Decentraliserad ekonomiteknik: En omfattande guide

Blockchain-ekosystemet kom från en önskan att bygga en transparent och bättre digital infrastruktur som inkluderar vem som helst, var som helst. Vårt finansiella system ligger långt efter i den här scenen och det behöver förändras. För att få det att hända medför decentraliserad finansieringsteknologi nya möjligheter med förtroende global tillgänglighet, snabbare avvecklingstid, detaljerad tillgångskontroll och så vidare.

Innan decentraliserad finansiering var vår finansiella infrastruktur starkt centraliserad. Mer så, centrala myndigheter som BoE eller Fed utfärdar valutan och kontrollerar utbud och efterfrågan. Eftersom vi är finansiella användare ger vi också finansiella organisationer kontroll över våra tillgångar i hopp om att få mer tillbaka.

Denna infrastruktur är dock mycket felaktig där den centraliserade myndigheten manipulerar systemet som de vill, tillsammans med en enorm mängd mänskliga fel som görs varje dag. Även för internetbanksystem är våra tillgångar inte säkra eftersom de använder äldre nätverk som inte matchar dagens cyberbrottslingar.

Som du kan se, även om det är våra tillgångar, tenderar vi att ha noll kontroll över det. Men nu är det hög tid att bli av med detta felaktiga system och omfamna kraften i decentraliserad teknik.

Således kommer jag att diskutera insatserna för decentraliserad finansieringsteknik i den här guiden, och förhoppningsvis kommer du att förstå varför det är så viktigt för ekonomin.

Så, låt oss börja!

Anmäl dig nu: Introduktion till DeFi-kursen (Decentralized Finance)

Vad är decentraliserad ekonomiteknik (DeFi)?

Decentraliserad finansiering är den nya typen av decentraliserat monetärt system som använder offentliga blockkedjor som Ethereum som underliggande teknik. Vanligtvis inkluderar komponenterna i decentraliserad finansiering digitala tillgångar, protokoll, smarta kontrakt och dApps.

Även om de flesta av oss ser Bitcoin eller Ethereum som bara kryptovalutor, är det väldigt få som faktiskt vet att dessa kryptovalutor har ett stort system som tillåter användare att hantera finansiella aktiviteter utan någon central myndighet..

Faktum är att decentraliserad finansiering började använda Ethereum redan i början för att utveckla detta enorma ekosystem.

Nu när decentraliserad finansieringsteknik är vanlig, är många företag eller individer intresserade av vad detta nya system kan göra.

I verkligheten är det främsta målet att införa detta nya system ganska enkelt. Först och främst är målet att erbjuda finansiella tjänster till 1,7 miljarder människor som inte har tillgång till det. För det andra gör det enkelt att bli av med fel och fel genom att använda det öppna systemet och införa ett mer transparent peer-to-peer-nätverk.

Eftersom DeFi-tekniken inte är tillåten kan alla komma åt nätverket när de vill.


Men tillräckligt, för nu, låt oss kolla hur DeFi presterar mot traditionella system.

Läs också: Vad är decentraliserad ekonomi (DeFi)?

Decentraliserade vs. Traditionell ekonomi: Hur är de olika?

Tekniskt sett är decentraliserad finansiering en avancerad version av den typiska finansstrukturen. Den följer samma protokoll eller tar emot och ger pengar. Det finns dock några grundläggande skillnader på jobbet.

Mer så, alla decentraliserade finansteknikföretag tenderar att lägga till sin egen touch i sina finansiella lösningar. Så, låt oss se vad de nya funktionerna är.

 • Inga människor behövs:

Det första kännetecknet för denna teknik är att den inte behöver några anställda eller institutioner för att fungera. Främst körs allt på kod skriven för den miljön. Du kan alltid lägga till dina egna regler i smarta kontrakt, men den totala arbetssekvensen är densamma.

 • Kodens öppenhet:

Huvudskillnaden är användningen av kod och hur transparent processen är. I traditionella bankapplikationer ser du ingen insyn för koderna. Men i DeFi är du fri att granska och verifiera koder. Så användarna vet alltid vad de arbetar med och hur kontrakten fungerar.

 • Uppkomst av dApps:

Det decentraliserade ekosystemet för finansieringsteknik är fullt av dApps för finansiering. Mer än så är alla applikationer utformade för att vara globalt tillgängliga från början! Så det spelar ingen roll vad din geografiska plats kan vara; du kan komma åt dessa DeFi-nätverk när som helst och var som helst.

 • Tillgänglig för alla:

Det finns inga begränsningar för vem som kan utveckla dessa applikationer eller vem som kan skapa sina konton i dessa. Så, till skillnad från hur vårt finansiella system fungerar, finns det inga specifika riktlinjer eller befogenheter som begränsar dina rättigheter att ha finansiella faciliteter. Därför kan du bara ha en kryptoplånbok och använda smarta kontrakt eller andra funktioner för att få fördelarna med dina tillgångar.

 • Öppna källkodsalgoritmer:

Du kan blanda olika decentraliserade finansapplikationer och komma med en helt ny i processen. De flesta av deras algoritmer är öppen källkod och gratis för människor att använda. Mer så kan du till och med bygga en plattform som kan komma åt flera applikationer från en punkt. Det här är något du inte får från det traditionella finanssystemet.

Läs mer: DeFi vs CeFi – Förstå skillnaderna

Vilka är fördelarna med decentraliserad ekonomi?

Decentraliserade finansteknikföretag använder offentliga blockchain-principer för att öka den allmänna ekonomiska transparensen och säkerheten. Mer genom att använda detta kan de låsa upp en stor mängd möjligheter tillsammans med likviditet och komma med ett standardiserat finansiellt system.

Hur som helst, det finns många fördelar med denna teknik. Låt oss se vad det här är –

 • Kan inte manipuleras

Precis som blockchain-teknik är dessa applikationer också oföränderliga. I verkligheten kan du inte ändra eller ta bort informationen när den lagras. Så varje element granskas ordentligt för att säkerställa säkerheten.

Mycket programmerbar arkitektur

Du kan anpassa smarta kontrakt som du vill. Därför ger det dig flexibiliteten att utveckla en ny finansiell tillgång eller ett nytt finansiellt instrument.

 • Interoperabel design

I verkligheten använder de flesta av den decentraliserade finansieringstekniken Ethereums protokoll och standarder. Således är det lättare att göra dem interoperabla eftersom de tenderar att ha liknande arkitektur. Mer än så kan utvecklare nu bygga nya funktioner ovanpå alla befintliga DeFi-applikationer. Så detta säkerställer också interoperabiliteten för denna typ av teknik.

 • Helt transparent nätverk

Eftersom DeFi-tekniken använder offentlig blockchain för tekniken kommer den att följa varje enskild funktion i denna typ av blockchain. Till exempel, i offentliga blockchains, verifierar alla användare transaktionerna och allt sänds till dem. Därför är transparensen här enorm, och i de flesta fall finns det inget alternativ att göra dessa transaktioner privata. Deras källkod är också öppen för alla att använda, visa och granska.

Det finns olika typer av blockchain-teknik, där varje typ erbjuder olika typer av funktioner. Kolla in de olika typerna av blockchain-teknik för att lära dig mer om deras skillnader och likheter. 

 • Tillståndsfri åtkomst

Vanligtvis erbjuder traditionell ekonomi inte tillstånd utan åtkomst. Därför har många individer runt om i världen fortfarande inte tillgång till sina ekonomiska rättigheter. Men i DeFi kan de få tillgång utan några begränsningar. Så det spelar ingen roll var de är eller var de befinner sig; de kan använda de anläggningar som följer med detta nya ekosystem.

 • Användarstyrka

Alla DeFi-applikationer ger användare snarare än organisationer. Genom att använda kryptoplånböcker kan du interagera med nätverket och ta kontroll över dina tillgångar. Så du kommer att ha ensam vårdnad om dina personuppgifter och tillgångar.

 

Fall för decentraliserad ekonomiteknik

 • Kapitalförvaltning

Många decentraliserade finansteknikföretag utvecklade applikationer för kapitalförvaltning. I grund och botten, med hjälp av dessa applikationer, kan du köpa, sälja, överföra, placera och tjäna intressen på dina digitala tillgångar.

Som ni vet kommer ni här att äga informationen och ingen annan. Så dessa applikationer är nödvändiga för att hjälpa dig att hantera alla dina digitala tillgångar utan problem. Till exempel är Gnosis Safe, MetaMask och Argent applikationer som kan hjälpa dig att hantera tillgångar.

 • Know-Your-Transaction (KYT) -mekanismer

I traditionell ekonomi är Know-Your-Customer-riktlinjer vanligtvis extremt nödvändiga för att motverka finansiering av terrorism (CFT) och anti-penningtvätt (AML). Utan dessa system är det inte möjligt att stoppa terrorism eller bedräglig verksamhet.

Men decentraliserad finansiering tar det till en annan nivå. Här får du kunskapsmekanismerna (KYT). I verkligheten kommer det att fokusera på beteenden hos de deltagande användarna snarare än deras identitet.

 • Decentraliserade autonoma organisationer

Ett annat populärt användningsfall för DeFi är DAO. Utan DeFi skulle begreppet DAO aldrig vara möjligt. I verkligheten följer den decentraliserade autonoma organisationen blockchain-protokoll och eliminerar behovet av en centraliserad myndighet.

Det är ett unikt koncept för organisationsstruktur och blev snabbt populärt. Även om det fanns några upp-och nedgångar längs vägen, är det fortfarande ett av de primära användningsfallet för DeFi-protokoll.

 • Dataanalys och riskhantering

Du kan använda funktionerna från decentraliserad ekonomi för att analysera data och fatta beslut kring nya möjligheter. Mer, så kan du också använda dem för riskbedömning och minskning. Vanligtvis erbjuder DeFi hög transparens kring nätverksaktivitet och data.

Du kan använda den funktionen för att analysera data och förutsäga riskabla aktiviteter inom nätverket. Defi Pulse eller Codefi Data är några av de populäraste applikationerna som endast görs för detta användningsfall.

 • Tokeniserade derivat

Med hjälp av smarta kontrakt för decentraliserad finansiering kan du utveckla tokeniserade derivat. Mer så kommer derivaten att få sitt värde från en underliggande tillgång. Uppenbarligen måste du också komma överens om vissa villkor med den andra parten innan du tokeniserar dessa derivat.

Dessutom är det bästa att du kan göra vilken som helst verklig tillgång som derivat. Till exempel kan obligationer, fiatpengar och till och med råvaror bli derivat.

 • Infrastrukturutveckling

Det finns många applikationer som erbjuder de verktyg du behöver för infrastrukturutveckling. Detta är ett annat populärt användningsfall för denna teknik. Mer så kan du använda dessa verktyg för att utveckla, integrera och sammanställa dina algoritmer för att skapa dina egna blockchain-lösningar.

Till exempel består en tryffeldräkt av ramar, en testmiljö, frontlinjebibliotek och så vidare. Så alla utvecklare kan använda det här verktyget för att utveckla sitt eget blockchain-projekt.

Det finns så många blockchain-verktyg som kan hjälpa dig att utveckla dina blockchain-projekt mycket snabbare. Kolla in de bästa blockchain-verktygen som utvecklare älskar att lära sig mer om dessa.

 • Decentraliserat utbyte

En annan av de underbara decentraliserade fallsteknikerna är decentraliserat utbyte. Decentraliserade börser kan göra din kryptovalutahandel mycket enklare eftersom den inte har någon central myndighet.

Därför finns det ingen tillgångsmanipulation eller förlorar kontrollen över dina tillgångar. Med detta kan du transakera tillgångar direkt med en annan kollega och ta kontroll över dina egna tillgångar.

Det hjälper också till att upprätthålla tokenlikviditet jämfört med traditionella börser.

 • Spel

Köp i appar är en av de viktigaste aspekterna av spelindustrin. Nu med den nya tekniken kan denna bransch börja använda decentraliserade finansmynt som ett alternativ till fiatpengar.

Mer så kan dessa spelföretag också införa innovativa incitamentsmodeller och belöningspolicyer där användare kommer att belönas med DeFi-mynt. Detta kan snabbt attackera fler användare och säkerställa ökade intäkter för denna sektor.

 • Digital identitet

Du kan para ihop blockchain-baserade identitetssystem med decentraliserade finansprotokoll för att skapa en själv suverän identitet. Detta är en ny typ av digital identitet där du kommer att vara ansvarig för din egen identifiering och data. Mer än så kan DeFi erbjuda dig öppen åtkomst till dessa plattformar och göra dig bärbara identiteter som du kan använda var som helst och när som helst.

I verkligheten är det en av de framträdande användningsfallen för denna teknik, och det kan verkligen vara det sätt vi hanterar digitala identiteter just nu.

 • Försäkring

Försäkring är en annan stor bransch för integrering av decentraliserad finansieringsteknik. DeFi kan erbjuda försäkringsindustrin noll pappersarbete, automatiserade försäkringsanspråk och revisioner. För att inte tala om det kan det säkerställa en säker och transparent process för försäkringsanspråk.

Här kan lösningar som Nexus Mutual, Opyn och VouchForMe erbjuda delningsförsäkringsrisker och erbjuda värdepapper som släpps till försäkringar.

Läs också: 50+ Top DeFi-projekt 2020

 • Protokoll för upplåning och utlåning

DeFi introducerar en ny typ av lån- och utlåningsprotokoll som kan hjälpa dig att låna ut eller låna direkt hos en annan kollega utan att behöva någon mellanhand. Mer så är räntesatserna för långivare också bra, och det finns hanterbara alternativ för låntagare också.

Compound är ett av utlånings- och upplåningsverktygen som erbjuder autonoma intressen för utlåning.

 • Marginalhandel

Normalt måste marginalhandlare låna pengar från mäklare, men i DeFi kan marginalhandel ta en ny vändning. I själva verket drivs dessa huvudsakligen av icke-depåprotokoll. Så du behöver inte låna pengar från en mäklare för handel.

Mer, smarta kontrakt kan också automatisera mäklarverksamhet, vilket förändrar hur traditionell handel fungerar.

 • Online marknadsplats

Online marknadsplatser blommar på grund av decentraliserad finansiering. För närvarande finns det flera onlineplattformar som erbjuder sina tjänster globalt och säljer produkter till tjänster. Allt är peer-to-peer här, och du kan direkt köpa en produkt från varumärkena eller enskilda säljare.

 • Betalningar

Decentraliserad finansieringsteknik är lämplig för globala betalningssystem. Det är ett av de grundläggande användningsfallet för DeFi. Med hjälp av applikationer i detta utrymme kan du skicka och ta emot pengar direkt var som helst runt om i världen. Du behöver inga mellanhänder eller något annat. Således blir det en ny pionjär för den obankrade och underbankerade befolkningen.

Läs mer: Ethereum Smart Contracts Ultimate Guide

 • Förutsägelsemarknader

Förutsägelsemarknader kan använda kraften från DeFi för att förutsäga framtida händelser. I verkligheten kan dessa applikationer lagra mycket information, och förutsägelsemarknader kan analysera dem och göra det möjligt för användare att handla värde på en framtida händelse.

Lösningar som Augur kan ge dig förutsägelser om sportspel, ekonomiska händelser, valresultat och så vidare.

 • Besparingar

Decentraliserade finansiella teknologilösningar kan hjälpa dig att spara mycket snabbare än traditionella banksystem. I själva verket erbjuder traditionella konton intressen men bara i viss utsträckning. Jämfört med det verkar DeFi erbjuda stora intressepolicyer som snabbt kan öka dina besparingar. Appar som Dharma, PoolTogether erbjuder alternativ för sparande utan förlust för dig att prova.

 • Stablecoins

Stablecoins är en av de typer av decentraliserade finansmynt där de backas upp av en stabil tillgång. Huvudsakligen stöds dessa av fiatpengar, silver, guld och även andra stabila kryptovalutor. Således kan du använda denna typ av mynt för att minska kryptoekosystemets flyktiga natur och säkerställa en bättre lönsam betalningslösning.

Vill du veta mer om stallmynt? Kolla in vår omfattande guide om stablecoins för att lära dig mer om detta decentraliserade mynt.

 • Syntetiska tillgångar

Syntetiska tillgångar liknar mer eller mindre stablecoins. Men i det här fallet är denna typ av tillgång en kombination av en annan tillgång för att göra den mer stabil. Mer exempel kan du kombinera guld, fiat-pengar för att göra en syntetisk tillgång så att varje prisökning eller -fall kan balansera med andra tillgångar.

 • Tokenisering

Decentraliserade finansiella teknologilösningar kommer med tokenisering. Således är tokens en form av digital tillgång som håller värde inom ett blockchain-nätverk. Du kan använda tokens för att ett nätverk ska fungera eller till och med använda dem för att göra transaktioner med varandra. I verkligheten är det en ny form av digital tillgång.

 • Handel

Handel i detta utrymme kan sträcka sig till en mängd olika aktiviteter som marginalhandel, derivathandel, kryptohandel, token swappar och så vidare. Hur som helst kan kryptotransaktioner använda decentraliserade börser för att få lägre nedskärningar, snabbare transaktioner, hög säkerhet och tillgångsägande.

Anmäl dig nu: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) -kurs

Vilka är utmaningarna med DeFi?

 • Låg prestanda

DeFi använder blockchain-teknik, och dessa är långsammare jämfört med centraliserade system. Så när du använder blockchain för det får du en långsammare effekt.

Det finns ett sätt att öka prestandan, men för det måste du gå till privata blockchains. Så utvecklare måste ta hänsyn till denna fråga och göra ändringar för att ta itu med den.

 • Högt användarfel

I DeFi-nätverket är du ansvarig för dina egna data och transaktioner. Så det finns inga mellanhänder som tar ansvaret för dig. Således kommer det med både positiva och negativa resultat.

Till exempel, om en användare gör ett fel i transaktioner, finns det inget sätt att ta bort det eller återställa det. Men att se till att varje enskild användare är tillräckligt försiktig för att nätverket ska fungera ordentligt är svårt. Så DeFi har fortfarande en lång väg att gå.

 • Dålig användarupplevelse

För närvarande måste användarna lägga extra kraft på att använda decentraliserade finansapplikationer. I själva verket är själva tekniken ganska ny, och många har svårt att förstå hur den fungerar.

Således, om det verkligen vill bli en viktig del av den globala ekonomin, måste den erbjuda ytterligare fördelar för att locka fler användare.

 • Spridda ekosystem

Det finns för många applikationspaket för en enda uppgift i DeFi-ekosystemet. Därför är det en skrämmande uppgift att hitta det bästa som passar dina behov. Hur som helst, att förvänta sig att användare ska hitta de bästa valen på egen hand är inte logiskt också.

Så utvecklarna måste tänka på en strategi som direkt kan leda alla användare till applikationer de behöver och inte tvingar för många alternativ på dem.

 • Smarta kontrakt buggar

DeFi-ekosystemet är nu baserat på kvantitet snarare än kvalitet. I många fall rullar utvecklare ut decentraliserade finansieringsapplikationer utan att korrekt kontrollera eller testa felaktiga koder inom algoritmerna.

Som ett resultat kommer många smarta kontrakt med buggar som skadar användarnas upplevelser. Dessa är också mottagliga för cyberattacker. Så många användare kan förlora säkerheten för sina kontrakt.

 • Låg skalbarhet

Skalbarhet är en enorm fråga när det gäller DeFi. I verkligheten är offentliga blockkedjor inte tillräckligt skalbara för att kunna erbjuda sina tjänster till den globala ekonomin. När det finns för många deltagare i nätverket blir den totala prestandan dålig och besvärlig.

Men om det vill göra sin debut som ett alternativ till vårt traditionella banksystem, måste det vara skalbart.

 • Oracle Manipulations

DeFi är fortfarande beroende av orakel för att hämta information utanför nätverket. Men dessa orakler är starkt centraliserade och därför ganska utsatta för attacker.

Så som du kan se är oraklerna massiva säkerhetsfel hos de applikationer som använder dem. Om decentraliserad finansieringsteknik vill erbjuda 100% säkerhet måste den sluta använda centraliserade oraklar för att hämta information.

 • Flyktig natur

Decentraliserad finansiering använder digitala tillgångar eller kryptotillgångar, som är mycket volatila. Även om de kan använda stablecoins för att säkerhetskopiera det är det för närvarande inte möjligt att kontrollera värdet helt. Så hela nätverket av applikationer som hanterar dessa tillgångar blir ett flyktigt ekosystem, vilket är ett stort hinder för ekonomisk tillväxt.

 • Lagringsproblem

Blockchain erbjuder inte en stor lagringsanläggning. För en finansiell applikation måste den dock erbjuda obegränsad lagring eftersom miljontals människor kan använda den.

Men i verkligheten står användarna för stillestånd, otillräckliga lagringsproblem när de försöker använda någon decentraliserad ekonomiapplikation. För att bekämpa detta måste utvecklare komma med en bättre strategi för att erbjuda alla användare en bra mängd lagringskapacitet utan att förstöra plattformens prestanda.

Vill du lära dig mer om risker i DeFi? Kolla in vår guide till risker i DeFi och hur du kan hantera dem just nu!

Avslutande anmärkning

Decentraliserad ekonomi hjälper oss att skapa en bättre ekonomisk struktur och säkerställa ett transparent finansiellt system. Med DeFi som förändrar våra traditionella system, kommer nya möjligheter snabbt fram. Även om tekniken fortfarande har många brister, finns det fortfarande inget sätt att undergräva fördelarna.

Du kan använda den här nya växande ekonomin för en bättre karriärmöjlighet. Därför, om du kan utnyttja dina DeFi-färdigheter, kan du också bli en del av en global revolution. Så det är bara rimligt att du använder en pålitlig källa för att lära dig mer om det. Jag kommer att rekommendera att kolla in vår decentraliserade finanskurs som det första steget för din blockchain-karriär.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map