Cardano proti Ethereumu: Končna primerjava

Če ste že slišali za Cardano in Ethereum, vendar niste prepričani, kako delujejo? Ali morda želite ugotoviti, kateri protokol ima najboljšo tehnologijo? Kakorkoli že, v tem priročniku Cardano vs Ethereum imam vse zajeto!

Mimogrede, ali ste vedeli, da ADA Cardano pogosto imenujejo "Morilec Ethereuma “?

Kakorkoli že, v tem priročniku Cardano vs Ethereum bom najprej razložil osnove vsakega projekta. Po tem bom govoril o tem, kako tehnologija deluje, vključno s tem, kako vsak od verig verig preverja transakcije brez posrednika tretje osebe.

Na koncu bom zaključil z govorom o tem, kako je do zdaj deloval vsak projekt. Tako boste do konca branja tega članka imeli vse informacije, ki jih potrebujete za odločitev, kateri od dveh protokolov se vam zdi najboljši!

No, kaj še čakaš? Prvi del mojega vodiča Cardano vs Ethereum se bo začel z razlaganjem osnov vsake verige blokov!

Začnimo z Ethereumom!

Ključna elementa Cardano in Ethereum

Kaj je Ethereum?

Ethereum je leta 2015 ustvaril mladi razvijalec Vitalik Buterin. Postal je prvi projekt veriženja blokov, ki ljudem omogoča ustvarjanje pametnih pogodb. Kot rezultat, Ethereum za razliko od Bitcoina lahko naredi veliko več kot le obdelavo finančnih transakcij.

Pametna pogodba v svoji najosnovnejši obliki omogoča, da se ljudje od koder koli na svetu dogovorijo, ne da bi potrebovali zaupanja vredno tretjo osebo. Namesto tega se v kodirano pametno pogodbo vnesejo vnaprej določeni pogoji in ko so ti pogoji izpolnjeni, pametna pogodba samodejno sprosti sredstva.

Če želite razumeti, kako koristne so lahko pametne pogodbe, si oglejte naslednji primer.

  1. Chris želi kupiti nekaj zavarovanja na svojem letu
  2. Če je njegov let zamujen ali odpovedan, mu v celoti povrne denar
  3. Če je let pravočasno, izgubi zavarovalnino
  4. Chris sklene pametno pogodbo z nakazilom pristojbine
  5. Po odhodu leta lahko pametna pogodba skenira na tisoče neodvisnih spletnih mest, da ugotovi, kdaj je končal
  6. Če je pravočasno odšel, John samodejno izgubi zavarovalnino
  7. Če je bila zamujena ali preklicana, potem samodejno prejme celotno vračilo kupnine
  8. Vse to je bilo mogoče brez tretje osebe z uporabo pogodbe o pametni pogodbi

Zgornji primer bi lahko uporabili na stotine različnih scenarijev. Z odpravo potrebe po tretji osebi so pogodbeni sporazumi hitrejši, cenejši in učinkovitejši.

Tako kot odjemalec Bitcoin ima tudi Ethereum svojo verigo blokov, ki ljudem omogoča pošiljanje in prejemanje kovancev. Ethereum ima svojo kriptovaluto, imenovano Ether (ETH na kratko). Uradno ni skupne količine ETH, ki bi jo bilo mogoče izdati.

V času pisanja tega besedila julija 2018 je v obtoku nekaj več kot 100 milijonov kovancev. Vendar pa se po mnenju ustanovitelja Vitalika Buterina ta znesek verjetno še ne bo povečal.

Omrežje Ethereum je decentralizirano, kar pomeni, da ga ne nadzoruje nobena oseba ali organ, niti ga ne podpira nobena centralna banka ali nacionalna država. Namesto tega vsako transakcijo (vključno s pametnimi pogodbami) preveri skupnost.

Vsakdo lahko poveže napravo s sistemom Ethereum, da pomaga potrditi transakcije. V zameno za nagrado prejmejo dodatni ETH. Ne skrbite, kasneje bom o tem podrobneje spregovoril!

Zdaj, ko veste, kaj je Ethereum, bo naslednji del mojega vodiča “Cardano vs Ethereum” zajemal osnove Cardano!

Kaj je Cardano?

Cardano in uradni kovanec ada

Tako kot Ethereum je tudi Cardano projekt veriženja blokov, ki je specializiran za tehnologijo pametnih pogodb. Prvič ga je leta 2015 ustanovila organizacija z imenom Input Output Hong Kong (IOHK), ki jo vodi znani strokovnjak za kriptovalute Charles Hoskinson. Medtem ko Ethereum imenujejo veriga blokov druge generacije, Cardano trdi, da je blok veriga tretje generacije.

Opomba: Charles Hoskinson je bil soustanovitelj Ethereuma, vendar verjame, da lahko ustvari blockchain veliko bolje kot Ethereum.

To pomeni, da ustanovitelji verjamejo, da je njihov projekt veliko naprednejši od Ethereuma, zato ga včasih imenujejo tudi “Ethereum Killer”.

Cardano ima tudi svojo kriptovaluto, imenovano ADA coin. Tako kot ETH se lahko tudi kovanec ADA uporablja za pošiljanje ali prejemanje sredstev od denarnice do denarnice.

Splošni namen Cardano je najti popolno ravnovesje med servisiranjem potreb svojih uporabnikov, poleg potreb regulatorjev. Skupina meni, da je to pomembno, ker sčasoma menijo, da bo kriptovaluta urejena na enak način kot industrija finančnih storitev.

Ljudem je všeč kovanec Cardano, ker ga podpira skupina akademskih voditeljev, raziskovalcev in znanstvenikov, ki pomagajo pri razvoju verige blokov. Čeprav je projekt šele v zelo zgodnjih dneh, je dolgoročni cilj, da bo lahko zagotavljal hitre, poceni in zelo razširljive transakcije na svetovni ravni. Če se to zgodi, bi nekoč lahko zagotovil most med kriptovaluto in resničnim finančnim sektorjem.

Za razliko od številnih drugih projektov, ki se pogosto odločijo, da bodo “razcepili” prvotno kodo drugega blockchaina, ekipa pri ADA Cardano gradi svoj protokol iz nič. Kliče se programski jezik, ki podpira verigo blokov "Haskell", in temelji na napredni obliki matematike.

Opomba: “Vilice” se nanašajo na kopiranje kode iz obstoječe verige blokov in spreminjanje, da bi bilo boljše. Priljubljen primer tega je Bitcoin Cash, ki je razcepil prvotnega odjemalca Bitcoin.

Čeprav se sprva morda sliši, da sta si projekta zelo podobna, obstaja nekaj velikih razlik! Zato bom v naslednjem delu mojega vodiča “Cardano vs Ethereum” govoril o tem, kako deluje vsak od obeh verig blokov!

Izvedba

Ethereum

Prvič, ko uporabljate blokovno verigo Ethereum za pošiljanje sredstev v drugo uporabo, vsaka transakcija običajno traja približno 16 sekund. To je precej hitro, še posebej, če ga primerjate s tradicionalnimi plačilnimi sistemi.

Ni pomembno, ali sredstva pošiljate nekomu, ki se nahaja v istem mestu kot vi ali nekomu, ki se nahaja v drugi državi, čas transakcije je vedno enak.

Pri provizijah za transakcije je vse odvisno od zasedenosti omrežja. Na primer, v prvih nekaj letih bi transakcije stale le nekaj centov. Ker pa je postalo bolj priljubljeno, se je to povečalo.

Ko je Ethereum v začetku leta 2018 doživel najbolj obremenjeno obdobje, so provizije za transakcije stale kar 4 USD. Vendar je v času pisanja tega poročila julija 2018 to od takrat padlo na slabih 1 USD.

Kljub temu nekateri še vedno menijo, da je to previsoko, ker je zaradi tega neprimerno za mikroplačila. Pojasnimo, mikro plačila so res majhne finančne transakcije, ki včasih znašajo manj kot cent. To je eden od sektorjev, ki naj bi jim pomagala tehnologija veriženja blokov, zato če Ethereum ne more bistveno znižati svojih provizij, ne bi bil primeren.

Nadaljnje vprašanje trenutne verige blokov Ethereum je, da je tudi zelo omejen na število transakcij, ki jih lahko obdeluje hkrati. V industriji kriptovalut se temu reče razširljivost in temelji na tem, kako dobro omrežje obvladuje velike količine dejavnosti.

V primeru Ethereuma lahko veriga blokov obdela samo 15 transakcij na sekundo. Da bi dobili idejo, zakaj je to težava, lahko Visa obdela največ 50.000 na sekundo! Poleg tega lahko priljubljena borza kriptovalut Binance obdela sekundo več kot 1,4 milijona transakcij, zato je Ethereum dolga pot.

Na srečo se Vitalik Buterin in njegova ekipa razvijalcev tega zavedajo in pripravljajo nekaj rešitev, o katerih bom podrobneje razpravljal kasneje.

Zdaj, ko veste, kaj je Ethereum in kako deluje, bo naslednji del mojega vodiča “Cardano vs Ethereum” pogledal, kako Cardano primerja!

Primerjajte kripto izmenjave vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Ste se kdaj vprašali, katere kripto borze so najboljše za vaše trgovinske cilje?

Glej & primerjajte TOP3 kripto izmenjave vzporedno

Cardano

Preden nadaljujem, sem pomislil, da je bolje, da pojasnim, da je Cardano še vedno v zelo zgodnjih dneh razvoja. Ekipa trdi, da gradijo enega najhitrejših, najcenejših in najbolj razširljivih verig blokov na svetu. Vendar jih čaka še dolga pot. Dokler nimajo delujočega izdelka, je pomembno razumeti, da je na tej stopnji vse teoretično!

Zdaj, ko sem tega spravil s poti, poglejmo, kaj ekipa trdi, da bo blockchain lahko naredil…

Končni cilj je ponuditi skoraj takojšnje in brezplačne transakcije, ki uporabnikom omogočajo pošiljanje in prejemanje sredstev, ustvarjanje pametnih pogodb in gradnjo decentraliziranih aplikacij (dApps). Poleg tega upamo, da bo izdelek, ko bo popolnoma deloval, lahko obsegal do neomejenih transakcij.

Čeprav bom to podrobneje razložil kasneje, je način gradnje ADA Cardano tak, da več ljudi, ki uporabljajo omrežje, cenejše, hitrejše in bolj prilagodljivo bo postalo.

V resnici ostaja nejasno, koliko transakcij lahko Cardano trenutno obdela. Ekipa je konec leta 2017 opravila test, zaradi katerega je veriga blokov dosegla 257 transakcij na sekundo. Vendar je glavna težava v tem, da ga premalo ljudi uporablja za nakazilo sredstev, zato še ni postavljen na svoje meje.

Uradni časi transakcij se prav tako razlikujejo, čeprav v povprečju trenutno znašajo od 5-7 minut. Tako Ethereum v sedanjem stanju lahko obdela zgolj hitrejše transakcije v samo 16 sekundah. Vendar se Cardano še vedno gradi in že lahko obravnava bistveno več transakcij na sekundo, pri čemer naj bi se to število zelo kmalu povečalo.

Zdaj, ko veste, kako se izvajata oba projekta, in kaj Cardano upa, da bo dosegel, bo naslednji del mojega vodiča “Cardano vs Ethereum” govoril o načinu preverjanja transakcij.!

Konsenz – Kako se preverjajo transakcije?

Ethereum

Prej v tem priročniku “Ethereum vs Cardano” sem omenil, kako sta obe verigi blokov decentralizirani. To pomeni, da se transakcije preverjajo brez potrebe po centralizirani tretji osebi. Za to obe verigi blokov uporabljata „mehanizem soglasja“.

Mehanizem soglasja določa, kako blockchain doseže konsenz. Z drugimi besedami, kako lahko zaupamo, da je transakcija veljavna? Vsak blockchain to doseže drugače, vendar vsi temeljijo na naprednem študiju matematike, imenovanem “kriptografija”.

V nadaljevanju Ethereum uporablja mehanizem soglasja, imenovan »Proof of Work«, kar je isti model, ki ga uporablja Bitcoin. Za preverjanje transakcije sistem ustvari naključno vsoto, ki je tako zapletena, da je noben človek ne bi mogel rešiti. Namesto tega zahteva računsko moč.

Ethereum dokaz delovnega mehanizma

Vsakdo lahko postane rudar Ethereuma, če poveže napravo z omrežjem Ethereum, ki pomaga preverjati Ether transakcije. V zameno je ‘rudar’, ki reši vsoto, nagrajen z dodatnim ETH. Na tisoče rudarjev tekmuje med seboj, da postane prva naprava za reševanje vsote. Kdor ga prvi reši, dobi nagrado ETH!

Vendar pa obstaja nekaj težav z Ethereumovim modelom Proof of Work. Prvič, ko vse več ljudi uporablja omrežje, se količina električne energije, ki je potrebna za potrditev transakcij, poveča. Ne samo, da je zaradi tega rudarstvo manj donosno, ampak je tudi zelo škodljivo za okolje!

Uporaba modela Dokazilo o delu omejuje tudi število transakcij, ki jih je mogoče preveriti. Kot sem že omenil v tem priročniku Ethereum vs Cardano, lahko omrežje obdela samo 15 transakcij na sekundo. To je bistveno manj kot večina drugih novih verig blokov.

Zato si ekipa Ethereum želi nadgraditi nov mehanizem soglasja, imenovan Proof of Stake. Da bi to še dodatno podprla, ekipa dela tudi na dveh nadgradnjah, imenovanih “Sharding” in “Plasma”. Upamo, da bodo te posodobitve omrežja omogočile hitrejše, cenejše in bolj prilagodljive transakcije.

Zdaj, ko veste, kako se preverjajo transakcije v verigi Ethereum, bo naslednji del mojega vodiča Cardano vs Ethereum pogledal, kako to počne Cardano…

Primerjajte kripto izmenjave vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Ste se kdaj vprašali, katere kripto borze so najboljše za vaše trgovinske cilje?

Glej & primerjajte TOP3 kripto izmenjave vzporedno

Cardano

Cardano uporablja različico “Proof of Stake”, ki jo imenuje "Ouroboros". Protokol doseže soglasje na drugačen način kot Ethereumov dokaz o delu, kar bom razložil zdaj.

Namesto da rudarje rešujejo zapletene matematične vsote, Proof of Stake uporablja ‘ponarejevalce’. Tu je razlika v tem, da namesto strojev, ki rešujejo zapletene matematične vsote, kriptografski algoritem naključno izbere uspešnega ponarejevalca.

Da pa boste imeli priložnost postati ponarejevalec, morate svoje kovance “vložiti”, kar bi bil v primeru Cardano kovanec ADA. Z vložkom kovancev prenesete v posebno denarnico, kjer so "zamrznjeno" nato pa se uporablja za preverjanje transakcij v omrežju. Teh kovancev ne morete porabiti, dokler so vaši kovanci vloženi.

Več kovancev Cardano, ko vložite, večja je možnost, da osvojite nagrado. Preprosto!

Ideja je, da več kovancev, ko vložite, bolj motivirani boste, da sistem ostane varen. Če bi ponarejevalec poskusil vdreti v omrežje ali obdelovati zlonamerno transakcijo, bi ponarejevalnik za kazen izgubil vse svoje deleže!

Model Ouroboros, ki ga uporablja Cardano, je res dober, ker za razliko od drugih verig Proof of Stake ni minimalnega zneska, ki bi ga morali vložiti.

Torej, zdaj veste, kako verigi blokov preverjajo transakcije. V zadnjem delu mojega vodiča “Cardano vs Ethereum” bomo govorili o tem, kako so projekti doslej uspeli, in o tem, kaj jim prinaša prihodnost. Najprej pa si oglejte spodnjo primerjalno tabelo, da povzamemo nekaj stvari, o katerih sem govoril zgoraj.

Primerjalna tabela

  Mehanizem soglasja Transakcije p / s Tržna vrednost Obtočna zaloga Datum lansiranja Skupina / organizacija Provizije za transakcije
Cardano PoS Ouroboros 257 3,2 milijarde 25 milijard September 2015 IOHK <1 dolar
Ethereum PoW 15. 44 milijard 100 mil Julij 2015 Fundacija Ethereum <1 dolar

Ethereum vs Cardano: Zgodba do zdaj in prihodnost

Odkar je bil Ethereum prvič predstavljen leta 2015, deluje dobro. Kot prvi blockchain projekt, ki gosti tehnologijo pametnih pogodb, je zdaj druga najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu.

Če ta uspeh štejemo – samo v letu 2017 se je vrednost ETH povečala za več kot 10.000%! Poleg tega je decembra 2017 dosegel rekordno najvišjo vrednost v višini 1.389 USD, kar je pomenilo skupno tržno kapitalizacijo nekaj več kot 130 milijard USD!

Platforma Ethereum gosti tudi večino začetnih ponudb kovancev (ICO-jev), ko novi zagonski podjetji izvedejo množično financiranje za blockchain projekte. Vse več dApps začenja uporabljati tudi verigo blokov Ethereum, ki daje kovanec Ether resnično vrednost.

Kakor je bil že omenjen moj vodič Cardano vs Ethereum, mora projekt rešiti težave z razširljivostjo. Če želi ekipa doseči svoje sanje o globalnem posvojitvi, mora biti načrtovana nadgradnja Proof of Stake, Plasma in Sharding uspešna.

Po drugi strani pa obstaja veliko drugih verig blokov, ki želijo nadomestiti Ethereum kot najbolj priljubljeno platformo za pametne pogodbe, zato jih imenujejo “ubijalci Ethereuma”. Eden izmed njih je Cardano, ki verjame, da gradi najnaprednejši protokol pametnih pogodb v tej panogi.

Čeprav je bil kovanec Cardano izdan šele konec leta 2017, se je tudi dobro obnesel. Prvotno je bil vreden le 0,02 USD na kovanec, vendar se je le nekaj mesecev kasneje januarja 2018 ta povečal na izjemnih 1,22 USD! To se je povečalo za več kot 6.000%, kar je povzročilo skupno tržno kapitalizacijo 32 milijard USD.

Od takrat se je, tako kot ostala industrija kriptovalut, njegova vrednost precej znižala.

Različni ljudje v skupnosti postajajo razočarani nad tem, kako dolgo ekipa traja, da zaključi razvojni proces. V odgovor Cardano trdi, da si namesto da bi hiteli, si želijo vzeti čas in zagotoviti najboljši možni izdelek.

Če razmišljate o vlaganju kartice Cardano in njenega kovanca ADA, se morate zavedati, da je izdelek daleč od doseganja cilja neomejenih, takojšnjih in brezplačnih transakcij. Čeprav ekipa vsebuje nekaj pametnih akademikov, znanstvenikov in razvijalcev, ni nobenega zagotovila, da bo blockchain lahko dosegel tisto, kar trdi.

V skladu z načrtom Cardano prihodnji razvojni načrti vključujejo tudi gradnjo kvantno odpornih naslovov, glasovanje v verigi in plačila zunaj verige. Najboljše, kar lahko storite, je, da redno preverjate uradni časovni načrt razvoja, kar lahko storite do kliknite to povezavo.

Cardano vs Ethereum: Zaključek

In to je konec mojega vodiča Cardano vs Ethereum! Če ste jo prebrali od začetka do konca, bi morali zdaj res dobro razumeti primerjavo obeh verig blokov.

Pojasnil sem tudi, kako deluje tehnologija, ki vključuje tudi preverjanje transakcij na obeh blokovnih verigah.

Težko je razpravljati o Cardanu in Ethereumu. Preprosto zato, ker je ena kriptovaluta že uveljavljena z drugo največjo tržno kapitalizacijo, druga pa še vedno gradi svoj izdelek.

Težko je tudi vedeti, kakšen vpliv bo imel Cardano, če bodo načrtovane nadgradnje Ethereuma uspešne. Če lahko Ethereum obdela na tisoče transakcij na sekundo in poveča svojo hitrost, potem lahko druge pametne pogodbene platforme, kot je Cardano, hitro postanejo nepomembne.

Kakšno pa je vaše stališče glede argumenta Cardano proti Ethereumu? Mislite, da bo Cardano dosegel svoje cilje in postal najbolj priljubljena platforma pametnih pogodb? Ali pa mislite, da bo Ethereum vedno številka ena?

V spodnjem oddelku za komentarje mi sporočite svoje misli!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map