Blockchain förklaras på vanlig engelska!

Denna guide får blockchain förklaras i enklare termer för dem som är nya i konceptet blockchain-teknik.

Blockchain-tekniken blir mer och mer populär med åren. Denna störande teknik har förändrat nästan alla branscher på ett bra sätt. Trender tyder på att upproret för blockchain-teknik bara kommer att röra sig uppåt.

Så om du vill få ut det mesta måste du utbilda dig om grunderna för blockchain-teknik. Medan de flesta andra online-källor använder teknisk jargong, planerar vi att hjälpa dig med blockchain förklaras i enklare termer.

Anmäl dig nu:Gratis Enterprise Blockchains-grundkurs

Blockchain förklaras enkelt!

Tänk först på en vanlig huvudbok, där du, företagets ägare, registrerar vinsten för ditt företag. Det finns dock ett svart får i ditt företag som ändrar all information i storboken och stjäl pengar från ditt företag!

Du måste lösa problemet!

Så du anställde en IT-professionell för att skapa en digital huvudbok på din dator. Men det svarta fåret kom igen in i storboken genom att hacka och ändrade siffrorna!

Nu är du arg! Du behöver ett heltäckande system där du kan lagra dina data – ett manipuleringssäkert, hacktätt sätt.

Blockchain kan LÖSA ditt problem!

I lekmanns ord är blockchain ett system för lagring av data där det är omöjligt (praktiskt taget) att ändra, manipulera eller hacka data, även alla som har tillgång till systemet kan säkerställa systemets integritet!

Så, för att få blockchain förklarad på vanlig engelska, försök att tänka på något som detta –

 • A digital huvudbok
 • Distribuerad till alla medlemmar i nätverket
 • Decentraliserad eftersom ingen myndighet har högsta makt över systemet
 • Krypterad och säkras via kryptografi
 • Oföränderlig, vilket innebär att varje förändring är permanent på huvudboken
 • Varje nod i nätverket följer a konsensus

Vad är Blockchain-teknik och hur fungerar det?

I tekniska termer hänvisar blockchain-tekniken till systemet där en peer-to-peer-distribuerad huvudbok lagrar data och tillåter kamrater att göra transaktioner mellan dem utan någon central myndighet..

Alla medlemmar i nätverket har en enskild kopia av hela den distribuerade huvudboken. Nätverket följer också ett konsensusprotokoll som tillåter datatransaktioner och skapande av nya block med en tidsstämpel.

I en blockkedja finns en linjär kedja av block, och varje block är anslutet till föregående block. Hur? Var och en av blocken innehåller fyra nyckelkomponenter –

 • Data – All information som du vill lagra säkert i blocken
 • Hash – Unik identifierare tilldelad ett specifikt block
 • Hash av det tidigare blocket – Inkluderar det tidigare hash-värdet konstruera blockens struktur
 • Metadata – Relevanta uppgifter om uppgifterna i blocket; dvs tidsstämpel eller blocknummer.

Dessa fyra komponenter skapar i huvudsak skelettet för hela blockchain.

Läs mer: Hur fungerar Blockchain?

Grundfunktioner i Blockchain förklaras

Nu när du förstår vad blockchain-teknik är och hur det fungerar är det dags att ta en djupare titt på några av kärnfunktionerna i blockchain.

Här är de fyra kärnfunktionerna i blockchain-teknik –

Distribuerad

Till skillnad från de nuvarande centraliserade systemen distribuerar blockchain-tekniken en kopia av huvudboken till alla medlemmar och alla noder i nätverket. Så om hårddisken på din dator kraschar med all data raderad, har du inget att oroa dig för. Varje medlem i nätverket har en kopia av det.

För att ta bort nätverket måste en hackare rensa bort alla noder i nätverket. Med andra ord måste datorkraften för hackarens dator vara större än datorkraften för alla datorer som är anslutna till nätverket.

Otrolig

Litar du på en främling online som du aldrig har pratat med? Självklart inte! Så hur kan du lita på andra medlemmar i nätverket som verifierar transaktioner?

Det gör du inte!

Så istället för att sätta ditt förtroende för andra människor, litar du helt enkelt på hela systemet som följer en specifik konsensusalgoritm. Konsensusalgoritmen verifierar varje transaktion.

Om någon transaktion bryter mot denna konsensusalgoritm, bryts transaktionen i sig. Så även om parterna inte litar på varandra spelar det ingen roll. Systemet är utformat för att säkerställa säkerhet och gemensamt förtroende bland användarna.

Oföränderlig

Varje transaktion och skapande av ny data är permanent i blockchain. Du kan inte ändra eller ändra något block. Denna funktion gör blockchain oföränderlig.

Nu är oföränderlighet som ett tveeggat svärd. Eftersom oföränderlighet garanterar robusthet och hållbarhet, gör det blockchains till en bra sak. Men denna funktion förnekar det faktum att människor gör misstag. Även om du skickar pengar till någon av misstag kan du inte ta tillbaka dem.

Decentraliserad

Du kanske undrar vad om personen eller organisationen som kontrollerar blockchain-nätverket beslutar att läcka din privata information?

Det är inte möjligt! Varför? Eftersom det INTE finns någon person eller organisation som kontrollerar nätverket. Systemet är autonomt och decentraliserat. Så det finns ingen tredje part som lurar på din privata information.

Läs mer:6 viktiga blockchain-funktioner du behöver veta nu

Blockchain-teknikanvändningsfall

Trots den första applikationen som en kryptovaluta har blockchain flyttat längre bort och erbjudit lösningar inom alla industrisektorer. Så sluta bara ansluta blockkedjor med kryptovalutor.

Om du tittar på de bästa företagen som använder blockchain-teknik kommer du att märka att ingen av dem drar nytta av kryptovalutor. Snarare använder de dem som moderna verktyg för förbättring.

Här är de anmärkningsvärda –

 • Fastighet
 • Handelsfinansiering
 • Styrning
 • Sjukvård
 • Logistik och transport
 • Supply Chain Management
 • Försäkring

Slutgiltiga tankar

Numera är blockkedjan inte bara en offentlig huvudbok. Det kan göra olika saker som smarta tillgångar – att upprätthålla ägande av verkliga innehav på blockchain, smarta kontrakt – som är självkörande program som har potential att eliminera advokater och rättssalar och många olika saker.

Om du vill veta mer om grunderna för blockchain-teknik kan du anmäla dig till denna gratis blockchain-grundkurs.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map