Nybörjarguide: Så här kontrollerar du ICO-whitepaper

Så här kontrollerar du ICO-whitepaper: en guide för potentiella investerare

Initial Coin Erbjudanden (ICO) är heta nu, med många blockchain-kryptokurrencyprojekt som lanserar dem varje månad. Om du är en potentiell investerare måste du analysera vilken ICO du ska investera i och vilken du ska hålla dig borta från. ICO: er är oreglerade, därför bör du som investerare studera projektet noggrant innan du investerar, och vitboken för projektet är en viktig informationskälla. En investerare som är ny i kryptovärlden finner vanligtvis en vitbok förvirrande, därför förklarar jag här hur man kontrollerar ICO-whitepaper. Följ dessa steg:

Kontrollera ICO-teamets uppgifter:

Avsnittet om laget är vanligtvis i slutet av vitboken, men det är det viktigaste.

Ett bra team kan göra det bästa av en genomsnittlig idé, och kontrollera därför först om ICO-teamet är trovärdigt. Även om vitboken kan ge lite information måste du också titta separat på sociala plattformar som LinkedIn. Helst borde teamet ha imponerande expertis inom blockchain-tekniken och industrin, och de borde ha genomfört framgångsrika blockchain-projekt tidigare, helst i samma bransch.

Å andra sidan, om du inte hittar någon eller knapp information om projektgruppen, investerar du inte i projektet!

Kontrollera kvaliteten på ICO-skrivningen:

Projektgruppen kommer att använda vitboken för att förmedla information om deras projekt till de potentiella investerarna. Det bör åtminstone vara professionellt skrivet. Stavnings- och grammatiska fel i vitboken eller en oprofessionell presentation av innehållet indikerar att projektgruppen kanske saknar den nödvändiga professionalismen. När allt kommer omkring, när du vill skaffa miljontals dollar från marknaden, förväntas du korrekturläsa ditt huvudsakliga marknadsföringsdokument.

Tvärtom räcker det inte med en professionellt skriven ICO-vitbok med korrekt stavning och grammatik för att du ska kunna investera i projektet. Du behöver mycket mer än det i vitboken. Läs vidare.

Validera ICO-produktidén i vitboken:

Det finns många ICO: er som inte har någon tydlig produkt eller tjänst att erbjuda, det kan snarare vara ett Ponzi-system. När du studerar vitboken, fokusera på följande frågor:

 • Finns det ett specifikt affärsproblem som projektet behandlar? Eller finns det en ny marknadsmöjlighet projektet tillgodoser?
 • Hur stort är affärsproblemet eller marknadsmöjligheten? Ju större det är, desto bättre.
 • Vilka är de aktuella aktörerna på marknaden och erbjuder ICO-projektgruppen något annat som kommer att göra en konkret skillnad för kunderna?
 • Finns det någon annan blockchain-baserad konkurrent som tar itu med samma affärsproblem eller marknadsmöjlighet? Om det finns, vad är ICO-projektgruppens erbjudande som sticker ut?
 • Är den föreslagna produkten eller tjänsten specifikt adresserad till affärsproblem eller marknadsmöjligheter, eller är vitboken för vag i denna aspekt?
 • Om projektgruppen har använt diagram och statistik för att beskriva det aktuella affärsproblemet eller en ny marknadsmöjlighet, är siffrorna där trovärdiga? Är källan till statistiken äkta?

Om vitboken visar ett bra team och en sund affärsidé kan projektet vara rätt kandidat för dig att investera. Du måste dock analysera mer, följaktligen läs vidare.

Studera ICO-teknikaspekterna i vitboken:


Vitboken ska inte bara använda tekniska jargong, utan den bör förklara den tekniska lösningen tydligt. Kom ihåg att om projektgruppen inte kan förklara lösningen helt enkelt för en lekman, så är antingen lösningen för komplex eller så är teamet inte självklart om det.

Blockchain är fortfarande en ny teknik och kanske innovationsidéer är bra på papper men har inte testats i verkligheten. Om du hittar för många FOAK-tekniker i lösningen är projektet mycket riskabelt.

Om ett projektteam redan har en fungerande prototyp, även om det är i Alpha-skede, kan du ha bättre förtroende för projektet. I avsaknad av detta, om vitboken ger tillräcklig information för att du ska kunna granska öppen källkod, vet du också att de har gjort en del faktiskt arbete. Kontrollera utvecklingskartan och analysera dess livskraft.

Endast en vitbok med komplexa teknologikomponenter som beskrivs med många jargong indikerar att det faktiska genomförandet av projektet kan vara mycket mer stenigt än den blanka vitboken säger.

Analysera ICO-tokeniseringsaspekterna:

Det kan vara möjligt för ett projektteam att utveckla en lösning på ett affärsproblem och skapa en produkt eller tjänst som adresserar en ny marknadsmöjlighet utan att använda blockchain och utan att skapa en kryptotoken. Blockchain-tekniken kan vara kraftfull, men en produkt eller tjänst kan bara kräva en webbapp med en uppsättning riktad funktionalitet och inte en decentraliserad blockchain- och kryptotoken. Kom ihåg att ICO är en galning nu, och många företag försöker samla in en lukrativ summa från marknaden utan att behöva följa stränga lagstadgade krav. Analysera därför följande när du läser vitboken:

 • Varför behöver projektet överhuvudtaget blockchain-teknik?
 • Även om det finns motivering för att använda blockchain, vad är motiveringen för kryptotoken?
 • Är den planerade token ett kryptovalutamynt, eller bara ett verktygstoken som användarna kan komma åt den specifika produkt eller tjänst som erbjuds av projektet?
 • Hur kommer token att uppskattas, ger affärsmodellen en väg för uppskattningen??

Hur är ICO-tokenförsäljningen strukturerad?

Vitboken bör tydligt ange följande:

 • Vilka är de olika stadierna av tokenförsäljningen, dvs. privat, förförsäljning, crowdsale etc.?
 • Hur är token-distributionen för projektgruppen, privat försäljning och massförsäljning?
 • Är ”soft cap” -kravet rimligt och är det knutet till utvecklingskartan?

Du måste analysera om mängden token som reserverats för projektgruppen är för hög. Kontrollera också om det finns tillräckligt med likviditet i planen och om låsningstiden, om någon, är för lång.

Kontrollera slutligen mekanismen för tokenförsäljning, hur du kan delta om du verkligen har beslutat att investera i projektet och om det finns landsspecifika begränsningar.

Titta på de juridiska aspekterna när du kontrollerar ICO-whitepapers:

Kontrollera om vitboken beskriver den lagliga beredskapen för projektteamet med tanke på den jurisdiktion de kommer att verka i. Har landet krav på ‘Know Your Customer’ (KYC) och ‘Anti-Money Laundering’ (AML), och om ja, har projektgruppen planerat att möta dessa?

Om projektet utfärdar en kryptotoken och hävdar att den är ”SEC-kompatibel”, var försiktig. US Securities and Exchanges Commission (SEC) har inte uttryckligen godkänt någon ICO-token!

Obs! Om du är ny i världen av ICO kan du läsa den här guiden om ICO och den här guiden om hur du deltar i en.

* Ansvarsfriskrivning: Artikeln ska inte tas som och är inte avsedd att ge någon investeringsrådgivning. Påståenden som görs i denna artikel utgör inte investeringsråd och bör inte tas som sådana. Gör din egen forskning!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map