Blockchain vs Tangle: Är det dags för en förändring?

Ingen kan förneka att blockkedjor har många brister. Ja, blockchain visade oss framtiden vi kan ha där det inte kommer att finnas någon som styr vad vi har. En fullständig decentraliserad värld blev en möjlighet. Medan idén är solid har blockchain-funktionaliteten två allvarliga problem – skalbarhet och rättvisa. IOTA kom till oss som en stor överraskning. De föreslog ett blockfritt digitalt huvudbokssystem som heter Tangle. Således började debatten om blockchain vs Tangle.

Blockchain vs Tangle: Vad är Tangle?

Det är lättare att säga vad Tangle inte är än att definiera vad det är. Tangle är också en digital online-huvudbok där transaktioner lagras, precis som en blockchain. Var är då skillnaden? Medan blockchain har gruvarbetare, transaktionsavgifter, block som innehåller transaktionsdata och gaffelfunktioner. Tangle har ingen av dem!

Så, vad är Tangle? Tangle är en riktad acyklisk graf eller enkel en DAG. Riktat betyder att noderna i Tangle-nätverket kan röra sig i linjär riktning, acykliskt betyder att ingen av transaktionerna eller dataöverföringen är cyklisk och grafer bara datastrukturen i systemet.

Du kan ringa tekniken som liknar Hashgraph, som är en annan blocklös digital ledger-teknik av Virvlar. Även om det finns många skillnader mellan Hashgraph och Tangle. Vi kommer till saken senare någon dag.

Vad är fel i blockkedjor?

Blockchain vs Tangle

Bildkrediter: IOTA

Blockchain blir äldre för varje dag. Åtminstone den första någonsin designade blockchain av Bitcoin är gammal. Det kan bara lägga till data linjärt vilket gör tekniken relativt långsam. Dessutom är det dyrt och nästan noll skalbart.

Gruvarbetare betyder mer avgifter

När du vill göra transaktioner går en del av värdet du transakerar till gruvarbetarens ficka. Detta kallas valideringsavgiften. Gruvarbetarna kan också välja vilka transaktioner de ska verifiera och vilka de inte kommer att göra. I allmänhet avslöjas transaktioner med mer värde först eftersom det erbjuds högre transaktionsavgifter för dem. Således skapar systemet en diskriminering.

Slöfock!

Bitcoin kan hantera 4-7 transaktioner per sekund. Finansjätten Visa kan hantera 10 000 transaktioner. Så du förstår, blockchain är väldigt långsam, eftersom TPS är jämförelseparametern. Dessutom tar det nästan 5-6 timmar att göra transaktioner eftersom validerarna eller gruvarbetarna kan välja vilka de vill verifiera. Tangle kan göra transaktionerna nästan omedelbara.

Enkelriktad


Blocken går med i nätverket eller kedjan på ett linjärt sätt. Sådan rörelse orsakar en flaskhals och förbrukar mer elektricitet för att bearbeta alla dessa data. Inte bara det utan det gör också att processen tar längre tid att avsluta verifieringen.

Hur Tangle löser problemen?

Inga fler gruvarbetare

Den första funktionen i Tangle är att det inte finns några gruvarbetare. Eftersom det inte finns något begrepp med gruvdrift i Tangle-ekosystemet löser det upp nödvändigheten av enorm mängd processorkraft. Så du kan på ett sätt ringa trassla miljövänligt. Dessutom behöver du inte betala en avgift varje gång du vill betala krypto till någon. Användarna är själva validerarna.

Web snarare än en linjär kedja

Medan nästan alla blockkedjor är linjära är Tangle baserat på konceptet med en graf. I en graf finns det bara noder och varje nod pekar ut två noder. Noderna ges också en vikt. Noder vid kanten som inte har några pekande noder kallas tips. PoW behövs bara för dessa tips.

Mer folkmassa betyder mer hastighet

Tangle Blockchain-fördelar

Bildkrediter: IOTA

Det finns en grundläggande skillnad mellan blockchain och Tangle. De traditionella blockkedjorna saktar ner när fler människor använder nätverket. Anledningen är enkel. Det är som att människor rör sig i en kö för att komma in i en byggnad som bara har en dörr. Tangle’s komplexa nätverk gör systemet snabbare när det finns fler användare. Ju fler noder ett Tangle-nätverk har, desto snabbare skulle Tangle-ekosystemet bli.

Slutord

Så vi hoppas att vi har löst frågan du tänkte på om blockchain vs Tangle. Men Even Tangle har negativa sidor, till exempel 34% attack! Det betyder att om någon med enorm beräkningskraft kommer in i fältet och får 34% av nätverket kommer att kontrollera nätverket. Återigen är trassel snabb men inte lika snabb som Hashgraph som kan hantera mer än 250 000 transaktioner per sekund.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map