Vodič za početnike: Što je eter?

Sigurno ste čuli za Ethereum, ali jeste li se ikad zapitali, što je Eter?

U današnjem ćemo članku proći kroz temu i shvatiti njezinu važnost u Ethereum blockchainu.

Ali, prije nego što započnemo, moramo shvatiti što je Ethereum? Ethereum je mješavina decentralizirane trgovine aplikacija koja pokreće Dapps, a također i kao decentralizirani internet. To je platforma koja hostira Dapps. To nas dovodi do našeg drugog pitanja, što je eter? I, kako je povezan s Ethereumom? Istražimo.

Što je eter? Kriptovaluta Ethereum

Eter se može definirati kao gorivo koje pokreće Ethereum platformu. Za napajanje Ethereuma potrebna nam je digitalna valuta koja će se koristiti. Na primjer, ako stroj izvrši operaciju na mreži, za to će trebati resurse. U ovom slučaju koristi se eter. Također djeluje kao poticaj drugim entitetima povezanim s platformom za razvoj aplikacija (DApps). Na primjer, programeri mogu dobiti naknadu za pisanje korisnih aplikacija. U najjednostavnijem obliku, Eter možemo definirati kao digitalno ulje za poticanje transakcija na mreži. To može biti bilo koja operacija, stvaranje, brisanje ili izmjena.

Podrijetlo etera

Da bismo bolje razumjeli eter, moramo pogledati njegovo podrijetlo. Eter se prvi put distribuira tijekom prve pretprodaje.

Gotovo 60m etera prodano je suradnicima u pretprodaji. I ne samo to, daje se 12 milijuna etera (12% stvorenog etera) Temelji Ethereuma. Svi ovi eteri daju se grupi programera i istraživača kako bi mogli poboljšati osnovnu tehnologiju Ethereum platforme.

Eter se također stvara kada se minira novi blok. Rudar dobiva eter.

Posljednje, ali ne najmanje važno, neki eter (2-3) stvara se kao nagrada ujaka / tete. Generira se samo kada drugi blok riješi problem, čak i ako nije uključen u rješenje rudara

Dakle, znači li to da postoji beskonačna opskrba Eterom?

Naravno da ne. Većina digitalne valute uvijek je ograničena. To je učinjeno kako bi se spriječilo preplavljivanje tržišta. Također pomaže u kontroli cijena etera na tržištu. Kada je prvi put objavljen, odlučeno je da će postojati ograničena količina etera. Međutim, nitko nema pojma o broju etera koji je u opticaju.

Općenito, bilo koji broj kriptovaluta smanjuje se nakon određenih godina. Slučaj s eterom je isti. Kako godine prolaze, sve je manje etera koji se može iskopati ili nagraditi.

Ali, brzina kojom se eter troši neće se promijeniti. Ethereum sada prelazi s Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS). Sve se to radi kako bi se uštedjela energija i Ethereum platforma učinila učinkovitijom i prirodnijom.

Korištenje etera

Sljedeći entiteti također koriste eter.

  1. Programeri za razvoj aplikacija na blockchainu.
  2. Svaki korisnik koji komunicira s pametnim ugovorima.

Rudarski eter

Rudarstvo etera je jednostavno. Sve što vam treba je računalna snaga za rješavanje problema na Ethereum platformi. Ako minirate blok, bit ćete nagrađeni s malo etera. Iznos nagrade ovisi o više čimbenika, uključujući količinu posla koji ste obavili. Rudarski eter relativno je jednostavan u usporedbi s Bitcoinom. Gotovo svakih 15 sekundi stvara se novi blok koji se dodaje u blockchain. Nakon dodavanja bloka, rudarima se poklanja tri etera. Eter slijedi Dokaz o radu (PoW), i to je ono što ga u prvom redu čini minabilnim.

Međutim, nemojte se nadati. Njegova je poteškoća jako porasla u posljednjih šest-tak mjeseci. Također, Ethereum će se uskoro promijeniti u Proof of Stake (PoS).

Eterski par

Ako se bavite trgovinom, već ćete znati za BTC uparivanje. Ako imate BTC, možete kupiti bilo koji drugi novčić na tržištu. Uparivanje izgleda poput “EOS / BTC” ili “ADA / BTC”. Slično tome, eter se može koristiti kao par za kupnju drugih kriptovaluta.

Saznajte više, što je Ethereum Classic (ETH)?

Pogledajte naše usporedbe:

  • Bitcoin vs Ethereum? Koja je razlika?

  • EOS vs Ethereum: Potencijalni ubojica Ethereuma!

  • Ardor vs Ethereum: koje su prednosti i nedostaci?

  • NEO vs Ethereum: Što je bolje?

  • Ethereum vs Ripple: dubinska usporedba

Što je sljedeće?

Eter je tu da ostane. Dokazalo se da je gorivo jedne od druge generacije blockchain tehnologije, Ethereuma. Pa, što vi mislite o tome? Javite nam u odjeljku za komentare u nastavku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map