Vad är SAFT: En introduktion till en metod för att samla in blockchain-projekt

Om du är en blockchain-crypto-entreprenör som försöker samla in pengar för ditt projekt, utvärderar du sannolikt flera alternativ. Ökad regelbunden granskning av “Initial Coin Offerings” (ICO) kan ha fått dig att tänka på att ta vägen “Simple Agreement for Future Tokens” (SAFT). Här förklarar jag vad som är SAFT så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

SAFT-konceptet är ett resultat av ICO-regleringsfrågor:

För att förstå vad som är SAFT måste du först förstå bakgrunden. ICO har blivit riktigt populära 2017 och har samlat 5,6 miljarder US-dollar för blockchain-startups det året. De är emellertid oreglerade och tillsynsmyndigheter över hela världen vaknar upp till det.

I USA har Securities and Exchanges Commission (SEC), dvs. det tillsynsorgan som övervakar värdepappersmarknaden, skickat över 80 stämningar till nystartade företag. SEC menar att en majoritet av blockchain-ICO: er sålde säkerhetstoken samtidigt som de hävdade att de säljer verktygstoken. De flesta nystartade företag har inte ens en produkt vid den tiden, därför har polletterna inget nytta när de säljer dem.

Tillsynsorganet ser detta som ett allvarligt brott mot värdepapperslagen, som förbjuder försäljning av värdepapper utan registrering och obligatoriskt pappersarbete. SEC ifrågasätter till och med nystartade företag som säljer äkta verktygstoken på grund av deras aggressiva marknadsföring som lovar framtida vinster från tokens.

Om investerare köper tokens med det primära målet för framtida vinster är det en säkerhetstoken. De nystartade företag som utfärdar dem måste uppfylla stränga myndighetskrav, men de gjorde det inte. Detta sätter många ICO i regelbundna problem. Läs mer om det i “Security token vs utility token: A comparison“.

SAFT avser att lösa problemet genom att sälja värdepappersinvesteringskontrakt på förhand.

Vad är SAFT: En översikt från SAFT whitepaper

Den 2 oktober 2017 släppte Marco Santori från Cooley advokatbyrå och ett team från Protocol Lab SAFT whitepaper. Du kan läsa den i “SAFT-projektet: Mot en kompatibel ram för tokenförsäljning“.

SAFT fungerar enligt följande:

 1. Start-ups skapar avtal som säger att de samlar in pengar nu för tokens de kommer att tillhandahålla i framtiden.
 2. Ackrediterade investerare köper dessa avtal och betalar nu medan de förväntar sig att få poletter i framtiden.
 3. Avtalen är värdepappersavtal, varför nystartade företag registrerar dem hos SEC.
 4. Start-ups utvecklar sin produkt och lanserar sitt nätverk.
 5. Vid den tiden säljer start-ups sina tokens, medan investerarna som köpte SAFT-filer automatiskt får sina tokens.
 6. När nystartade företag startar sitt nätverk används tokens faktiskt för åtkomst till nätverket, därför kommer de att vara verktygstoken.
 7. SAFT: er är registrerade säkerhetsinstrument och tokens som säljs senare är verktygsverktyg, därför uppfyller start-ups lagkrav.

Fördelar med ett SAFT-avtal:

Många i kryptosamhällen tror att ett SAFT-avtal erbjuder betydande fördelar enligt följande:

 1. Tvåstegsprocessen, det vill säga ett registrerat värdepapperskontrakt följt av verktygstoken uppfyller lagkraven. Obs: Jag kommer att ge en motpunkt till detta senare i den här artikeln.
 2. Endast ackrediterade investerare kommer att köpa SAFT, därför utsätts inte investerare för risker för att förlora sina pengar om start-up misslyckas.
 3. Eftersom detaljhandelsinvesterare kan köpa poletter senare när plattformen är klar kommer de också så småningom att bidra till projektutvecklingen.

Nackdelar med ett SAFT-avtal:

Tänk på följande nackdelar med ett SAFT-avtal innan du väljer att följa denna rutt:

 1. I USA har SEC inte bekräftat att tvåstegsprocessen i ett SAFT-avtal uppfyller lagkrav. Därför har den första fördelen med SAFT som vissa kryptomedlemmar hävdar inte har lagligt stöd ännu!
 2. När ackrediterade investerare köper SAFT-avtal får de inga symboler. Men när nystartade företag släpper sin plattform och öppnar sina tokens för allmänheten att köpa, får SAFT-investerare sina tokens automatiskt. SAFT-investerare behöver inte göra någonting vid den tiden för att ta emot sina tokens, vilket gör att det ser ut som privat försäljning som föregår ICO. SEC kommer att betrakta sådan privat försäljning av värdepappersavtal som tydliga överträdelser av säkerhetsreglerna!
 3. När nystartade företag säljer SAFT-avtal registrerar de dessa som värdepapperskontrakt, men de registrerar inte sina token som värdepapper. Säkerhetsregler kommer att behandla SAFT-avtal som ”konvertibla värdepapper” och tokens som ”underliggande värdepapper”. Endast nystartade företag kan skapa tokens senare, därför kontrollerar de bara när de underliggande säkerheterna kommer att finnas tillgängliga. SAFT-investerarna köper konvertibla värdepapper men accepterar också risker för att underliggande värdepapper inte finns på marknaden vid den tiden. SEC bemyndigar registrering av underliggande värdepapper tillsammans med konvertibla värdepapper i sådana fall.

Anthony Zeoli är en juridisk expert som är mycket bekant med kryptomarknaden, värdepapper och hur SEC tolkar regler. Han har skrivit om dessa nackdelar efter att ha undersökt SAFT och träffat SEC-tjänstemän. Läs hans analys i “Inledande mynterbjudanden: Varför SAFT är DEAD …“.

Information som finns tillgänglig vid skrivandet av detta indikerar att Startmotor, en blockchain-start, har beslutat att inte använda SAFT efter att ha studerat nackdelarna.

Andra nackdelar med ett SAFT-kontrakt:

Du måste notera några fler nackdelar med ett SAFT-kontrakt, enligt följande:

 1. Säkerhetsreglerna varierar mellan olika länder, medan utformningen av ett SAFT-avtal endast motsvarar amerikanska regler. Du vet inte hur andra länder kommer att behandla SAFT-kontrakt.
 2. SAFT-kontrakt hindrar allmänheten från att investera i projektet under det tidiga utvecklingsstadiet.

Blockchain-entreprenörer måste tänka på hur man kan samla in pengar för nystartade företag på ett hållbart sätt:

Nu när du vet vad som är SAFT, bör du noga överväga hur man kan samla in pengar för din blockchain-start. Här är mina förslag:

 1. Överväg att höja riskkapital: VC-höjning är inte lätt, eftersom VC: n granskar din affärsplan noggrant. Men de har också hög kompetens och de håller dina händer under de formativa åren. Du får också mycket positiv medietäckning och tillgång till deras stora nätverk. Läs mer om det i “ICO vs VC: The Experience Matters“.
 2. Överväg att starta en ICO som helt uppfyller de lagstadgade kraven. Det är verkligen möjligt. Flera nystartade företag gör det, och medan de kortsiktiga kostnaderna är höga, kompenserar de långsiktiga fördelarna mer än det! Läs om det i “Hur man startar ICO framgångsrikt: En guide till Blockchain-Crypto ICO-lansering”,
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map