4. Njegova branja so objavljena v javni verigi verig in od njega lahko kdor koli v okolici kupi dodatno elektriko.
  5. Ne samo, da John dobi boljšo ceno, ampak tudi kupec.
  6. Vse to je mogoče storiti brez pomoči centralizirane tretje osebe.

Kot lahko vidite iz zgornjega primera, tako da kupec in prodajalec z izločitvijo tretje osebe dobijo boljšo ponudbo za električno energijo. Nihče ne more prevarati sistema, ker je vse na voljo za ogled na verigi blokov. Da bi bile stvari še bolj varne, lahko kupec in prodajalec trguje z uporabo kriptovalute, ki omogoča skoraj takojšnjo in brezplačno transakcijo.

Tu je pregled prednosti:

všeč mi je Prednosti

✓ Poštena tržna cena za kupca in prodajalca

✓ Ni potrebe po tretji osebi (ki koristi tako kupcu kot prodajalcu)

✓ Kupec plača v kriptovaluti, ki je hitrejša in cenejša od običajnih načinov plačila

Zdaj, ko lahko definirate decentraliziranost v energetskem sektorju, bo naslednji del mojega Centralized vs Decentralized guide preučil nekaj, kar se imenuje internet stvari …

Internet stvari

Internet stvari, sicer skrajšan na IOT, je nov in vznemirljiv izraz, ki je rezultat tehnologije kriptovalut in veriženja blokov. V svoji najpreprostejši obliki se IOT uporablja za opis naprav, ki so povezane z internetom.

V zgodnjih dneh interneta so se na svetovni splet lahko povezovali samo namizni računalniki, sledili so jim prenosniki in nato mobilni telefoni.

Vendar IOT stvari popelje še korak dlje, pri čemer je praktično vsaka naprava lahko povezana z internetom. Ne glede na to, ali gre za vaš pralni stroj, avto, televizor ali kopalnico, je vsako fizično napravo mogoče izboljšati z nenehnim povezovanjem s podatki.

Vsi zgornji primeri trenutno obstajajo v centraliziranem sistemu. Na primer, zdaj je mogoče kupiti avto, ki vozi sam. Ti avtomobili brez voznika se povežejo z internetom in vas lahko pripeljejo do cilja, ne da bi vam bilo treba kaj storiti.

Vendar te podatke nadzoruje centraliziran sistem. To pomeni, da če bi sistem kdaj izpadel ali še huje vdrl, bi lahko bili podatki, ki se pošiljajo v avto, pokvarjeni. Kot si lahko predstavljate, je to lahko življenjsko nevarno.

Ne samo to, tudi centralizirano podjetje, ki upravlja s podatki, ima dostop do vseh vaših podatkov. Vedo, kje ste bili, kje živite, kje delate in kdaj se odpravite. To je veliko zasebnih informacij, ki jih ima centralizirani sistem o vas. Razmislite, kaj bi lahko storili s temi informacijami … Ali jih prodali oglaševalskim podjetjem? Ali ga delite z zavarovalnicami? Ali še huje, dajte ga vladi?

Če bi IOT premaknili v decentraliziran sistem, bi odstranili vse te možnosti. Vsi podatki bi se lahko shranili v verigi blokov in nikoli ne bi razkrili nobenih zasebnih podatkov, niti podatki ne bi bili izpostavljeni tveganju vdora.

Primer avtomobila brez voznika bi lahko uporabili za vsako posamezno napravo na svetu. Širokopasovne storitve bi lahko naredil decentralizirane, GPS decentralizirane, telekomunikacije decentralizirane in še veliko več! Tu je povzetek koristi, ki bi jih imela decentralizacija za stvari:

všeč mi je Prednosti

✓ Uporabniški podatki bi bili zasebni

✓ Hekerji skorajda ne morejo dostopati do podatkov

✓ Ni možnosti, da sistem odpove

✓ Anonimno, samo posameznik z zasebnim ključem lahko dostopa do informacij

Zdaj, ko veste, kako bi lahko decentralizacija koristila internetu stvari, bo naslednji del mojega Centralized vs Decentralized guide preučil, ali bo imela decentralizacija kdaj pomembno vlogo v družbi.

Centralizirano vs decentralizirano: ki bo vladalo prihodnosti?

Če ste do te točke prebrali moj vodnik za centralizirano in decentralizirano, bi morali zdaj dobro razumeti prednosti decentralizacije. Konec koncev gre za odvzem nadzora redkim (korporacije in centralizirane vlade) in njegovo dajanje množicam.

Kot tak bo vsakdanje življenje postal varen, pravičnejši, hitrejši, cenejši, preglednejši in bolj anonimen svet. Iz tega razloga mislim, da bomo v naslednjih 10 letih videli, da se bo vedno več organizacij decentraliziralo. Vendar je zelo pomembno, da se spomnimo, da se bodo velike korporacije, če se to zgodi, borile.

Neizogibno ne bodo nikoli želeli izgubiti nadzora, ki ga imajo, ker če ga bodo, ne bodo izgubili le denarja, temveč tudi moči.

Tu se stvari zapletejo. Prvič, centralizirane vlade lahko poskušajo uveljaviti stroge predpise o decentraliziranih organizacijah, kar pomeni, da lahko zahtevajo dostop do osebnih podatkov. Ker pa decentraliziranih sistemov ne nadzoruje en sam subjekt, bi lahko decentralizirane organizacije težko sledile njihovim zahtevam.

Potem ko gre za glavne institucije, se lahko odločijo, da bodo uvedli lastno tehnologijo, ki tekmuje z njihovimi decentraliziranimi tekmeci. Ker imajo finančna sredstva, lahko povsem enostavno ustvarijo podoben sistem, ki jim še vedno daje element nadzora.

Nekatere ljudi skrbi tudi kvantno računalništvo, ki je napreden računalnik, ki ga raziskujeta NASA in CIA. Predvideva se, da bodo ti kvantni računalniki tako zmogljivi, da bodo nekoč lahko vladali nad decentraliziranimi sistemi.

Če je temu tako, potem decentralizacija lahko ne uspe. Vendar se različni blockchain projekti tega že zavedajo in ustvarjajo nove protokole, ki bi lahko preprečili “kvantni napad”.

Zaključek

In to je konec mojega Centraliziranega vs Decentraliziranega vodiča! Upam, da imate zdaj res dobro predstavo o delovanju centraliziranega omrežja in njegovih slabostih.

Vedeti morate tudi, kaj je decentralizacija in kako rešuje številne težave, s katerimi se sooča svet. Decentralizirana tehnologija je še vedno v zelo zgodnjih dneh, a prednosti, ki jih prinaša naši sodobni družbi, so neskončne.

Tisti sektor, za katerega menim, da bi imel največ koristi od decentralizacije, je vladno glasovanje. Menim, da so volitve eden najpomembnejših dogodkov na svetu in tisti, nad katerim bi morali imeti ljudje popolno oblast. To je resnična zmaga v tej centralizirani in decentralizirani bitki.

To je pa dovolj o tem, kar mislim, da torej zdaj, ko poznate decentralizirano definicijo, katera panoga se vam zdi najbolj koristna od uporabe decentraliziranega sistema? V spodnjem oddelku za komentarje mi sporočite svoje misli!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map