Bitcoin alternativa: najbolji Altcoins i najbolji bitcoin konkurenti

Hej, ljubitelji kriptoa, danas mi je posao pomoći vam da pronađete savršenu Bitcoin alternativu!

Bitcoin je privukao glavnu pozornost kada je 2017. porastao s ispod 1000 na gotovo 20 000 američkih dolara. Ne samo da je stvorio ogromnu zaradu svojim investitorima već je otvorio vrata za brojne druge kriptovalute.

Mnoge od tih kriptovaluta također su se u prošlosti izuzetno dobro pokazale i možda pružaju dobru alternativu najpopularnijoj. Zapravo, neke su valute poput Litecoina i Ethereuma u 2017. godini donijele više od 12000%!

Nije loše, zar ne?!

Dakle, ako ste već uložili u Bitcoin i zanima vas saznanje o najboljim altcoinima i pronalasku najboljih alternativa, onda ste na pravom mjestu. Predstavit ću 10 bitcoin konkurenata, uključujući Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple i druge.

Na kraju ovog vodiča imat ćete detaljnu usporedbu Bitcoin alternativa o različitim ključnim čimbenicima, uključujući tehnologiju, brzinu, tržišnu kapitalizaciju itd..

Napomena: Tržišna kapitalizacija ukupna je vrijednost svih kovanica. Na primjer, tržišna kapitalizacija (često se naziva i ‘tržišna kapitalizacija’) Bitcoina je broj Bitcoina u optjecaju pomnožen s cijenom jednog Bitcoina. Njegova bi jednadžba izgledala kao Total Bitcoins X Bitcoin Price = Bitcoin’s Market Cap.

Sad, onda. Počnimo s najpopularnijom alternativom Bitcoinu do danas: Ethereum.

Ethereum (ETH)

Ethereum je 2015. godine pokrenuo, sada poznati, Vitalik Buterin. Njegova je svrha bila poboljšati tehnologiju Bitcoina uvođenjem programskog jezika unutar blockchaina. To je najpoznatija Bitcoin alternativa vani.

Pronađen najnoviji kupon za Coinbase:

Sve transakcije na Ethereum blockchainu moraju se platiti korištenjem Etera, koji se može nazvati kriptovalutom Ethereuma.

Pogledajmo kako se Ethereum izvodi:

  • Trenutna cijena etera: 535 dolara
  • Trenutna tržišna kapitalizacija: 52,98 milijardi dolara
  • Maksimalni broj etera: Za razliku od Bitcoina čija je ponuda ograničena, ponuda Etera nije ograničena. Međutim emisija etera ograničena je na 18 milijuna Etera godišnje. Uz to, s nadogradnjama koje su posljedica mehanizma koji Ethereum koristi, Vitalik Buterin tvrdi da ukupan iznos Etera neće doseći 100 000 000
  • Tehnologija: Iako je Bitcoin samo digitalna valuta, Ethereum je puno više od toga. Ethereum nudi programski jezik i platformu na kojima se mogu graditi pametni ugovori i decentralizirane aplikacije.

Programeri ne trebaju razvijati blockchain od nule za svaku aplikaciju, jer mogu jednostavno koristiti Ethereum kao bazu.

Ethereum je prva Bitcoin alternativa koja je to ponudila. Bio je potpuno jedinstven kad je započeo, što je jedan od glavnih razloga njegove popularnosti i uspjeha.

  • Brzina transakcije: Ethereum transakcijama treba nekoliko sekundi da se izvrše u usporedbi s 10 minuta ili više nego što trebaju bitcoin transakcije.
  • Popularnost: Ethereum je druga najpopularnija kriptovaluta nakon Bitcoina.

Kao što možete vidjeti na snimci ispod, cijena Ethereuma porasla je za oko 17000% s 9 dolara u siječnju 2017. na 1.389 u siječnju 2018. To je ogromno!

Grafikoni predviđanja cijena Ethereuma

Bitcoin Cash (BCH)

Izvrsna bitcoin alternativa je sama vilica Bitcoina, Bitcoin Cash (BCH). Bitcoin vilicu možete zamisliti kao dijete Bitcoina.

Vilica se događa kada se izvrši ažuriranje blockchaina, ali ne pristaju svi korisnici koji pokreću blockchain. Dakle, napravljena je nova kriptovaluta / vilica. Ažuriranje se sada izvodi na vlastitom blockchainu, koji je poznat kao vilica. Izvorni blockchain ostaje isti.

U ovom je slučaju Bitcoin Cash nadogradnja. Nisu se svi složili s ažuriranjem, pa je umjesto toga napravljena vilica, a njezina kriptovaluta nazvana je Bitcoin Cash.

To se dogodilo krajem 2016. godine.

Trenutna cijena BCH: 940 dolara

Trenutna tržišna kapitalizacija: 16,07 milijardi dolara

Maksimalni broj BCH: Poput Bitcoina, maksimalna ponuda BCH-a također je ograničena na 21 milijun.

Tehnologija: BCH je stvoren u svrhu rješavanja 2 glavna tehnološka problema Bitcoina:

  • Skalabilnost – BCH transakcije brže su od Bitcoin transakcija, što mu omogućuje da primi više transakcija u sekundi.
  • Trošak transakcija – Naknade za transakcije s BCH gotovo su 5-10 puta jeftinije od naknada za transakcije s Bitcoinima!

Bitcoin Cash koristi veći “blok” u svom blockchainu u odnosu na blockchain Bitcoina.

Napomena: Blockchain je temeljna tehnologija koja stoji iza svih kriptovaluta.

Brzina transakcije: Kao što sam gore spomenuo, BCH nudi bolju brzinu transakcija, što je jedno od područja u kojem ima prednost u odnosu na Bitcoin.

Popularnost: Bitcoin Cash jedna je od najboljih priča o uspjehu u svijetu kriptovaluta. Unatoč tome što je jedna od najmlađih, izrasla je u četvrtu najveću alternativu kriptovalutama i Bitcoinima.

Kao što pokazuje ovaj grafikon iz coinmarketcap.com, Porastao je s oko 500 USD u srpnju 2017. na oko 4000 USD u prosincu 2017. To je rast od oko 10000% u manje od šest mjeseci!

Bitcoin alternativne ljestvice bitcoin gotovine

Tron (TRX)

Tron je osnovao trenutni izvršni direktor Justin Sun, u rujnu 2017. godine, platforma zasnovana na blockchainu čiji je cilj decentralizacija globalne industrije zabave i razmjene sadržaja.

Tron ili TRX je kripto valuta koja se koristi na ovoj platformi za obavljanje transakcija. Možete podijeliti svoj sadržaj na Tron-u i za to biti plaćeni izravno od krajnjih potrošača vašeg sadržaja. Dakle, pogledajmo Tronove značajke kao Bitcoin alternativu.

Trenutna cijena TRX: 0,049 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 3,22 milijarde dolara

Maksimalni broj TRX:  Opskrba TRX-om je ograničena, ali dostupna je u ogromnoj količini od 100 milijardi.

Tehnologija: Izravna usporedba tehnologije TRX-a i Bitcoina možda neće biti izvediva jer oboje imaju vrlo različite svrhe.

Iako je Bitcoin usmjeren na zamjenu fiat valuta poput EUR ili USD, ova se Bitcoin alternativa koristi na vlastitoj platformi za prodaju i kupnju sadržaja.

To čini dovođenjem kreatora sadržaja i njegovih potrošača na isti blockchain i uklanjanjem posrednika.

Ubrzati: Brzine transakcija Tron iznose 1.000 transakcija u sekundi naspram prosjeka Bitcoina od 7-8 transakcija u sekundi.

Popularnost: Tron je stekao veliku popularnost jer se čini da je sljedeća velika stvar za industriju igara, zabave i sadržaja.

Zabilježio je ogroman porast tržišne kapitalizacije u 2017. godini i jedna je od rijetkih kriptovaluta koja pokazuje pristojne performanse u 2018. godini.

Grafikoni kovanica bitcoin alternativnih trona

Mreškanje (XRP)

Još jedna Bitcoin alternativa, Ripple, osnovana je 2012. godine sa samo jednom svrhom: rješavanjem problema koji su povezani s međunarodnim transakcijama. Prekogranične transakcije nisu samo spore već i vrlo skupe.

Za razliku od ostalih kriptovaluta, Ripple zauzima mnogo centraliziraniji pristup kriptovalutama. Međutim, i dalje služi svojoj svrsi kao jeftino i brzo rješenje za prekogranične transakcije. Već je udružio neke ogromne središnje banke!

Pogledajmo što ga čini jednim od najvećih altcoina vani.

Trenutna cijena XRP: 0,859 dolara

Trenutna tržišna kapitalizacija: 33,63 milijarde dolara

Maksimalni broj XRP: Poput Bitcoina, i ponuda XRP-a je ograničena i taj broj iznosi 100 milijardi XRP. Razlika je u tome što se Bitcoini stvaraju postupno kroz proces rudarenja, ali s Rippleom su svi XRP već stvoreni! Svi su stvoreni kad je Ripple započeo.

Kao što je već spomenuto, ova je Bitcoin alternativa prilično centralizirana u usporedbi s drugim kriptovalutama. Stoga ne čudi da je 50 milijardi XRP (polovica ukupne ponude) u vlasništvu Ripple laboratorija (tvrtke koja stoji iza Ripplea).

Tehnologija: Kao što sam već spomenuo, Ripple želi međunarodne transakcije učiniti jeftinijim, bržim i transparentnijim. Međunarodni bankovni prijenos koji može potrajati oko tjedan dana može se dogoditi u roku od nekoliko sekundi putem Ripplea.

Rippleova tehnologija prilično se razlikuje od tehnologije Bitcoina. Bitcoin koristi blockchain dok je Ripple izgrađen na nečemu sličnom – Distributed Consensus Ledger System.

Bitcoin je 100% decentraliziran u kojem odluke donosi zajednica. Rippleom, međutim, upravlja privatna organizacija koja ima moć donošenja većine odluka za sam Ripple.

Ubrzati: Valovite transakcije traju nekoliko sekundi, što je puno brže od 10 minuta koje su potrebne Bitcoin transakcijama. Čini Ripple izvrsnom bitcoin alternativom što se tiče brzine!

Popularnost: Ripple se može smatrati jednom od najuspješnijih kriptovaluta 2017. Kao što vidite na donjem grafikonu, narastao je s gotovo nule u siječnju 2017. na oko 3,65 USD u siječnju 2018. To je povrat veći od 56 000%!

Nije popularan samo među investitorima već i među svojim korisnicima. Testiraju ga u stvarnom svijetu organizacije poput American Express i Santander.

Grafikoni predviđanja cijena valovitih bitcoina

EOS

EOS je blockchain koji pruža programsku platformu, sličnu onoj Ethereuma. Razvija se kao platforma koja se može koristiti za izgradnju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora.

EOS platforma je i dalje u fazi izrade, a očekuje se da će se pokrenuti u lipnju 2018.

EOS je osnovao Dan Larimer koji je već poznat u blockchain prostoru za stvaranje Bitshares i Steemit.

Trenutna cijena EOS-a: 10,49 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 8,44 milijarde dolara

Maksimalan broj EOS-a: Maksimalna ponuda EOS-a ograničena je na 900 milijuna.

Tehnologija: EOS je sličan Ethereumu i razlikuje se od Bitcoina. Iako je Bitcoin samo digitalna valuta, ova je bitcoin alternativa decentralizirani softver otvorenog koda.

To znači da se mnogi drugi programi mogu graditi putem EOS platforme. Cilj mu je olakšati razvoj pametnih ugovora, baš kao i Ethereum.

Napomena: Pametni ugovori su ugovori izgrađeni na blockchainu koji se izvršavaju u skladu s određenim unaprijed postavljenim uvjetima.

Glavna razlika između EOS-a i Ethereuma je u tome što će EOS koristiti varijantu dPoS-a (delegirani-Proof-of-Stake), dok Ethereum trenutno koristi Proof of Work. DPoS konsenzus dio je EOS mehanizma i jedan je od glavnih razloga zbog kojih EOS tvrdi da će njihov blockchain biti mnogo skalabilniji od Ethereuma.

Ubrzati: Budući da platforma još nije pokrenuta, još uvijek ne znamo brzinu EOS transakcija.

Popularnost: Čak i prije lansiranja platforme, EOS coin stekao je veliku popularnost. To se doživljava kao nešto što će dodatno poboljšati tehnologiju u kojoj je Ethereum bio pionir. Stoga bi to mogla biti izvrsna Ethereum ili Bitcoin alternativa.

EOS je bio jedan od najuspješnijih ICO-a 2017. godine – prikupio je više od 700 milijuna dolara!

Cijena EOS-a porasla je s oko 4 dolara u srpnju 2017. na visokih 18 dolara u siječnju 2018. Kao što možete vidjeti na donjoj snimci, to je jedan od novčića koji trenutno bilježi pozitivan rast.

Bitcoin alternativne EOS ljestvice

Litecoin

Bitcoin vs Litecoin … Ako postoji bilo koja kriptovaluta koja se može usporediti s Bitcoinom i nazvati Bitcoin alternativom, onda je to Litecoin.

Litecoin, također digitalnu valutu, 2011. godine stvorio je bivši Googleov zaposlenik Charlie Lee. Litecoin je izgrađen na istom blockchainu poput Bitcoina, s namjerom da se u njemu poboljšaju.

I to je uspjelo! Poboljšao je brzinu transakcija!

Zapravo se naziva “Lite” kovanica jer su njene transakcije oko 4 puta brže od Bitcoina.

Trenutna cijena Litecoina: 142,74 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 8,01 milijardi dolara

Maksimalni broj Litecoina: Maksimalna ponuda Litecoina ograničena je na 84 milijuna, što je prilično puno više od one Bitcoina.

Tehnologija: Litecoin je po tehnologiji i funkciji prilično sličan Bitcoinu. Ova je Bitcoin alternativa samo digitalna valuta, za razliku od ostalih kovanica poput Ethereuma koje imaju brojne funkcije.

Najveća razlika u tehnologiji oba novčića je brzina transakcije. Litecoin je uspio poboljšati brzinu transakcija jer je izmijenio osnovni algoritam Bitcoina.

Brzina transakcija: Za dovršetak Bitcoin transakcije potrebno je oko 10 minuta, dok za Litecoin transakciju treba samo 2,5 minute.

Popularnost: Rekao bih da je Litecoin najbliži suparnik Bitcoina. To je ono što Litecoin čini široko popularnim među investitorima i korisnicima.

Litecoin je izdržao test vremena jer postoji gotovo 7 godina. Porastao je s oko 4 USD u siječnju 2017. na 350 USD u prosincu 2017., dajući povrat veći od 8000%!

Bitcoin alternativne Litecoin ljestvice

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic objavljen je u srpnju 2016. godine stvaranjem hard forka Ethereuma.

Ethereum je stvorio decentraliziranu autonomnu organizaciju (DAO) kako bi prikupio sredstva za nju. Proboj sigurnosti DAO rezultirao je krađom 50 milijuna dolara. Da bi povratio tih 50 milijuna dolara, Ethereum je teško razdvojen u 2 blok lanca (i kriptovalute) – Ethereum (ETH) & Ethereum Classic (ETC).

Dakle, za razliku od Litecoina i Bitcoin Casha, svrha stvaranja ove vrste Bitcoin alternative nije bila povezana s tehnološkim poboljšanjima.

Trenutna cijena ETC-a: 18,19 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 1,84 milijarde dolara

Maksimalni broj ETC-a: Za razliku od Ethereuma čija ponuda nije ograničena, donesena je odluka da se ponuda ETC-a ograniči na 230 milijuna u 2017. godini.

Tehnologija: Kao što sam spomenuo, tehnologija Ethereum classic izuzetno je slična tehnologiji samog Ethereuma.

U usporedbi s Bitcoinom, ETC djeluje mnogo više od samo digitalne valute. Pruža platformu programerima koji žele izgraditi pametne ugovore i DApps.

Budući da je ETC hard fork, promjene unesene u Ethereumov kôd ne repliciraju se u ETC-ov kôd. Sad kad Ethereum ima jaču zajednicu programera, daleko je ispred ETC-a u tehnološkim poboljšanjima.

Brzina transakcije: Poput Ethereuma, Ethereum classic također ima brzinu transakcije od nekoliko sekundi.

Popularnost: Ethereum classic manje je popularan i od Ethereuma i od Bitcoina. Porastao je s 1,50 dolara u siječnju 2017. na visokih 43,50 dolara u siječnju 2018, donoseći prinos od oko 2900%. To je porast od 29 puta, što je ionako enormno!

Kao što možete vidjeti na donjem grafikonu, ETC je imao dobre rezultate, ali ne baš kao najbolje bitcoin alternativne kriptovalute.

Bitcoin alternativne Ethereum klasične ljestvice

NEO

NEO, koji se izvorno zvao AntShares, stvoren je u Kini 2014. Često se naziva i “kineskim Ethereumom”, jer je poput Ethereuma, NEO također platforma koja se koristi za izgradnju decentraliziranih aplikacija.

Neo je postigao strašan napredak od svog pokretanja i može se smatrati jednom od glavnih bitcoin alternativa.

Trenutna cijena NEO: 73,92 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 4,80 milijardi dolara

Maksimalni broj NEO: Maksimalna opskrba NEO-om ograničena je na 100 milijuna.

Tehnologija: Kao i u slučaju ETH i EOS, NEO je puno više od puke digitalne valute. Također pruža platformu za razvoj pametnih ugovora i DApps-a.

NEO koristi jedinstveni blockchain algoritam koji poboljšava Ethereumov model. Kaže Da Hongfei, izvršni direktor NEO-a “Njegova tehnologija pokazuje bolja obećanja u smislu visoke sigurnosti, velike skalabilnosti i bolje kompatibilnosti između aplikacija”

Brzina transakcije: Protiv Bitcoin-ovih 7-10 transakcija u sekundi, NEO se može nositi s tim 10.000 transakcija u sekundi. Ovo značajno poboljšanje čini NEO brzim i skalabilnim.

Popularnost: NEO je najveći kineski novčić i jedan od najpopularnijih novčića uopće. U prošlosti je imao izuzetno dobre rezultate jer je narastao s oko 0,16 dolara u siječnju 2017. na oko 162 dolara u siječnju 2018..

Možete li pogoditi koliki bi to povratak mogao biti?

… to je oko 111.400%! To je gotovo dvostruki povrat koji je Ripple proizveo!

Dakle, da, NEO je sjajan projekt i fantastična bitcoin alternativa.

Grafikoni Bitcoin alternativnih NEO kovanica

Binance Coin (BNB)

Binance coin je kriptovaluta koju je objavila jedna od najvećih dostupnih platformi za trgovanje kriptovalutama – Binance. Objavljen je u sklopu njihovog ICO-a, koji je korišten za prikupljanje sredstava za platformu u srpnju 2017. godine.

Novčić BNB može se koristiti za trgovanje na Binanceu po nižoj stopi. Kada trgujete s BNB-om, ostvarujete 50% popusta na naknade za trgovanje. To je naizgled njegova jedina funkcija, što ga čini prilično jedinstvenim u usporedbi s ostalim vrhunskim kriptovalutama.

Pogledajmo njegove osnove.

Trenutna cijena BNB: 12,98 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 1,48 milijardi dolara

Maksimalni broj BNB: Maksimalna ponuda BNB-a ograničena je na 194.972.068 kovanica.

Tehnologija: BNB je ERC-20 token. To znači da je stvoren na bloku Ethereum i ostaje na mreži Ethereum.

Napomena: ERC-20 tehnički je standard koji se koristi za pametne ugovore na Ethereum blockchainu.

No, nedavno je Binance najavio planove za stvaranje vlastitog blockchaina pod nazivom Binance Chain. Ovo je dio njihove tranzicije iz tvrtke u zajednicu – oni stvaraju decentraliziranu razmjenu.

Brzina transakcije: BNB coin, bitcoin alternativa, transakcije su brže od samog Bitcoina jer se prikazuju na mreži Ethereum, što znači da se obrađuju u samo nekoliko sekundi, za razliku od deset minuta.

Popularnost: S obzirom na velik obim trgovine na Binanceu, BNB je prirodno postao vrlo popularna kovanica. Budući da novčić BNB ima solidnu potporu Binance burze, korisnici i investitori su mu ukazali povjerenje.

BNB je porastao s 0,10 na oko 24 dolara, sve u roku od 6 mjeseci od pokretanja. I dalje je jedan od najboljih altcoina, posebno zbog koristi koju pruža tijekom trgovanja na Binance burzi.

Grafikoni bitcoin alternativnih binance kovanica

Cardano (ADA)

Konačna Bitcoin alternativa na našem popisu je Cardano. Objavljen u rujnu 2017. godine, Cardano je jedan od najmlađih, a opet jedan od najtraženijih projekata kriptovaluta. Cardano je stvorio Charles Hoskinson, koji je također jedan od suosnivača Ethereuma.

Dok je Bitcoin bio 1. generacija, a Ethereum 2. generacija blockchaina, Cardano se smatra sljedećom (3.) generacijom zbog svoje napredne tehnologije. EOS i NEO također pripadaju ovoj klasifikaciji.

Izvorna Cardanova kriptovaluta poznata je kao ADA. Dakle, usporedimo Cardanosovu Bitcoin alternativu.

Trenutna cijena ADA: 0,28 USD

Trenutna tržišna kapitalizacija: 7,35 milijardi dolara

Maksimalni broj ADA: Ukupna ponuda ADA koja će ikada postojati iznosi 31,112,483,745.

Tehnologija: Cardano tvrdi da je 3. generacija blockchaina jer pokušava riješiti probleme svojih prethodnika – Bitcoina i Ethereuma.

Svojom nadogradnjom tehnologije mora riješiti tri problema: skalabilnost, interoperabilnost i održivost.

Također bi mogao stvoriti oštru konkurenciju XRP-u jer je usredotočen na to da međunarodne platne transakcije budu ujednačenije.

Brzina transakcije: Cardanosova Bitcoin alternativa trenutno ima kapacitet obrade od 257 transakcija u sekundi koji je puno viši od Bitcoina, ali ne toliko visok kao NEO.

Popularnost: Cardano je stekao veliku popularnost zahvaljujući tehnološkim poboljšanjima koja obećava. Još jedan čimbenik koji mu je pomogao je nesumnjivo činjenica da je njegov osnivač, Charles Hoskinson, tako dobro uspostavljena figura u blockchain prostoru.

ADA je najnovija kriptovaluta na ovom popisu i nije dala tako visoke povrate kao ostale kriptovalute. Kao što možete vidjeti iz donjeg grafikona, narastao je s oko 0,20 USD na lansiranju na najvišu cijenu od 1,20 USD u siječnju 2018..

Unatoč tome, Cardano je uspio postići vrlo visoku tržišnu kapitalizaciju i u vrlo kratkom vremenu postao je jedan od najboljih altcoina.

Bitcoin alternativne karte Cardano kovanica

Završne riječi

I tu ste, dugačak popis izvrsnih alternativa Bitcoin-u! Bez sumnje, Bitcoin je još uvijek kralj kripto valuta, ali postoji mnogo bitcoin konkurenata koje vrijedi istražiti kao Bitcoin alternativu.

Dakle, koja od ovih alternativa Bitcoinu mislite da je najbolja? Ili, ako nismo naveli vašu omiljenu alternativu Bitcoinu, javite nam koja je to!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map