Nybörjarguide: Vad är Ethereum Classic?

Vad är Ethereum Classic?

När Ethereum och Ethereum Classic-grupperna skildes var det den mest uppmärksammade tvisten i kryptovalutasamhällets historia. Den högprofilerade hackingen av Ethereum Decentralized Autonomous Organization (DAO) hade utlöst tvisten som delade upp samhället i två separata kryptoprojekt, dvs. Ethereum (ETH) och Ethereum Classic (ETC). Detta väcker frågan: vad är Ethereum Classic?

Ethereum DAO: en riskkapitalfond inom Ethereum-samhället

Ethereum blockchain-nätverket med sin Ethereum Virtual Machine (EVM) och smarta kontrakt banade väg för att utveckla kryptovalutaprojekt och distribuerade appar (DApps). Gemenskapen beslutade att skapa en riskkapitalfond (VC) för att säkerställa finansiering av lovande DApps. De kallade det Ethereum Decentralized Autonomous Organization (DAO).

En samhällsmedlem behövde köpa DAO-tokens för att bli medlem i DAO och rösta hennes preferens. DAO-reglerna finansierar ett DApp-projekt om det hade 20% av rösterna. det fungerade med ett komplext smart kontrakt, och DAO sprang som ett lager ovanpå Ethereum-nätverket.

DAO-medlemmarna hade också en utgångsväg. Om de inte gick med på valet av en DApp för finansiering kunde de returnera sina DAO-token och få tillbaka sin Ether. Gemenskapen kallade detta ”split-funktionen”. Dissidentmedlemmarna kunde skapa sina egna ”Child DAO” och till och med inkludera de andra dissidentmedlemmarna.

Ethereum DAO blev snabbt populärt och hade samlat Ethers till ett värde av 150 miljoner dollar på kort tid.

DAO hack: Tvisten börjar

DAO: s smarta kontrakt hade en brist och den 17 juni 2016 gjorde en hackare av med 50 miljoner US-dollar av Ether som utnyttjade det. Delningsfunktionen fungerade i en tvåstegsprocess:

 1. Återbetala användarnas Ethers efter att ha fått sina DAO-token när användaren ville lämna DAO;
 2. Registrera transaktionen i blockchain.

Hackaren skapade en rekursiv funktion i begäran, som fungerade enligt följande:

 1. Returnera Ethers i utbyte mot DAO-token när en medlem lämnar DAO;
 2. Redan innan transaktionen kunde registreras i huvudboken skulle koden gå tillbaka och utföra steg 1 igen!

Hackaren lagrade de stulna etrarna i ett ”Child DAO”. Eftersom det smarta kontraktet föreskrev en 28-dagarsperiod efter utträdet när medlemmen inte kunde spendera den återbetalade etern, var fonden kvar där. En viktig punkt att notera här är att Ethereum blockchain inte hackades, snarare DAO-skiktet som fungerade ovanpå det var.

Ethereum-samhället behövde agera och agera snabbt! Nyheten om hacket skapade många bekymmer i kryptosamhället.

Ethereum DAO-konflikt: de svåra valen

Gemenskapen hade tre alternativ:

 1. Vidta inga åtgärder: En del i samhället stödde detta alternativ eftersom de var purister och ville behandla koden som nätverkets högsta lag.
 2. En mjuk gaffel för att isolera och låsa den stulna Ether, och därefter för att separera och ignorera alla block som innehåller en transaktion som skulle hjälpa hacket att flytta de stulna pengarna. En mjuk gaffel är när den uppgraderade programvaran är bakåtkompatibel, och även om en nod inte uppgraderar kan den prata med de uppgraderade noderna. Majoriteten av samhället stödde detta, men senare fann man att detta skulle skapa möjligheterna till en ”denial of service” (DoS) -attack. Ethereum skyddar mot DoS-attacker, för om en hackare ger en gruvarbetare mycket stora komplexa beräkningar i avsikt att översvämma nätverket, behöver hackaren också spendera en stor mängd eter, och det är kostnadskrävande. Men efter den föreslagna mjuka gaffeln skulle en hacker kunna lura en gruvarbetare. Hackaren kan begära transaktioner som interagerar med DAO och få gruvarbetaren att göra oändliga stora beräkningar utan att spendera nästan ingen eter och därmed översvämma nätverket!
 3. Det enda valet kvar var en hård gaffel, vilket innebär en uppgradering som inte är bakåtkompatibel. I det här fallet innebar det att samhället kommer att dela sig och ta tillståndet för nätverket strax före DAO-attacken och köra en separat blockchain med det. Den nya kedjan kallades ”Ethereum” (ETH). Gemenskapsmedlemmarna som stödde den hårda gaffeln skapade också ett smart kontrakt för att återbetala Ether som stulits från medlemmarna under DAO-attacken.

Födelsen av ‘Ethereum Classic’: rösterna mot den hårda gaffeln

Beslutet från den hårda gaffeln splittrade samhället. Anhängarna trodde att de stulna etrarna skulle återlämnas till de människor som förlorat fonden på grund av DAO-attacken. Å andra sidan trodde folket mot den hårda gaffeln att beslutet stred mot principerna om fullständig decentralisering av blockchain och företräde och oföränderlighet av smarta kontrakt. Den del av Ethereum-communityn som bestämde sig mot uppgraderingen som krävdes av den hårda gaffeln fortsatte med den gamla kedjan och de kallade sin kryptovaluta för “Ethereum Classic” (ETC).

Som nu ser ut, värderas Ethereum mycket mer än Ethereum Classic, både vad gäller pris och marknadsvärde. Det finns mer, enligt följande:

 1. Ethereum ses som samhället som stod inför en kris som utlöstes av ett kryphål i koden men tog ett beslut att återbetala de stulna pengarna till de drabbade medlemmarna och gick vidare med det. I jämförelse ses Ethereum Classic-communityn som den som stod med hackaren, enbart på grund av deras tro på överlägsenhet och kodens oföränderlighet. De fria marknadsindikatorerna har litat på Ethereum mer än Ethereum Classic.
 2. Ethereum-samhället har behållit stödet från sina mest kreativa och företagsamma medlemmar och har gått från styrka till styrka. Den planerade övergången till proof-of-stake (PoS) -algoritmen är ett pågående arbete och det förväntas göra Ethereum mycket mer skalbar (se jämförelsen mellan ‘proof-of-work’ och ‘proof-of-stake’ ‘). Det tillhörande nya ”Casper” -protokollet och det planerade genomförandet av skärning kommer också att gynna Ethereum-nätverket. Ethereum Classic kommer inte att ha någon av dessa uppgraderingar.
 3. Ethereum Enterprise Alliance”(EEA), ett konsortium med 200 företag som arbetar med Ethereum-projektet för utveckling av blockchain-teknik för företag, är en ytterligare indikation på det förtroende som marknaden har till Ethereum-samhället. Som jämförelse har Ethereum Classic-communityn väldigt få stöd.

Läs mer,

 • Vad är Ether (ETH)?
 • Betyder den senaste DAO-hackningen av Ethereum att blockchain inte är så säker som vi trodde?
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map