Topp 10 vanliga frågor om kryptoskatt i Australien (det kan spara pengar)

I den här artikeln kommer vi att svara på de tio vanligaste frågorna som vi får om kryptoskatt i Australien. Vi kommer också att lista några av de bästa krypto-skattverktygen och programvaran för att beräkna dina kryptoinkomster i slutet av detta inlägg.

Du bör också vara medveten om att Australian Taxation Office (ATO) nu slå ner på kryptovalutahandlare. Så om du inte känner till dina skatteförpliktelser kan du riskera dig själv.

Populära Crypto-utbyten i Australien

10 vanliga vanliga frågor om kryptoskatt i Australien

Innan vi börjar är det viktigt att förstå hur Australian Tax Office (ATO) definierar skattebehandling av kryptovaluta i Australien.

I huvudsak klassificeras den av regeringen som en "digital tillgång där krypteringstekniker används för att reglera genereringen av ytterligare enheter och verifiera transaktioner i en blockchain. Kryptovaluta fungerar i allmänhet oberoende av en centralbank, central myndighet eller regering."

Som sådan inkluderar all hänvisning till ‘kryptovaluta’ därför Bitcoin och andra altcoins som du kan ha i din hårdvaruplånbok eller Bitcoin-handelsplattform..

Relaterad: 10 Bästa Cryptocurrency Exchange i Australien

Utan vidare, här är de tio vanligaste kryptoskattfrågorna:

Hur fungerar Cryptocurrency Tax?

Kryptovaluta beskattas precis som alla andra traditionella tillgångar som fastigheter och ädelmetaller. När du säljer eller handlar en tillgång kommer du sannolikt att behöva betala skatt på skillnaden mellan försäljningspriset och det pris du köpte den (exklusive växlingsavgifter och provisioner osv.).

Denna skillnad i värde mäts i fiatvaluta och kallas ofta för Kapitalvinstskatt. Detta gäller för de flesta länder som Australien, USA, Storbritannien, Kanada etc..

Kapitalvinstskatt gäller också för kryptovaluta vid den tidpunkt då den avyttras. Till exempel när du säljer den, byt den mot en annan kryptovaluta eller använd den för köp enligt nedan.

Vilka av dina kryptoverksamheter är skattepliktiga?

Alla som är inblandade i förvärv eller avyttring av kryptovaluta är föremål för skattekonsekvenser. Dessa kan variera beroende på omständigheterna och dina marginalskattesats.

För majoriteten av australierna anses följande kryptoverksamheter vara skattepliktiga händelser:


 • Handel med kryptovaluta (processen att sälja en krypto till en annan)
 • Sälja Bitcoin i fiatvaluta (t.ex. australiska dollar)
 • När du ger kryptovaluta i gåva till en vän eller familj
 • Få kryptovaluta som intäkter (t.ex. kryptogruva)
 • Att köpa varor och tjänster med kryptovaluta

Detta innebär att varje gång du köper, säljer, presenterar, handlar, bryter eller spenderar kryptovaluta utför du en kapitalvinstskatt och en del eller alla vinster kan beskattas.

Relaterad: 4 Bästa Bitcoin Cashback & Belöningsapp (GRATIS pengar)

kryptoskatt

Hur mycket kryptoskatt måste jag betala?

Att veta hur man betalar skatt på krypto kan vara en utmanande uppgift om du precis har börjat med kryptovaluta.

Om du köper och håller en kryptotillgång och sedan säljer den vid ett framtida datum medför detta en kapitalvinstskatt. Det betyder att du sannolikt kommer att behöva betala skatt på det. Även om beloppet på kryptoskatt du betalar beror på några faktorer:

 • Är du bosatt i Australien för skatteändamål
 • Hur mycket inkomst du tjänar

Om du är en kryptovalutaentusiast och har investerat eller handlat i digitala valutor kommer du att beskattas på eventuella reavinster som härrör från dina kryptotransaktioner.

Om du till exempel köper Ethereum som en investering och sålde det senare för AUD eller bytte ut det mot ett annat kryptovalutamynt till ett högre pris som resulterade i en reavinst, måste du betala skatt.

Men om du har din kryptotillgång i mer än 12 månader kan du ha rätt till 50% skatteavdrag för kapitalvinst. Detta innebär att även om marknadsvärdet (i AUD) för din kryptoportfölj ändras, gör du inte realisationsvinst eller förlust förrän du har avyttrat dina digitala tillgångar.

När du har beräknat kapitalvinstbeloppet kan du räkna ut skatten genom att hänvisa till din marginal inkomstskattesats. Kapitalvinster i Australien beskattas med samma skattesats som den marginella inkomstskattesatsen.

Hur man beräknar mängden skatt till följd av kryptointäkter?

beräkna kryptoskatt

Mängden skatt du betalar för dina kryptoinkomster kan variera beroende på vilken typ av aktiviteter du utför. I Australien måste vinster och förluster till följd av kryptokurrencyaktiviteter beräknas i australiska dollar.

Så du måste konvertera kryptotillgångspriset vid köp och försäljning till AUD. Skillnaden i fiatvärde mellan dessa datum kommer att bli föremål för kapitalvinstskatt.

Detta inkluderar när du byter kryptovaluta i utbyte mot AUD, konverterar till ett annat mynt eller köper varor och tjänster med kryptovaluta.

Måste jag registrera skatter på mina förluster i kryptovaluta?

Ja, även om du gjorde en kryptovaluta med förlusthandel efter att du sålt den för mindre än vad du köpte den för, anses detta vara en kapitalförlust.

Det är faktiskt i ditt eget bästa att registrera eventuell kapitalförlust eftersom den kan användas för att minska framtida kapitalvinster. Detta kan kompensera din skattepliktiga inkomst som kryptoskatter i framtiden.

Så det är viktigt att spela in alla dina kryptohandelsaktiviteter under hela året.

Låt oss ta ett enkelt exempel.

Om du köpte 1 Bitcoin när priset var 5 000 $ och sålde 1 Bitcoin igen för 20 000 $ skulle du skapa en kapitalvinstskatt (CGT) -händelse. Därför kommer du troligtvis att behöva betala skatt på 15.000 $ vinsten i pris uppmätt i australiska dollar vid den tidpunkt då du sålde det.

Kan jag undvika att betala kryptoskatt?

Nej, det blir allt svårare att undvika att betala skatt på dina kryptoinnehav. Varje gång du köper krypto med fiat eller konverterar ett kryptomynt till ett annat är ett digitalt spår kvar.

På grund av påtryckningar från lokala myndigheter ombeds kryptoutbyten att överlämna sina uppgifter till sina användare till skattemyndigheterna.

I en rapport från Globe Newswire förväntar sig ATO att samla in mer än 3 miljarder dollar i skatteböter från kryptohandlare och investerare bara detta räkenskapsår. Dessutom tilldelar den australiska regeringen en miljard dollar för att identifiera alla som inte har deklarerat sin handelsaktivitet och lämnat in sina skatter.

Behöver jag spela in varje kryptotillgång?

Ja. Varje kryptokurrency anses vara en kapitalvinstillgång.

Så om du har flera altcoins på din hårdvaruplånbok måste du ha register över varje mynt när du förbereder din krypto-skattedeklaration.

Behöver jag betala skatt på Crypto-to-Crypto-affärer?

Ja. Utbytet av en kryptovaluta till en annan anses vara en skattehändelse för kapitalvinst. Som sådan kommer skattekontoret att behandla försäljningen av myntet till marknadspriset i fiatvaluta för varje tillgång vid transaktionstillfället..

Om du till exempel säljer Bitcoin för Ethereum, skulle skatteföretag behandla detta som en försäljning av Bitcoin till marknadspriset för Ethereum som du fick i din utbytesplånbok.

Vilken information behöver jag spela in?

Du måste hålla och hålla register över transaktionsdatum (köp och sälj), kryptovalutatillgångar och vem du handlade med.

Som nämnts ovan beräknas din kryptoskatt i australiska dollar. Så du kommer att behöva konvertera krypton till Aussie dollar vid transaktionstidpunkten (för köp, sälj och handelshändelser).

Denna information kan inkluderas i ett betalningskvitton, .csv-filexport från kryptobörsen och transaktionshistorik från din digitala plånbok.

Var och en av dessa dokumentationsmetoder accepteras av ATO.

Finns det Crypto Tax-miniräknare, programvara eller verktyg?

Ja, det finns flera program för kryptoskattprogramvara online som hjälper dig att spåra dina affärer och generera en rapport om kapitalvinster. Varje programvara kan hjälpa dig att beräkna din vinst och förlust för att uppfylla dina skatteförpliktelser.

Några av de bästa programvaruverktygen för kryptoskatt är:

 • TokenTax
 • Koinly
 • Cointracking
 • Zenledger
 • Cryptotrader
 • Bitcoin-skatter
 • Sublim IP

cointracking

Om du är en aktiv näringsidkare kommer det att vara mycket värdefulla verktyg att använda dessa program för kryptoskattprogramvara som tar bort huvudvärken i slutet av räkenskapsåret..

Även om du föredrar att beräkna dina skatter själv kan du alltid välja att göra det på gammaldags sätt med hjälp av ett kryptoskattekalkylblad för att registrera var och en av dina affärer.

Slutsats

Vi hoppas att den här guiden har gett dig en bättre bild av kryptoskatt i Australien och några praktiska skatteprogram och verktyg som hjälper dig med din skattedeklaration.

Det finns också kryptobörser i Australien som tillhandahåller en gratis skatteräknare som Swyftx och Independent Reserve som du också kan överväga. Dessa digitala leverantörer har en skatterapportfunktion för att exportera dina transaktioner.

Eftersom reglerna ständigt förändras, uppmuntrar vi dig att besöka ATO: s guide till kryptovalutor för mer information.

Ansvarsfriskrivning: Vänligen lita inte på informationen här som faktum, vi är inte skatteexperter. Du bör alltid söka dina egna ekonomiska och skatteråd från en professionell.

Vi lämnar några frågor:

 • Kommer du att lämna in en krypto skattedeklaration i år?
 • Hur beräknar du din kryptoskatt?
 • Vilken programvara för kryptoskatt använder du?
 • Använder du ett grundläggande kalkylark för kryptoskatt?

Om du tror att dessa tio vanliga frågor kommer att vara värdefulla för en kryptoinvestor som du känner till, dela gärna den här guiden och användbara kryptoskatteverktyg med dem.

Du kanske också är intresserad av dessa handplockade artiklar:

 • Bästa webbplatser att sälja Bitcoin för kontanter i Australien [Omedelbart]
 • 7 sätt att köpa Bitcoin med kontanter i Australien
 • Snabbast & Enklaste sättet att köpa NEO i Australien
 • 5 bästa Coinspot-alternativ för köp & Säljer Bitcoin
 • 4 bästa kryptokartläggningssajter för Altcoin-handlare
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map